Tuesday, October 26, 2010

I'm craving for pavlova

Image from Elise

Oh, dessert yg sangat senang nak buat tapi tak pernah buat. Pernah mkn 2 kali je :p

Baru tgk jumlah telur yg nak digunakan, mak aku dah bagi warning, "Nanti kalau tak jadi, membazir je". Uhuks.. hehehe..

Tu yg terasa mcm takut-takut nak buat. Ada sebab kenapa mak aku risau tak jadi. Sebab oven kat rumah tu dah giler sikit temperature clock dia. Nak buat pavlova, temperature kena betul. Tak pasal-pasal pulak rentung nanti.

Takpe la, mungkin tunggu ada oven baru. Lps tu baru kita cuba.

Meanwhile, mana nak cari pavlova? I heard Alexis ada pavlova tapi ku tak yakin dengan status halalnya.

Ada sesapa tahu mana nak beli? Ke ada orang rajin nak tolong buatkan? *Imee, ko dah cuba?*

6 scribble(s):

LoveZahra@Fazahra said...

pernah dgr but xpernah try lagi..rasanye mcm mana ye liz...

Liz Rohaizat said...

LZ> pavlova nie dikira cold dessert. lps siap, kita letak dlm peti ais utk sejuk.

rasa dia? urm, dia keras kat luar tapi lembut kat dalam. kira mcm crunchy la jugak. base yg putih tu tak berapa manis sbb ia hanya campuran putih telur dan gula. yg buat dia sedap ialah fruit kat atas tu. ada byk jenis fruit sauce yg kita boleh buat. nak sedap, letak sekali buah-buahan.

mkn ni x muak sbb dia x mengenyangkan mcm dessert yg lain. sbb dia mcm kosong.

imee said...

ohhh pavlova.. sgt la sedappp.. aku suka yg kat delicious punya.. tapi sejak dgr status kehalalan delicious tu diragui, haish, tensi btol.

anyway, aku tak penah buat. tapi cousin aku slalu buat. dia buat chocolate pavlova. sedappppp.

aku pun risau je nak buat, takut sia2 je telur sumer tu. tapi paling boring sbb guna putih telur je. habis tu yg kuning tu kena freeze kan pulak. nak kena carik resipi lain plak nk use up kuning tu. hu, byk bende kena pikir ni sblm buat haha (ngaku je la malas)

Liz Rohaizat said...

imee> aku dgr delicious punya pun sedap tp mmg sbb ragu2 status, aku x berani cuba.

haha, sama mcm mak aku lak sbb dia tanya, kuning telur yg byk2 tu nak buat apa? seingat aku, ada org penah kata, buat pastry.

choc pavlola? eiii, sedapnya!!! pavlova mmg sedap.

LoveZahra@Fazahra said...

erm..cam sedap..kalo i ngidam kenala u buatkan ye liz..hahaha..if ada cokelat lagila sukeeee..

Liz Rohaizat said...

LZ> alamak, org tu pregnant. hikhik. susah kalau org pregnant buat wish nie. kalau x tunaikan, kesian kat anak.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.