Thursday, September 23, 2010

Ni la "Bestseller" book yg paling susah aku cari sepanjang hampir 28 tahun aku hidup

I think this book deserves a long entry from me!

Muahhsss..

Why?

Kerana aku terlah bersusah payah mencari buku tu serata KL/Selangor/Seremban.

A few months ago, my good friend cadangkan agar aku beli buku nie. Alasan dia senang aje, dia rasa aku akan suka buku ni. I'm talking about my good friend here.. yg kenal aku.. yg tau aku suka apa.. so bila dia kata aku akan suka buku nie, semestinya aku nak cari.

Keesokan harinya, aku pergi ke MPH di Jusco Maluri. Takde stok.

A few days later, aku cari di online bookstores. No stock available.

Then, aku jejakkan kaki ke Popular Seremban, MPH Seremban, Times Bookstore, MPH Pavilion.. nada!

Aku tanya balik kawan aku, kat mana dia beli. Dia kata, kat Kinokuniya dan Borders berlambak.

Sila imagine, buku tu berlambak! Aku malas nak pergi sbb aku tak ke sana.

Beberapa minggu berlalu. Aku tunggu ada stok kat online bookstore. At last, MPH ada stok. Dengan rasa gembira, aku beli dalam talian. Tunggu seminggu. Masih belum dpt juga. I called their customer service. Rupanya, mereka tak dpt cari buku tu. Buku tu ada 3 buah kat MPH One Utama tapi mereka x dpt locate dekat shelve mana. Argh, mmg rasa geram. I asked for a refund. Tak sanggup nak tunggu next order yg katanya akan ambil masa 3 bulan.

Last week, aku cuti setengah hari. Jadi, tiba-tiba terasa nak jengah Borders. Dah kwn aku kata berlambak kan? I took 2 trens utk sampai ke Borders. (Hehe.. konon susah payah sgt la eh?). Sampai sana, rasa mcm akan hampa lagi sbb rupanya Borders nak pindah. Jadi banyak buku dah dibawa keluar. Yg tinggal hanya yg ada kat Borders. Semuanya tidak mengikut abjad. Terpaksa gigihkan diri tgk satu persatu buku di setiap rak. Pening kepala weih, serious.

Dan ada seorang budak lelaki bermuka jambu yg mengikut ke mana aku pergi. I mean, tiba-tiba berdiri sebelah aku.. sama-sama melihat buku di rak yg sama. Dia ikut sampai ke rak yg terakhir. Sedikit mengganggu konsentrasi. Tapi sebab muka jambu, aku takde la fikir bukan-bukan. Kalau muka mcm penyangak, harus aku lari time tu jugak.

Ok, kenapa aku dah tukar tajuk?

Sudahnya, melangkah keluar dari Borders tanpa buku di tangan. Geram. Terus sms my friend. Harapan terakhir ialah Kinokuniya. Remember, dia ckp BERLAMBAK. Aku cuma minta tolong dia. In case dia ke sana, please tgkkan samada buku tu masih ada stok atau tak.

Sunday morning, dpt sms. Katanya, buku tu tinggal sebuah je kat Kino! Dan saya jauh di Perak pada masa tu. Isk... sebuah? Kata berlambak.. huhu, ramai nye org yg beli buku ni rupanya. Disebabkan sgt desperate nak baca, aku pergi juga ke Kino sejurus tiba di KL.

Bila nampak buku tu kat rak, mmg rasa lega sgt. Finally, I found you! Buku tu kat "Bestseller". So, sorry... buku terakhir telah dibeli oleh yours truly! Hehe.. Kalau korang nak, sila order dulu.

Buku ni tentang ape? Esok je la aku cerita sebab dah penat menaip.

Thanks to my good friend kerana rajinkan diri tolong tgk stok kat Kino. Sebenarnya, aku tak sangka begitu pantas dia jengah Kino. Yer la, dah ko yg pandai-pandai suruh aku beli, wajib tolong kawan carikan! Ngeh ngeh ngeh.

15 scribble(s):

nieda said...

mcm menarik je buku tu..kena tunggu next entry ni

Liz Rohaizat said...

nieda> ahaks, sila tunggu esok yer. ok, just nak share review dr org lain yg terkenal:

"Big, Absorbing, Smart" ~ Nick Hornby

"Incredibly Moving" ~ Marian Keyes

"A Wonderful, Wonderful Book" ~ The Times

"Totally Brilliant" ~ Tony Parsons

"Fantastic Labour boom-years comedy" ~ Guardian

"You really do put the book down with the hallucinatory feeling that they've become as well known to you as your closest friends" ~ Jonathan Coe

fiza said...

Baca sinopsis pon dah best, tak sabo nak tunggu review.

Liz Rohaizat said...

fiza> esok.. esok.

Ely Hasrul said...

update pleasee .. aku xreti baca buku.. suka dgr org cite aje haha.. kes pemalas!.. review cpt!

Liz Rohaizat said...

ely> ape laks x reti baca? hehe... mmg la ko. ala, bukan tebal mana pun. 4-5 jam dah habis kot.

esok keluar review. ceh, mcm ape je

iCaLoVeZiE said...

nanti dah baca buat review sket eh? hehe

weed said...

ko mmg..muke jambu je ko suke tgk...hhahaaha..seraya aku teringat akan kesah itu...hahahahaha....

Liz Rohaizat said...

icalovezie> yer, hari nie saya letak review

weed> ala, ckp aku. tp ko pun sama. muka jambu mmg boleh mencairkan org. kehkehkeh. tp budak tu mmg jambu tp sayang la sbb budak lagi. aku rasa dia ada mixed blood. ko teringat kisah yg mana? kisah kita blk mkn goreng pisang di RSI ke? hehehe

weed said...

exactly!! hahahahhaahha

Liz Rohaizat said...

weed> kalau budak muka jambu yg itu, aku sudah jauh hati dgn dia. he screwed our friendship.

WanYgBest said...

laa...awatla tak habaq kat aku...buku mmg senang gile nak cari kat sini...buku zaman tok kaduk pun leh jumpa insyaAllah...

aku tak baca entry ko smpai hbis, sbb aku ingat ko x jumpa lg, tgk2 ada kat Amazon...

so, next time klu nak cari buku, bgtau aku yer...insyaAllah aku carikan =)

Liz Rohaizat said...

wan> bkn xnak habaq kat ko tp kalau aku habaq pun, ko jauh di mata. hehe.. sana mesti la senang nak cari. lebih2 lagi buku keluaran dari sana. One Day ni buku dari sana kan?

WanYgBest said...

aku pun x sure...

btw, kalau tak jumpa buku kat mesia, tryla website nih

thebookdepository.co.uk

dia buat world wide free delivery, buku dia pun murah2 gak, esp kalau 2nd hand...even 1st hand mcm one day nih, dr £7, dia jual £4 jer

Liz Rohaizat said...

wan> wah, murahnya!!! hehe... thanks the the info

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.