Monday, September 27, 2010

Left-handed?

"Anak ko kidal" kata Weed pada Julai yg lalu semasa lihat Batrisyia mkn menggunakan tangan kiri (with spoon).

Menurut Weed, adik dia kidal walaupun tiada seorang pun ahli keluarga dia yg kidal.

10% peratus daripada populasi manusia adalah kidal. They're minority.

Menurut pembacaan, tiada umur tertentu utk menentukan samada anak itu kidal atau tak. Early sign boleh dilihat seawal 6 bulan dan ada juga yg menyerlah sekitar 4-5 tahun.

Left-handed.. kidal.. mereka cenderung menggunakan tangan kiri dlm kehidupan seharian. Menulis.. memegang sesuatu.. rasanya semua org tau.

Sebelum ni, I thought left-handed ni sekadar tu. tapi persepsi tu berubah apabila aku terbaca satu wawancara bersama Man Kidal. Dlm wawancara tu, dia kata dia sgt susah nak cari gitar utk org kidal mcm dia hinggakan dia terpaksa menempah gitar khas.

I was like... "What? orang kidal tak boleh pakai gitar biasa ke?". Baru la tau yg left-handed mmg sedikit sukar menggunakan brg-brg seperti pisau dan gunting.

Gunting kiri utk left-handed. Gunting kanan utk right-handed.

Long before I have my own child, I know that we can't force left-handed to be right-handed. Masa kat sekolah dulu pun, cikgu ada ckp.. kalau kita force left-handed menjadi right-handed, kemungkinan besar dia akan sedikit clumsy dlm melakukan kerja dan kemahiran dia lambat berkembang kerana low self-esteem.

"As you watch your baby's motor skills develop, remember that it's not a good idea to attempt to influence her hand preference. While genetics alone don't entirely explain why someone ends up right- or left-handed, hardwiring of your child's nervous system is at least part of the reason. Forcing her to use her right hand when she's really a lefty is unlikely to work in the long run and will only confuse or frustrate her along the way." ~ Baby Center

Jadi bila tgk Batrisyia prefer tgn kiri berbanding tgn kanan, I don't want to force her. Just let her do her own thing. Sebab ketika bayi hingga umur sekitar 5-6 tahun, kanak-kanak akan menggunakan kedua-dua belah tgn sebelum dominan terhadap tgn kanan atau kiri. Maknanya, Batrisyia mungkin kelihatan left-handed sekarang tp in the future, mungkin dia dominan terhadap tgn kanan.



Tapi ada juga la jalankan eksperimen ke atas anak sendiri beberapa bulan lepas.

I gave her a spoon ketika waktu mkn. Dia ambil gunakan tgn kiri. Dia suap makanan dia guna tgn kiri. Of course mkn bersepah. Then, I forced her to use her right hand. Dia cuba gunakan sudu guna tgn kanan. Ape jadi? Lagi byk nasi yg bertabur dari yg masuk ke mulut. 2-3 kali suap, dia mcm nak marah sbb susah nak mkn. Tiba-tiba, dia sendiri tukar balik guna tgn kiri dan dia mkn seperti biasa.

Apa-apa yg dia buat, dia gunakan kedua-dua belah tgn. So tak tau la dia left-handed atau right-handed. Kami tak kesah la kalau dia nak menjadi seorang yg left-handed. Semua kerja mmg lebih afdal jika gunakan tgn kanan tp jika dah left-handed, tidak salah juga.

Korang yg left-handed ni ada apa-apa nak ckp?

13 scribble(s):

animkechik said...

mama ckp, budak kidal lg pandai.. sbb mase die gune tgn kiri, otak belah kanan byk b'kerja.. otak belah kanan kn lg bgs. aku lg la suh bdk2 nie tls pkai tgn kiri tp xnk jgk.. mama la yg ckp..

Oya said...

Anak aku yg sulung pon left handed Liza:) agak susah gak nak suruh buat keje ngan tangan kanan esp masa nak makan la. Selalu guna tgn kiri jer sampai kekadang org lain yg nampak akan tegur. tapi nak buat camenr kan? dah suruh..still kekok n prefer to use left hand. paksa² nangis plak:D..slow² la kot:)

p/s: ramai org kata budak yg left-handed nih kreatif and pandai melukis..betul ke eh?

Liz Rohaizat said...

anim> hoh, mana leh paksa budak jadi left-handed! kalau dah dia right-handed, jgn la paksa semata-mata nak dia pandai. ape la ko.

oya> urm, ada dgr juga teori yg menyatakan left-handed lebih kreatif. rasanya betul kot sbb ada kwn yg left-handed, mmg dia kreatif ar.

mengikut kajian, jumlah mereka yg left-handed pada masa sekarang jauh lebih byk berbanding zaman dulu sbb left-handed zaman dulu dipaksa bertukar menjadi right-handed atas sebab "tgn kanan lebih bagus dari tgn kiri"

IHSAN KHAIRIR said...

bagus jugak info ni. my SO is left-handed, so it's good to know these things beforehand... just in case.

thanks for sharing liz :)

Liz Rohaizat said...

ihsan> jap eh, SO tu ape? ehehe.. sharing is caring.

Ely Hasrul said...

betoi tuh tokleh paksa2. yang sblh kanan lebeh afdal tapi allah xkan jadikkn penggunaan kiri itu bende yg buruk. yg bagusnye penggunaan fungsi otak la yg lain and maybe lebeh special. sista aku sorg lefthanded, end up penggunaan dua2 belah tgn lagik byk fungsi dr kite yg cenderung satu tangan dominan ni. haha sure batrisyia cam, apehal umi nih! suh pakai belah yg susah hahahahha

WanYgBest said...

aku rasa teori left-handed pandai tu mcm agak benar kot...kwn rapat aku yg wat PhD kat sini (dari 6 org), 3 org left-handed...since they r about 10% from the population, 3 org tu kira ramai...belum kira yg aku x rapat lgi tuh...

kazen aku, anak dia ada 8org, 7org kidal =)

kesian tgk diorg bila tekial2 nak guna peeler, gunting, fountain pen...kena beli special utk left-handers

tp jeles sbb diorg bleh buat 2 keje dlm 1 masa mcm menulis + makan...hehehe

fizanur said...

saya left handed. memang susah skit hidup sbg org kidal. banyak brg dapur mesra tangan kanan. husband suruh saya biasakan tangan kanan. dulu susah nak terima, tapi skrg ni okela tgh adapt sikit2. menulis still tgn kiri. buat kerja, campur2. sebenarnya dlm Islam, nabi saw pesan, mesti guna tangan, kalau tgn kiri, kita bersama syaitan..jubala train dari kecil. kalau dah besar mcm saya ni, susah..saya pernah ditertawakan kerana ambil sekeping roti guna tgn kiri.(malunya)

Liz Rohaizat said...

ely> hehe, bkn paksa dia la. saja nak test. tp skrg nampak dia guna 2-2 belah.

wan> menulis+mkn? wah, giler multi tasking gitu. hehe.. bab pandai tu, kena usaha la kan. kalau left-handed tp xnak belajar, sudahnya x pandai jugak. hehe..

fizanur> yerp, heard about that too. cuma saya rasa takde salahnya kalau dia dah left-handed. entah la. paksa2 ni rasa mcm menyekat kebolehan dia aje. takpe, ada masa lagi nak tgk dia dominan tgn ape. hehe. eh, xde ape nak dimalukan kalau awak dah mmg left-handed kan?

Fid said...

datuk saya kidal
suami dan FIL kidal
anak saya kidal
so??
apa saya kisah??hahahah

Liz Rohaizat said...

kak fid> ahaks, terbaek punya komen. ala2 komen "ada aku kesah?". hehe

weed said...

kawan aku lg bes....dia bleh nulis gune 2-2 tangan..dia penat tgn kanan....dia tuko tgn kiri.....

Liz Rohaizat said...

weed> mmg bertuah betul left-handed. hahaa

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.