Friday, September 03, 2010

Jujurlah padaku bila kau tak...

Masa tonton salah satu episod House 1st Season kot, House akan tekankan betapa pentingnya kita jujur dengan doktor agar doktor boleh berikan rawatan yang paling sesuai kepada pesakit. Patient tends to hide something. Seperti biasa, dia cuba buktikan apa yg dia ckp melalui pesakit dia.

Dia nak tau samada patient tu ada ambil dadah atau tak. Patient tu ckp, “No”. So drpd dia paksa patient tu berckp benar (dia tau patient tu ambil dadah berdasarkan keadaan diri pesakit), dia sebut satu ayat secara bersahaja. Lebih kurang camni.. “Bagus la kalau tak ambil sebab kalau awak ada ambil dadah, ubat yg saya suntik ni boleh membuatkan awak kena kancing gigi sejurus selepas ubat masuk ke saluran darah

Kalau ko jadi patient tu, mesti ko terus mengaku kan? ;-)

Dari drama pun kita boleh belajar sesuatu.

Aku apply the same thing antara aku dengan client. Tak semua clients akan bertindak cepat. Ada yg sengaja lengahkan proses. Ada yg tu. Ada yg ni. Seperti begini.

Telah ditranslate ke bahasa Melayu:

Cik L: Bila kami boleh dpt semula our document?
Cik A: Oh, belum siap lagi. Tgh tunggu tandatangan.
Cik L: Kiranya document dah siap la. Siapa yg akan tandatangan?
Cik A: Ada 3 orang; Mr. S dan lagi 2 orang.
Cik L: Dah beri pada mereka?
Cik A: Dah. Nanti saya akan dapatkan masa next meeting
Cik L: Ok la. Kalau camtu, takpe. Saya akan call Mr. S utk ingatkan dia agar segera tandatangan.
Cik A: Kejap.. kejap.. awak ckp nak call siapa tadi?
Cik L: Mr. S. Saya dah biasa call dia.
Cik A: Oh, jgn call. Document tu masih ada pada saya. Masa meeting nanti baru nak bagi.

Ok, baru perasan aku guna “Cik L” instead of “Puan L”. Takpe la, I muda lagi.

Kira byk kali juga la aku guna taktik yg diajar oleh House. Hehe, selalunya mmg menggelabah la org yg lagi satu tu.

Maybe korang pun boleh cuba.

2 scribble(s):

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

Kan Dr House also teach us, everybody lies. never trust the words, works on facts. :D sebab tu house benci jumpa patient, sebab cam takde guna. bila mmg terdesak br dia face patient. mmg nak elak meluat la kot.

Anyway, that trick serkap jarang, mmg it works wonder. ;)

Liz Rohaizat said...

mama miya> house mmg meluat dengan patient kan? tp tetap suka tgk cara dia selesaikan kes.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.