Thursday, September 02, 2010

23 months old

She's 23 months old today!

Her second birthday is in a month. Dulu, kami dah bersetuju utk sambut her birthday 2 kali setahun; setiap 2 Oktober dan setiap 2 Syawal. Utk tahun ni, kami tak sure lagi mcm mana sebab kami berada dia tempat yg sama pada 2 waktu tersebut. Kalau ada buat pun, maybe akan sambut kecil-kecilan di Seremban pada mlm 2 Syawal. Utk sambutan '2 Oktober', maybe akan buat pada tarikh lain.

Bukan buat besar-besaran. Hanya kami-kami sahaja, mcm tahun lepas.

Kalau pada pandangan mata aku, Batrisyia mcm tak besar-besar. Camtu gak. Tapi bila tgk her closet, byk baju dah singkat, tak muat tang perut la, tang kepala la. Even her shoes pun mcm dah tak muat.

But no worries, abi dia mmg sayangkan anak lebih dari umi.. uhuk.. uhuk :p

Asal abi dia pergi shopping complex, mesti ada baju utk anak. Kalau tak sepasang, dia beli baju sahaja. Tak pun, beli kasut. Tak pun seluar saja. Tak pun Barbie sunglasses. Ada satu bln tu kan, Batrisyia dpt 2 pasang kasut dan 3 pasang baju! I jeling-jeling penuh makna je.

Takpe, aku jenis mengalah. Biar dia sayang anak daripada sayang perempuan lain. Ahaks.

Batrisyia dpt early present dari mak angkat dia yg ketiga; Wan Syafira. Wan beli utk raya so kira present utk 2 Syawal la kan? Ahaks. Terima kasih Wan. Susah-susah je pos jauh-jauh dari Bristol. Merasa anak aku pakai baju H&M dari overseas.

Atas permintaan Wan, aku ambil gambar-gambar nie. Bukan nak tayang yer. Cuma nak appreciate kawan aku yg seorang nie. Plus, Wan yg suruh ambil. Jadi aku tepek tanpa rasa bersalah.

Love at first sight! Kalau top nie pakai mcm nie, mmg seksi la sebab pendek. Tapi kalau pakai dengan jeans, cantik gak. Just nice and adorable!

Lagi satu corak berbunga. Gown kembang yg sesuai dengan Batrisyia yg cheeky. Rasa mcm sesuai kalau nak bawak dia pergi jalan-jalan kat tepi pantai atau taman.

My first impression about this gown is, "OMG, it's perfect!". Warna sama dengan warna baju yg aku ada. Jadi, mungkin akan pakai utk apa-apa event.

Her vocab dah terlalu banyak. Walaupun ada yg masih pelat tapi kami faham apa yg dia cuba ckp. I guess dia banyak catch up di nursery la sebab ada beberapa ayat kitorang tak ajar pun. Tapi byk juga la yg dia belajar hasil dari observation ke atas kami. Jadi mmg kena berhati-hati bila berkata-kata.

Batrisyia pun dah mula jadi seorang yg geli terhadap habuk, rambut di lantai, benda kotor berwarna hitam.. urm, what else? Dia dah takut kat patung. Patung orang yg mcm kat shopping complex tu. Orang takut-takutkan dia. Setakat ni, kami masih mencari solution nak menangani ketakutan tu sebab mmg susah bila bawa dia ke shopping complex. Kalau dulu, dia suka lepas.. jln sendiri. Sekarang manjang nak berdukung je sebab takut kat patung. *sigh

Dia dah mula berdikari. Tak perlu pakaikan baju dia sebab dia nak pakaikan sendiri. Seluar dah lepas. Baju baru reti masukkan kepala. Tak reti nak masukkan tgn lagi.

Dah mula tidur malam dengan nyenyaknya. Dah beberapa mlm aku dpt tidur dengan aman tanpa perlu dikejutkan oleh dia. Sometimes, bila terbangun malam, rasa mcm pelik sebab minah ni tidur nyenyak. Bravo! Mungkin dia nak wean-off night feeding kot.

Talking about her milk feeding. Dia masih menyusu. Alhamdulillah. Biarlah dia wean-off sendiri kan? Sayang nak lepaskan dia.

17 scribble(s):

maisy said...

Baju purple tu comel...best kan bg budak girl pakai gown..comell sgt...kaki Batrisyia cam berisi jugak...Dina dah keding kakinya..meninggi kot...

~ As ~ said...

Azam pula 26 sept - 26 ramadhan... tahun lepas pun celebrate 2x, senang nak ingat ... ehehehe..sepatutnya due 01 syawal, tp ter'awal' pula..

Liz Rohaizat said...

maisya> yer, mmg best bila tgk gown cantik2. dlm gambar mmg nampak kaki dia mcm berisi. tp apsal in real life aku nampak dia keding je? haha

as> oo.. senang nak ingat jugak tu! tu aa, kalau kita selalu celebrate ikut kalendar gregorian calendar, apa salahnya kita celebrate ikut kalendar islam juga kan?

ska said...

sume baju wan kasik sume cantik2!!

batrisyia dh nak 2 tahun dh. cepatnya.. huhu nnt buat besday ajak aku eh. insyaAllah aku available. haha (mengajak diri sendiri nih. hehe)

Liz Rohaizat said...

kd> kalau ada buat besday, insya Allah jemput ko. ye la, tahun depan ko busy. thn ni wajib dtg. dah la 2 org mak angkat dia yg lain tu jauh2. x rancang apa2 lg. tgk camne

animkechik said...

lari tjk jap.. mane ko beli set meja bdk 2? brape hrge?.. belikn satu utk danish..

pas2 aku jumpe satu blog same la n design ko ckit.. hahaha...
http://babyunlimited.blogspot.com/

Liz Rohaizat said...

set meja mana? ko penah tgk ke set meja yg baru nie? x penah kan? kalau yg dlm gmbr tu, beli kat carrefour je. harga dlm RM80 kot.

design tu free so sape2 leh guna. dia guna design asal. psl tu aku tukar header, letak background dan tukar font utk title. baru la nampak lain sikit

IHSAN KHAIRIR said...

2/10 masihi dan juga hijri! senang ingat tarikh kan?

mereka yang lahir bulan sept - oct 2008 memang unik, sebab dlm 2 bulan ni tarikh masihi dan hijri sama. takkan berlaku lagi dah sepanjang hidup kita (mungkin dalam beberapa ratus tahun lagi)!

Liz Rohaizat said...

ihsan> tu la. cantik je no. senang nak ingat.

p!nkerton said...

cantek baju wan bagi tu! aku paling suka yang kaler pepel tu ;) sesuai sgt dgn kulit batrisyia yg putih ;)

Liz Rohaizat said...

fatih> bila nak tunjuk athirah pakai baju yg wan bg? hehe.. wan blk nanti, kita kena blanje dia mkn la. hehe. xyah pos rendang tok.

Afhm said...

She is so adorable... photogenic jugak.. Enjoy the time with her as long as u can Liz. Once dah besar u'll miss it..

nieda said...

untungnya Batrisyia ada mak angkat yang baik hati bg present gaun yg comel2..suka yg last warna purple tu..mmg menarik..

happy 23 months old

Liz Rohaizat said...

kak aida> mmg sedang enjoy. tu yg rasa nak main dengan dia puas2 dulu.

Liz Rohaizat said...

nieda> mak2 angkat dia terdiri daripada kwn2 umi dia sendiri. ehe, sorang kat Semenanjung,sorang kat Sabah, sorang kat Bristol.

thanks to wan, again. sy sendiri terkejut dpt parcel dari dia.

WanYgBest said...

cantiknyer batrisyia!!! dah mcm big girl dah! baju purple tu pun mmg fav aku, nmpk je terus aku grab, suke kaler & design dia...

thanks sbb upload gmba2 tuh...nnti aku tunjuk kat kwn aku bleh? yg sama2 pilih baju2 tuh ;p

p/s: tunggu fatih upload gmba anak dara dia plak...hehehe

Liz Rohaizat said...

wan> haa, tunjuk la kat kwn ko yg sama2 tlg pilihkan tu. kata kat dia, thanks.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.