Tuesday, August 03, 2010

Tuan punya Kereta Mayat

"Engkau mati, orang lain mandikan, kafankan, aku tak sabar nak hantar ke kubur, dah tentu orang lain tanam, aku pergi dulu, nak isi minyak jap..."

Pernah blog walking ke blog ni?


Aku mula kenal Kereta Mayat melalui blog Wan Syafira. Masa tu baca entry tentang "Biar mati anak, jangan mati adat". Sejak entry tu,aku rasa blog ni mcm best. Hamka tulis panjang berjela. Sometimes, dia tulis pendek dan mcm takde ape yg nak ditulis. Nampak mcm ringan je entry dia tapi ada maksud tersirat.

Kalau ada masa lapang, mesti aku baca entry dia yg lama-lama. Belum khatam lagi nie.

A few days ago, aku suggest hubby utk baca Kereta Mayat. Agaknya time tu dia dgr tak dengar je kot.

Keesokan harinya tu, dia ckp yg dia x jumpa blog yg aku suggest tu sebab dia lupa nama blog tu. Puas dia fikir. Yang dia ingat.. Kereta Keranda.

On the spot aku gelak kat rumah.

Jadi malam tu aku bg hubby baca Kereta Mayat. Amboi, senyum-senyum baca tentang Enjoy The Silence.

Lelaki mmg suka baca Kereta Mayat sebab Hamka ni mcm lebihkan lelaki je. Ala, ngaku je la. Tapi aku terhibur baca entries dia. Ada sampai satu masa, aku boleh gelak sorang-sorang. Tak caya? Baca la antara entry yg aku highlight di bawah.

Siapa Yang Bakal Menang?
Ikut Nenek Moyang
SMS Kepada Allah
Bagaimana Menguasai Dunia?
Untuk Pengantin Baru Sahaja
Ingat Senang Ke Jadi Perempuan
Subuh Gajah
Anak Zina
Demi

Siapakah Hamka ni? Dia kata dia bukan ustaz. Hehehe..

3 scribble(s):

MarDiah said...

Pernah blog walk ke situ once.. tapi tak follow pulak time tu... maybe sebab masa tu ada certain things yg aku x agree atau aku rasa biasa jek.. can't remember

kurmamadu said...

Salam,
saya pun sama, hari2 bukak dia punya blog...semoga bermanafaat untuk bekalan hidup kita.tqvm

Liz Rohaizat said...

nadia> haha, mmg ada certain things yg kita tak setuju. lebih2 lg perempuan sbb kdg2, hamka ni lebihkan lelaki. tp aku suka baca apa yg dia tulis. org kata, diam-diam berisi. ada maksud tersirat.

kurmamadu> salam kembali. salah satu blog yg saya mesti nak singgah gak. maybe cara penulisan dia agak santai tetapi berisi yg membuatkan ramai org suka.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.