Wednesday, August 04, 2010

Spicy Chicken/Squid Stew

Dah tak tau nak ckp camne dah.

I LOVE KIMCHI VERY MUCH!

Bila tgk stok tinggal sikit, rasa mcm "Oh My God, kimchi nak abes!".

Hujung minggu lepas, paksa hubby join pegi cari hot pepper flakes. Ni salah satu bahan utama utk buat kimchi. Tidak jumpa yer!! Boleh nampak seorang perempuan berbaju pink bermuka hampa sedang tolak troli sorang-sorang. Jusco Seremban ni nama je besar tapi stok barang sikit-sikit je dia letak.

Masuk Jusco sebab nak cari brg buat kimchi tapi kami keluar dari Jusco dengan seplastik besar barang Batrisyia sahaja. Abi dia, kalau dah sayang anak... ada je benda dia nak belikan. Padahal baru je belikan kasut dengan baju tau. Ni yg umi dia jealous nie!

Sebelum tu, kehampaan terubat masa kami lunch kat sana. Sebenarnya taknak lunch sebab tau mama masak asam pedas kat rumah. So ingat nak mkn yg ringan sahaja. Pergi la ke food court. Sekali ada Korean Food. Baru rasanya. Tukang masak, orang Korea. Penolong dan translator, org Melayu. Ahaks, bkn translator ape pun. Tukang ambil order sebenarnya. Sebab orang Korea ni tak berapa nak reti berckp.

At first, sebelum nak order.. mcm-mcm aku tanya translator tu. Siap tgk ceritificate halal. Aku tanya, sape yg siapkan bahan. Dia kata, lelaki Korea tu ajar nak buat apa, then diorg buatkan.

Pastu aku nampak sebekas kimchi. Terus tanya sape yg buat kimchi (sebab nak tanya mana dia beli hot pepper flakes). Sekali lelaki Korea tu yg buat. Tak dpt tanya.

Hubby nak cuba mkn. Lg pun nampak mcm ringan je. So kami cuba,

Spicy Chicken Stew Do-Si-Rak

Spicy Squid Stew Do-Si-Rak with extra kimchi
(yg dlm bekas kecil tu)

Comel je.. siap tambahkan kimchi utk aku sbb aku ckp aku suka kimchi.

Nampak mcm ringan kan? Sekali ianya didatangkan dengan semangkuk spicy soup dan semangkuk nasi putih!

Terus kekenyangan mcm nak pecah perut.

Owh, sedap betul.. squid dan chicken.. 2-2 sedap. Pedas! Mkn masak lemak cili api, aku tak rasa pedas. Mkn benda ni pulak rasa semcm.. asyik nak minum air je.

Aku tertanya-tanya jugak apakah "Unknown" itu. Rasa mcm fish cake pun ada, mcm bahan yong tau fu pun ada. Setelah google, aku rasa ia ialah Vegetable Pancake.

Sape yg duduk kat Seremban tu, boleh la pergi jumpa makanan ni kat Food Court Jusco Seremban 2.

4 scribble(s):

jannahrais said...

wah! menarik! akak pun tak tau yg kat food court tuh ade korean food.
harus di coba nih hihihi

Liz Rohaizat said...

kak jannah> tu kedai baru la saya rasa. sblm ni xde nmpk pun. akak cuba la chicken stew tu. adoi, sodap!

adLedash said...

droolin! nk rs akak masak! atau join akak masak! huu~ waaa...dh lama x masak!

Liz Rohaizat said...

adledash> itu bkn akak masak yer. akak masak x sedap mana pun.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.