Tuesday, August 17, 2010

Nak buat ape dgn frozen EBM?

Ape nak buat dgn frozen EBM di bawah?

Batrisyia dah taknak minum frozen EBM sejak 2 bulan lepas. Kali terakhir kami bagi, dia minum sikit je. Pastu terus geleng tanda taknak. Rasa tak fresh, biasa la kan? Ni semuanya menghampiri expiry dates.

Rasanya kena buang je la. Lepas nie, kosong la bahagian beku tu. Nak kena fikir letak makanan beku pulak. Kena la rajinkan diri buat makanan beku pulak.

Dgn terbuangnya frozen EBM ni, tidak la rasa ralat sgt sebab Batrisyia pun dah setahun 10 bulan. Dia pun dah suka mkn/minum mcm-mcm. Tinggal 2 bulan je lagi nak penuhi misi jangka panjang dlm penyusuan susu ibu. Alhamdulillah.

19 scribble(s):

MarDiah said...

Buat bubur sumsum laa... ganti santan dengan susu..

iCaLoVeZiE said...

wah.. bestnya.exclusively breastfeed. Dulu masa dapat anak sulong, saya baru 22 yrs. tak suka sangat breast feed baby. rimas. Dapat 2nd baby @ 27, nak fully breastfeed. Tapi sebab baby dah dapat botol susu yang keluar mencurah-curah, sempat breastfeed 6 bulan je.. :(

~ As ~ said...

buat keju...eheheh

Liz Rohaizat said...

nadia> sape nak mkn bubur sumsum tu? ahaks..

icalovezie> salam kenal. apa nama pendek nie? lain kali boleh address ur name here. rimas sbb anak melekap je eh? xpe, belajar dari pengalaman. tentang anak lebih prefer minum botol sebab susu laju tu, saya akan share satu produk yg mungkin boleh membantu utk anak ketiga nanti. tahniah kerana berjaya bf hingga anak 6 bulan. tu dah kira satu kejayaan kerana baby hanya perlu susu ibu dlm 6 bln pertama. 1 1/2 tahun berikutnya hanya utk melengkapkan sahaja. jgn terkilan.

as> buat keju? haha.. pastu sape nak mkn? aku selalu beli cheese stick je utk dia

nieda said...

sayang juga nak buang tapi dah nak expired nak buat mcmane kan??
Mcm Ezan dia buat mandi susu kt ebm stok tu..hehe

ska said...

bravo liz! bangga dgn ko sbb berjaya fully breastfeed batrisyia. :)

Liz Rohaizat said...

nieda> tu la.. semua nak cecah expiry dates. kalau ada bath tub, nak gak feeling2 mandi susu. tp nada. boleh je letak dlm baldi, pastu curah. haha..

kd> fully bf 6 bulan je. hehe.. harapkan dpt lengkapkan penyusuan sampai 2 thn. ada 2 bulan lg nie

fetty said...

best nye tgk susu ko melimpah ruah...

Liz Rohaizat said...

fetty> tgk mmg nampak best kan? mcm byk je susu aku nie. padahal beriye-iye pam susu tu. n buat la semua benda yg boleh maintain susu. susu aku x byk la. sama je mcm org lain. kena determine je

p!nkerton said...

huhuhu samalaa! tapi stok frozen aku kurang sket dari ko ni. tapi aku tak buang2 pun. erly tanya ni dah expired ni, tanak buang ke? aku cakap tanak, biar je situ. simbolik penyusuan susu ibu katanya hahahaha. nnt mcm pelik sbb takde susu dalam fridge huhu.. kenangan kan hihihi

Liz Rohaizat said...

fatih> ahaks, SAMA DGN AKU!! aku xnak buang sbb mcm simbolik penyusuan susu ibu. lawak kan?

pagi tadi, aku keluarkan yg ada dlm milk liner. yg dlm botol, ada kat situ lg tp aku susun kat bahagian pintu peti ais. rasa mcm taknak buang selagi batrisyia tak cerai susu. x pun, maybe lps ni aku nak tinggalkan satu botol je. bila batrisyia dah cerai susu, baru la susu tu akan dibuang.

hahah, emonya!

animkechik said...

baik ko bg je kt aku.. aku try bg kt darwisy.. leh mencukupkn keraguan susu yg aku bg kt batrisya dulu..

Liz Rohaizat said...

mau ke darwisy susu beku? skrg dia minum brp oz?

maisy said...

mcm syg kan nak buang.. :) ..tp tak pe la dah nk xpired..aku pulak duk berhempas pulas abis kan stok bln 6..freezer tk de tmpat utk EBM baru..agaknye kene jugak buang ckit...mcm sedih je....tu yg beria aku sumbat dlm freezer,mcm2 gaye liner tuh..tertonggeng terbalik...aku

Liz Rohaizat said...

maisya> aku rasa kita rasa sayang dengan frozen EBM tu sbb tu 'tanda' hasil usaha kita mengumpul kan? org yg tak pernah cuba akan rasa benda tu senang. rasa mcm susu tu mengalir je mcm paip. tp hakikatnya, susah nak kumpul susu. kena kuat semangat. maybe ko boleh guna susu tu utk buat puding, pastu bg dina mkn. hehehe

Farah said...

hebat!saya dah berkurun takde stok ebm mcm tu..pam hari ni utk esok punye konsep.

Liz Rohaizat said...

farah> ada yg lebih hebat!

animkechik said...

skrg die mnm 7oz.. tah, try jela.. klau xnk br buang..

Liz Rohaizat said...

tp mcm xde maknanya. sbb nanti jadi adik beradik susuan dengan darwisy' je. danish tak.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.