Monday, August 23, 2010

Balas dendam di dapur

Berjaya buat 5 daripada 7 tugasan yg telah disenaraikan pada minggu lepas. Clap clap.

Pagi Sabtu kami jumpa customer kat Jusco. Comel je kak Rosmini tu. Peramah. Anak pun dah ramai. Kali ni, dia beli pouch utk memudahkan dia membawa anak bongsu dia yg baru berumur sebulan. Katanya, setelah ada 5 org anak, dia rasa lagi senang guna pouch daripada guna stroller. Dia beli CD juga. Alhamdulillah.

Lps jumpa customer, kami bawa Batrisyia jalan-jalan sekejap. Sempat la dia 'bawa' car dan ship.

Suka dia main ship nie. Ship tu punya la besar tapi dia duduk sorang-sorang. Siap ada games memancing ikan lagi kat skrin.

Masa ni la bahu aku disapa. Ingatkan sapa. Rupanya kak Rosmini. Dia senyum-senyum tunjuk baby dia yg dah tertidur dlm pouch. Siap tanya samada betul tak cara dia pakai pouch tu. Hee.. comel je mak beranak 5 nie.

Balik dari Jusco, terus ke salon. Sekali tgk salon yg aku suka pergi tu dah takde. Punya la kecewa. Tiba-tiba hubby ckp ada map kat dinding. Terus turun utk tgk. Rupanya diorg berpindah ke lot lain. Dekat-dekat area situ gak. Terus zass ke sana.

Masuk je ke dlm kedai, tokei salon terus senyum sambil tanya, "Hah, senang tak jumpa kedai baru nie?". Pot pet pot pet. Dia je yg layan aku. Suka sebab kali dia dia layan dari A sampai Z kecuali time bilas rambut.

"Anak you ikut muka you la kan?"
"Itu husband you ke?"
"Dulu you datang, you belum kahwin. Sekarang tgk.. dah ada anak besar. Bila mau tambah anak?"

Suka.. suka.. suka sebab dia yg layan. Jarang nak dptkan service dari awal sampai akhir sebab dia selalunya busy layan customer. Dia akan layan semua customers. Tapi dia paling ingat aku sbb aku lah her first Malay customer.

Berada di salon dari pukul 1.30 ptg hingga 5.30 ptg membuatkan badan rasa malas nak buat kerja apa-apa. Thanks to hubby yg tiba-tiba rajin pulak nak ikut tunggu aku kat salon tu. Syabas! Hehehe...

Esoknya sesi balas dendam di kitchen.

I make...

My signature dessert.. Bread Pudding

Tapi kali nie, ku buat Bread Pudding with Vanilla Sauce. Sila klik utk resipi mudah.

Inilah resipi yg aku ada ckp....

Ayam Bakar Lada Hitam Bermayonis

Jgn tertipu melihat hitam-hitam itu ye. Bukan hitam sebab hangus tapi hitam kerana dibakar sempurna. Sebab ada 10 orang yg mkn di rumah, maka kena korbankan 2 ekor ayam agar Hasif tak keluarkan komen, "Tak cukup ayam. Lain kali masak byk sikit" :p

Resipi aku bagi esok la yer.

Ini dia individu no. 10 yg memilih peha ayam untuk disantap

Tiba-tiba muncul bunga api. Ni bila masa pulak beli nie?





First time anak aku main bunga api. Excited sgt kot sampaikan mlm tu dia nangis-nangis taknak masuk rumah, nak main bunga api lagi. Sedangkan bunga api dah abes. Nangis sakan dia mlm tu.

6 scribble(s):

animkechik said...

ye22.. sy komen.. puding tu sgt sedap k! lg lak kali nie ade kuahnye..lg sedap. bile ltk dm peti ais, mkn yg sejuk, b'tmbh la sedap.. pns ok, sejuk lg ok.. nk wt x reti.. jd kite oder je bile chef blk sbn.. nsb baik x jd blk tmpn.. klau x, x merase la.. tp sejuk mmg best k!!

p/s : lain kali wt byk ckit, nie x, sorg brape keping je dpt.. dpt tapau pun ckit.. huhuhu..

Drama Mama said...

sedapnya ayam tu! nak nak nakkkk resipi please!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

nieda said...

sedapnya ayam panggang tu

Liz Rohaizat said...

drama mama> sabar. resipi akan menyusul pagi nie.

nieda> apa2 yg halal dipanggang, mmg sedap kan?

animkechik said...

mlm td mkn lg puding roti.. apis yg xmkn bnde2 cmni pun turut t'jebak.. die ckp lg sedap ade sos, rs cm mkn ais krim..

aym ok tp aym yg dulu ko wt 2 lg sedap, tah ape name die tah.. igtkn aym yg 2 ko nk wt.. lain kali, wt aym 2 lak..

Liz Rohaizat said...

org lain dpt mkn puding sekali je. ko mkn dua kali sbb tapau byk. sila bersyukur :p

aku pun rasa lg sedap bila ada sos. lain kali aku nak buat sos tu lagi.

ayam dulu tu ayam percik, mmg la sedap sbb ada kuah.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.