Wednesday, July 07, 2010

My gentle reminder

It’s nothing but it’s something

Sebagai bekas peminat 3R, aku dah biasa terdedah dengan isu-isu berkenaan hak wanita. Salah satu isu yg mereka pernah kupas ialah tentang sexual harrassment.

Bila bercakap tentang sexual harrassment, ramai yg beranggapan bahawa ia hanya boleh berlaku di tempat kerja. Sedangkan, sexual harrassment boleh berlaku di mana-mana saja dan ia berlaku dalam pelbagai bentuk. Baik verbal mahupun non-verbal.

Sexual harrassment is a big thing to women. What about men? Ok, lelaki pun ada yg terkena tetapi peratusannya rendah.

Adakah disebabkan itu maka lelaki memandang ringan akan sexual harrassment? Bagi mereka, sexual harrassment hanya melibatkan fizikal dan sentuhan.

Sedangkan ia boleh datang dlm pelbagai bentuk. Jelingan tajam dan menggoda, kata-kata dan sms berbaur lucah pun boleh dikategorikan sebagai sexual harrassment.

Sesetengah lelaki berasakan wanita itu golongan lemah. Tidak mampu bertindak. Malu utk mempertahankan diri.

Mmg ada yg tak berani bersuara. I’m not one of them.

Aku pernah kena atas bas dan office. Terus report dan tindakan diambil serta merta.

Apa yg korang perlu buat bila kena harrass?

Report! Tolonglah jgn malu. Sebab perasaan malu la, golongan yg jahat ni terus buat kat orang lain.

To 01*-4749745,

I just want to say..

GET A LIFE!

Dearest hubby, thank you.

4 scribble(s):

Fid said...

Ya la
ramai tak berani nak bersuara
sebab apa ya?
malu?takut
kalau kena raba atas bas sila tarik keparat tuh jerit kuat kuat bg semua org tau

ada setengah org suka di harras sbb dia rasa gleme ramai org nak XXX ngan dia konon dia lawa haahaha
bodo gilaaa

Liz Rohaizat said...

kak fid> hoh, serious ke kak.. ada org suka diraba? mental ke ape org mcm tu?

siapa lg nak jaga harga diri kalau tak empunya badan kan? kalau dah kena raba tp diam sebab malu, kesian kat badan yg kena raba tu. org yg meraba tu,sedap je.

bab jerit kuat-kuat atas bas tu sy dah buat dua kali kak. kali yg kedua tu, siap nak bg penumbuk kat budak tu. haha.. reflex gitu.

bkn nak kata ku ni ganas org berani sgt tp bengkek ar bila diperlekeh sebegitu sekali.

adLedash said...

hahahha! kalau sy, mmg kene debik hidung dia ngan siku...stakat ni belum penah kene..tp adik sy penah kene..tp sbb time tu naek tren..xdpt detect sape buat...kalau dpt, mmg sy bagi dah.

Liz Rohaizat said...

adledash> kes kat tren pun penah kena tp bkn kena raba tp akak nye backpack nak kena seluk. haram jadah punya bangla. tu pun akak sound depan2. muka dia selamba je tutup blk zip beg akak depan semua org, pastu buat xtau. rasa nak bg pelempang je

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.