Thursday, July 08, 2010

How to quit from Facebook?

Aku kan pernah ckp yg aku nak quit FB tapi once dah ada FB account, tak boleh nak delete dah. Ke boleh tp aku je yg x tau. Lgpun, tujuan utama ber FB sebab nak keep in touch dgn kwn2 sekolah.

Tapi sebab tak boleh delete, maka terpaksa private kan. Then, bg kwn-kwn tertentu je yg boleh access my data. Aku penah ckp kat sini kan? Tapi ada je yg tanya kenapa diorg takleh view wall aku. Terpaksa explain supaya tidak ada salah faham. So sapa yg dpt view tu, kira satu kepala la dgn aku. Hehehe..

Then, ada je ntah sape-sape nak add aku. Kalau aku tak kenal, mmg x approve la. Pastu ada yg bila aku tak approve, marah aku aku pulak. Isk.. mcm-mcm la diorg nie. Dah aku tak kenal ko. Malas aa nak approve sbb tujuan aku kat sana bkn sbb nak cari kwn. Ada pulak yg minta aku approve atas alasan suka tgk gambar Batrisyia kat sana. Huh, agak-agak aku approve tak kalau dpt alasan sebegitu?

Kalau nak kawan, lepak kat sini. FB tu utk yg sekepala je.. sekepala sokong Germany.. sekepala minat novel.. sekepala suka hobi yg sama. Kalau tak sekepala, lepak sini je la eh. Kalau yg baca blog ni dan nak add kat FB, tu takpe. Aku akan approve.

Ala, tak rugi pun kalau tak add aku sbb aku bknnya aktif kat FB tu pun. Main game pun tidak. Kalau masuk pun, just tgk update beberapa kwn, then sign out.

Cuba baca entry kwn Ely nie.Read here first. Lebih kurang mcm tu la yg aku fikir.

Kewujudan FB mmg bagus sebab boleh keep in touch dgn kwn-kwn tapi kalau semuanya nak refer kat FB, letih ar.

"Camne nak pegi rumah ko? Ada peta?"
"Ada.. ko check kat FB aku"

"Ko tau tak X kat mana? Aku call dia tak angkat la"
"Laa.. ko ni tak tgk FB ke? X masuk hospital la. Apa la ko, lambat sgt dpt tahu"

Semuanya nak kena rujuk kat FB eh? Apa telefon dan e-mail dah pupus ke?

Teknologi tu bagus tp kalau semuanya nak berorientasikan FB, wah.. bagi aku tak patut la.

Ada jugak yg main cinta kat sana kan? Haaa, yg ni aku ada nampak la tp buat-buat tak nampak. Baca this recent news from Utusan. Scary? Jgn takut. Selagi korang setia, tiada apa yg nak ditakutkan. Boleh je nak berkawan dengan sesapa tp berpada-pada la. Jgn sampai timbulkan salah faham dengan pasangan. Ex-bf aku pun ada je dlm my list (Adik Adledash, awak nak kenal dia tak? Hehehe..). Tapi takde apa-apa pun. Setakat dia panggil aku "Ngok" dan aku ckp "Buruk botak" tu ada la. Bkn nak feeling-feeling ingat masa lepas pun.

Nasib baik la aku tak giler ber FB mcm adik aku kat rumah tu. Hehe.. sape la tu ek! Aku kan suka buat aktiviti. Kalau duduk depan laptop je, leh jadi rabun mata ni nanti.

Psst... sejak beberapa hari lepas, aku puas mencari cross stitch chart tp takde yg berkenan di hati. Sampai la aku nampak chart di bawah dari blog NizaCraft.

Simple tp aku suka tgk butterflies tu. Warnanya cantik-cantik. Nak beli tak?

18 scribble(s):

CIK NANA said...

Na pun x active.
Friends and family can always reach me via phone/blog!
:)

ska said...

klu takleh quit, aku rasa boleh deactivate account fb. lebih kurang mcm quit la jugak. bila2 ko rasa nak fb balik, ko boleh reactivate. profile ko takkan hilang..

Fid said...

kakak x aktif

kwn kakak berjaya quit tp susah katanyaa

Fid said...

Liz
Nahhh
http://yuitsumuni.com/2010/07/08/cara-nak-delete-akaun-facebook/

Liz Rohaizat said...

na> tu la. boleh je call, sms, email kan? ni tak, semua nak letak kat FB tu. menci.

ska> deactivate tu pun boleh.

kak fid> wow, thanks. tp betul ke leh delete? mmg akaun dia terus xde ke?

Faizah said...

pasnih kita tak dpt dah kad kawin weih, semua jemput dr fb!

semua nak refer fb, pekejadahnyaaa

Liz Rohaizat said...

faizah> haha... aku dah terkena bab kad kahwin tu. siap suruh aku save n print sendiri map dia. nak gelak2, terus aku x dtg.

kalau hantar kat email, aku boleh terima lagi. ye la, dia nak senang.semua org boleh refer kat sana. tp yg xde FB dan malas mcm aku nie, xde maknanya tepek map kat sana.

canggih sgt

p!nkerton said...

sebagai pengguna pasif fesbook, aku pun setuju!
kdg2 rasa ketinggalan dgn kawan2 yg slalu ckp, eh ko tak bace ke kat fb? ko tak tgk ke kat fb? tskkk! org yg terlalu tegar dgn fb ni org2 yg lonely kot? (hubby aku la kata) sbb dok ngadap & share benda tu situ je huhu

Ely Hasrul said...

xleh delete ek?? aku rasa ade aje kawan aku yg delete.. aku mmg lembab dan gagap pasal fb nih.. sapa yg suka tgk batrisyia?? pedofil tul cess..

Liz Rohaizat said...

ely> tu, kak fid dah ajar cara nak delete. sblm ni mmg xleh delete accout. boleh deactivate aje.

tu la, terkejut aku bila dia bg alasan dia suka tgk gmbr batrisyia. profile perempuan tp bkn leh caye kan? tgk wall dia, mcm xde kwn2 je. risau aku.

fatih> hahaha, suka anggapan erly. org yg lonely eh? x gak kot. tp kalau yg jenis nak ngadap je, ye la kot.

imee said...

woi woi, aku takleh terima anggapan erly tu!!! hahaha, nmpk sgt org tegar fb kan? :D bagi aku, fb ni cara utk aku keep up dgn org2 yg takde blog. sama je purpose dia, blog or fb or twitter. aku tak nampak beza org yg update blog 5 kali sehari dgn org yg update status fb 5 kali sehari. aku pun tak nampak beza org yg bloghop merata2 dgn org yg follow news feed kengkawan. it's all about wanting to keep up with your friends, tapi mcm semua benda dlm hidup la, do it in moderation.

tapi a few fb trends yg aku takleh terima betul. firstly, org yg main game bagai nak rak, pastu sebok invite2 org lain. lagi satu, upload kad kawen, pastu tag kengkawan. ish, tahpape btol.

WanYgBest said...

aku x pasal active fb sbb WC...hahaha...sbb tgk bola sorg2 x syok...

btw liz, mcmne ko privatekan wall ko? leh ajar aku x?

Liz Rohaizat said...

fatih> jaga-jaga. imee dah berhujah tu. hehe..

imee> ye la, bg aku, org yg berFB bkn la lonely tp yg afnat FB ni, boleh la kot. haha... sbb mcm ko ckp, sama je FB/blog/twitter.. tempat kita bercerita kan?

aku pun xleh terima:
1.orang yg sibuk ajak aku main game sedangkan dia tau aku x main (tak termasuk org yg ajak aku main DAN dia tak tau aku x main game).

2. upload kad kahwin, pastu tag. please la.. nama pun nak kahwin kan, apa salahnya tradisional sikit. lain la kalau kwn kat oversea

3. jual brg and tag aku padahal brg tu xde kena mengena dgn aku. kiranya confirm aku tak pakai.

aku rasa adalah aku aktif dlm sebulan kot. pastu rasa pening2 setiap kali masuk. sudahnya x aktif.

Liz Rohaizat said...

wan> aku pun aktif jap sbb WC.

nak private kan tu senang je. ko pegi kat bahagian ACCOUNT (belah kanan, kat atas tu). kan ada PRIVACY SETTING. ko buat CUSTOMIZE SETTINGS.

then boleh la pilih mana2 org yg xnak bg dia view. tp yg susahnya, kalau ramai org, ramai la nama ko kena letak. kalau setakat sorang dua, ok lg. mcm aku aritu, jenuh gak la nak taip. hehe..

Fid said...

kakak sgt bengkek kalau yg meniaga tag org tuapa kes???
ko nak meniaga ko mukadimmah lawa lawa la baru sejukk ati org tua nih
lagi satu anak kakak lelaki macho suh kakak tengok baju kembang ropol2 mana matchhhh...
kenali pelanggan sasaran anda hakhakhakhak

ngan kakak wat tudung depa suh kakak beli tudung depa hakhakhak

p!nkerton said...

wowo jgn blame erly (esok bday dia haha tibe2 ;p) mbbe dia cakap camtu sbb dia super workaholic & mmg tade masa nak cekidaut fesbuk or blog2 segala bagai ni. pastu dia tension aa bila kwn2 dia (mostly bujang) kondem dia tak ada fesbuk, pastu dah ada tak apdet pulak haha. tension aa member kan. tu psl dia ckp member2 dia lonely or tade keje kihkih..
aku agreed la dgn imee ckp tu, sama je kekdah media2 sosial ni (haha ayat org kerajaan) tp aku mmg la tak berkenan bab org tag2a segala bagai tu tskk! menyemak aje, untag kang kecik hati pulak *opss* ;p

Liz Rohaizat said...

kak fid, org tu x belajar marketing agaknya. betul, tolong kenal sasaran anda dulu. main hentam tag je.

Liz Rohaizat said...

fatih> aku mana yg x berkenaan dgn aku, aku untag je. hahaha.. lama2 aku rasa si penjual tu perasan kot. skrg dah xde tag dr dia dah.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.