Friday, July 09, 2010

How To Photograph Children

Kalau tgk sejarah, aku mmg ambil gambar. Tak kesah la gambar apa pun. Gambar meriam pun aku pernah ambil. Hehe.. Tapi bila dah ada Batrisyia, asyik ambil gambar cik adik manis tu je la. Comot-comot pun aku masih nak ambil gambar dia.

Kebanyakan gambar dia yg aku ambil lebih berbentuk candid. Kalau masa dia baby, boleh la suruh dia pandang kamera. Dia akan pandang. Tapi bila dah besar, suruh dia duduk diam pun dia taknak.

Anak korang mcm tu tak?

Teringat Ezan pernah ckp yg dia susah sgt nak ambil gambar Sarah tersenyum. Aku bg cadangan, ambil gambar candid. Dia kata dia tak berapa pandai. Gambar tak jadi mcm gambar yg aku ambil.

Alahai Ezan, saya guna kamera biasa je tau. Bkn DLSR pun sampai nak takut-takut. Hehe..

So hari nie aku nak kongsi beberapa links dari my fave online school; Digital Photography School.

HOW TO SHOOT ANIMAL, CHILDREN AND MOTORBIKES

You have to get down to their level

If you take shots from above, you won’t get the same impact unless it’s a macro shot of an insect or a shot of a tiger passing under the tree you’ve climbed up to save yourself.

You’ll also distort the perspective, especially with small children looking up at you – their heads tend be a bit on the big side to begin with but a shot from above will highlight that tendency. By getting down to their level, you avoid those problems

Read more: http://digital-photography-school.com/how-to-shoot-animals-children-and-motorbikes

My comment: Cara ni mmg aku apply di kebanyakan gambar Batrisyia. Kalau nak ambil gambar dia, mmg aku akan get down to her level. Kalau nak kena meniarap pun, aku buat. Kalau kat rumah, ok lagi la. Tapi kalau aku buat kat luar, mmg ada juga la yg memandang kehairanan.

PHOTOGRAPHING TOTS AND TODDLERS

Some kids just don’t want to sit for photos. Give them a prop, toy or a task to focus their attention and you’ll be amazed by the results. There are lots of things you can try; baking cakes, gardening, building sandcastles, following a treasure trail – anything to get them to relax and this is where an on-hand parent can be of great use; helping the child to relax and bring them out of their shell. If they still don’t want to play ball catching infants at their most naughty, angry, sulky or upset can still make for powerful portraits.

Read more: http://digital-photography-school.com/photographing-tots-and-toddlers & http://digital-photography-school.com/photographing-children-give-them-something-to-do

My comment: Batrisyia susah nak duduk diam. Usually, kitorang biarkan je dia nak buat apa. Terus snap gambar.

JUST SHOOT.. DON'T VIEW FIRST

Another method I use when photographing them is to take hundreds and hundreds in each session. I just pack my memory card and put my camera on the fastest shooting drive possible. In the evening when they’ve gone to bed, I can go through them and out of a hundred, I might keep only one which is ‘the one’. ‘The one’ is always the most perfect moment which shows who I know my children to be – the authentic them. How do I know which one is ‘the one’? It’s the one shot that makes me stop for an extra second. The one that makes me want to go up to their bed and kiss them. The one that makes me heart skip a beat or hate the thought of them growing up. Don’t be afraid to trash the ones that aren’t ‘the one’.

Read more: http://digital-photography-school.com/photographing-children-capture-who-they-are

My comment: Ni rasanya ramai yg tak buat kan? Usually, korang snap, lps tu tgk gambar ok ke tak. Kalau blur sikit ke, senget sikit ke, cepat je nak delete. You don't have to unless ur camera doesn't has enough space. Apa yg aku buat ialah snap je berapa byk gambar. Tak view pun. Balik, baru buka kat PC dan view. Mana yg senget, kurang pencahayaan dan blur sikit, aku edit guna Picasa. Sometimes, gambar yg blur pun cantik tau! Tapi jgn la main snap je kan. Kena ada gaya jugak la.

Ni ada lagi satu link yg korang boleh baca : http://digital-photography-school.com/photographing-children-pov-point-of-view

Tak semestinya kena ambil gambar anak dari arah hadapan je. Point of View tu penting gak.

Ok la, tu je antara tips yg aku boleh share. Aku tak la pandai mana pun. Gambar pun tak la cantik sgt. Still belajar dgn kamera biasa. Isk, bila la nak rembat DSLR.

Hubby suruh share gambar ni kat blog. Pagi-pagi tadi dia dah ckp, "Haa, tgk la gambar semalam. Dia boleh jadi duta Dutch Lady".

Semalam, kami ke Hospital. Aku jumpa sorang akak utk serahkan Spectra 3. Ajar dia kejap cara penggunaannya. Dia bersalin kembar perempuan. Anak still kat NICU sebab tak cukup berat. Lahir pun tak cukup bulan.

Disebabkan Batrisyia tak boleh naik ke wad, so dia tinggal kat bawah dgn hubby. Aku bagi kamera kat hubby utk hilangkan kebosanan diorg.

Ni gambar yg hubby ambil. Dia pun dah mula ikut cara aku ambil gambar. GET DOWN TO HER LEVEL. At least ok la, tak mcm dulu.. ambil gambar dari atas. Ni pun ada shake lagi. Tapi takpe, aku suka gambar nie. See, dia ada ambil banyak gambar Batrisyia tengah minum air susu strawberry Dutch Lady. 4 keping ni yg aku suka. Sekeping tak 'gegar'. Nice job, Abi!





Anyway, sape nak resipi Tempoyak Pucuk Ubi? Check it out here.

5 scribble(s):

nieda said...

suka gambar candid..nampak natural..comel cik adik manis sorang ni minum air kotak

animkechik said...

nie komen psl tempoyak pucuk ubi.. klau kt kg, diorg x pkai pucuk ubi la.. tah daun ape tah petik kt blkg rmh je.. mcm2 jenis daun.. diorg pngl lauk 2 smbl msk..

Liz Rohaizat said...

nieda> thanks to her Abi yg ambilkan gambar tu. yerp, candid nampak lebih natural.

anim> la, tinggalkan la komen kat sana. apa lak tinggal kat sini. tau, yg diorg buat tu pucuk lain. aku tau ar.

sya_firwan said...

alahai comelnye..satu set pink..ngan kotak susu pon pink..=)

Liz Rohaizat said...

sya, abi dia pandai cari prop. haha.. tp batrisyia mmg lg suka susu putih dan strawberry berbanding chocolate

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.