Friday, July 16, 2010

How to make your photo looks bigger in Blogspot?

Khas utk pengguna Blogspot.

Tak semua blogger rajin upload gambar. Ada blogger di mana blog nya "bebas tanpa sebarang gambar". Bagi yg rajin blog tentang percutian, masakan dan anak, pasti mereka ingin berkongsi gambar-gambar tertentu dengan pembaca. Bercerita tentang satay yg enak tetapi tidak berkongsi gambar satay itu terasa seperti kurang lengkap kan?

Usually, gambar yg kita simpan di camera bersaiz besar. Blogger akan peruntukkan sedikit masa utk resize dan buat watermark ke atas gambar-gambar yg ingin dikongsi.

Tapi seringkali kita kecewa kerana gambar yg kita upload tu akan bersaiz kecil setelah di "publish" walau sebesar mana pun saiz gambar yg kita upload.

Thanks to I Love My Blog Makeover yang beri tutorial tentang perkara nie. I wish I knew about this before. Mungkin ramai juga yang tak tahu. Therefore, aku buat tutorial di bawah.

STEP BY STEP ON HOW TO MAKE YOUR PHOTO LOOKS BIGGER:

1. Add your image seperti biasa dengan memilih button "Add Image"


2. Pastikan anda tick "Large" di bahagian "Image Size"
3. Upload gambar seperti biasa
4. Gambar akan bersaiz seperti di bawah menggunakan standard size Blogspot.


5. Now, pergi ke "Edit HTML" dan edit your HTML seperti di dalam gambar di bawah.




Width: Newsizepx
Delete "Height" bersama dengan ";"
Tukar "s400" to "s800"

Faham tak?

6. Dengan width di set kepada "500px", HTML akan jadi seperti di bawah:



7. Boleh Preview utk lihat hasilnya.


LRT Bandaraya. Tuan punya badan tu tidak aku kenali :)

Pada yang suka upload gambar dan ingin gambar kelihatan lebih besar, boleh la ikut tutorial nie.

Note: Please do not copy any pic in this entry. Kalau letak watermark, nanti korang pening lak sebab ada banyak perkataan kan? Kalau nak copy paste this tutorial to your blog, please give credit to this blog. Taknak jadi mcm tutorial lepas di mana ada blogger yg copy paste tapi tak bagi credit. Hormati masa yg blogger peruntukkan. Thanks.

2 scribble(s):

ken said...

yeap cool! =)

Liz Rohaizat said...

ken>thanks.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.