Thursday, July 01, 2010

Di sebalik lelaki bujang yang tak kahwin-kahwin, tersembunyi sebuah kisah cinta yang melukakan

Naturally, lelaki bersifat memburu. Dlm hal ni, memburu seorang perempuan. Kedengaran terlalu kasar? Baiklah, I cuba lembutkan ayat tersebut. Secara alami, seorang lelaki ingin disayangi oleh seorang wanita. Kerana itu Hawa diciptakan untuk Adam walaupun tujuan sebenar Hawa diciptakan Allah adalah lebih dari sebab itu.

Jadi, bila terjumpa lelaki-lelaki yg tak kahwin-kahwin lagi, rasa curious la juga kan? Tak kahwin, tak bercinta jugak! Solo je walaupun hidupnya ramai kawan perempuan.

Ada la jumpa beberapa orang lelaki yg mcm nie. Nak kata tak cukup duit, gaji besar dan takde tanggungan. Nak kata takde rupa, hot stuff la jugak!

Kenapa?

Contoh terdekat, ada sorang la yg kitorang kenal. Umur makin meningkat tp takde girlfriend. Bila tanya bila nak kahwin, sengih sokmo. Sekali mak lelaki ni buka cerita. Rupanya, si lelaki pernah bercinta selama 7 tahun tapi akhirnya kecundang. Sejak dari hari tu, dia tak fikir apa-apa dah. Adik-adik dia ada yg dah kahwin, ada yg nak kahwin.

Contoh lain, pun lebih kurang. Dia takde girlfriend. Adik-adik dah berpunya dan ada yg dah nak kahwin. Pun ada kisah cinta disebaliknya.

Dipendekkan, setakat yg aku jumpa/kenal, semuanya ada kisah cinta yg tersendiri tp secara amnya, semuanya sayang habis kat perempuan tu tp akhirnya terputus disebabkan halangan keluarga/dengki/salah faham.

Aku rasa minat pulak dgn hal nie. Kenapa sesetengah lelaki mcm tu eh? Tak boleh lupakan ke?

Perempuan pun ada juga yg mengalami pengalaman mcm tu tp akhirnya berkahwin la juga. Agaknya sebab jangka hayat biological clock perempuan sekejap je. So kalau lambat kahwin, tak dpt la nak ada ramai anak. Lelaki takpe, 40 tahun pun kira muda lagi.

Lelaki-lelaki sebegini buat aku rasa nak tau kisah cinta mereka. Mesti diorg sayang betul kat relationship tu sampaikan serik nak bercinta lagi. But usually diorg tutup mulut je kan?

5 scribble(s):

Fid said...

macam macam kan kisah hidup

Liz Rohaizat said...

kak fid> ye, betul.

adLedash said...

waaaaaaaa...akak...ehem..

xnk calonkan ke? heee...

nk yang buley jadi imam, ensem..(ahhahaha!)...sporting..gile2...tapi hati ada iman kuat...heee..

eh...sory tercari jodoh kat sini lak..tajuk mengancam sgt..ngeheheh~

adLedash said...

ala...tadi mcm dh type komen tapi error lak..ahhah!

akak..xde yg nak dicalonkan ke? hheheheeee...

nk yg hati ada iman...ensem(hahaha!)..sporting..gile2..pandai masak..buley jadik imam..cool..setia..perghhh...

oppss...tercarik jodoh kat sini lak...tajuk mengancam sgt..ngehehehe~

Liz Rohaizat said...

adledash> wah, gigih bg komen kali kedua. ni mmg sah nak cari jodoh. hahaha..

nk yg beriman, ensem, sporting, gile2,pandai masak, boleh jd imam,cool, setia..

mcm ada.. ex akak. nak ke? haha.. tp awak kena tahan ar sbb dia ramai peminat. kang asyik mkn hati je nanti.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.