Thursday, June 17, 2010

You must listen to me

Tak tau la mana dia dpt 'benda ni'.

Lately, cik adik manis ni mmg byk ckp. Ada je benda yg dia nak beritahu walaupun kdg-kala sepatah haram pun kitorang tak faham.

Kitorang mmg la dengar dia ckp tu tapi kdg-kdg, tidak la beri respond. Dengar je.

Rupanya dia nak kita membalas apa yg dia ckp. Setakat ckp "Iye ke?" atau "Ohhh" pun dah memadai utk membuatkan dia rasa yg kita faham apa dia ckp.

Kalau kitorang senyap, dia akan buat..

Batrisyia: Baa.. (sambil tepuk-tepuk kitorang)

Dan dia akan ulang apa dia ckp sblm nie.

Aku yg kena dulu. Masa first time jadi tu, aku ingatkan dia panggil aku "abang". Kemudian, aku nampak dia buat benda yg sama kat hubby pulak. Dia panggil kitorang "abang" ke? Tak jugak sbb dia masih panggil kitorang Abi dan Umi. Cuma kdg2 dia akan sebut "Baa" sambil tepuk-tepuk kitorang. Mcm minta perhatian.

Dah lama-lama baru perasan yg kalau kitorang kurang pay attention semasa dia berckp, dia akan tegur mcm tu.

Orangnya kecik aje tp dah pandai meluahkan perasaan dengan cara dia sendiri.

Mkn 2 biji pisang yg besar masa mak angkat bertunang.
Siap duduk atas 3 lapis kerusi khemah.
Dia sekarang dah taknak duduk dlm baby chair.

4 scribble(s):

MarDiah said...

yang baby kat sini pun dah taknak duduk kat baby chair. apatah lagi yg dah besar camtu...

aiman laa nie hari2 nak bercakap... tapi kite org tak paham sepatah ahram pun lagik.. cuma layankan jek... walaupun x paham... kalau tak kena gigit..

Liz Rohaizat said...

mardiah> layankan aje. ckp mcm org dewasa ckp. insya Allah dia cepat pick up dan belajar berckp dgn betul

p!nkerton said...

baa.. mcm org sabah pulak baa.. hihi
oh athirah since umur 1yo tanak duduk kat babychair lngsung. memang jenuh kalau bawak mkn kat luar huhu..

Liz Rohaizat said...

fatih> masa umur setahun dulu, x la kisah sbb boleh pangku dia. dia duduk diam2 aje. tp bila dah besar, tgn dia mula nak mencapai. pastu xnak pangku2 dah. nak jd mcm org besar. duduk kat meja sendiri. cawan sendiri. mkn sendiri. fuh!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.