Saturday, June 05, 2010

Rachel Corrie

Ok. Aku tau aku byk cerita tentang flotila ke Gaza nie. Cuma aku tak sangka aku terjumpa satu fakta. Aku tak pernah tau tentang nie. So aku nak share. Kot-kot ada yg berminat la kan.

Sebelum tu, korang tau tak maksud sebenar Mavi Marmara? Ia bermaksud Laut Biru.

Masa kita belajar English kat sekolah, kita ada diajar yg kapal berjantina perempuan. Kiranya utk “ship”, kita tak guna “it” tapi “she”. Pasal tu kebanyakan kapal-kapal akan diberi nama perempuan.

Semasa aku google nama Rachel Corrie, aku tak sangka ada kisah disebalik nama tu. Ingatkan ia sekadar nama biasa.

Tahukah anda siapa Rachel Corrie?

Beliau merupakan seorang wanita Amerika yang menjadi ahli International Solidarity Movement. Dia telah terbunuh di Gaza kalau tak silap di tahun 2003 ketika cuba menghalang tentera Israel daripada meruntuhkan rumah seorang warna Palestin bernama Samir Nasrallah. Bagaimana beliau dibunuh?

Dia disodok oleh bulldozer yg digunakan utk meruntuhkan rumah tersebut. Kejadian disaksikan oleh 4 orang ahli ISM yg turut berada di tempat kejadian.

Apa pula alasan tentera? Owh, kata pemandu, dia tak nampak Corrie kat cermin!

Cerita di http://en.wikipedia.org/wiki/Rachel_Corrie

Cuma aku ngeri pulak tgk gambar ketika kejadian. Mmg la tubuh badan dia tak hancur ke apa, but still.. darah tu!


Ahli ISM yg berada di tempat kejadian terus menerpa padanya

Click utk larger scale

Ok, rasanya lepas ni takde lagi entry tentang Rachel Corrie melainkan dia diserang sebelum sampai ke Gaza.

Semoga semuanya selamat. Amin.

4 scribble(s):

Farah said...

israel ni memang takde hati perut btul kan..thanks for sharing!

Fid said...

puak israel memang penipu pembohonggggggg

WanYgBest said...

Liza...i was about to post a similar story..about Rachel Corrie...nnti aku letak youtube Corrie bg speech...nnti ko tgk la yer...

Liz Rohaizat said...

farah> betul. diorg kan raja dunia. nak takut apa. negara haram tu punya la kecil tp boleh bermaharajalela kat muka bumi. apsal ntah negara2 lain takut sgt.

kak fid> yeah, diorg mmg penipu besar. dpt lesen la katakan.

wan> aku x sangka boleh jumpa cerita tentang mendiang Corrie sebenarnya. kesian tgk dia cedera parah tu.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.