Friday, June 11, 2010

Night weaning

Masih belum terfikir utk night weaning Batrisyia sebab setakat ni, tak mengganggu waktu tidur aku pun. Sebab berbaring, masih boleh tidur sambil menyusukan dia. Batrisyia pun dah berumur setahun 8 bulan. Bagi dia, night-feeding tu mcm for her comfort je. Dia minum sekejap, pastu sambung tidur. Usually, kalau dia nak minum around pukul 6 pagi, yg tu mmg dia minum betul-betul.

Semalam, baca artikel tentang sleep pattern for toddlers. Ada bace tentang night weaning. Kita boleh cuba night weaning seawal bayi berusia 6 bulan. Ada beberapa tips yg parents boleh cuba. Antaranya:

Have your partner comfort your baby when he cries during the night. If you're the one caring for him at night, the smell of you or your breast milk is likely to make your baby want to feed. If you're sleep sharing, try having your partner sleep between you and your baby. (http://www.babycenter.com/0_baby-sleep-training-night-weaning_1505721.bc)

Walaupun belum nak ajar Batrisyia, malam tadi saja je apply tip di atas. Nak tgk apa dia nak buat. Therefore, instead of lying next to her, I asked hubby to sleep between me and my baby. Lama juga la nak menunggu dia bgn cari susu.

Masa tu dah nak pukul 4 pagi dan dia terbgn. Mula-mula, hek hek je. Dia ingat dia akan dpt susu mcm biasa la kot. Kali nie, aku diam je. Siap mcm menyorok di sebalik badan hubby tu. Hubby pun pandang je. Aku ckp, jgn tegur anak. Hairan kenapa kitorang tak tidur lagi? Hubby kena OT sampai 3 pagi.

Jadi Batrisyia hek hek.. pusing badan.. hek hek.. pusing arah lain pulak. Pastu dia fed up kot.. apsal xde susu nie. Agaknya dia buka mata la kot. Tgk aku takde kat sebelah dia. Dia terus bgn, berdiri tegak. Pandang abi dia. Kami pura-pura tidur. Sekali dia nampak aku daa. Tak tau la camne dia leh nampak sebab bilik gelap. Siap jalan ke arah kami, pastu tepuk-tepuk aku minta susu.

Minum susu, pastu taknak tidur! Nak main. Mujur la aku dah masuk tidur awal mlm tadi. Pkul 11.45pm dah tido. Terbangun balik pukul 3.30 pagi. Kiranya badan dah fresh sikit la sbb dah tido sekejap. Layan je la minah ni nak main pagi-pagi buta tu. Tak tau la dia tidur pukul brp.

Kesannya? Dia masih tidur ketika kami sampai nursery! Kalau tak tu, pukul 6.30 pagi dah bgn.

Tak tau la sampai bila dia nak minum malam nie. Just let it be. Nanti dia berhenti sendiri la kot. Ni pun dia bgn 2 kali je. Plus, suka juga berkepit tidur dengan dia. Hehe.. mcm bantal peluk!

3 scribble(s):

adLedash said...

ala comelnye tip!! huu!

tapikan akak...akak punye misi dah nak berjaya! susukan baby smp umur dua tahun...lagi 2bulan, dh 2thn batrisyia...waaa! a great success of a mother can have in her entire life! dia pun dh smakin comel dan betambah2 bijak! terasa mcm x sbr je nk ade family sndiri..huu~

Hidayah Ismawi said...

Hehe..good luck with weaning :)

Liz Rohaizat said...

adledash> lg 4 bln, baru umur dia 2 thn. insya Allah misi tercapai.

hidayah> thanks. belum terfikir nak wean off dia lagi.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.