Tuesday, June 22, 2010

Nanny 911: The Silcock Family

Semalam, berjaya sampai ke rumah around 7pm. Jadi dpt nak tgk match Portugal vs N.Korea sambil memasak. Jarang sgt dapat sampai rumah awal mcm nie.

By 8.30pm, hati dah berbelah bahagi. Nak tgk World Cup atau Nanny 911? Masa tu, Portugal dah berjaya sumbatkan satu gol. Minta hubby tukar channel masa WC tgh berhenti break.

Malam tadi, Nanny 911 handle case "The Silcock Family". At first, aku ingatkan Nanny 911 dah habis dan NTV7 tayangkan new series. Kenapa? Sebab masa tu, NTV7 tayangkan cerita tentang sepasang suami isteri yg menjaga 24 anak angkat kurang upaya. Wow, this must be a new show! Tu je yg aku fikir.

Tetapi rupanya, masih Nanny 911! I was hooked. Terus layan sampai habis.

This episode was very inspirational. It was very touching at first to just see all of the special children that the Silcock's had taken into their home and then to see the way that the nannies were able to come into the childrens lives and turn them from unruly mean kids to boys that were helpful and caring toward others. I was extrememly impressed by the way the older boy had taken a risk and spoke to all his brothers at once about him not appreciating the way that the nannies were being treated and that the women needed and deserved more respect and willingness to cooperate--Kudos!!! This show impresses and astonishes me more every time I watch it... and my 8-yr old son also loves this show also ;o)

Good Job to All !!! ~Niki Gohl

Ni antara review penonton. Aku setuju sgt dengan his review.

Episod mlm td bkn episod biasa. Ia mengetengahkan keluarga yg luar biasa di mana si ibu berkahwin dengan si bapa yg lumpuh dan sama-sama membesarkan 24 orang anak kurang upaya dan bermasalah. Anak paling besar berusia 18 tahun dan berjaya menamatkan high school dlm masa 3 tahun walaupun dia kurang upaya. Ada juga di antara mereka yg mengalami kerosakan di bahagian otak akibat trauma penderaan ketika kecil.

Kalau ada yg rasa Angelina Jolie tu ibu yg bagus, Mrs. Silcock ni lagi la bagus!

Even nannies terkejut sebab dia berjaya handle kerenah kesemua 24 anaknya walaupun dia ada byk kerja yg perlu diselesaikan.

- Setiap pagi kena sediakan 3 jenis set sarapan utk kesemua anaknya.
- Perlu membasuh baju sebanyak 36 kali setiap hari.
- Perlu sediakan lunch box utk setiap anak.
- Perlukan 7 MPV tu transport kesemua anak setiap kali mereka ingin keluar.
- Perlu handle her disabled husband.

Nannies kesian tgk ibu tu sbb dia tak berehat langsung hinggalah anak-anak dia masuk tidur. Sedikit pun tak nampak ibu tu rasa sedih.

Jadi, nannies buat keputusan utk hantar suami isteri tu pergi bercuti sementara nannies tolong jagakan anak-anak mereka.

Guess what? Si ibu taknak pergi bercuti. Dia takut nak tinggalkan anak-anak istimewa dia dgn org lain walaupun dgn nannies yg berkebolehan. Tapi setelah 'dihalau dengan keras' oleh Nanny Stella, akhirnya mereka berangkat pergi.

Tinggallah 24 org anak tersebut dengan 3 nannies. Terus jadi kelam kabut sebab budak-budak ni mcm saja je nak menguji kesabaran nannies. Bebudak ni bukan la nakal tapi sebab ramai yg kurang upaya dari segi mental, mereka agak sukar dikawal dan sukar menerima arahan.

Tetapi sehari sebelum ibu bapa mereka pulang, si abang yg paling tua menegur adik-adik dia dan memberikan nasihat. Nannies nangis sebab si abang concern dengan mereka. Emo aku tgk.

Episod mlm td mmg emo sikit la. Sampai la nak blk, nannies tu leh nangis.

Kagum tgk si mak. Dia boleh handle 24 orang anak kurang upaya dan tak merungut pun. Dia tak kesah pun tak dpt keluar bersosial. Dia tak kesah pun tak dpt duduk mkn semeja dengan anak-anak. Dia tak kesah pun nak kena cuci baju 36 kali sehari (dan sila fikir yg dia kena lipat semua baju).

Aku yg jarang dpt keluar ni pun dah merungut. Anak baru sorang. Hehehe...

Lepas habis menonton, terus rajin giler siapkan semua kerja rumah. Ter motivated pulak!

4 scribble(s):

Ely Hasrul said...

ala ko nih! terpaksa aku kemas umah skang! ok bye!!

Liz Rohaizat said...

ely> haa... sila pergi kemas rumah skrg! tp ep mlm td mmg sgt touching. kagum tgk si mak. even nannies tabik kat perempuan tu.

sungguh2 aku buat keje mlm td. aku pk, malu la dgn si mak yg jaga 24 org anak disabled nie.

MarDiah said...

Inspiring...

Liz Rohaizat said...

nadia> tgk ke?

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.