Wednesday, June 02, 2010

Nama bakal anak lelakiku ialah Zinedine Zidane

Still remember this birth poster entry?

Baru-baru ni sis Lisha upload semua posters yg dia pernah buat ke FB dia. Batrisyia punya birth poster pun ada. Senyum-senyum tgk nama anak masing-masing.

Pernah satu ketika, parents letak english name dlm nama anak. Ada sikit-sikit pun jadi la kan? But now, aku nampak makin ramai yg concern dgn maksud nama anak. Jadi, di samping nama yg sedap didengar, maksud pun kena bagus. Alhamdulillah.

Jom kita tgk-tgk nama babies yg sis Lisha pernah buatkan birth poster. Kot-kot boleh jadi panduan ibu-ibu yg bakal bersalin. (Maaf, tak dpt nak salin semua). Sis Lisha, pinjam eh.

Aryanna Arwen ~ women of virtue
Arman Zemin ~ hope and gift for the people
Aisha Qistina ~ serenity and fair
Ain Daisuri
Adam Haris ~ Prophet’s Name, guardian and protector
Qaiser Zahrin ~ a brilliant King
Umar Rayyan ~ second caliph, gate of paradise
Putra Dani Nashrin
Mikhael Adam ~ named after a Prophet and an angel
Hirzi Hashim
Humaira Batrisyia ~ fair and intelligent
Nor Khaleel Idris ~ the accompanying light
Noah Iman ~ comfort in faith
Shahril Alwi Husaini ~ the colour of goodness
Ilhan Yusuf ~ the leader, name of a Prophet
Marea Mysarah ~ purity and wealth
Muhammad Armand Riezqi ~ an inspiration and blessing
Lillea Muzaffa
Batrisyia Zara ~ to radiate with intelligence
Puteri Maisarah ~ comfort and wealth
Tengku Arian Aizuddin ~ a man of good faith
Syed Ahmad Farell ~ man of courage and honour
Muhammad Adam Afnan
Amirah Nur Dania
Ameera Afiqah ~ generous and intelligent princess
Aqil Rayyan ~ Wise and intelligent, gate of paradise
Ameera Afifah ~ righteous princess
Dania Aliesya Asthmara ~ close and protected by God
Hadzim Faeiq ~ Judicious, surpassing excellent
Amir Haziq ~ the intelligent leader
Muhammad Aiman Husain ~ Yang terpuji, yang bertuah, yang cantik
Nur Damia Sofea ~ the light of intelligence and beauty

Canggih tak canggih nama budak zaman skrg?

Yang pasti, aku dah ada nama utk our future daughter.. walaupun bayangnya tak tau la bila nak nampak :p

Nama anak lelaki? Hehehe.. malam tadi kitorang tgk Immortal sempena World Cup. Immortal tunjuk seorang pemain bola sepak yg handal.

Me: Eh, tu bukan Zizou ke?

Masa nie camera tunjuk belakang badan je. Tapi entah camne, aku boleh agak bila tgk kepala dia. Hahaha.. Then, camera tunjuk la muka tuan punya kepala.

Me: Haa.. kan betul. Zinedine Zidane. Sedap nama dia. Orang Islam pulak tu.
Hubby: Ye la.
Me: Tapi Zidane kan dah bersara. Kenapa keluarkan dia lagi?
Hubby: Ni Immortal la. Tunjuk pemain yg lepas-lepas.
Me: Oh. Aritu dia tunjuk Beckham time muda.
Hubby: Semalam pun dia tunjuk Beckham.
(Senyap seketika)
Me: Nanti kalau anak lelaki, leh la letak nama tu (gurau aje)
Hubby: Boleh la.. lain sikit.
Me: Zinedine Zidane bin Rohaizat. ZZ gitu.

Hubby muka serious je. Biar betul dia nak letak nama anak dia Zinedine Zidane. Kita tunggu...

Oh ye.. Zidane bermaksud extraordinary. What about Zinedine?

13 scribble(s):

imee said...

nama anak abang aku yg latest ni puteri alexandria natasha. dia menang award nama paling canggih dlm family kitorg setakat ni haha..

fiza said...

Amboi...amboi liz, dah berangan nama anak dah nih (^_^). Tapi nama² yg di listkan tu best².

MommaArmand said...

uikks..name heroku pun ader...tade la canggih mane :P

Ely Hasrul said...

aku rasa kan time world cup nnti kite berenam bleh lepak skalik sbb kitorg mmg kaki bola.. papi dh awal2 siapkn chart hihi

ade skalik tu aku tgk nama peserta kat mags pa&ma budka tu nama mohd. ryan giggs hihi..fiza, sat2 lagik kena buatan org jugak la liz nih.. meh kite doakan dia dpt zz aminnn

Liz Rohaizat said...

imee> wah, tu mmg canggih tu! dah ala-ala nama puteri zaman rome!

fiza> tidak la sampai berangan. list nama tu utk org mcm ko yg tgh tunggu masa nak bersalin. hehe.. ke dah ada nama bakal anak nanti?

wati> mesti la nama armand pun ada. ko pun ada buat birth poster dgn lisha kan?

ely> hubby ku tgk bola tp bukan kaki bola sampai sanggup layan match 2-3 pagi eh. yg tu serah pada wife dia ni.

mohd ryan giggs? uih, ada makna x tu? hehe.. nak canggih2 pun, makna kena ada. baru la nama tu boleh jadi doa.

bkn senang nak dpt ZZ sebab kromosom XX kena jumpa dengan kromosom XY. kehkehkeh

*∽ IZAN ∽* said...

Budak-budak sekarang.. nama sedap-sedap & maksud pun bagus-bagus. Ingat lagi zaman2 akhir 70-an awal 80-an, parent suka sangat bagi nama gabungan nama mak ayah....! sekarang dah lain pulak trendnyer! Nama zidane tu pun sedapp..! ehem ehemmm.. bila nak timang lagi sorang tu? hu hu

CIK NANA said...

Herm.. lawak la Liz nie.. :)
Tapi kalau betul n ada makna yg baik, why not kan?

Liz Rohaizat said...

izan> betul. mmg suka dgr nama budak2 zaman sekarang. zaman kita, nama mesti ada nor, nurul atau siti kan? hehe.. nama2 sekarang, bunyi sedap dan maksud pun bagus.

ahaks, rasanya mmg nak guna la nama zidane. tp zinedine x la kot sbb setakat ni, x jumpa lagi maksudnya. sy nak timang batrisyia puas2 dulu.

na> alamak, lawak ke nama tu? baru ingat nak letak. huhuhu

Anonymous said...

err.. bukan ke pronounciation zinedine zidane = zainudin zaidan dalam bahasa melayu kita?

Liz Rohaizat said...

Anonymous> pronounciation kan yg awak tanya? it should sounds "Zinedin Zidan"

Anonymous said...

zidane@zidan maknya saya x jumpa,kalau confirm bagus nak letak utk anak buah saya.,u r saying maksudnya extraordinary kan?terror la u dpt dr mana ye?saya puas cari x jumpa..:-P

Liz Rohaizat said...

Anonymous> rasanya ada jumpa kat satu website. dah lama sangat. x ingat jumpa kat mana

Anonymous said...

zinedine,zainuddin dalam arabic means perhiasan agama manakala zidane,zayydane dlm arabic bermaksud bertambah.so xperlu risau yg nama zjdane tu nama kristian sbb zidane adalah nama dlm bahasa arab.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.