Thursday, June 10, 2010

My Water Moments


Dear Nuffnang,

Ini first time saya nak submit entry utk Nuffnang on behalf of my Umi. Masa mula-mula Umi tgk Sony TX5 ni, dia teringin sangat nak menang. Tapi bila Umi belek-belek koleksi gambar yg Umi pernah tangkap, Umi kata dia sedih sebab kebanyakan gambar saya mandi kat pool dan pantai, adalah gambar saya dengan Abi.

Memang betul pun. Setiap kali kami nak pergi bercuti, Umi mesti rajin cari hotel-hotel yg ada swimming pool atau yg berdekatan dengan pantai sebab Umi tau saya suka main air. Kalau mandi kat swimming pool, saya takkan naik selagi jari saya tak kecut. Dia suka tgk saya main air.

Tapi bila sampai masa utk mandi kat swimming pool atau pantai, Umi duduk kat tepi pool aje sambil pegang compact camera kesayangan dia. Umi bagi chance saya mandi puas-puas. Lepas tu mula la dengar Umi bagi arahan kat Abi, suruh pandang kamera la, suruh ajar saya buat aksi la. Ni semua utk pastikan Umi dpt rakamkan gambar saya bermain air dengan cantik.

Umi taknak main air dengan Batrisyia ke?

Masa kami ke Cherating beberapa bulan lepas, Umi dan Abi terpaksa bergilir-gilir mandi dengan saya di swimming pool hanya utk pastikan mereka dpt bergambar dengan saya. Tapi kitorang takde pun gambar bertiga, satu keluarga sebab takde orang yg boleh tolong ambilkan gambar kami. Umi tak boleh bawa kamera dia masuk ke swimming pool sebab nanti rosak terkena air.


Masa kami pegi Family Day di Tiara Beach Resort sebulan kemudian, Umi hanya biarkan semua orang seronok bermain air. Umi berdiri kat luar pool sambil mengambil gambar saya seperti biasa. Lepas tu bila pakcik-pakcik saya datang, diorg semua sangkutkan baju kat Umi saya sebab Umi saya tak boleh masuk pool. Kesian Umi.

Tapi Umi ckp, dia tak kesah sebab dia berjaya rakamkan gambar di bawah. Dia sgt puas hati.


Kalau nak tau, ada satu je gambar kami bertiga tengah mandi laut. Paksu yang tolong ambilkan. Tu pun Umi siap bg peringatan mcm-mcm:

1) Jgn jatuhkan kamera.
2) Pergi lap tangan dulu. Jgn pegang kamera dengan tangan yg basah.


Masa ni saya shy-shy-cat lagi nak pandang kamera

Nak jadi cerita, Abi pernah terjatuhkan kamera Umi kat pantai. Abi tak sengaja. Terlepas. Masa tu kami bgn awal sbb nak rakamkan gambar matahari terbit. Bila kamera terjatuh, Umi terus menjerit. Umi takut sangat kalau kamera tu rosak sbb air laut dah termasuk ke dalam kamera. Mujur kamera tu masih ok seperti sekarang. Kalau tak, tak la gambar di bawah menjadi.


Orang kata, Sony TX5 ni near indestructible. Umi ckp, kamera nie sgt bagus kerana ia water-proof, temperature-proof, dust-proof dan shock-proof. Mmg sgt bagus dibawa ke mana-mana dan digunakan dlm apa jua cuaca.

Water-proof
Dive in with the water-proof Cyber-shot TX5. Capture beautiful underwater shots up to 3m deep for up to 60 minutes*.

Temperature-proof
Keep on shooting even below freezing point up to –10ºC** with this tough camera in harsh weather conditions.

Dust-proof
With the superb dust-resistance of the Cyber-shot TX5, you can be assured to always get spotless images whatever the environment is!

Shock-proof
The shock-proof design of the Cyber-shot TX5 allows drops of up to a height of 1.5m*, the usual height we hold the camera for photo-taking.

Jom kita tgk apa lagi yg best tentang kamera ni:

PANORAMIC PHOTO



Lagi satu feature yg ditawarkan oleh TX5 ni ialah kita berkebolehan mengambil Panoramic Photo. Setakat Umi belajar kat sini, Umi belum cuba lagi mengambil gambar sebegini sebab Umi rasa mcm susah je. Tapi kalau la Umi dpt TX5 nie, senang je nak ambil sebab feature tu dah ada.

BEAUTIFUL-IMAGES

TX5 juga didatangkan dengan teknologi di bawah agar gambar yg dirakam terhasil cantik dan semulajadi:

Back-illuminated "Exmor R" CMOS sensor: increases sensitivity by 2x to reduce noise for low-light environment

BIONZ Image Processing Engine: drastically lowers noise level and achieves high accuracy in auto-focusing, exposure auto-correction and auto white balancing; creating a more natural and vibrant image in different shooting environments.

The Carl Zeiss® Vario-Tessar Lens: delivers uncompromised, accurately detailed and realistic photos with excellent contrast.

Utk maklumat terperinci, boleh layari http://www.sony.com.my/product/dsc-tx5



Kalau nak beli, bolehlah dapatkannya dengan harga RM 1,499.00. Tak mampu saya nak belikan yang warna shocking pink utk Umi. Saya hanya mampu buat entry nie agar dpt menang kamera ni dan bagi hadiah kat Umi.

Nuffnang tanya, “how the photo could have been better if you had a water-proof camera like the Sony TX5.”.

Jawapan saya senang saja. Kalau ada Sony TX5, mesti Umi ada dlm setiap gambar saya main air sebab Umi tak perlu risau kamera terkena air lagi. Nanti bila saya dah besar, saya boleh tgk gambar saya bertiga dengan Umi dan Abi :)

10 scribble(s):

Ely Hasrul said...

sweet!

suhaisweet said...

nice n3..visit mine if free k.;D

Liz Rohaizat said...

ely> sweet? lg sweet kalau betul2 anak aku yg tulis. hahaha..

suhaisweet> i thought you were a lady! sorry about that ;)

Anonymous said...

klau menang kamera lama leh bg aku..

Liz Rohaizat said...

Anonymous> siapakah engkau? tidak beri nama pun. sila letak nick name anda selepas tulis komen jika anda tiada akaun blogger je. senang la aku tau siapakah anon.

tgk la kalau menang. kot2 nak bagi ke, nak jual ke atau pun tamak, terus simpan juga.

bkn senang nak menang. ramai org submit.

Aimi A.Z said...

Nice one~ gud luck!

Liz Rohaizat said...

Aimi A.Z > thanks!

Mia Liana said...

good luck!

Liz Rohaizat said...

mia liana> thanks!

zidni said...

shy shy cat? aahaha

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.