Tuesday, June 22, 2010

Canker sores



.. Atau lebih dikenali sebagai ulser mulut telah menyerang Batrisyia sejak Jumaat minggu lepas. Kebetulan, Batrisyia demam tumbuh gigi. So bila dia nangis-nangis dan refuse to eat, tak terfikir pulak dia ada ulser dlm mulut.

Hinggalah aku suruh dia jelir lidah kelmarin. Pelik sebab dia takde selera nak makan. Minum air dari sippy cup pun nak mengelak. Bila dia jelir lidah, ternampak la ulser kat lidah dia. Ada satu ulser besar dan 3 ulser kecil.

Poor my little daughter. Patut la taknak makan.

Untuk info tentang canker sores, sila rujuk http://www.babycenter.com/0_canker-sores_11415.bc

Tiada apa yg boleh dibuat. Kami cuma sapukan sedikit Daktarin Oral Gel sebab lidah dia pun dah ada oral thrush (putih-putih di lidah). Hopefully, rasa sakit tu akan hilang dlm 3-4 hari dan dia boleh mkn semula.

6 scribble(s):

fiza said...

Siannya dia. Get well soon dear. Teringat masa iman kena oral ulser, byk satu mulut, memang seksa. 3 hari aku tak keja.

Liz Rohaizat said...

fiza> huwaaa.. minta2 la tak kena byk sgt. skrg nie dia ada satu besar, 2-3 tu kecik aje. tp tgk smalam, yg besar tu mcm dah mengecil sikit.

yg ada sikit ni pun dah buat dia hek hek. mkn sikit, minum pun sikit. nak gayut je sebab tu je yg lembut kot.

mlm2, nangis dlm tido. dah 2 hari aku susah nak tidur sbb dia ngadu sakit. mlm td dia terbgn dan mengamuk sampai tendang2. sakit sgt la tu kot

Farah said...

alaa i yang tengah kena ulser ni pon sakit ape lagi budak besar batrisyia ni..semoga cepat sembuh k

Liz Rohaizat said...

farah> thanks farah. i kesian sbb dia suka mkn tp skrg, dia x dpt enjoy mkn. dia mcm takut2 sbb sakit.

p!nkerton said...

ala siannye batrisyia.. mesti cranky kan. sian dia.
athirah pun dah 3 hari mcm cranky2, pastu air liur meleleh2. makan pun kurang. pastu kdg2 badan 'dedar' sket. aku cari tak jumpe lak ulser. nak tumbuh gigi ke aa? sblm ni tumbuh gigi tak penah pulak camtu rasenye tskk :(

Liz Rohaizat said...

fatih> maybe nak tumbuh gigi kot. cuba check. x semua gigi akan sebabkan demam la rasanya. mcm batrisyia dulu, 4 gigi pertama dia x demam pun. tp masuk gigi lain, demam.

oh, dia bkn setakat cranky.. tp sejak semalam, dah mula tantrum. nangis jerit2 bergolek2 kat lantai sampai takde suara. ye la, dah la sakit gigi, ulser.. pastu perut lapar sbb taknak mkn. moody la minah tu

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.