Wednesday, May 12, 2010

Tudung-tudungku murah-murah aje

Tudung senget.. tudung twist.. tudung instant.. tudung lycra.. rasanya semuanya merujuk pd jenis tudung yg sama kan?

Ada orang pakai tudung mcm ni sebab nak cepat. Tak perlu nak adjust, tak perlu gosok, tak senget bila ditiup angin, tak susah nak pakai.

Kalau tanya Wan Syafira, dia kata tudung tak senget bila dtg angin kuat kat UK. Hehehe.

Masa orang galak pakai tudung nie, aku tak ambil pusing pun sbb mmg takde problem nak pakai tudung bawal langsung. Dah kira pro bentukkan tudung dlm masa yg singkat. (Thanks to SMAP Labu.. hahaha.. 'tudung karipap' is absolutely no..no kan?). Jadi bila orang lain kata pakai tudung instant ni senang, aku rasa tudung lain pun senang jugak. Ahaks.

Lepas tu, aku ingat nak beli satu tudung instant warna hitam. Senang nak sarung kat rumah. Itulah tudung pertama.

Kemudian, membawa kepada pembelian tudung-tudung yg seterusnya!


Light pink

Cream

Light blue

Pink

Ni yg ada gambar. Yg takde gambar ialah warna light purple, hijau pucuk pisang dan orange.

Maknanya dah ada 8 helai!

Nak kata aku suka pakai sbb tak payah gosok, tidak la jugak sbb aku gosok semua tudung nie. Nak kata sbb senang tak payah adjust tang depan tu, ala.. pakai tudung bawal pun senang gak per. Haha.. Aku cuma suka sbb nampak kemas walaupun terpaksa dukung anak! Elok je terletak kat bahu. Batrisyia ni kdg2 suka main-main. Dia suka tarik tudung atau saja sengetkan tudung. Jadi bila pakai tudung mcm nie, senang la sikit.

Ni tudung murah je. Bukan la dari butik mahal-mahal tu. Tak kuasa nak pakai tudung mahal-mahal. Dpt yg murah tp sedap dipakai, baik beli yg murah. Harga? Tudung-tudung di atas hanya berharga RM15, RM20 dan yg pink tu dpt free! Beli kat mana? Jalan TAR!

Kalau rajin, boleh la jenguk kat kedai-kedai sana. Kalau tak rajin mcm aku, pesan jiran belikan je sbb dia keje kat area sana. Dia boleh dpt murah!

Kenapa korang pakai tudung instant? Dan adakah korang memilih brand atau tak kesah pakai tudung Jalan TAR?

8 scribble(s):

maisy said...

yups..tudung gini murah..tudung bawal mahal..same aa ngan brand tie scarf....tp sepanjang preggy,aku tak sentuh dah,yg bawal ngn TS tuh..aku pakai je yg pasar minggu punya :) ..jln TAR mmg tk sempat nak gi...

sebab time preggy cam asik rase serabut..pilihan terbaik tudung murah ni la..byk kali tak gosok pon..lg mls 1/2 aku lempar je dlm mesin basuh..abis rosak depan die,ade yg slamat,ade yg keromok nak mampus..tp sebab murah aku buat dekk jela..

Dulu org takut nk pakai sebab muke tak sesuai aa..nampak pelik dah...la nih,aku tgk org rembat je..muke bujur ke bulat ke..takdesape dah nak kisah...

bg aku,tudung ni,brand nye tkde aa nmpak sgt..kalo pakai yg channel tu pon,org tgk cam tu je..silap2 diorg ckp beli kat batu feringghi(murah punya-ciplak)..tak kisahla pakai yg pasar mlm pon..so far tkde org condemn pon..ade yg tanye tk iron tudung ade arr..he he

Liz Rohaizat said...

hehe.. bagus betul komen ko. panjang lebar. tu la. aku rasa mcm xde beza je mahal n murah. tp tang tak sesuai dgn bentuk muka tu, ada betulnya. sbb aku kena cuba. kdg2 mcm x sesuai. nnt jd x selesa.

p!nkerton said...

oh aku ada banyak (x penah kira pulak ada brapa, tp >20 rasanya) tudung ni. mula2 dulu jual mahal tanak pakai sbb rasa "ala, seasonal je ni, kang org tak pakai dah". tapi aku beli jugak (kaler hitam) mula2. pastu suka pastu buat jual ;p
then bila dah start pakai ke ofis hari2 (sbb senang gila tak yah gosok, x yah bentuk) aku start beli yg mahal sket mcm kat ariani etc. tp rasa berbaloi la sbb pakai hari2 gi keje kan. yg murah2 tu aku pakai gi main sukan ari2. senang, kemas takyah nak ikat2, pin2 :)
lg satu aku suka pakai kalo gi shopping sbb senang nak try baju, takdela evrytime changing nak kena lilit2 balik tudung ;p bawak pi outstation pun senang, gulung aje ;) mmg convinient la bagi aku (wpon kadang2 kalo pakai selebet nmpak mcm bibik indon) haha

Liz Rohaizat said...

fatih> hahaa, mmg nmpk ko suka pakai tudung nie sbb kat blog ko pun dah terang2 ko pakai tudung camni.

aku pelik la. org lain pakai tak gosok. knp aku rasa aku mesti kena gosok jugak eh? serious. aku tak pakai kalau x gosok. haha..

WanYgBest said...

aku ade tudung ni 6 lai dah!!! mahal gilos selai. Aku bli kat internet. Ntahla...aku cam kurang yakin nak pakai. Macam kata Maisy tu la, rasa mcm muka x sesuai jer. Rasa cam bibik indon pun ok lgi pakai tudung tuh. Skrg tudung tu wat kumpul habuk jer.

Ade 2x aku p hospital aku pakai tudung tuh, sbb rakyat Bristol yg kenal aku xde kat sana (padahal dah lambat nak kejar train, x sempat dah nak gosok2 tudung), so, mcm x kisah la klu tetibe ade mat saleh tanya aku dtg dr indon ke...haw haw haw

Liz Rohaizat said...

waN. kat internet mmg agak mahal. tp kalau kat jln tar tu, bersepah yg murah2 dan sedap dipakai. setakat nie aku x penah beli kat internet sbb aku jenis yg nak kena acu kat muka dulu. kalau ok, br beli.

WanYgBest said...

tu ah...aku pun cam ko gak...tp sbb gatal tgn nak beli, sini mane ade jual...hohoho...tu yg saje2 try beli kat internet...nak2 bile tgk korang pakai lawa jer...aku pakai jadi lawak..tu yg tekubur dlm almari tuh...hahaha

Liz Rohaizat said...

wan, ada try kemaskan dgn brooch x? mcm aku, aku pakai brooch kat dagu and kat blkg leher.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.