Friday, May 21, 2010

Tudung bersanggul yang famous sekarang nie

I read about it somewhere before but forgot to bookmark the link. Then, Wan posted about the same thing. Let me share her post with you.


I got this article from facebook, written by Haslinda A. Karim . Something that I think, all women (or men) must read. Something to ponder.

********

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::

akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.



Rasulullah s.a.w bersabda:

dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.

Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.

13 scribble(s):

fiza said...

Aku ada dapt email pasal nih, tapi buruk ah fesyen tudung sanggul nih.

Liz Rohaizat said...

ko rasa buruk eh? haha.. aku pulak rasa mcm lawa. I mean, bila org tu ikat rambut tinggi. so nampak mcm ala2 arabian sikit. tp aku x reti buat.

tp bila tau tentang ni, insaf. betul la, bila kia buat camtu, lelaki akan nampak dan tau yg rambut kita panjang. hilang la matlamat sebenar bertudung tu.

Fid said...

ooo tu pesen ya hahahhahaaaa

Liz Rohaizat said...

kak fid> tgh hot skrg nie.. sampai ada jual sanggul tiruan tu!

WanYgBest said...

aku pun rasa lawa...sbb bile pakai tudung awning tuh, klu xde sanggul ngan ade sanggul mmg nmpk beza...huhuhu....insaf2...

smalam ade org post psl cinta & sex...bagus gak penulisannya, nnti aku email la kot...huhu

Liz Rohaizat said...

wan> mmg nmpk beza kan? mmg lagi cantik tp lps baca benda nie, x jadi nak cuba buat. biarlah x cantik pun. huhu.

WanYgBest said...

itu la...sanggul hanya utk suami...hehehe...aku dah email dah kat ko pasal cinta & sex tuh...aku email kat fbook...hehehe

CIK NANA said...

me too.
i used to wear dis kinda tudung sekejap.
tp dah stop!
hidup sementara jek, bagus ada blog nie leh share info.
;)

Liz Rohaizat said...

wan> dpt. nanti aku baca.

na> ye, ilmu mcm nie elok dikongsi. slowly kita boleh berubah kan?

About Me said...

Good Info la Liz..
mmg skrg ni fesyen an..syida pun tgh bersanggul ni..nampaknyer lepas baca post ni..no sanggul2 la kan..

eh, nape dah lama tak on9?

Liz Rohaizat said...

syida> aah, mmg dah lama x online la. ber blogging je.

Farah said...

tula i tanye husband jugak (sbb die skolah agama)memang tak elok bersanggul tinggi.

Liz Rohaizat said...

Farah> Sebenarnya, apa-apa jenis pakaian yg boleh menampakkan susuk badan, mmg haram kan?

kalau bertudung tp bersanggul atau nampak rambut, haram.

kalau berbaju kurung tetapi jarang hingga menampakkan badan, haram

kalau tak berstokin pun dah dikira tak menutup aurat.

selagi mampu utk ubah diri, kita ubah la kan?

tp tu la, mmg selama ni nampak cantik je kalau org tudung bersanggul. tp lps dah tau nie, tersedar.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.