Thursday, May 13, 2010

Juadah utk pot-luck

Tiap-tiap tahun, pihak nursery akan adakan majlis sambutan sempena hari raya dan hari guru. Ibu bapa tidak turut serta disebabkan ia dibuat ketika waktu kerja tetapi ibu bapa diharapkan memberi sumbangan berbentuk pot-luck utk menambah juadah yg sedia ada. Tidaklah wajib utk hantar makanan tp kebanyakan ibu bapa akan ambil inisiatif sendiri utk hantar makanan. Sapa yg sempat masak, diorg hantar la makanan yg diorg masak. Sapa yg tak sempat nak sediakan apa-apa, selalunya aku nampak diorg hantar kek, KFC dan buah.

Esok pihak nursery nak buat sambutan sempena Hari Guru. Jadi kena la fikir nak sediakan apa utk pot-luck. Kalau la rumah ada oven, kan senang. Bakar je kek, muffin, kepak ayam. Urm, sbb ni nak hantar kat nursery.. kena la fikirkan menu yg sihat-sihat utk kanak-kanak kat sana. Pihak nursery tak kesah kalau nak bg gula-gula dan coklat tp as a parent yg ada anak, aku faham ada sesetengah ibu bapa tak benarkan anak mkn benda-benda manis terlalu byk. Budak-budak nie, kalau dah ada benda manis depan mata, mesti diorg nak mkn byk. Silap-silap, masing-masing sugar high kat nursery nanti. Hehehe..

Haih, nak hantar apa ye? Apa juadah yg sihat? Sandwich? Wrap? Pudding? Nugget? Any idea?

Tgk je la aku bwk apa esok.

-Updated (at 10.42am)-
Texted hubby.. asked him what should I bring for the kids. He replied, "Apa-apa".. , as usual huh?

Kids love something sugary, cheesy and colourful!

Finger foods should be okay.. so nuggets, sausages, fries etc?

Or something healthier such as sandwich? As long as I put shredded salad and tomato slices, Batrisyia will eat her sandwich with happy smile =)

7 scribble(s):

J said...

Salam Liz.

Memandangkan Liz adalah sifu pasta, maka dengan suka citanya saya mencadangkan sifu buat resepi pasta. Anak kecil mesti suka...

Liz Rohaizat said...

J> Wasalam J. Lama tak nmpk! Uish, sy bkn sifu pasta. Saya suka mkn je.

Mmg ada ingat nak buat pasta. Pasta Primavera tp tak sempat nak pegi cari brg. Esok buat sandwich

WanYgBest said...

klu nak wat finger food, klu rajin, buat la sendiri from scratch..mcm jamie oliver slalu wat burger or nugget sendiri...lebih healthy...lebih senang budak2 nak makan.

Liz Rohaizat said...

Wan> Kalau la diorg buat majlis hari isnin, boleh juga buat from scratch. Mlm ni tak sempat dah buat dah sbb hari ni hari Khamis. esok keje daa. hehehe..

esok buat sandwich. dah beli brg. tp rasa mcm nak gatal tgn buat shrimp tempura skali! yum yum.

ah, tgk la mlm ni brp byk baki tenaga yg tinggal. kalau sikit, x dapek den nak buat byk2

CHeeSYaNa said...

rajinnyer.. if aku, for sure ler aku beli buah ajerk.. ehehhe

Liz Rohaizat said...

yana> haha.. bkn rajin. kalau aku, aku pun beli buah. tp dah penah beli masa pot luck yg sblm ni. so taknak la bg buah lagi.

MarDiah said...

fruity jelly... masuk dlm yogurt cup kecik2 tu. nice

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.