Wednesday, May 05, 2010

Jikalau ia semudah Monopoly


Sejak sebulan yg lepas, berkali-kali hubby menyuarakan hasrat hati dia. Tak perlu la aku beritahu apa hasrat dia tu tapi ia bakal mengubah kehidupan kami sekeluarga. Pada mulanya, aku anggap dia main-main tapi rasanya dah lebih 5 kali dia tanyakan soalan yg sama. Sometimes, dia tanya kat Batrisyia. Now, aku tak rasa benda tu main-main.

Orang kata, hidup tu satu perjudian. Kalah.. menang.. untung.. rugi. Bagi aku pula, hidup tu lebih kepada satu percaturan setelah menimbang-nimbang akan keuntungan atau kerugian yg bakal dihadapi.

Perjudian = buat dulu, then baru tgk untung atau rugi.
Percaturan = fikir masak-masak, tgk untung atau rugi, then baru buat sehabis baik.

Separuh jiwaku pergi.. eh, apa melalut pulak nie..

Ok, serious sikit.

Separuh hati aku ckp, "Just go for it! Usaha yg terbaik dan tawakkal pada Allah. Insya Allah rezeki tu tak ke mana".

Separuh hati pulak ckp, "Dah elok-elok camni, berani ko nak ikut keputusan ni pulak? Kalau jadi apa-apa, mcm mane?"

Urm, keinginan hubby tu bukanlah sesuatu yg buruk. Maka, kalau dia dah buat keputusan, aku sendiri tak boleh nak menolak, kan?

Nota: Korang dah cuba main Monopoly versi PC Games? Comel je tgk polis pegi tangkap org. Sgt annoying bila main dgn hubby sbb dia rajin beli rumah. Pastu bila aku menapak kat tanah dia, sibuk suruh bayar sewa mahal-mahal.

4 scribble(s):

Ely Hasrul said...

aku tgh berkira2 nk main judi ke nak main catur.. dug dag dug dag..

Liz Rohaizat said...

ko nak buat ape? jd WAHM?

luna said...

Liz, Sue anggap sesuatu yang baru itu sebagai 'cabaran'
Biar tak jadi selepas mencuba dari tak jadi apa apa sebab tidak mencuba.
Sekurang kurangnya Sue boleh berkata pada diri sendiri 'oh..takpelah, dah cuba dah :)'
Yang penting, sokongan suami. Susah dan senang, dia akan bersama..insyaAllah.

Liz Rohaizat said...

dlm hal sy nie, sy yg kena bg sokongan kat dia :D

masih dlm pertimbangan

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.