Wednesday, May 05, 2010

Is your blog header looks boring?

Anda suka tulis blog. Malah, rajin pegi cari free background dan templates di Internet. Mmg ada bwk website yg beri free templates kan? Byk jugak yg cun, cute, cantik, klasik dan sebagainya.

Lepas dpt templates yg diingini, anda upload templates tu dan gunakan utk your blog.

Anda rasa design tu sesuai dgn blog anda.

Bila ada masa lapang, anda blog-hop ke blog orang lain.

Pernah tak terjumpa orang yg guna templates sama mcm anda? Pernah?

Apa perasaan korang? Suka atau tak? For me, aku rasa mcm, "Ala, orang lain pun guna mcm aku jugak". Dah namanya free template, orang lain pun berhak gunakan ia.

Jadi, mcm mana nak buatkan ur blog yg gunakan template yg sama nampak sedikit berlainan?

Salah satunya ialah dengan menukar blog header. Blog header agak memainkan peranan sebenarnya. Ia boleh melambangkan karektar anda dan blog anda.

Kalau blog khas utk anak, kat blog header mesti nak ada gambar anak ke, baby theme ke..

Kalau blog psl fashion, blog header mesti melambangkan anda seorang fashionista!

Kala blog tentang anda yg diva, maka header pun agak-agak diva.. opps! Hehehe..

Bila aku dptkan khidmat Jiji utk design my blog header, dia minta aku ceritakan serba sedikit tentang diri aku. Erk, rasanya ambil masa seminggu jugak nak reply that email sbb aku mmg lemau bab describe diri sendiri. Siap suruh dia baca my 100 list tu.

Jiji bagi mock-up header pada hari yg sama aku buat pembayaran. Walaupun karektar kat header tu tak melambangkan aku, aku rasa Jiji cuba menterjemahkan tagline yg aku guna tu.

She gave me a free blog badge.

New header... new background... new blog badge... I like!

Thanks Jiji from Triplecolourlife! Highly recommended to other bloggers.

9 scribble(s):

p!nkerton said...

tskk aku dah lama bercadang nk tukar header lah backgroundlah tapi entah la bilaa ;p bloglist pun tak updated lagi huhu..
anyway, cantek design baru ko ni ;)

CIK NANA said...

Na pon dlm usaha utk dpt super cute/lovely/smart header! arghhhhhh, bila boleh dpt yg cun nie.. :)

Fid said...

tak boring hahahaha

Liz Rohaizat said...

fatih> tu la. bila dah lama sgt pakai, rasa boring kan? owh, design ni cantik sbb org pandai yg buat. kalau nak tunggu aku, xde ke mana la.

na> apa lg na.. minta je jiji tlg buatkan.

kak fid> bkn header kak fid tu jiji buatkan jugak ke?

ezan said...

cantik2.. leh la try utk blog baru ezan tu.. nampak cam dull je blog tu.. nak cantik cam blog liz gak.. heheheh...

Liz Rohaizat said...

ezan> boleh je. contact jiji n bgtau nak header yg mcm mane. kalau nak letak gmbr, bg dia gambar2 tu. mcm sy, sy xnak letak gmbr.

Fid said...

ya laaa
sbb tu tak boring

fiza said...

CAntik lah liz blog header nih, rasa mcm nak tukar gak lah (^_^). Berapa erk charge nya?

Liz Rohaizat said...

fiza.. RM50 tunai. hehe.. check this link:

http://triplecolourlife.com/blog/header/

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.