Thursday, May 20, 2010

Banyakkan lah program yg sebegini

Orang lain minat program realiti, aku pun minat jugak. Bermula dengan Survivor dan The Amazing Race. Memang 2 program ni aku layan sejak Season 1. Aku lebih gemarkan program realiti yg boleh menguji fizikal dan mental peserta. Jika ia bercorak pendidikan, lagi bagus.

Salah satu program yg dah habis malam tadi ialah Top Host 2010. Dah la mlm tadi tinggal sorang-sorang kat rumah sbb hubby kerja. Boleh pulak aku smsed dia byk kali psl Top Host aje. Haha.. ampun! Aku berdebar sorang-sorang kat rumah.

Malam tadi tinggal 5 finalists. Mereka diberikan 2 tugasan secara spontan. Tugasan pertama melibatkan mereka utk membuat liputan secara live. Topik-topik diberi pada masa itu juga dan mereka diminta mengulasnya selama 45 saat. Tugasan pertama mereka akan dinilai dan hanya 2 peserta akan mara ke peringkat kedua.

Masa tugasan pertama nie, aku dgr dari dlm bilik je sbb Batrisyia nak tidur. Jadi bila dpt tau yg Fadhil dan Syazwani mara ke tugasan kedua, tu yg excited.

Sebab apa?

Sebab aku mmg suka dua org ni sejak awal lagi. Kredibiliti Fadhil dan Syazwani terserlah sejak episod pertama. Sejak kebelakangan nie pula, nampak Syazwani ada kelebihan berbanding Fadhil. Jadi malam tadi, mmg harap sgt Syazwani ni menang.

Tugasan kedua melibatkan mereka menemuramah Siti Nurhaliza selama 4 minit. Utk tugasan kedua, mmg nampak Syazwani berjaya menemuramah Siti Nurhaliza dlm keadaan yg sangat tenang. Dia tak menggelabah. Fadhil pula mcm nervous je. Therefore, it was obvious that Syazwani will win the title of Top Host 2010.



Stesen TV, diharap selepas ni lebihkan la program realiti sebegini daripada program realiti berbentuk nyanyian. Dah muak la weih. Nak lahirkan ramai penyanyi je.

Urm, malam tadi emo tgk Bersamamu.. hehe.. tak pernah aku nak emo camni. Geram bila si bapa bercerita yg rakan-rakan di tempat kerja mengejek dia sbb terpaksa dekatkan mata ketika potong cermin gara2 sebelah mata dia buta dan sebelah mata lagi ada selaput. Sudahnya, dia terpaksa berhenti kerja walaupun boss dia sgt memahami. Dia berkebun je kat rumah.

Apalah perasaan orang yg mengejek tu bila tgk Bersamamu malam tadi. Tak rasa malu dan bersalah ke? Orang yg susah patutnya dibantu, dinaikkan semangatnya. Ni mcm budak-budak sampai nak mengejek.

Sedih tgk si bapa menangis bila seseorang yg pernah hidup dlm keluarga miskin (tetapi skrg sudah berjaya) memberi kata semangat kepada anak sulungnya.

Kita rasa kita hidup susah tp sebenarnya ramai lagi yg hidup lebih susah dari kita.

4 scribble(s):

Afhm said...

I setuju ngan Liz pasal FB... keep on blogging yer... u penyeri hidup bg org mcm i nie... TQ for being Liz...

Liz Rohaizat said...

kak aida> akak ni suka komen kat entry lain kan? hehe.. jgn marah.

betul la kak. saya dah bosan dgn FB tu. kalau x sebab nak keep in touch dgn kwn, xde der saya nak sign up.

wah, penyeri hidup? malu I. jgn la ckp camtu. mana mungkin saya nak berhenti ber blogging setelah hampir 10 tahun berkecimpung.. ewahh

Afhm said...

haha.. sorry 4 that. Akak dah scroll naik turun. Memang masa nak komen tu dh pelik dah.. tadi liz kata pasal realiti show, skrg FB.. rasa pelik tapi teruskan je.. u know why, sbb kalau i tangguh2 memang x komen dah.. tu yg jd salah entry.

I'm a silent reader, an observer. Susah nak ckp byk. but once i'm in the mode - jd Aida yg lain pulak. huhu I akan cuba baiki yer..

Well its tru to me - u penyeri org mcm akak nie. I x pandai nak enjoy the net. All my things that i want to say is in my head. tu yg blog bersawang2. My time with the net is limited. So usually ada break jer mesti masuk blog Liz, my sis (1000 thn.blogspot), ustaz hasrizal (Saiful islam) n 2 tiga lagilah. But i really enjoy ur blog. TQ TQ. All your efforts is really appreciated. How about make a book after this?

Anyway, byk bebel pula.. I'm not vr well. Ada infection kat kepala since last week. Itupun menyumbang kpd salah entry. So take care dear. TQ for everything.

Liz Rohaizat said...

sy x kesah la kalau reader x tinggal komen. sy pun kdg2 masuk blog org tp x komen. so mmg x terasa pun kalau akak setakat jd observer.

tu la. kdg2 masuk blog akak. tgk akak x update. sy rasa akak bz.akak kena infection sbb apa? teruk ke?

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.