Tuesday, April 13, 2010

Tak tahu memilih yang mana satu

Aku dlm proses memilih gambar utk dicuci. Ada banyak sgt gambar dlm hard disk. I need your opinion utk 2 gambar di bawah. Ianya gambar yg sama tetapi melalui editing process yg berbeza. Sila click gambar utk dapatkan gambaran yg lebih jelas.

Color photo

B&W photo

I used Picasa to edit this photo. Sayangnya Sepia mode dlm Picasa tak membenarkan aku adjust the sepia level. So tak dpt apply kat B&W photo utk proses selanjutnya. Why Picasa? Sebab ni je editing software yg ada kat office nie.. ahaks.

I love the color photo but B&W photo give me more. It creates a sense of stillness in time.

Please, I need your opinion. It will be printed out in large size and I will hang it on our wall.

13 scribble(s):

kenwooi said...

i think the first one.. colourful ma =)

jannahrais said...

akak vote nombor satu...
kalernye ade sentimental value yang klasik dalam hati...cewah!

IHSAN KHAIRIR said...

aku suka the B&W, tapi kena naikkan kontras sikit kot.

ezan said...

nape tah ezan prefer b&w tu... nampak cam poster.. unique!

Liz Rohaizat said...

ihsan> wah, aku ingatkan dah terlebih kontra. naikkan sikit eh? ok, will do. thanks.

ezan> tu la. sbb nmpk B&W tu lain sikit. tu yg susah nak pilih

Liz Rohaizat said...

kak jannah.. wah, 2 org vote for color.. 2 org vote for B&W..

CHeeSYaNa said...

let me break d ice.. i prefer the B&W one.. nice sangat.. biler b&w, we tend to focus on d subject.. print yg besar... then, frame pakai black frame with white border.. ala, frame yg kat ikea tu.. cantik!

luna said...

Liz, Sue sukak dua dua.haha. tak membantu kan

Ikut tema gambar2 lain. Mungkin Liz nak buat semuanya hitam putih kan..cantik semua hitam putih.

WanYgBest said...

aku suke yg 1st...sbb aku suke kaler langit tuh...& klu tgk skali imbas, yg 1st tu cam ade 2 tone, half B&W, half colour...sgt unik!

Liz Rohaizat said...

yana> plan mmg nak guna black frame with white border. border akan menampakkan gambar tu lebih stand out. but I won't buy Ikea frame. haha.. mahal. baik pegi kedai frame and custom made aje. berbaloi-baloi.

sue> ahaks, mmg x membantu. kehkehkeh. masalahnya sue, gambar2 yg sy nak cuci tu mmg ada color dan B&W. so acik nak pilih yg mano? hehe..

wan> wah, x perasan pulak gambar tu cam ada 2 tones. aku suka 2-2 tp nak kena pilih mana yg lebih menyerlah

WanYgBest said...

aku suggest ko print je la dua2...satu letak kat ruang tamu, satu lg letak kat tempat lain, bedroom ke, dapur ke...klu ko rasa2 cam nak ubah2 deco...ko switch aje tempat tuh...so, tetamu yg dtg umah ko at that different time of deco tuh mesti cam pelik2..."rasa dtg dulu cam kaler gmba nih, skrg dah B&W...aku dah start buta warna ke?" hahahaha

Liz Rohaizat said...

hahaha.. wan, good idea! tp kalau 2-2 aku nak print 11R, kopak duit aku. kehkehkeh. boleh dipertimbangkan

p!nkerton said...

dua2 cantik :) kena consider jugak ko nak letak kat ruangan mana, colour ape kot.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.