Monday, April 12, 2010

No Strings Attached

Teknologi mestilah seiring dengan zaman. Semakin lama satu teknologi tu, semakin pelbagai aplikasi yang ditawarkan. Mari kita lihat evolusi yang telah berlaku dalam bidang teknologi.

Paling senang, kita tgk benda yang kita pakai seharian.

Anda guna computer? Anda tau tak macam mana rupa computer 40 tahun yang lalu? gambar di bawah adalah gambar PDP-8.

Kelihatan seperti bukan sebuah computer kan? Dengan saiznya yang mcm almari tu, mmg sungguh jauh beza dgn computer zaman sekarang. Computer ni mula dijual pada tahun 1965 dan ketika itu, ia berharga USD 18,000. Terjual lebih 50,000 unit!


Sekarang? Fuh, rata-rata dah pakai laptop! Laptop pun dtg dengan pelbagai saiz dan features. Contohnya iBook nie yg sangat menawan! Mmg pujaan hati sejak dahulu tp entah bila nak beli.

Anda pernah ada botol air seperti di bawah? Pernah? Jgn tertipu. Ini bukan gambar botol air anda tetapi ini gambar telefon bimbit di era 80-an. Dengan saiznya yg besar tu, sah-sah tak boleh masuk poket jeans anda! Features yg ditawarkan hanya MENDAIL NO.

Besar camni pun ada org guna kan?


Sekarang ada banyak jenis handphone dan ada yg boleh digelar smartphone sbb dah boleh guna utk macam-macam perkara. Kalau dulu, dpt buat online booking utk tiket wayang pun dah kira hebat dan up-to-date. Kalau korang ada sebijik mcm gambar kat atas nie, lagi la macam-macam boleh buat! Mcm dah tak terjangkau dek akal kan mcm mana handphone yg rupa botol air tu boleh jadi mcm iPhone. Hebatnya teknologi.

Dah ada handphone, dah ada komputer.. anda mesti dah biasa dengan Internet. Dulu, orang berhubung melalui surat dan telefon. Sekarang, dgn adanya Internet.. mulalah ada email, Facebook and Twitter. Kalau dulu, surat cinta kena ambil masa seminggu utk sampai ke buah hati. Sekarang, hanya perlu hantar melalui email. Sekejap je sampai!

Internet pun mengalami satu evolusi. Dulu, modemnya besar. Still remember the day I bought my first modem. Besar kotaknya! Tapi masa tu, semua modem besar-besar belaka. Lama-lama, mula la orang pakai wireless. Tapi still la besar juga saiznya kan?

Rasa mcm susah nak bawa ke sana sini.

Worry no more! P1 W1MAX dengan bangganya telah mengeluarkan modem baru mereka yg dipanggil WIGGY!




Nampak besar? Actually, WIGGY hanya bersaiz 'pocketsize' di mana ianya sangat ringan dan boleh disimpan di dalam poket sahaja. Walaupun ia bersaiz kecil, ia mampu menawarkan kelajuan akses Internet sehingga 10Mbps.

Tiada lagi modem bersaiz besar. Dengan WIGGY, anda boleh membawanya ke mana-mana sahaja! Malah, pakej yg ditawarkan oleh P1 W1MAX juga sgt berpatutan.



Apa lagi. Bertukarlah kepada P1 W1MAX dan dapatkan WIGGY! Lepas tu, jgn lupa tgk video Project Alpha Season 2!

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS.

13 scribble(s):

Fid said...

moderm dahsyat pun kalau signal yg batutnya LEBAR hanya ala ala sebesar kain tebar saja tak de makna juga
i hate broadband seangkatan

band kat area negara kita tak broad sangat lagi! kena sette bab keluasan..kelebaran jalur dulu baru leh nak war2kan moderm bagai
ada moderem gah signal lembik pun ...wat sakit ati saja

pengalaman benar penduduk badaraya shah alam..kawasan yang amat 'power' signal tapi.....

hahahaaa

Liz Rohaizat said...

kak fid, ku tahu broadband mane yg kamu maksudkan. hahahhaa.. si biru putih aku kan?

broadband ni mmg kena tgk signal kawasan. tp ada gak la terjadi, signal patutnya kuat tp lembab mcm siput.

maisy said...

ahh..coming dah the streamyx and unifi killer............GO TM compete

Liz Rohaizat said...

maisya> woopss!! hehehe

WanYgBest said...

aku tunggu org wat camera ade bluetooth....hmm...ke dah ade? huhu

Liz Rohaizat said...

wan> x sure la sbb aku pun x la ambil tahu sgt. hehe.. wah, kalau camera ada bluetooth, senang la nak transfer.

Fid said...

camera bluetoot dah wujud

Liz Rohaizat said...

oh, dah wujud ke kak fid. sungguh la sy x tahu. what brand?

Fid said...

my company's competitorssss brandssss hahahahhahaaaaaa

maisy said...

Camera phone la ade bluetooth :)

MarDiah said...

kak fid kan designer JVC. leh suruh dia design kamera ada bluetooth... hehe... cabaran nie Fid...

Liz Rohaizat said...

kak fid mmg terer kan? hehe..

Fid said...

hahahhahahaa

opsss itu rahsia syarikat takleh komen

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.