Friday, April 02, 2010

Kisah si 18 bulan

Yeay, hari ni Batrisyia genap berumur setahun 6 bulan. Alhamdulillah, our honeybunch membesar dgn sihat. Setakat demam, batuk dan selesema tu biasa la kan. Semua orang boleh kena :)

Batrisyia: Ok, umi.. here is my photo. Now, can I go back to sleep? Pleasee..
Fresh from the oven? Sempat snap dlm kereta pagi td.

At her age, kitorang dah mula bg dia tugasan mudah. Sometimes dia buat, sometimes dia miss:

- Kemaskan mainan lepas teraburkan satu rumah. Selalunya dia terus buat tapi kalau dia buat derk, kena ajar dgn cara kita ajak dia kemas sambil kita turut sama mengemas mainan tu. Tips ni aku dpt dari majalah Pa & Ma. Agak berkesan.
- Lepas balik dari kerja, usually hubby akan keluarkan bekas susu dr dlm nursery bag. He will pass the tupperware to Batrisyia. Automatically, she will go to the kitchen's door and pass it to me.
- Believe it or not, dia akan asingkan hanger baju dari baju. Aku tak rasa dia cuba nak tolong aku. Aku rasa dia buat camtu lebih kepada nak main hanger! Hehe.. cara dia asingkan? Senang je. Tarik baju dari hanger sekuat mungkin :p

2nd and 3rd part tu, kitorang tak ajar tau. Dia yg buat sendiri. Bila dah nampak dia selalu buat, paham-paham sendiri la.

Update about her:

- Dia tau camne nak bezakan bunyi dog dan cat. Bunyi cat yg dia keluarkan mcm bunyi cat nak menggatal je.. hahaha.. Tapi hanya reti sebut "cat". Belum reti sebut "dog"
- Sebut "vowow" for "ball" yg ada kat depan rumah.
- Sebut "g" for "lagi" dan "jajah" for "gajah"
- Sudah dpt sebut "air" dengan terang, jelas dan nyata. Malah, dgn selambanya menolak susu di malam hari, bertegas menyebut "air" utk menunjukkan dia nak air, bkn susu. Sabar je la. Malah, kdg2 nak tidur sambil memeluk her sippy cup. Ada satu malam tu dia sedu sedan sbb aku alihkan sippy cup tu dr pelukan dia. Ape la kes anak aku yg sorang nie.
- A fan of Hotel Mania. Marah kalau tukar channel. Bagi je la dia tgk sbb cerita lain dia tak layan.
- Kdg-kdg leh dgr dia nyanyi lagu TV3. "Na na na na... na na na na... gaaaaaaaaaaaaaaaa".
- Pee dgn banyaknya. Satu CD with 2 inserts hanya mampu bertahan dlm 3-4 jam. Kalau kurang minum, dpt la dlm 5 jam. Kena beli byk CD lagi la camni nampaknya.

Her milk intake kekal seperti bulan lepas. Cuba beri dia lebih kalsium melalui sumber yg lain. Sgt suka minum air kosong. Bf tetap menjadi pujaan di hati sebab tu perkara pertama yg dia cari lepas balik dari nursery. Alhamdulillah, susu masih ada. Frozen stock pun insya Allah cukup. Tarikh luput stock yg terakhir ialah hujung bln June. Semoga dpt teruskan sehingga ke umur 2 thn. Amin.

Matlamat jangka sederhana telah berjaya dicapai iaitu bf Batrisyia hingga berumur setahun 6 bulan. Syukur alhamdulillah. I won't be here with your support!

Bila Mancet menyatakan kesedihannya baru-baru nie, aku sependapat dgn dia. BF more than a year it's not just to provide milk and nutrition (coz the child will get more nutrition from the food) to the child but more to create bonding between mom and the child.

Utk ibu-ibu yg tanam azam utk bf anak hingga umur 2 thn nie, kitorang bkn nak ikut trend atau nak kejar nama dan rasa bangga. A year and six months ago, benda ni belum jadi trend pun. Aku dpt kesedaran selepas menghadiri antenatal class. Terasa sangat jahil dan kurang ilmu pengetahuan pada masa tu. Skrg je baru nampak mcm trend. But it doesn't mean ibu-ibu skrg yg tanam hasrat tu bermaksud nak ikut trend. Semuanya pada niat masing-masing. Will I still bf Batrisyia 6 months later? If my body still can produce milk, my answer will be "Definitely". Why not?

6 scribble(s):

ezan said...

happy 18 months batrisya... :)

ps: jom dtg besday party sarah.. :)

Liz Rohaizat said...

thanks ezan.. got ur msg tp x berani nak rsvp sbb takut x dpt pegi last minute. hubby kdg2 tiba2 je kena keje. insya Allah kalau free, boleh dtg x? hehehe..

p!nkerton said...

happy 18th months batrisyia ;)

(athirah pun heavy wetter, 2 inserts bleh tahan 3-4jam je.. lencun!)

Liz Rohaizat said...

thanks fatih. sejak dia suka air kosong nie, tu yg pee byk. aah, mmg lencun! kdg2 x ingat nak tukar, basah seluar. dah terbiasa tukar lps 7 jam kan. ni tiba2 nak tukar 4 jam sekali

Faizah said...

anak buah aku 2thn may ni, dulu kalo bola, dia sebut bila, kalo bas dia sebut bis kekeke

skang dah reti dah :)

tahniah kat ko sebab berjaya capai target ko, mintak2 aku jd ler mcm tu,

tak dinafikan bf ni ialah trend, tp trend yg baik, tak salah ikut..tp bile lama2 dh bf, kite tak ngk dah kiri kanan, kite go with the flow hikhikhik

Liz Rohaizat said...

batrisyia reti sebut gitu2 la. kalau org lain dgr, kompem x paham apa dia ckp. tp sbb kitorang dah biasa dgr, lama2 dpt paham apa dia ckp, apa dia nak.

Chot atik = kasut cantik
Nak.. g = nak lagi

ahaks, suka ayat ko "go with the flow".

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.