Tuesday, April 20, 2010

Is your "partner" your blogging-ally?

Tersenyum je bila baca artikel dari Mombloggers Planet tentang Is your "partner" your blogging-ally?

Dlm artikel nie, partner tidak semestinya teman hidup anda (husband or wife) tp mungkin anak anda atau pihak tertentu yang menyediakan khidmat fotografi atau gift basket.. can be anyone!

Who are my partners? 2 orang penting bagi blog ni ialah my hubby and my daugther. My daughter mmg byk bg sumber inspirasi dlm penyediaan 'bahan dan ramuan' utk my blog post. Sometimes, bukannya bercerita pasal dia sbb disebabkan dia, aku kena cari artikel tertentu utk mendapatkan lebih pemahaman. Dari situ, dpt timba ilmu. Kalau takde anak, rasanya aku pun tak reti nak buat post tentang breastfeeding, homemade baby food dan product for babies.

My hubby pulak byk beri galakan. Malah, sometimes dia yg beri idea. Tak kira tempat. Kalau ada sesuatu yg menarik, dia akan beritahu dan ckp, "Haa, esok letak dlm blog". Kdg-kdg, dia yg semangat ambilkan gambar melalui kamera. Bila ada bloggers jemput kami utk attend function and party, hubby akan hantarkan. Bila kena submit blog post utk Nuffnang, dia bawa Batrisyia pegi main. Kalau time aku kering idea, aku minta idea dari dia. Tiap-tiap hari, mesti ada story yg aku bawa balik.

"Hari nie ada blogger tu tulis pasal bla bla bla"
"Kat blog mane ntah, Liza baca pasal bla bla bla"

Hubby will listen and kalau ada topik yg hot tu, dia pun bg pandangan. Sometimes, bila dia perlukan pendapat atau idea tentang sesuatu, dia minta aku tanyakan thru this blog.

Aku rasa dia kena ada blog sendiri la. Ahaks.. Owh, tidak. Aku taknak dia mulakan blog dia sendiri. Aku dah cukup 'puas' melayan soalan-soalan dia ketika dia register Facebook. Dah jadi mcm cikgu nie. Tak dpt bayangkan kalau dia ada blog. Haru nanti. Mau berebut kamera.

To hubby, terima kasih kerana menyokong 'budak kecik' ni ber-blogging.

Mcm korang pulak, dari mana korang dpt idea utk ber-blogging? Dan siapakah tunjang utama bagi hobi anda nie?

6 scribble(s):

CHeeSYaNa said...

if takde anak, mesti kiter kurang idea apa nak blog kan.. blog in a way tempat kiter share dgn kawan2, tempat kiter dapatkan support and memberi support.. some sort of therapy :)

Ely Hasrul said...

papi selalu ckp 'b, u have to blog abt tis!' patu aku plak dlm hati 'did he read my blog?' muka dh nyongket tidak percaya.. hahaha.. aku xpasti papi baca tak blog aku.. to be frank papi tau sume password kegiatan online aku tp dia xpenah pon kesah smpai nk mintak tlg upload gambo pon dia malas.. ahhahahaha

summary nye aku suka blog ko.. kalu xkomen pon pasti aku baca :P

Faizah said...

dulu masa lom kawin, family aku, esp mak aku la byk bg idea nk mengupdate

skang, dh tak dok ngn mak, dh ilang idea nk update blog, ditambah dgn kekangan masa huhuhu

p!nkerton said...

hehe samelah, anak & hubby selalunye yg byk inspire kita. tatau la org lain cmne, tapi sbb kite blog based on experience kan ;) nak tanak husband pon dah terjebak sama sbb asik kena terjah dgn officemate hehe, kesiann..
aku suke blogsphere ni sbb ramai yg sporting & sudi share experience/knowledge on mcm2 topics ;)

maisy said...

aku terlampau byk ide..sambil nak tido,drive ke,lyn Dina ke DR ke..semua mcm boleh di blog kan..maybe tak interesting enuff utk certain org..tp kan namanya MY blog...malahan ketika nak tulis issue lain,aku tulis issue lain..cuma nya rase mcm bile nak zahirkan ide dlm blog pulak..mcm perghhh penat pulak nak nulis nih...

Liz Rohaizat said...

yana> yes, anak membuatkan kita cuba nak mencari lebih byk ilmu. kalau x dpt cari sndr, kita cuba cari dr bloggers yg lain.

ely> bagus papi. maknanya papi baca la tu. aku rasa bab menulis mmg kena serah kat perempuan sbb kalau suruh lelaki menulis, idea tu ilek.

faizah> jdkan anak sumber inspirasi.

fatih> hahaha.. sama la dgn my hubby. kdg2 bil apg function, boleh org nmpk laki aku dulu. pastu br cari aku. x popular muka aku ni. hahaha

maisya> bagus kalau org yg jenis byk idea nie. mcm aku dulu, penah susah nak cari masa ngadap pc. so aku buat draft dulu. bila ada free time, terus copy paste n publish

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.