Thursday, April 01, 2010

I hate it when...


I am a Queen of List. Ahaks, tak suka buat plan di saat akhir sebab aku perlu buat list utk pastikan semua barang yg perlu dibawa tak tertinggal. Nak blk Seremban pun mesti akan ada list barang. Dari mana la dpt habit nie ek. Tak tau la. Tapi bila ada list, rasa mcm selamat. Confirm takde brg yg tertinggal kan?

Still remember masa tahun 2004. One customer datang ke farmasi. Dia ni mmg akan dtg seminggu sekali (tp dia dtg 7 minggu je.. lps tu terus x dtg dah). One day, dia masuk mcm biasa dan tgk la supplement yg ada kat rak. Dia kata kat aku, dia dah lupa nak beli apa. Aku kata kat dia, "Lain kali buat la list. Mesti ingat!". Ahaks, sape la orang tu agaknye eh? Cakap je la yg mmg saja-saja dtg... hehehe.

Anyway, kami baru halfway beli groceries sbb masa tu x plan pun nak pegi beli brg. Jadi mmg la ada brg yg terlupa nak beli. Seperti biasa, aku buat groceries list.

I did it TWICE! Why? Sebab list yg aku buat masa kali pertama tu dah hilang. That was okay.

Tapi bila yg aku buat utk kali kedua tu hilang jugak, aku jadi geram. Mane pulak hilangnya list nie. I hate it because nak kena brainstorming balik semua barang-barang tu. This time, bkn setakat beli barang dapur tp brg utk seluruh rumah. Jadi boleh bayangkan aku brainstorming dari depan ke belakang rumah.

Let's do it again.

5 scribble(s):

azurerin said...

aku sama macam ko..
mmg...hatta nk balik seremban pun ada list..
senang cerita..setiap kali nk kuar yg memerlukan aku bermalam di tempat lain..confirm ada list..
bab2 shopping tu..of course mmg ada..(ada list pun kdg2 terbeli brg tak masuk dlm list juga)..
selamat membuat list semula!!

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

me too..i have to make a list supaya i tak rasa serabut sgt. kalo takde list tu, i rasa my task tu jd susah & remeh. bila dah list out the things & do things in order as listed, kejap aje siap..

list addiction ni mmg kronik coz i tak suka pegi shopping without a list sebab takut over spend & beli benda yg takde purpose beli. so kalau the groceries shopping list tertinggal kat rumah, sanggup patah balik.

the cutesy part, hubby pun dah terikut2. :D

Liz Rohaizat said...

ezu> ah,aku belum start buat list lagi. haha.. nnt la.

aku rasa sbb kita penah duduk asrama KOT. pk2 blk, ye la kot. sbb dulu, b4 balik hujung bln, mesti ada list brg nak bwk blk. psl tu dah jd habit kot.

mama miya> betul, kalau xde list, rasa mcm serabut. pastu ada feeling mcm ada je benda tertinggal. haha..

bab hubby terikut tu pun mmg dah terkena kat my hubby gak

p!nkerton said...

aku pun tension kalo buat list then hilang, penatt woo nak pikir balik ;p sbb mcm kena scan dlm otak benda2 dalam rumah apa yg dah habis kan..

Liz Rohaizat said...

fatih.. aaaa, part nak scan balik tu la yg paling aku x suka. ala-ala imagine rumah kita dlm otak.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.