Wednesday, March 31, 2010

Sungguhkah boleh jimat wang jika bf anak?

Question: Betul ke menyusukan anak boleh jimat duit?
Answer: Kalau anda seorang suri rumah dan fully breastfeed anak, jawapan ialah YA.
Question: Maksudnya?
Answer: Kalau anda bekerja dan mengepam susu utk anak, anda perlu laburkan duit utk membeli aksesori. Bergantung kepada aksesori apa yg anda pakai. Dari situ barulah boleh tau samada jimat atau tak.

Kalau si ibu merupakan suri rumah tangga sepenuh masa, dia tak perlu nak mengepam. Boleh terus direct feed si anak. Tak perlu beli pam, botol menyimpan susu, ice packs, cooler bag dan sebagainya. Di situ mmg dah nampak sgt jimat kerana susu ibu tidak perlu dibayar.

Akan tetapi, jika ibu bekerja, kena la dia mengepam utk anak. Bila kena mengepam susu, maka mcm-mcm benda dia kena beli. Jom kita tgk apa yg anda perlukan jika anda mengambil keputusan utk menyimpan stok susu utk si anak.

Secara umumnya, anda hanya perlukan set pam susu, botol menyimpan susu, ice packs dan cooler bag. Ice packs dan cooler bag digunakan bertujuan utk membawa susu dari office ke rumah dan dari rumah ke pusat jagaan anak.

*Pic courtesy of Lunatots*

Let say kat office anda mmg tiada peti ais, anda masih boleh gunakan cooler bag sebagai tempat menyimpan susu ketika waktu bekerja kerana ice packs yg betul-betul keras dan sejuk akan bertahan sehingga 12 jam! Therefore, there's nothing to worry about ;)

Now, mari kita lihat hidden things yg mungkin perlu dibeli.

Mcm set mengepam seperti di atas, anda hanya akan dpt 11 bottle storage. Kita mesti perlukan lebih kan? So anda akan beli lagi bottle storage. Atau utk lebih murah, ada boleh beli milk liner.

Kemudian, selalunya si ibu akan beli lebih byk ice packs utk disimpan di dlm tempat dingin beku. Ini sebagai back up jika berlakunya ketiadaan elektrik. Kalau taknak beli ice packs pun takpe. Bekukan air utk dijadikan ais, letak dlm plastik. Buat beberapa bungkusan. Simpan kat tmpt dingin beku. Jimat kan?

Wah, susu banyak sampai peti ais pun dah penuh? Camne? Nak buang je susu? Atau dptkan deep freezer? Anda tentukan.

What else? Milk booster. Ini khas utk ibu-ibu yg ingin melancarkan pengeluaran susu. Mcm aku, aku amalkan mkn Pil ASI. Ada org beli Fenugreek pills. Nak murah? Boleh cuba mkn halba, pegaga, peria, pucuk manis, kurma atau minum air soya, longan kering, sengkuang cina. Tak semua milk booster ni serasi dgn badan. So kena cuba.


Kemudian, masuk pulak bab bf in public. Kalau anda jenis tak kesah dan pandai cover, boleh je bf di mana-mana. Ianya tidak mustahil jika selalu practice. You can do it. Kalau tak confident, boleh cari nursing room atau gunakan aje kereta anda sebagai nursing room. Tapi kalau kat restoran ke, mane-mane je la.. anda mungkin terfikir utk beli nursing cover atau poncho.

For me, aku hanya perlukan set mengepam (termasuk cooler bag), bottle storage, milk liner, ice packs dan milk booster. Harga? Aku hanya tahu harga set mengepam yg aku beli. Kos-kos lain, tak ambil kira.

Mungkin aku dpt jimat, mungkin juga tidak. Tak ambik pusing pun. Tapi rasanya kalau pam tu mampu bertahan hingga 2nd child, insya Allah jimat sgt la.

Sebenarnya, anda sendiri yg tentukan aksesori mana yg anda perlukan. Kalau tgk pada set pam pun, ada mcm-mcm jenis, mcm-mcm harga. Manual, murah sikit. Elektrik, agak mahal. Malah, ada yg sampai harga ribuan. Saya masih setia dgn Spectra 3 sbb sesuai utk pam di desk. Senyap.

Samada bf anak akan menjimatkan wang atau tidak, bergantung pada anda sendiri.

"Taking a little one to nurse, watching him grow to manhood, that's what love is."
Carol Shields - The Stone Diaries

11 scribble(s):

MarDiah said...

Untuk ibu bekerja yang breastfeed kos susu mungkin lebih kurang sama.

Tapi kita menang dari segi jaminan kesihatan anak2 kita. antibodi mereka lebih kuat. Kalau demam or sakit lebih cepat sembuh. Anak saya sendiri kalau demam lepas inject vaksin, mmg x byk ragam walaupun bdn ada demam sikit tp x lama. Mak saya sendiri kata, biasa kalau budak kena injek vaksin demam lama. tp anak saya tak mcm tu. kat situlah dtg kesal pd ibu saya sbb x dpt bf cukup lama.

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

its 100% jimat!!

we do have to buy those expensive gadget & milk storing stuff, but in return, we get to have the most expensive milk provided for little darling. priceless kan?

Liz Rohaizat said...
This comment has been removed by the author.
maisy said...

Jimat ke tak?If lets say,sethn je BF cost of formula milk,aku letak je la..3 tin kecil sebulan..Dina after 2 months minum S26..so count for a year..3X12=36 tin=RM 50 X36=RM 1800..(ni kire paling min,sebab aku kira tin kecik)..jgn kire sekarang..1 tin besar seminggu jee...same jugak perlukan botol..tp tak sebyk BF laa...

Tp if BF,nak berjimat pon selama anak BF la..dah langkau 2 to 3years,still jugak berpindah ke frsh or formula milk..to me penjimatan susu takla sehebat jimat guna CD...susu aku tutup mate je la...

Bg aku personally,BF ni lagi leceh kot dr susu botol...even aku decide to BF yg 2nd,tp tu la yg ku nmpak so far...BF byk gak nak kene buat tuu...beli baju BF,beli bra BF,poncho sume aku tak beli aa..failed kalo menyusu public nih..breast pump nak kene cuci2,steril..yg mane mungkin sempat or tidak aku buat kat opis..

Pastu kene kejap2 kuar nak pumping..opis aku ade fridge..tp risau gak,sebab ramai lelaki kat cni..takut suke nyibuk..benci la..kalo la boleh pump kat meja sendiri..heaven aa...mungkin bg yg BF nampak susu botol nih renyah..mungkin aku tak betul2 start lagi la process BF so nampak susah..tp aku cam nampak dah rhythm tu...Basically to me,botol susu lg senang..

Tp mcm ramai ckp la..as long u can acrry Ur responsibility..susah mane pon ko buat laa ye tak?? Liza,
ko mesti rase senang je...

Liz Rohaizat said...

mardiah> ttg anak sakit, bergantung pd antibodi dlm badan si anak jugak. ada yg bf, anak selalu sakit. ada yg guna formula, anak jarang sakit. bab sakit ni, takleh nak ckp ape kan?

mama miya> yes, it's the most expensive milk sbb tak jumpa kat kedai. hehe..

maisya> sbb tu aku ckp jimat atau x, terpulang pd individu. ada yg rasa sama je kos bila kira soal harga. ada yg kata 100% jimat bila tgk dari segi kelebihan susu ibu dan apa yg terkandung di dalamnya.

for me, mmg dulu rasa mcm leceh. lebih2 lagi masa awal2. mlm2 pun kena bgn pam susu. sblm pegi keje pun kena pam susu. kalau part beli bj bf ke, poncho ke, aku x beli. hehe..

bab steril corong pam tu, actually x perlu steril setiap kali nak pam. hehe.. kena gali ilmu lagi utk tahu cara senang. kalau ada wang lebih, boleh je beli sterilizer.. haha.. duit lagi!

pam di office cukup sekadar, 3 jam sekali. maknanya dlm 2-3 kali sehari. kwn aku buat sehari sekali aje.

ye la, mungkin skrg rasa susah. maybe bila dah cuba nnt, semuanya rasa senang. hehe.. setakat ni senang la bg aku.

yes, buat selagi yg terdaya, ok?

Faizah said...

ok, aku plak nak komen

aku plak rasa bf mcm lg jimat, invest beli pam ngn tmpt nak simpan susu je, except mlm2 kurang rest bila anak bgn 2 jam skali nak menyusu..smpi laki aku kesian kt aku, soh bg susu formula, kata dia biar anak kenyang lama

nursing poncho ke, nursing baju ke tak beli, aku beli nursing bra pon, brand scarlet, jimat hehehe

tp kan, reason utama aku nak menyusukan anak sbb aku ni dah la kerja, pastu anak kasi org jaga, so aku rasa bf ni salah satu cara utk aku rasa rapat ngn anak aku.

bila kite bf anak kite, anak kan dah kenal bau ibunya.. amir skang dah kenal mak dia mana 1 huehuehuehue

Liz Rohaizat said...

faizah> yes, aku ingat kata2 sorang member SI. dia ckp, bila dia anta anak dia pegi nursery bersama2 susu dia, dia rasa dia anta a little piece of her utk bersama anak.

bf mmg boleh create strong bonding between mother and child.

haha, amir jgn jd mcm kakak batrisyia tau. dia ter over bonding sampaikan xnak dgn org lain. ahaks

CHeeSYaNa said...

Bagi aku, BF ni jimat in long term. Memula tu mmg invest banyak, beli pam, storage bottle, sterilizer, warmer, nursing bra, nursing poncho, storage bag, icepacks etc..

Tapi, lepas sume tu dah ader, dah kurang ler expenses. Maybe bulan2, just spend untuk milk booster jerk..

Memang leceh, tapi.. demi anak.. sanggop ajerk... Memang kadang2 merungut penat semua, tapi, hati ikhlas sebenarnyer :)

Fid said...

Liz
tapi kalau long term memang JIMAT
tak caya tanya i..berapa i spend utk susukan anak??
kahkahkah
4 tahun rm3k..lebih daripada jimat dah tuuu

Liz Rohaizat said...

yana> yes, it's so true. mmg pada awalnya kita rasa kita keluarkan byk belanja. hehe.. aku dulu tutup mata je beli pam pakai duit sendiri. masa tu hubby mcm x caye yg aku nak bf anak betul2. hehe.. skrg dia yg untung sbb x payah siapkan duit belanja beli susu anak.

milk booster pun bknnye mahal sgt kan? lebih2 lagi kalau yg ambil dr sumber semulajadi seperti makanan seharian.

kak fid> kalau dlm kes akak, mmg jimat sgt kan? dlm kes akak, baru dlm RM62 sebulan. ahaks. tu kalau sampai 4 thn la kan..

Khadeejah Hasmad said...

Thanks for sharing. Moga Allah redha. :)

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.