Tuesday, March 30, 2010

Spaghetti The Easy Way

Kami sampai rumah agak lewat semalam sebab beli groceries. Byk brg dah habis. Ni pun tak habis shopping. Pegi Carref*ur aje sbb tu je yg ada dlm perjalanan balik ke rumah.

Our shopping experience kali ni agak menarik kerana Carref*ur ada buat karnival. Jadi ada banyak belon digantung. Jadi Batrisyia ter over excited dan menjerit nakkan belon tu. Haru sgt sbb she refused to walk with us. Sudahnya terpaksa la dukung.

At first, kami guna bakul kecil yg boleh seret kat lantai tu je. Kira-kira sesuai la utk Batrisyia letak brg sbb sah-sah tak tinggi mcm troli besar tu. Bila sampai kat book section, kami suruh dia pilih buku apa yg dia nak. Instead of choose and give the book to us, she put the book straight into the basket. Ok, not "book" but "books". More than 10! Nasib baik takde camera. Kalau tak, dah lama aku snap.

We reached home at 8.45pm.. 15 minutes late for Nanny 911. Nasib baik nanny belum nak mulakan program. Episod malam tadi agak emosional sbb si ayah menangis depan anak. Dia rasa dia bersalah sgt sbb marahkan anak dia. Lepas tu dia minta maaf dan anak dia pegi peluk dia. Selama aku tgk program nie, ni la kali pertama aku rasa si ayah dia sgt bagus. Ayah-ayah yang lain mcm lambat je sedar diri.

I cooked Cheeseburger Chili Mac & Cheese for dinner. Yes, I cooked it again.. bila la hubby nak bosan mkn benda nie. Asyik request menu yg sama je. Setakat nie mmg akan masak menu ni at least once a week without fail. For Batrisyia, she was happy eating her boiled plain macaroni. I can't give her our dinner because I cooked it extra spicy. I didn't feel guilty because she really loves the macaroni.

Hubby was eating alone at the dining table. Me? Duduk depan Batrisyia sambil tgk gelagat dia makan. Suka tgk sbb nampak sgt dia suka makan (tapi badan x besar-besar). Hubby tegur kenapa tak mkn sama. Aku ckp, aku nak tgk Batrisyia mkn sebab suka! Hahaha.. boleh?

Hari nie aku nak share satu resipi yg Batrisyia suka. It's Spaghetti The Easy Way. Weird name? Hehe.. Easy way sbb tak perlu letak byk bahan. Sesuai sebab kuah boleh siap dlm masa 5 minit. Kalau tgk resipi asal dari Italy pun, diorg xde guna carrot, mushroom, sausages, etc pun. Cukup sekadar crushed tomatoes and meatball. Kita je suka letak macam-macam sbb nak sedap.

Tapi easy way ni pun aku suka. Hubby tak sedar yg selama aku buat ni, aku tak letak pun minced meat. Nama pun easy way.

Spaghetti The Easy Way

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
Sausages ~ dipotong serong (optional)
1/4 cawan whipping cream ~ optional
1 tin of Prego Sauce
Spaghetti ~ direbus al dente
Meatball ~ digoreng masak

Cara-caranya:
1. Panaskan olive oil. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan sausages (jika nak letak). Masak seketika.
3. Masukkan Prego Sauce. Kacau. Jika ingin lebih berkrim, boleh masukkan 1/4 cawan whipping cream.
4. Masukkan meatball. Kacau rata. Siap utk dihidang.

Nota: Selalunya, aku terus campurkan kuah dgn spaghetti. Kacau rata dan hidang.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.