Saturday, March 20, 2010

Pack Me Love-Double Celebration Contest

Seorang kawan GGF ku telah memulakan projek dia iaitu Pack Me Love.


Create your own banner at mybannermaker.com!



What is Pack Me Love?

Sejarahnya, Ely mmg dah lama nak buat small business tapi masa tu dia tak tau lagi nak buat apa. Plus, dia masih bekerja. Kemudian, dia dpt idea bernas ni. Setiap pagi, hubby dia pack sarapan utk dibawa ke office. Sebab bekal yg hubby dia sediakan tu sgt sedap, dia rasa disayangi. Maka, timbullah idea utk buat business ini.

Umumnya, Pack Me Love menyediakan sarapan utk anda. Anda hanya perlu buat pesanan dan pilih samada utk pick up pesanan tersebut atau dihantar ke alamat yg anda akak beri. Jgn risau, harga yg ditawarkan oleh Pack Me Love sgt berpatutan dengan servis yg diberi.

Apakah menu yg disediakan oleh Pack Me Love? Menu-menu ini sesuai utk breakfast, party snack and hi-tea. Ini antara menu yg disediakan:

Roll On Mr. Frank Blend In Mr. Frank Rich Fried Mee, Beef Bihun & Nak Prawn Kuew Tiau Made Me Macaroni Sami's Fav. Spagetti Bolognese Super Stew Floating Curry Me Kakak's Super Mashie Chill Coleslaw Lucky Spiral So Healthy I Want To Fly!

Nama pun dah sedap kan? Sempena Double Celebration Contest, I pun nak join la sbb dah 2 kali Ely jemput. Segan tau!

This is my entry for Suggest Menu:

Cheeseburger Chili Mac & Cheese



Secara jujurnya, resipi ni bukanlah resipi ciptaan sendiri. Aku ada jumpa banyak resipi macam ni di food blog negara luar. Mungkin sebab diorg biasa makan makanan berasaskan pasta.

I am a pasta lover. Pelbagai jenis pasta aku dah cuba makan dan cuba masak sendiri.

I love Rachael Ray. Apa kaitan RR dgn resipi nie? Well, aku belajar resipi ni dari dia. Months ago, aku tgk dia masak dlm her talkshow. Sgt senang sampaikan aku tak perlu nak salin resipi dia.

Kali pertama aku masak resipi ni, hubby terus suka. Dah jadi our favourite pulak. Tiap-tiap minggu mesti nak kena makan walaupun sekali. Dia sampai bawa ke office utk bagi his colleague rasa. Guess what? His colleague minta resipi!

So I guess this recipe mmg sesuai utk dijadikan menu baru dlm Pack Me Love!

Cara nak masaknya sangat senang.

Bahan-bahannya:
250g macaroni
400g daging kisar
2 biji bawang besar ~ didadu
2 sudu besar serbuk cili
1/2 cawan sos cili
1/4 cawan mustard
Secawan stok ayam/daging ~ nak senang, ambil separuh kiub ayam dan hancurkan dlm secawan air.
Salt and pepper
2 sudu besar olive oil (2 turns)
1 mangkuk cheddar keju

Cara memasak:
1. Makaroni direbus al dente. Ikut arahan di pek pembungkusan. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan olive oil di kuali / non stick pan.
3. Masukkan daging kisar. Masak hingga perang.
4. Masukkan bawang besar. Masukkan garam dan pepper (ambil dlm secubit besar, ala2 mcm chef selalu buat tu). Masukkan serbuk cili.
5. Kacau seketika. Bila bawang dah layu, masukkan sos cili, mustard dan secawan stok ayam/daging.
6. Kacau hingga kuah pekat. Banyak atau sikit kuah bergantung pada anda sendiri.
7. Bila kuah siap, masukkan dlm bekas yg ada makaroni tadi. Kacau rata.
8. Masukkan dlm dish casserole. Tabur keju. Masukkan dlm oven. Masak seketika hingga keju cair dan keperangan.

Utk resipi ni, kami tak buat langkah ke 8. Tetap sedap!

To all the judges, mmg tak rugi la kalau korang pilih resipi ni sebagai pemenang. Dijamin sedap!

7 scribble(s):

Ely Hasrul said...

morning liz..

terbeliak mata aku tgk gambo terus lapo.. blk nih nk try buat.. cuma xdek mustard kat umah eeeii geram..

thanks & good luck!

Ely Hasrul said...

liz.. thanks siap promo.. suka suka suka

Liz Rohaizat said...

ely, u're welcome. aku rasa idea ko ni mmg bagus. seronok tgk kwn buat business. mane tau leh jd WAHM. aku memeriahkan contest nie. kalau menang pun bagus. haha..

Ely Hasrul said...

nnti ko folo packmelove yeah.. tengkiu tengkiu

Liz Rohaizat said...

babe, ku dah follow la aritu masa buat this entry. x tersenarai ke dlm follower?

MarDiah said...

kite pun suka pasta. tapi kite kalau nak makan simply rebus dan goreng pasta tu macam mi goreng sbb ada orang tak pandai mkn western.. so kena masak malay style... bilalah nak mkn pasta laagi...

Liz Rohaizat said...

mardiah> ni pun kira mcm goreng la. lg senang, tak payah tumbuk bawang ke, taruk cili ke.. guna serbuk cili je. cuba la dulu.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.