Wednesday, March 17, 2010

Makaroni Bakar


She's a daddy girl. Kalau boleh nak berkepit bawah ketiak abi dia. Tapi bila tiba time minum susu, tau pulak nak cari umi eh?

Hubby paksa dia main gelongsor yg bertutup. Menjerit minah tu sbb aku tak pernah bagi dia main yg jenis bertutup.


Ok.. it's time for a new recipe (sbb dah ada yang bertanya, bila nak tepek resipi lagi).

Makaroni Bakar.. opps, korang.. ni bkn resipi Makaroni Bakar yg cikgu Sharifah ajar kita tu tau. Jgn terpedaya. Aku masih cuba cari resipi cikgu Sharifah tu. Once berjaya buat yg hampir-hampir dgn resipi dia, aku akan letak sini.

Resipi di bawah diambil dari Majalah Rasa keluaran Mac 2010 (Menu Kesihatan). Urm, tak berapa ingat bahan-bahannya.

Makaroni Bakar


Bahan-bahannya:
250g spiral pasta (cook according to the package)
290g Campbell chicken soup in a can
Sebiji telur ~ digoreng dadar
Lada sulah
Cili merah ~ dipotong serong utk hiasan
Daun sup ~ sebagai hiasan
Parmesan cheese ~ optional

Cara memasak:
1. Masak pasta mengikut arahan tertera di pek pembungkusan
2. Telur digoreng dadar, digulung dan dihiris
3. Setelah pasta masak, masukkan dlm loyang. Ratakan.
4. Tuang sup Campbell di tgh-tgh. (Kalau nak masak sup tu sekejap pun, ok kot)
5. Taburkan Parmesan cheese.
6. Bakar dlm oven/microwave selama 5 minit.
7. Tabur hirisan telur dadar, cili merah, lada sulah dan daun sup.
8. Siap utk dihidang.

After-thought:
1. Kitorang tak letak parmesan cheese, cili merah dan daup sup sbb Batrisyia pun nak makan sama. Pasal tu gambar pun nampak agak kureng.
2. Lepas siap dibakar, aku gaul semula semua bahan dlm loyang utk ratakan.


She really loves pasta!

7 scribble(s):

maisy said...

Senang nampak Batrisyia mkn....tp jenis badan kecik halus...if anak aku mkn gini,dah jadik raksasa kecik....

Liz Rohaizat said...

maisya> ada ke raksasa yg kecik? hehe.. xpe la, lama2 nnt mau la dina tu mkn. skrg dia suka minum susu

weed said...

hahahaha..cekgu sharifah kat smap dulu tu ke?

Liz Rohaizat said...

weed> ye aa, ko x ingat ke dia penah ajar kita buat makaroni bakar? sedap giler! aku dgn wan masih mencari the right and exact ingredients utk resipi itu.

ska said...

aku pun mencari resepi tu. aku masih teringat2 lg rasa dia. sedap gila.. huhu..

Liz Rohaizat said...

kd> haha, ramai la cari. tiba2 rasa nak cuba buat blk. nnt la. kalau senang,aku buat. kalau ok, aku bgtau korang.

weed said...

eh mesti la ingat makaroni bakar dia tu....smangat dia ajo...hehehe..dgn pelat french dia tu..

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.