Wednesday, March 24, 2010

How to Photograph Silhouettes in 8 Easy Steps

Minat terhadap gambar mmg tertanam sejak dahulu lagi. Dari zaman guna filem sampai la ke digital camera. Aku mmg suka ambil gambar-gambar yg orang lain tak ambil. Orang yg selalu tegur ialah papa. Masa guna filem, tak berani nak ambil gambar selain dari muka orang sbb nanti papa ckp membazir je. Ahaks.

Bila dah ada digital camera, byk juga gambar merapu yg aku ambil. Masa tu aku hanya tau ambil gambar. Tak pernah belajar sebarang rule dlm photography. Walaupun ada editing software, sungguh la aku malas nak menggodek software itu. Hahaha..

Lepas tu, Batrisyia mengubah segalanya. Chewah. Geram tgk orang lain dpt hasilkan gambar anak yg cantik-cantik dengan hanya sedikit ilmu fotografi. So sedikit demi sedikit, aku mula mengambil tahu tentang ilmu asas melalui Digital Photography School. Dari situ, aku belajar tentang Rule of Thirds, Macro Photography, ISO Setting dan macam-macam lagi.

Hasilnya tidak la "Wow!" tapi aku puas hati. Ahaks, bknnya nak jual kat sesapa pun kan? Setakat utk puaskan hati sendiri. Dan bangga sebab dpt hadiahkan satu gambar pada hubby sempena Father's Day.

Her first step at the beach
(Kan bagus kalau tapak tu lebih jelas kelihatan.. hmm)

Ahaks, aku tak ingat apa nama teknik nie.

Rule of Thirds

Macro Photography


Salah satu teknik yg aku belum pernah cuba ialah Photograph Silhouettes. Terasa mcm belum berkesempatan nak cuba sebab lokasi yg kurang sesuai. Plus, rasa x confident pun nak cuba sebab hanya gunakan compact camera. Tak mcm kamera orang lain la. Haha.. DSLR gitu.

Masa ke Masjid Besi baru-baru nie, aku ambil random shot. Batrisyia pulak bebas berjalan-jalan di tepi ruang solat. Then, aku dpt peluang utk snap her silhouettes. Aku tunjuk kat mama. Mama kata, "Tak nampak apa pun". Hehe, inilah jawapannya.

Walaupun tak sehebat orang lain, aku gembira dgn apa yg aku dpt. Ditambah pula dgn reflection di lantai masjid.




With minimal editing (crop, blur), inilah hasilnya.

Meh aku share tips utk photograph silhouettes. Ni I translate aje eh. Jadi abaikan penggunaan bahasa yg caca marba. I tak pandai photography.

HOW TO PHOTOGRAPH SILHOUETTES IN 8 EASY STEPS
taken from Digital Photography School

Basic strategy utk ambil gambar silhouette ialah dengan meletakkan subjek di hadapan sumber cahaya yang terang agar camera anda set exposure dia berdasarkan cahaya yang terang tu, bknnya pada subjek anda. Hasilnya, subjek akan nampak sedikit gelap/terus hitam.

So apa yg perlu anda buat?

1. Choose a strong subject

Subjek sgt penting. Mesti pilih subjek yang menampakkan bentuk yg boleh dicam oleh orang lain. Kenapa? Sbb silhouette takkan menampakkan warna, tekstur dan tona. Kalau kita nak ambil gambar burung, maka silhouette tu perlu la nampak mcm burung. Kalau tak nampak mcm burung, camne org nak cam. Betul tak?

2. Turn off your flash

Oleh kerana kita nak camera kita fokus pada sumber cahaya di belakang subjek, kena la turn off the flash. Kita perlu minimumkan kehadiran cahaya di hadapan subjek agar silhouette itu nampak lebih sharp.

3. Get your light right

Disebabkan sumber cahaya itu sgt penting utk hasilkan imej yg bagus, kena la pilih sumber cahaya yang terang seperti sunrise, sunset, spotlight. Tak kesah la cahaya apa. Asalkan cukup terang.

4. Frame your image

Frame your shot so you are shooting with your subject in front of a nice plain, but bright background. Usually the best backgrounds will be a bright cloudless sky with the sun setting. You want to position the brightest light source behind your subject (either so that they hide it or so that its in the background somewhere). *Sorry, taktau camne nak explain.. hehe*

5. Make silhouetted shapes distinct and uncluttered

Jika anda ingin merakamkan lebih dari 1 imej silhouettes, seboleh-bolehnya berikan ruang antara subjek-subjek tu. Let say anda nak ambil gambar orang dan pokok. Jgn la pulak orang tu bersandar kat pokok ke. Nanti imej yang terhasil, lain macam pulak bentuknya. Susah org nak recognize. Cuba utk tonjolkan bentuk sebenar subjek

6. In Auto Mode

Most modern digital cameras have automatic metering which are pretty good at sensing how to expose a photograph so that everything is well lit. The problem with this is that most cameras are so smart that they will light up your subject instead of underexposing it to get a silhouette so you need to trick it. Most cameras work out the exposure levels in auto mode when you push your shutter half way down (at the same time that they focus). So point your camera at the brightest part of your picture and then press the shutter halfway down (don’t let go). Then move your camera back to frame your shot with the subject where you want it and then finish taking the shot. With most digital cameras this will result in a silhouetted subject. In effect what you’re doing is tricking your camera into thinking that the bright part of the image is the mid tone of it so that anything darker than it will be exposed as a nice dark shadow.

Some digital cameras also have ’spot’ or ‘centered’ metering modes that you can switch on which helps with the above technique as they will set the metering on the central spot of your frame rather than multiple spots. This means you can accurately tell your camera exactly which bit of the bright background you want it to set the exposure on.*Copy paste*

7. Manual Mode

If this technique doesn’t work and your camera has controls to allow manual exposure or exposure compensation you might like to try some of your own settings. The beauty of digital is that you can experiment to your hearts content until you get the result you’re after.

A simple way to start using manual mode is to look at the shutter speed and aperture that it suggests in automatic mode and to start from there. If in auto mode your subject is too light (ie you need to make it darker) stop down the shutter speed a stop or two and see what impact that has. Use the ‘bracketing’ technique that I described in my previous tip on sunrises and sunset to get a variety of shots at slightly different exposures. *Copy paste*

8. Focusing

In most cases you’ll want the subject which is silhouetted to be the thing that is in focus most crisply. This can mean that the process described in point 4 can be a little tricky as pushing your shutter half way down to get the metering right also means that you’ll focus on that spot in the background. To get around this you can use two strategies. Firstly if your camera has manual focusing you might want to try that. Pre focus your shot before you meter your shot.

The other strategy is to use Aperture to maximize your depth of field (the amount of your image that is in focus). Set a small aperture (ie a larger number) to increase the depth of field – this means you’re more likely to have a sharper foreground and background in your shots.*Copy paste*

9 scribble(s):

~ As ~ said...

tapi mmg cantik gmbar sillhouette u tu...

Liz Rohaizat said...

As> thanks babe! malu aku. aku link blog ko tau. aritu delete, lupa aku nama hubby ko yg mcm nama aku nie. hahaha

mummy_adam said...

wow, cantik gambar2 u :)

IHSAN KHAIRIR said...

seronok ambik gambar silhouette nih!

aku ada beberapa dalam blog aku... jap aku carik...

http://ihsankhairir.blogspot.com/2009/12/cls-at-beach.html

http://ihsankhairir.blogspot.com/2009/11/abu-silhouttes.html

http://ihsankhairir.blogspot.com/2009/10/i-heart-photography-1.html

ada masa aku nak try lagi amik gambar silhouette ni. yang best nya kita tak perlu risau pasal overexposure, color saturation etc. yang penting bentuk subjek kita nampak jelas =)

Liz Rohaizat said...

mummy adam> thanks. sy budak baru belajar.

ihsan> wah, org pro dah bg komen. ahaks.

gambar ko lg la cantik-cantik. jealous dgn org yg ada DSLR ni. tp tu la, org kata jenis camera tu x penting kan? sometimes, compact digicam pun boleh hasilkan gambar yg menarik

azurerin said...

aku pun byk belajar dari website tu..

actually ada byk lagi website2 lain..oh..search david peterson http://www.digital-photo-secrets.com ..tapi kena register.dia byk share tips kat situ..

Liz Rohaizat said...

ezu> mmg byk website lain. website yg ko ckp tu pun aku penah masuk. setakat nie aku suka Digital Photography School tu la.

weed said...

lawa la gambo2 ko.....ni yg wat aku trase nak godek2 camera neh...hehehe...kat skola pn ade sorang cekgu dok ajak aku soh join drang wat photography..

Liz Rohaizat said...

weed> alamak, biasa je la. aku x pernah anggap lawa pun. tp suka la ambil gambar camni. nnt leh print out, frame and buat ala-ala galeri kat rumah.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.