Sunday, November 29, 2009

Technical difficulties

Sorry friends,

I better bg short notice di sini sementara Internet connection masih bagus di Hulu Langat nie. Ada sedikit masalah teknikal di office hingga menyebabkan saya tak dpt update seperti biasa.

Dan kerana dah terbiasa update blog setiap hari, saya tutup mata beli Maxis Broadband. Tapi geram sungguh sbb signal nye kurang bagus di rumah saya di Hulu Langat.

Maka telah buat keputusan utk menghentikan subscription hari esok. Mujur ada 7 hari masa percubaan telah diberikan. Selamat duit aku weih!

Lepas nie nak tgk Streamyx camne. Kalau sini ok, akan ku masukkan Streamyx di rumah. Giler tekad nie!

Saya akan kumpul cerita dan update Jumaat malam atau Sabtu malam sekiranya masih ada sisa tenaga di malam hari.

Orait.. terima kasih atas komen-komen terbaru yg saya terima. Maaf sbb x dpt nak reply kerana setiap kali saya cuba reply, terus disconnect. Sakit jiwa saya di rumah nie kerana tak dpt nak bermesra dgn blog sendiri.

Tunggu cerita mengarut saya hujung minggu nie. Habis la korang nak kena baca entry mcm baca artikel pendek.

Wednesday, November 25, 2009

1st Family Potrait

Owhhh, I can't wait!!!



Haruslah aku excited kan?? Thanks kak Zubye. Kak Zubye nie suka senyum je.

Salt and Your Laundry

Taken 100% from Mama Miya's entry. Bagus tau Mama Miya ni. Rajin cari dan share info dgn readers. Lepas nie, mmg kena beli lebih garam la nampaknya! Psst.. boleh guna garam utk basuh cloth diaper bagi mengantikan enzyme powder. Hanya perlu add 1/2 cup of salt in each washing.

SALT AND YOUR LAUNDRY
Salt is a super stain remover on clothing, helps maintain bright colors, and can even eliminate sticky spots on your iron. It can also reduce yellowing in clothes and mildew on shower curtains.

Please note: None of these tips should be tried with dry-clean-only fabrics.

So there is no need to be spending a lot on stain remover? Woo hoo!

edited-additional info:

Color Bleeding: Add 1/2 cup of salt to the wash cycle to prevent new colored fabrics from running.

Curtains and Rugs: The colors of washable curtains or fiber rugs can be brightened by washing them in a saltwater solution.

Brighten faded rugs with a brisk rub using a cloth dampened with a strong saltwater solution.

Yellowing: Boil yellowed cotton or linen fabrics in a mixture of water, 1 tablespoon salt, and 1/4 cup baking soda. Soak the fabric for 1 hour.

Blood: Soak a blood stain on cotton, linen, or other natural fiber in cold saltwater for 1 hour. Wash using warm water and laundry soap, then boil the fabric in a large kettle of boiling water. Wash again.

How Salt Can Solve Perspiration Problems: Don't sweat it. Those yellow stains in the armpits and around the collar of your favorite white T-shirts aren't a sign that you're sweating too much or not cleaning properly.

These areas are just harder to get clean and are made up of more than just old perspiration and dirt.

Undissolved deodorants may be a culprit, too. If you have hard water, the deodorant residue (and soap and perspiration) can't wash out properly. Here is a method for removing those sweat stains.

Mix 1 quart water with 4 tablespoons salt. Sponge this mixture onto the stained area, then repeat until the stain disappears. Wash as usual.

A fresh blood stain: should disappear easily if it is immediately covered with salt and blotted with cold water. Keep adding fresh water and blotting until the stain is gone.

Gravy: Try covering a fresh gravy stain with salt and letting it absorb as much of the grease as possible. A stubborn stain may need a 50/50 solution of ammonia and vinegar dabbed on and blotted until the stain disappears.

Grease: Remove a fresh grease spot on the fabric by covering it with salt. Wait for the salt to absorb the grease, then gently brush the salt away. Repeat until the spot is gone, then launder as usual.

Double-knit fabrics can be a stain challenge when it comes to grease. Add 1/2 teaspoon salt to a small dish of ammonia, and dab the mixture directly onto the grease spot. Let sit, then wash as usual.

Ink: Rub salt onto a fresh ink stain on fabric, and soak the fabric overnight in milk. Wash the fabric as usual.

Mildew: Make a thin paste of lemon juice and salt, then spread the paste on mildew stains. Lay the clothing item out in the sun to bleach it, then rinse and dry.

A mixture of salt, vinegar, and water should remove mildew stains on most fabrics. Use up to full-strength vinegar if mildew is extensive.

Prevent mildew growth on shower curtains by soaking them in a bathtub full of saltwater (½ cup salt into the tub). Soak the curtains for several hours, then hang them to dry.

As you've seen, salt can be a vital asset in the list of laundry ingredients. See what salt can do for you.

Monday, November 23, 2009

I know you better than that

1) In the car on our way back to fetch abi at Cheras.

Umi: Satu..
Batrisyia: Aaaa... tuh
Umi: Pandai. Dua..
Batrisyia: Wu we
Umi: Pandai. Tiga..
Batrisyia: ...

30 seconds later.

Um: Satu..
Batrisyia: Wu we..
Umi: Owh, cepatnya. Tiga..
Batrisyia: Pa pat

Adakah dia cuba nak sebut "Empat"?


2) Sejak ajar dia tunjuk dan sebut "tu"...

Umi/Abi: Mana lampu?
Batrisyia: Tuuuu (sambil tunjuk ke arah lampu)


3) Sejak ajar dia camne nak panggil ayam (ala, buat bunyi panggil ayam nak bg ayam mkn tu), dia pun mula la reti nak panggil ayam. Cuma air liur terlebih sembur. Hehehe..

So..

Umi: Mana lampu?
Batrisyia: Tuuuu

Umi: Mana turtle?
Batrisyia: Tuuuu

Umi: Mana abi?
Batrisyia: Buat sign-language menunjukkan abi takde padahal abi kat sebelah je

Umi: Mana ayam?
Batrisyia: Buat bunyi nak panggil ayam


4) Kdg-kdg, dia terjatuh. Kdg-kdg, kepala terhantuk kat meja. Dia akan menangis. So bila nak pujuk dia, aku buat-buat pukul lantai/meja/ kerusi/ apa2 yg menyakitkan dia sambil kata, "Biasaaa dia tu. Buat anak Umi sakit".

Skrg, dia dah pandai nak marah sendiri. Kalau dia terhantuk kat meja, dia akan pukul meja dan ckp "Biasaaa dia tu" dgn nada dia sendiri. Huhu, of course dia tak sebut bulat-bulat kan? Tapi bunyi tu ada la.


5) Hari tu, dia nampak abi dia halau nyamuk. Dia pandang je. Skrg, dia pun pandai halau nyamuk. Last Saturday, masa photoshoot dgn kak Zubye, Batrisyia tampar Irfan kat kaki. Rupanya ada nyamuk hinggap kat Irfan.


6) Last weekend, 'tangkap' dia main dgn handphone. Konon mcm tgh on the phone la. Pastu dia ckp "Bye" dan letak handphone kat tepi. Owhhh, she's an observer!!! Lepas ni kena la jaga tingkah laku depan anak.

Friday, November 20, 2009

Lose fat more quickly by burning up that stored fat!

Research menunjukkan ibu yang menyusukan bayi lebih mudah menurunkan berat badan yg terkumpul ketika mengandung.

"Most new moms are eager to lose the extra pounds put on during pregnancy, so the breastfeeding-weight loss connection is goods news. Producing milk for baby takes a lot of extra energy, about 200-500 extra calories above what mom needs to maintain her weight. The higher caloric requirement for breastfeeding is one reason that extra body fat is stored during pregnancy - so that mom has an available source of extra fuel to make milk. So, breastfeeding creates a unique opportunity to help mom lose fat more quickly by burning up that stored fat." -source from here

Saya masih 47kg. Berat selepas 2 bln melahirkan anak ialah 47.5kg. Walaupun tak kurus tp alhamdulillah sebab berat tak lebih dr berat sblm pregnant iaitu 48kg.



Apa motif nak letak 2 gambar nie? Sebenarnya, dah lama tak pakai baju VJ merah menyala nie. Dah lama tak pakai sbb selalunya byk mata memandang bila aku pakai. Hikhik.. malu I. Tapi kali ni pakai jugak sbb rindu nak ikat tali buat bentuk reben di hadapan baju. Hahaha.

And I love that simple tudung! RM10 saje! Saya akan pakai baju ni utk photoshoot bersama kak Zubye esok.

Entry bergambar

Gambar di bawah jelas menunjukkan apa yg telah berlaku apabila si anak nak jadi mcm si umi!

Yes, that pink sock is mine! Bkn pakaikan sendiri tapi dia ambil stokin aku dan beri kat abi dia. Padahal dia dah pakai stokin dia sendiri! Dan abinya dengan baik hati mengikut arahan anak.

Hulu Langat ni sejuk tau. Lebih-lebih lagi time malam, hujan pulak tu. So lately mmg kami berdua pakai stokin di malam hari termasuklah ketika tidur.

2 gambar di bawah pulak ialah gambar Batrisyia di rumah Colonel Benz. Suka la tgk gambar-gambar ni.




Last week, Kd serahkan magnets yg Wan tolong belikan utk aku. Eh, bkn tolong belikan. Actually, aku minta dia tlg belikan tp dia bg free. Segan aku nak minta tlg lagi camni!

Hmm, sikit je kan? Aku nak cuba tambahkan koleksi luar negara. Nak dptkan magnet dr Ireland, Scotland, Canada, Rome, Switzerland.. mane lg eh? Tu je la kot yg aku inginkan setakat ni.

Thursday, November 19, 2009

Sup Ayam Hadnyai

Suka mkn Sup Ayam tapi dah muak dgn sup yang sama? Mungkin boleh cuba Sup Ayam Hadnyai ni.

Seperti biasa, resipi diambil dari dapur Ummi (sila lihat di sidebar menu). Katanya, sup ayam ni sedap sgt. Jadi, aku pilih resipi ni utk dicuba.

Actually, ni kali kedua aku buat sup nie. Kali pertama, tak sempat nak ambil gambar sbb gara-gara kami nak balik Cheras, kami terus call dan suruh jiran bwk balik satu periuk sebagai mkn malam mereka. Rezeki diorg kan?

Aku rasa sup ni sedap sbb MIL aku mkn bertambah nasi. Nampak berselera dia mkn (ni hubby yg ckp) sampai menghirup licin kuah sup!

Ni dah kes terbalik: Menantu lalu pun tak nampak. Hehehe..



Sup Ayam Hadnyai

Bahan-bahan:
Seekor ayam - dipotong utk buat sup
7cm lengkuas - dihiris nipis dan ditumbuk pecah
5 batang serai - diketuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
Tumis campur (atau 4 biji bunga lawang, 10 biji buah pelaga, 6 kayu manis, 6 bunga cengkih)
Daun sup - dihiris
Daun bawang - dihiris
Saderi- dihiris
Garam dan sedikit gula

Bahan kisar:

6 biji bawang putih
10 biji bawang merah
6 biji cili merah
4cm halia

Cara Memasak:

1. Tumis bahan kisar, lengkuas, serai, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan serbuk jintan manis hingga wangi.
2. Masukkan ayam. Kacau rata. Tutup periuk dan biarkan selama 5 minit.
3. Masukkan batang saderi.
4. Masukkan 10 cawan air dan biarkan hingga menggelegak.
5. Tambah garam dan sedikit gula. Seimbangkan rasa.
6. Taburkan daun bawang dan daun sup.
7. Siap utk dihidang.

Taylor Swift: Fearless


She's pretty, has a good voice, CAN SING, plays guitar, songwriter for her own album.

She's Taylor Swift.

Taylor.. nama utk perempuan.. seperti tidak sesuai. Sila abaikan. Dia pandai main guitar. Aku mmg suka penyanyi mcm nie. Seperti Michelle Branch yg aku pernah suka satu tika dulu. Di manakah dia skrg? Ok, berbalik pada Taylor Swift.

Suara dia mmg sedap. Sesuai dgn genre muzik yg dia bawa iaitu country music.

What? Country? Bukan dia nyanyi pop song ke?

Kalau korang setakat dgr lagu Love Story dan You Belong With Me, mmg korang akan ingat dia nyanyikan lagu pop. This girl.. this pretty girl.. she's into country music. Kalau dgr album Fearless, baru la korang percaya. Idola dia ialah Shania Twain. Tapi dia tetap suka dengar lagu-lagu dari genre lain.

Thanks Azni for the CD.. kalau ada signature Taylor, lagi aku suka. Hehe.. demand tu!

Setakat nie, my favourite tracks are Fearless, Fifteen, Love Story, Hey Stephen dan You Belong With Me. Selalunya bila sampai di Track 6: You Belong With Me, aku terus set player utk repeat the track over and over again. Jadi, masih belum berkesempatan nak dgr album ni sampai habis. Ahaha, I'm addicted to Track 6 sejak tgk video clip cute itu. Plus, lagu ni kan mmg famous.




You Belong With Me Video Clip




Ok la, aku tinggalkan Track 1: Fearless

FEARLESS BY TAYLOR SWIFT

There's somethin' 'bout the way the street looks when it's just rained
There's a glow off the pavement, you walk me to the car
And you know I wanna ask you to dance right there
In the middle of the parking lot, yeah

We're drivin' down the road, I wonder if you know
I'm tryin' so hard not to get caught up now
But you're just so cool, run your hands through your hair
Absent-mindedly makin' me want you

And I don't know how it gets better than this
You take my hand and drag me headfirst, fearless
And I don't know why but with you I dance
In a storm in my best dress, fearless

So baby drive slow 'til we run out of road
In this one horse town, I wanna stay right here
In this passenger seat, you put your eyes on me
In this moment, now capture it, remember it

'Cause I don't know how it gets better than this
You take my hand and drag me headfirst, fearless
And I don't know why but with you I'd dance
In a storm in my best dress, fearless

Well, you stood there with me in the doorway
My hands shake, I'm not usually this way
But you pull me in and I'm a little more brave
It's the first kiss, it's flawless, really somethin'
It's fearless

'Cause I don't know how it gets better than this
You take my hand and drag me headfirst, fearless
And I don't know why but with you I'd dance
In a storm in my best dress, fearless

'Cause I don't know how it gets better than this
You take my hand and drag me headfirst, fearless
And I don't know why but with you I'd dance
In a storm in my best dress, fearless

Wednesday, November 18, 2009

Hari Penuh Emosi: Ranch Rush PC Games

OK la, I gelarkan you CHAMPION.

Aku tgh main Ranch Rush. Baru je dpt duduk depan laptop utk main games nie setelah Champion main selama beberapa jam sejak pagi.

Tgh syok main...

Champion: Abang rasa nanti kita buat camni la..
Aku: ....
Champion: Liza, tgk la nie! (Sambil tunjukkan sesuatu)
Aku: .... (Mata masih mengadap screen.. x toleh pun)

Seketika kemudian...

Champion: Hah, habis semua dia nak tick.
Aku: Yer la, dah lost track nak buat yg mana satu.
Champion: .... (senyap tp tgn saja je tiba-tiba peluk bahu n kena kat tgn kanan aku yg tgh sibuk guna mouse utk click semua tasks)
Aku: Eh, jgn la kacau.
Champion: Ala, masa byk lagi. Kata org emo main. Dia pun sama.
Aku: Time nie la sibuk nak pegang tgn la.. nak peluk laa.. saje je SABOTAJ!

Seketika kemudian...

Champion: .... (tiba-tiba depakan tgn, terkena tgn kanan aku dan mouse terjatuh dari meja.
Aku: *^%$#*&@! (sumpah aku x ingat apa yg aku membebel tp mmg marah giler)
Champion: Aih, tu pun nak emo sgt. Main games aje.

Lepas aku dah penat..

Aku: Mmg la emo... dah la jarang dpt main. Abang asyik main je. Dah sampai Week 8. Liza baru Week 7. Time tu la sibuk nak pegang tgn, nak peluk la.. mmg saje je tau!
Champion: Nanti abg tepon Sinar Pagi la. Tunggu slot Hari Penuh Emosi. Abang nak cerita "Bini saya kalau main games, mesti emosi."
Aku: Hah, tepon ar. Pastu Liza lak tepon. Liza ckp, "Macam mana saya tak emosi. Bila saya nak main, dia kacau aje. Time tu la sibuk nak buat mcm-mcm".

Aku mmg emosi eh main benda ni. Ingat senang nak complete kan semua tasks dlm masa yg ditetapkan? Di kala konsentrasi berada di tahap maksimum, saja je nak kacau aku supaya aku slow siapkan keje.

Skrg kat Week 7. Aku dah kena mula buat Grape Jam, Cheese dan Wool. Pastu nak kena ternak ostrich yg asyik nak mkn je. Pelahap betul kau! Dah la tu, semuanya ko nak mkn. Smalam, dah boleh beli bread machine sbb ada customer nak order roti. Tu belum cuba lagi. Malam tadi dah penat. So bila nak kena complete kan task dlm masa setengah jam, aku surrender. Tidur lagi bagus!

Hubby perasan dia Champion sbb dia dah mendahului aku dari segi jumlah hari dan minggu. Ala, kalau bg Liza duduk depan PC dan main sampai muntah, Liza pun leh sama level mcm abang. Ada berani ke? Hehehe..

Ni dia punya ranch


Ni aku punya ranch

Benefits of baby-friendly infant and toddler swimming

Last Sunday, kami ke rumah Colonel Benz atas jemputan berkali-kali dari isterinya. Aku panggil 'Madam' aje. Nama mereka kdg kala susah utk diingati. Hehehe..

Dah byk kali Madam jemput tp tak dpt cari masa yg sesuai. Hinggakan dia merasakan kitorang tak sudi nak dtg rumah dia. Uhuks.. sedih aku dgr.

Jadi, kami tunggu masa lapang dan kami pergi hari Ahad lepas. Kami dtg pagi sbb ptg tu mereka ada function yang melibatkan semua pegawai dari Kementerian Pertahanan dari beberapa buah negara termasuk Malaysia. Kami dijemput utk menghadiri majlis di malam hari tp x pegi pun sbb dah lewat.

Rumah dia kat area Ampang. Besar la jugak. Dekorasi dlm sgt minima agar tidak menyesakkan mata memandang. Hiasan juga byk didatangkan dari South Africa, mungkin agar dpt menghilangkan rindu mereka terhadap kampung halaman.

Bendera South Africa yg megah digantung di living room


Telur ostrich yg telah siap dihias. Cantik kan?

Colonel Benz dan Madam yg sgt humble walaupun berpangkat besar

Dua org di bawah ni tidak melepaskan peluang utk mandi di swimming pool kat rumah tu. Madam tanya kenapa aku tak bawa my swimming suit? Aku ckp aku x reti berenang. Lagipun, kalau aku pun masuk sama, sape nak ambilkan gambar? Hehehe..






Aku nak Batrisyia pandai berenang mcm abi dia. Tunggu dia besar sikit. Nanti baru hantar pegi swimming lesson. Tak pun, belajar dgn abi dia aje.
Aku buat research sikit ttg infant/toddler swimming. Aku jumpa this website.

BENEFITS OF BABY-FRIENDLY INFANT AND TODDLER SWIMMING

Researchers have documented that the stimulating effect of child-paced infant/toddler swimming lessons has the potential to increase intelligence, concentration, alertness, and perceptual abilities. Improvement in social, emotional and physical development has also been published. Of course, the manifestation of such inspired cognitive, personal and motor development takes time, patience and repetition. I have personally observed this phenomena and have confirmed this with other veteran instructors, especially in children who started lessons prior to 12 months old, but it’s never too late to receive these unique and subtle benefits of infant-toddler swimming. These babies eventually become extremely peaceful and relaxed in the water.

Water is a forgiving healer, its caressing and stimulating effect on children with special needs is most remarkable. Its buoyancy is like an invisible helping hand. Zero gravity allows for freedoms that do not exist on the dry land. Optimal learning conditions, combined with kindness and patience can even release a withdrawn or hurting child from their shell. Also, over the years, we have discovered that autistic infants, babies, toddlers and tykes and their parents find the nurturing swimming experience to be an engaging, calming and positive tactile environment for developing, interacting and growing together. Much as "floortime" works for children on the autistic spectrum (ASD), so too, early swim lessons taught with toys, games, songs, motion and verbal communication can help stimulate learning interactions.

Early swim lessons set a positive foundation towards a lifetime of participation and enjoyment in a variety of water sports and aquatic venues on, in and under the water.


Each class is an interactive recreational activity in a new and exciting liquid environment. "Go Pool" are often among the first words spoken by young "Diaper Dolphins". Swimming imports great joy into the lives of infants and toddlers. It also fashions healthier and stronger individuals.

This is often a child’s first social experience out of the home that involves their peers. They learn to relate and interact with each other and look forward to seeing their class mates. Caring and patient moms and dads of young children have an ideal opportunity to meet like minded people who share common interests.

Safety skills are a primary reason why many people initially enroll in lessons. But, as you now know there is much more to infant/toddler swimming than merely one aspect. However, with the acquisition of safety skills not only is early swimming life enhancing, it can be lifesaving. The younger a child can begin their swimming adventure the sooner they will be able to build a foundation for the eventual ability to perform age appropriate safety skills (never imposing techniques on a child against their will or with the use of force). We must note that it is always the parents' responsibility to ensure the safety of their children. Swimming safety skills and home pool safety will be discussed on following pages. (i.e.. supervision, barriers, pool safety fencing, CPR and child centered swimming lessons).

Monday, November 16, 2009

Goat's Milk Coffee Arabica berjaya menambahkan susu badan saya

Kat SI, ada ibu-ibu yg beri testimonial ttg susu kambing yg berupaya meningkatkan pengeluaran susu ibu. Ada yg minum segar, ada yg beli campuran serbuk susu kambing. Kebetulan, aku nampak produk ni kat kedai runcit masa nak beli brg dapur. Saje je beli sbb nak try.


Sedap la kopi ni. Bau dia pun dah sgt sedap. Rasa nak je cari agent so that aku boleh beli byk2 terus.
Ok, my testimonial about this product: Rasanya sgt sedap, berkrim dan lazat. Paling best, mmg berupaya menambahkan pengeluaran susu ibu di mana breasts sentiasa rasa full. Sedap je mengepam. Walaupun anak direct feed, berjaya la dpt simpan 5 botol stok susu sehari. Wah, kalau dulu, susah nak dpt byk tu masa weekend sbb anak direct feed.

Sedikit info ttg product ni yg aku dpt dr Internet. Owh, kopi ni brand Dr. One.

"Researchers have carried out a comparative study on the properties of goats' milk compared to those of cows' milk. They found reason to believe that goats' milk could help prevent diseases such as anemia and bone demineralization. Goats' milk was found to help with the digestive and metabolic utilization of minerals such as iron, calcium, phosphorus and magnesium."

Rich with Vitamin A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, Panthothemic Asid, Kalsium, Folic Asid, Fiboflavin, Niacin, Biotin, Folasi, Sodium, Potassium, Magnesium, Phosphores, PH Non Organic, Chlorine, Citrate, Folaci, Choline and Inositol.

Ingredients:
Coffee Arabica, Creamer, Dextrose, Cocoa Powder, Goat Milk Powder

This Product is conveniently individual packed (5-in-1) and is ready to drink. Just add 7 oz hot water and this tasty, creany, aroma beverage is all need for a day's energy

Small gath di restoran ikan bakar di Jalan Bellamy

My milk production slowly back to normal. So does my appetite. Sekarang asyik rasa haus dan lapar. Dah mkn sepinggan nasi tapi masih cari sesuatu untuk dikunyah. Agaknya badan nak dptkan bahan mentah utk produce susu semula. Hehehe.. Eh, ada ke konsep macam tu? Tibai je la labu.

Plan aku dan kawan-kawan utk berjumpa dan makan beramai-ramai menjadi kenyataan pada hari Jumaat minggu lepas. Sebetulnya, aku jumpa Kd aje. But then, ia telah menjadi small gath di antara kwn-kwn rapat.

Bertempat di restoran ikan bakar di Jalan Bellamy, kami bertukar-tukar cerita dengan rancaknya. DAH LAMA SANGAT TAK KELUAR DENGAN KAWAN-KAWAN SEBEGINI. Full stop. Kdg kala, nak juga berkumpul dengan mereka yang berstatus “Belum Berkahwin”. I kan muda lagi. Wah wah wah.





How time flies. 10 tahun lepas di bulan November, masing-masing sibuk study maut utk SPM papers. Sekarang, muka pun mcm tak berubah sangat. Masih mcm remaja berumur 17 tahun! Kahkahkah.. perasan.

Ni salah seorang bestfriend aku terutamanya masa Form 3. Eh, boleh pulak ada masa-masa tertentu eh? Maksud aku, kitorang sekelas dan kamceng giler ar tahun 1997 tu. Dah la duduk kat kelas yang sgt dipandang hina oleh sesetengah guru. Orang kata, sape masuk kelas tu mmg takde harapan la. Huhuhu. Ape-ape je la cikgu oii.. aku sudah buktikan aku dpt 8A. Ko nak bukti apa lagi?

Mmg kamceng sgt yer. Kami hanya tidak bersama ketika tido (melainkan tido di dalam kelas dan di kantin), mandi dan ke bilik air (eh, pegi bilik air pun sama-sama tapi masuk pintu lain-lain). Rutin hidup kami pada masa tu senang je. Kami akan lepak di kelas atau kantin utk study dan study dan study. Hanya pulang ke asrama bila perlu! Bilik pun bertentangan. So mmg senang nak panggil. Main jerit-jerit dr balkoni bilik je. What a year to remember…

Kemudian, Azni ditakdirkan pindah ke sekolah lain. Sedih weih. Aku hilang separuh nyawa la sbb hilang kwn kan? Dah laa masa form 3 tu aku rapat dgn bebudak kelas aku je sbb kami united. Yer la, kelas dipinggirkan. Terpaksa la united. Bayangkan ye. Semua budak perempuan kelas aku terpaksa pindah sekolah. Tinggal aku sorang. Mmg takde kawan la. Tapi dgn Azni, still contact each other. Somehow, terputus hubungan lepas aku keluar dari sekolah dan beberapa tahun kemudian, berjumpa kembali! Walaupun tak la mcm belangkas seperti dahulu kala, she’s still one of my bestfriends sbb dia pernah kenal aku luar dalam.

Back to our story. Janji pukul 8 malam tp nak dekat pukul 9, baru la bebudak nie sampai. Aku dgn Ma-g dah sampai awal dah. Sesat jalan sampai ke jirat cina katanya. Hehhee.. ape la korang nie. Meja kami yg pada awalnya sunyi terus jd havoc bila semua org berkumpul. Aku rasa, org lain pandang je kitorang sbb agak bising jugak la kitorang berborak. Tu belum lagi dgr ketawa masing-masing.

Sempat la tgk Nur Kasih jap. Dah, Syiefa siap bg sinopsis. Hahaha.. Byk kami mkn mlm tu. Semua lapar kot.


By 10.30 pm, Batrisyia dah tidur. So kitorang gerak dulu. Tak tau la diorg blk pkul brp. Kedai tu tutup pkul 11 pm. Maybe lps mkn tu, diorg pegi tmpt lain kot.

Apa-apa pun, seronok jumpa bebudak nie. Mmg dah lama x keluar mcm nie sejak dah ada anak.
Sedikit komen ttg ikan bakar di sana. Ok, ikan-ikan yg dibakar tu biasa je la. Tp yg buat power ialah ramuan sos utk pencicah ikan bakar tu. Pergh, marvellous!


Friday, November 13, 2009

Owen Yap Khiam Hong

This entry is for my self-reminder.

A bit personal. I'd talked about this a few times before (http://estli82.easyjournal.com/entry.aspx?eid=2614375)
(http://light-n-easy.blogspot.com/2006/11/kerana-terpaksa-dia-melangkah-pergi.html)

Hanya mereka yang seangkatan dgn aku je yg mengerti. To Pyan, IJ dan Epy.. ini utk korang jugak.

Sebenarnya, aku dah let go benda nie. Mmg dah taknak fikir. Dah malas nak racking my brain.. cuba fahamkan apa yg dah berlaku.

Then, I met Epy last Tuesday setelah tak jumpa selama 5 tahun. Perkara pertama yang dia ckp kat aku ialah..

Epy: Bak sini phone no ko. Aku nak save.
....
Epy: Aku ada benda nak cerita dgn ko nie. (Dlm hati, aku ingat dia nak ckp psl business)
Epy: Aku rasa aku dah jumpa Huz.
Me: Owh.... maksud ko, Owen Yap? (Dan muka dia nampak terkejut)
Epy: Aah! Eh, tu dia kan?? Betul kan?
Me: Erm, aku rasa betul la Huz tu Owen Yap.
Epy: Yer la, aritu aku tgk rancangan dia. Dia cerita psl diri dia la.. Mak dia Baba dan Nyonya la.. dia orang Melaka tp duduk Seremban...
Me: Betul la tu. Mmg dia.

Dan perbualan kami berlarutan. Epy cuba fikirkan apa yg telah berlaku sebenarnya. Tekaan aku cuma satu. Dia menghilangkan diri sbb mungkin dia rasa dia tak boleh teruskan dgn pembohongan dia. (To Owen, kalau ko kebetulan baca this entry, aku tak salahkan ko dlm hal nie. Aku tak marah pun atas pembohongan tu).



Sekarang, bila nampak muka dia kat kaca TV, kat billboard, kat newspaper.. aku hanya mampu pandang. Sekadar bersyukur yang dia masih ada. Well, orang lain mungkin suka dia, adore dia sbb dia famous, bijak, famous, famous, famous.. yer, ramai org tergila-gilakan dia.

Aku pulak? Aku kenal dia sejak dia berumur 26 tahun. Belum famous, baru habis belajar dan cuba utk sambung belajar lagi. Seorang yang baik budi pekerti, pandai ambil hati dan seorang kawan yang sangat boleh diharap! And I miss talking to him on the phone for 5-6 hours.. ckp benda merapu je. Hehehe..

Ok la, that's it!

Thursday, November 12, 2009

Kenapa mesti update blog walaupun tiada isi penting yang berfaedah untuk tatapan pembaca?

Mengapa? T_T

A quick update for today.. hehe.. nak jugak update tu walaupun takde apa.

-LANGKAWI-
Sejak my big boss bagi verbal approval utk my leave application, hari-hari terbayang Langkawi. Ahaks, bukannya tak pernah pegi kan? Tapi tu la, over-excited pulak dah. First, bukan senang nak dapat cuti. Aku rasa cuti aku dah habis. Tapi dia bagi jugak aku cuti kali nie. Lepas tu nak pegi ramai-ramai pulak tu. So bayangkan berapa banyak gambar-gambar menarik aku boleh ambil! Berapa ramai org yg boleh tolong ambilkan gambar kitorang? Kalau dulu pegi Langkawi, susah sikit sebab pergi berdua. Kemudian, aku juga terbayangkan LAKSA POWER, CENDOL PULUT DAN ROJAK BUAH kat tepi pantai area airport tu. Dah 3 tahun tak makan. Owh, cepat laaa bulan 12 nie!

-WEDDING-
Setakat nie, dah ada invite kami menghadiri majlis perkahwinan mereka. Yang confirm pegi, majlsi perkahwinan Ma-g. Yang memeningkan kepala aku skrg ialah mencari baju kurung berwarna DEEP PEACH (mengikut Wikipedia). Aku tak suka beli baju siap. Aku suka cari kain dan pergi tempah. Masalahnya majlis dia kurang sebulan je lagi. Mmg tak sempat nak pegi tempah baju sbb tailor kat Seremban. Charga kat KL ni mahal. Boleh tempah 2 pasang baju kalau aku tempah kat my tailor. Jadi, di mana aku boleh cari baju siap jahit yg sesuai utk aku yg bersaiz S? Jgn suruh aku pegi PKNS sbb jauuuhhhhhh... hehehe.

-BATRISYIA WITH HER MOTHERS-
Yes, dia ada banyak mak. Selain dari aku, dia ada 3 mak.

1) Bakal complete course jd ibu susuan - adik aku
2) Godmother - Kd
3) Kakak nursery - Dila

No. 1, dia perlukan lg 3 botol susu la kot utk bagi confirm. Ni kes aku lupa dah brp kali dia minum aritu. Kahkahkah. Lama dah weih. No. 2, dia akan jumpa malam esok utk sesi beramah mesra. No. 2 sedang dilamun cinta sampaikan sejak dah lulus exam nie, blog pun dah tak update. Haha.. ok, aku tau ko busy dgn keje dan tesis. No. 3 pulak dah jaga dia sejak umur satu setengah bulan. Walaupun guna istilah 'kakak', aku tetap anggap dia umpama mak Batrisyia 11 jam sehari! Guess what? No. 3 ni excited bercerita dgn aku semalam ttg Batrisyia yg dah hampir nak berjalan. Pagi ni dia boleh tanya aku, "Dia ada belajar berjalan tak malam tadi, kak?". Hahaha.. bagus mak dia yg sorang nie. Batrisyia rapat dgn Dila. Kdg2, kalau Dila takde depan mata, dia nangis. Dila nak pegi toilet, kdg2 dia nangis. Kdg2 dia lambai tgn.

-MAKAN IKAN BAKAR DI JALAN BELLAMY-
Ni cerita malam esok. Tak sabar nak jumpa geng lama! Ramai tu. Mesti havoc meja.

-EBM DAN KESUKARAN PUMP DI OFFICE DAN PERIOD-
My frozen EBM tinggal 3 botol je weih. Ni sbb aku susah nak pam di office sejak beberapa minggu yg lepas. Masa tu, tiap-tiap pagi kena cilok frozen EBM dlm sebotol dua. Pastu period pulak. Lagi haru. Skrg aku paksa hubby temankan aku pam sampai jauh malam. Aku paksa dia main games sementara aku pam. Kehkehkeh. Sila berkorban sama-sama dgn aku yer. Mana boleh aku pam sorang-sorang, dia tidur dlm bilik sambil berselimut dan peluk bantal. Hoh, tak bley. Sedap tu tido. Hehe.. jahat.. jahat. Ahad ni nak buat power pumping utk tambahkan balik susu. Nasib baik la Batrisyia ni dah suka makan. Jadi mmg dia dah kurang minum susu. Takpe.. leh ambil stok dari ibu susuan bila balik Seremban nanti.

-RANCH RUSH-
Inilah game yg aku paksa hubby main time aku mengepam.

http://get.games.yahoo.com/proddesc?gamekey=ranchrush

Actually, dia yg main dulu. Aku selalu ejek sbb dia main game budak-budak yg tak mencabar langsung. Kemudian, aku cuba main permainan ni. Owh, I'm addicted to it! Hari ni hubby cuti. Aku rasa tak aci sbb mesti dia main game ni dan akan mendahului aku selama beberapa minggu. Chait!

-TENTANG AKU-
Masih berumur 27 tahun.. hehe

Wednesday, November 11, 2009

Hebat sangatkah jika berjaya menyusukan anak hingga berumur 2 tahun?

Sejak akhir-akhir ini, kesedaran untuk menyusukan bayi dengan susu ibu telah meningkat di kalangan ibu-ibu terutamanya ibu-ibu muda yang terdedah dengan ilmu pengetahuan yang diperoleh melalui media cetak dan media elektronik. Sejak dari awal lagi, ibu-ibu ini telah cuba memenuhkan ilmu di dada dengan segala pengetahuan mengenai penyusuan susu ibu. Ada di kalangan mereka begitu tegar hingga meletakkan sasaran untuk menyusukan bayi mereka sekurang-kurangnya hingga bayi mereka berumur 2 tahun. Ia bukan diwajibkan hatta dalam Islam sekali pun. Islam itu mudah tak tidak menyusahkan umatnya. Islam menggalakan si ibu menyusukan anak selama mana yang mereka mampu.

Golongan ibu yang tegar ingin menyusukan anak hingga berusia 2 tahun ni (mari kita labelkan mereka sebagai golongan A) kadang kala mengundang rasa tidak senang dan tidak puas hati di kalangan ibu-ibu yang lain terutamanya ibu-ibu yang tidak menyusukan anak dengan susu ibu hingga berumur 2 tahun (golongan B). Mungkin terbit rasa kecewa kerana tidak berusaha memberikan yang terbaik untuk anak. Ada segelintir golongan B bertindak melemparkan kata-kata kejian dan umpatan terhadap golongan A. Ada juga golongan A yang memperlekeh golongan B, kononnya tidak memberikan yang terbaik untuk anak.

Adakah berjaya menyusukan anak hingga berumur 2 tahun tu dilabel HEBAT dan yang hanya berjaya menyusukan anak selama 2 bulan tu dilabel GAGAL?

Apa yang hebat? Apa yang gagal?

Perkara ini yang harus kita betulkan. Buang sikap suka melabel orang sesuka hati jika kita tidak tahu apa yang telah dilalui oleh golongan B. Mereka mesti mempunyai sebab tersendiri.

Pada golongan B, ketahuilah bahawa anda telah memberikan yang terbaik untuk anak walaupun dalam jangka masa yang singkat. Tidak perlu terbit rasa kecewa dalam diri sendiri walaupun sekarang anda tidak memberikan susu yang terbaik di dunia buat anak anda.

Ada segelintir golongan A menjadikan blog peribadi mereka sebagai medium untuk bercerita tentang pengalaman dan halangan yang mereka lalui sepanjang mereka menyusukan bayi mereka. Mungkin ada yang sengaja menulis seperti mendabik dada tetapi kebanyakan mereka dari golongan A ini menulis dengan begitu bersemangat kerana ingin menanam sifat positif dalam diri mereka sendiri dan cuba menunjukkan kepada ibu-ibu yang lain bahawa menyusukan anak walaupun anda bekerjaya itu adalah sesuatu yang tidak mustahil sama sekali! Seringkali motif mereka disalah ertikan.

Ini artikel dalaman dari susuibu.com. Cuba baca. Walau di mana pun tempat anda, anda semua IBU YANG HEBAT!

Breastfeeding your baby for even a day is the best baby gift you can give. Breastfeeding is almost always the best choice for your baby. If it doesn't seem like the best choice for you right now, these guidelines may help.

IF YOU NURSE YOUR BABY FOR JUST A FEW DAYS, he will have received your colostrum, or early milk. By providing antibodies and the food his brand-new body expects, nursing gives your baby his first - and easiest - "immunization" and helps get his digestive system going smoothly. Breastfeeding is how your baby expects to start, and helps your own body recover from the birth. Why not use your time in the hospital to prepare your baby for life through the gift of nursing?

IF YOU NURSE YOUR BABY FOR FOUR TO SIX WEEKS, you will have eased him through the most critical part of his infancy. Newborns who are not breastfed are much more likely to get sick or be hospitalized, and have many more digestive problems than breastfed babies. After 4 to 6 weeks, you'll probably have worked through any early nursing concerns, too. Make a serious goal of nursing for a month, call La Leche League or a Lactation Consultant if you have any questions, and you'll be in a better position to decide whether continued breastfeeding is for you.

IF YOU NURSE YOUR BABY FOR 3 OR 4 MONTHS, her digestive system will have matured a great deal, and she will be much better able to tolerate the foreign substances in commercial formulas. If there is a family history of allergies, though, you will greatly reduce her risk by waiting a few more months before adding anything at all to her diet of breastmilk. And giving nothing but your milk for the first four months gives strong protection against ear infections for a whole year.

IF YOU NURSE YOUR BABY FOR 6 MONTHS, she will be much less likely to suffer an allergic reaction to formula or other foods. At this point, her body is probably ready to tackle some other foods, whether or not you wean. Nursing for at least 6 months helps ensure better health throughout your baby's first year of life, and reduces your own risk of breast cancer. Nursing for 6 months or more may greatly reduce your little one's risk of ear infections and childhood cancers. And exclusive, frequent breastfeeding during the first 6 months, if your periods have not returned, provides 98% effective contraception.

IF YOU NURSE YOUR BABY FOR 9 MONTHS, you will have seen him through the fastest and most important brain and body development of his life on the food that was designed for him - your milk. You may even notice that he is more alert and more active than babies who did not have the benefit of their mother's milk. Weaning may be fairly easy at this age... but then, so is nursing! If you want to avoid weaning this early, be sure you've been available to nurse for comfort as well as just for food.

IF YOU NURSE YOUR BABY FOR A YEAR, you can avoid the expense and bother of formula. Her one-year-old body can probably handle most of the table foods your family enjoys. Many of the health benefits this year of nursing has given your child will last her whole life. She will have a stronger immune system, for instance, and will be much less likely to need orthodontia or speech therapy. The American Academy of Pediatrics recommends nursing for at least a year, to help ensure normal nutrition and health for your baby.

IF YOU NURSE YOUR BABY FOR 18 MONTHS, you will have continued to provide your baby's normal nutrition and protection against illness at a time when illness is common in other babies. Your baby is probably well started on table foods, too. He has had time to form a solid bond with you - a healthy starting point for his growing independence. And he is old enough that you and he can work together on the weaning process, at a pace that he can handle. A former U.S. Surgeon General said, "it is the lucky baby... that nurses to age two."

IF YOUR CHILD WEANS WHEN SHE IS READY, you can feel confident that you have met your baby's physical and emotional needs in a very normal, healthy way. In cultures where there is no pressure to wean, children tend to nurse for at least two years. The World Health Organization and UNICEF strongly encourage breastfeeding through toddlerhood: "Breastmilk is an important source of energy and protein, and helps to protect against disease during the child's second year of life."* Our biology seems geared to a weaning age of between 2 1/2 and 7 years**, and it just makes sense to build our children's bones from the milk that was designed to build them. Your milk provides antibodies and other protective substances as long as you continue nursing, and families of nursing toddlers often find that their medical bills are lower than their neighbors' for years to come. Mothers who have nursed longterm have a still lower risk of developing breast cancer. Children who were nursed longterm tend to be very secure, and are less likely to suck their thumbs or carry a blanket. Nursing can help ease both of you through the tears, tantrums, and tumbles that come with early childhood, and helps ensure that any illnesses are milder and easier to deal with. It's an all-purpose mothering tool you won't want to be without! Don't worry that your child will nurse forever. All children stop eventually, no matter what you do, and there are more nursing toddlers around than you might guess.

WHETHER YOU NURSE FOR A DAY OR FOR SEVERAL YEARS, the decision to nurse your child is one you need never regret. And whenever weaning takes place, remember that it is a big step for both of you. If you choose to wean before your child is ready, be sure to do it gradually, and with love.

Tuesday, November 10, 2009

Considering cannibalism

Sorry my dearest hubby, I have to blog about this! (Yes, my hubby reads my blog once a while). Hehe..

Ceritanya pendek aje tapi aku tetap nak tulis sini utk dijadikan bahan ketawa kami di masa akan dtg.

Last weekend, kami jalan-jalan dan shopping di Jusco Cheras Selatan. Sebelum balik, we had our dinner at food court. Dari meja mkn kami, boleh nampak gerai Auntie Anne. Tu fave hubby tu. Aku teringin nak mkn so aku tunjuk kat dia sbb aku tau, dia mesti nak beli punya ar! Hehehe…

Jadi, dia pegi beli 2. Seaweed dan coconut. Tgh dia syok mengunyah, Batrisyia pegang-pegang gak pretzel tu. (Batrisyia duduk kat pangku dia time tu). Aku nampak Batrisyia suakan jari dia ke dalam mulut hubby. DAN aku ingat hubby perasan.

At first, takde apa-apa berlaku. Kebetulan, aku nampak muka Batrisyia tiba-tiba lain macam. Mcm menahan kesakitan dan terus muka merah, pastu meraung kuat. Yes, MY HUBBY GIGIT JARI ANAK DIA!

Hubby terus berdiri and bwk Batrisyia jln-jln. Dr jauh, aku dan MIL pandang je. Kelihatan, Batrisyia tak berhenti menangis. Mesti sakit tu! Masa hubby bawa dia semula ke meja, dia masih menangis. Aku dukung dan pujuk dia pulak. Aku tgk kat jari telunjuk kanan, merah dan ada kesan gigi.

Nak gelak pun ada.. kesian kat anak pun ada. Abinya ckp, dia tak perasan Batrisyia masukkan jari dlm mulut dia. Dia ingat nak gigit pretzel. Sekali, tiba-tiba dia terasa ada benda keras dan dgr Batrisyia menangis.

Sila bayangkan. Kesian.. anak aku yg berjari panjang dan halus tu, jarinya digigit oleh seorang lelaki dewasa yg bergigi kekal!

Tu la, syok sgt mkn!

Skrg, Batrisyia dah agak trauma. Keesokan pagi tu, dia mengigau, menangis dlm tido. Pastu dia leh hisap jari yg kena gigit tu (Anak aku tak hisap jari eh). Kalau dia nak suapkan makanan kat kitorang, dia akan cepat-cepat tarik jari dia.

Monday, November 09, 2009

What is a Toddler?

Taken from http://wholesometoddlerfood.com/. Rasa mcm cute je diorg punya definition.

What is a Toddler?We think it is important to define what a Toddler is and what ages are reflected in this website. The American Heritage Dictionary defines a Toddler as:

One who toddles, especially a young child learning to walk.

A size of clothing for children between the ages of about one and three years.

We like to define a toddler as:

A child who is between the age of 12 months and 48 months old (1 year and 4 years old)

One who loves to eat food one day and then dislikes that very same food the next day

One who requires a lot of clean laundry, tidying-up after, and lots of attention, and constant amusement and stimulation

One who is methodical and focused in his or her attempts at launching a spoonful of mashed potatoes as easily as a robotic arm assembles a car!

One who's innocence and wonder inspires us to do better

One who possesses an abundance of love to share

One who is unconditional in the giving, and delightful in the receiving of that love, along with showering hugs, kisses and smiles to those around him or her; a true joy and a true blessing to treasure


Anakku juga dah dlm kategori toddler. Walaupun orgnya halus dan kecil, jiwanya besar dan tenaganya mcm tak reti-reti nak abes. Bila duduk rumah, penat melayan dia je la tp hati rasa puas tgk dia gelak-gelak. Bila tgk dia tidur kepenatan, rasa mcm masa tu berhenti seketika.

Makin bijak pandai. Faham beberapa perkataan baru. Mula belajar new sign language. Her fave 'pet' at this moment is TURTLE. Dah la elok je kat dinding taska ada terlukis gambar turtle. So before masuk kereta, wajib pegi tegur dan lambai turtle tu dulu. Dah pandai bagi salam nak masuk rumah walaupun ayatnya tak berbunyi sebijik "Assalamualaikum". Suka kacau umi dia lipat baju. Umi lipatkan dan dia akan punggah balik baju yg dah elok dilipat. Baju yg belum lipat, taknak usik pulak eh?

Byk sgt benda baru ttg dia yg boleh ditulis tp macam malas nak penuhkan kat sini dlm satu entry sahaja. Nanti org kata menyemak, over, perasan bagus.. ingat ko sorang ada anak? Hehe.. mode perasan org mengutuk dr jauh.

So, what is a toddler?

We will be away.. soon....

We all akan ke Langkawi sebulan dari sekarang. Wah, 3 tahun lepas honeymoon di sana. Ni nak pegi lagi. This time, kaum kerabat Seremban pun akan ikut sekali. 9 adults, 2 toddlers and a baby. Dlm masa yg sama, kira sambut besday ayah aku, wedding anniversary my parents, wedding anniversary adik aku and wedding anniversary kami. Meriah!

Seperti yg diketahui oleh sesapa yg pernah pegi Langkawi, Langkawi tu kan panas tempatnya. Aku pulak takde baju yg sesuai nak dipakai di sana. Jadi kena la pegi cari baju baru yg sesuai materialnya dgn cuaca panas kat sana.

Bila ckp bab baju, aku tak memilih. Tak kesah la brand apa.. top brand ke, cap ayam ke.. yg penting, selesa dan menutup aurat. Jadi, kena cari yg selesa sangat supaya tak mengganggu kami berjalan-jalan di sana.

So korang tau tak mana aku leh dpt baju yg cantik, lawa, selesa dan harga berpatutan? Sila beri idea. Kalau ada online store pun bagus!

Utk Batrisyia, mmg kena pakai baju yg mempunyai aliran udara yg bagus agar dia tak berpeluh sgt. Kesian pulak kalau dia tergaru-garu kepanasan nanti. Rambut akan diikat utk memastikan minah tu tak tarik-tarik rambut sbb berpeluh. Kalau dia main tarik rambut, mmg rambut dia akan serabai and automatic akan jadi mcm Simba.

Tak sabar nak pegi bercuti. This is our first vacation utk family kecil aku dan first vacation utk family besar sejak my parents terlibat dlm kemalangan pada tahun 2003. Bayangkan punya la lama kitorang tak pegi bercuti! Sure ayah aku pun ternanti-nanti nak pegi berjalan-jalan.

Wednesday, November 04, 2009

Cream Caramel Pudding

Aku bukanlah suka sgt benda-benda segera terutamanya yg mengandungi bahan-bahan yang kurang baik utk kesihatan. Cuma aku beir pengecualian terhadap beberapa produk yg aku dah cuba dan terbukti akan kesedapannya seperti sambal belacan G-Tra.

Bak kata Sya, aku mmg suka dessert. Aku suka makan dan aku suka buat tapi selalunya aku buat byk2, aku mkn sikit dan selebihnya jamu kat orang. Salah satu dessert yg aku suka ialah Puding Karamel.

Teringat lagi masa kali pertama buat puding karamel. Buat satu loyang. Alhamdulillah, menjadi dan habis dlm masa sehari. Kira OK la sbb 3 org je yg makan. Puding Karamel kan guna telur. Masa tu mak aku tak boleh mkn sbb dia mmg takleh telan apa-apa makanan yg ada bau telur. Dia rasa nak muntah. Dia cuma mkn telur goreng aje tau! Even telur rebus kat nasi lemak pun, aku yg tolong mknkan. So itulah kali pertama dan terakhir aku buat puding karamel. Rasa mcm tak best bila buat tp ada org tak boleh mkn.

Then, aku jumpa Cream Caramel Pudding, like a custard mix. Yg bestnya, tak perlu guna telur.

"A delightfully smooth and creamy dessert for everyone! Enjoy mouthwatering custard pudding with caramel sauce in the comforts of your own home. Comes with easy-to-follow instructions."

Wah, tgk instruction mmg senang sgt. Hanya perlu campurkan custard mix dgn 1 liter susu. Kacau atas api selama 2 minit. Tuang dlm bekas yg diingini. Kemudian, tuang sos gula yg telah siap disediakan. Siap! Senang sgt wei! Betul ke sedap?

Jadi aku pun cuba. Utk satu kotak custard mix, dia beri 2 paket. Utk setiap paket, aku boleh dpt dlm 15 bekas dadih yg kecil tu atau satu loyang sederhana besar. Aku sejukkan. Sekejap je dah siap.

Bila dah set, aku terbalikkan atas pinggan leper. Ni utk mendapat effect pudding tu terletak cantik and meleleh sos gula. Chewah. Masa first time mkn dulu, rasa sedapnya!!! Hehehe.. sampaikan org ckp, mcm dessert kat hotel. Dan org tu telah selamat buat pudding ni BYK KALI. Mak aku pun mkn tau puding nie sbb takde telur. A healthy choice!

2 hari lepas, aku buat lagi. 2 big ramekins telah selamat diberi pada jiran. Yang selebihnya, ada dlm peti ais, menunggu kami utk mkn tiap-tiap malam.

Tuesday, November 03, 2009

Now, I can eat a lot yo!

Alhamdulillah, our little girl is not a picky eater. Kalau tak, pening kepala kitorang nak fikirkan menu utk dia. Jgn tertipu dgn tubuh badannya yg comel itu. Orangnya kuat mkn. Bkn la bermakna dia mkn berpinggan-pinggan tapi dia akan terasa nak mkn bila nampak orang mkn atau bila nampak ada makanan depan mata.


Last weekend lepas mandi pagi, dia sempat minta 'cukai' nasi lemak kat tokwan dan nekwannya masa lalu meja makan. Padahal masa tu dia dah breakfast. Nekwan ckp "bye bye", Batrisyia ckp "mamam... mamam". She refused to wave back. Sebaliknya dia ngangakan mulut minta disuap nasi lemak.



Officially, she eats Calciyum everyday! Selalu bg satu tube tp kdg2 dia bising nak 2 tubes. Layan... Kat nursery, makan nasi 2 kali. Thanks to Dila yg bersedia utk suapkan dia nasi lagi satu kali. Malam, selalunya dia mkn dgn kitorang. Jadi di masa ni, mesti masak lauk yg sesuai dgn perut dan sistem penghadaman dia.


Kalau bawa dia ke pasar malam / bahagian makanan di hypermarket / restoran, mulut becok sebut "mamam.. mamam...mamam". Siap tunjuk lagi kat makanan.


Kalau dulu, mmg aku jaga betul-betul makanan yg nak masuk dlm perut dia, skrg tak perlu nak risau sgt. Baby foood yg dihancurkan dan dilecek telah lama ditinggalkan. Skrg, terus suap nasi. Ada jugak org menegur, takut tercekik. Tapi Batrisyia dah tau mengunyah so boleh la bg nasi mcm biasa.


For the very first time, kami ordered Kids Menu utk Batrisyia di restoran.


Fish Kiddies! It's a smaller version of fish and chips.

Dia habiskan ikan yg sedap dan lembut tu. Chips pun dia mkn sikit.

Dia juga mkn nasi yg kami pesan bersama segala seafoods ni.

Our drinks.. Ice Lemon Tea, Sweet Home Alabama (ada vanilla ice cream, cream, peanut butter.. giler sedap!) and Orange Juice.

Kalau korang kenal aku, cuba la teka mana satu air aku dan kenapa korang teka tu air aku. Hehehe.

Monday, November 02, 2009

The Time Traveler's Wife: Movie review


Beware of the spoiler.

Setelah lebih sebulan aku menunggu utk tgk movie nie, akhirnya berkesempatan nak tgk hari Jumaat lepas. Bilik 3/4 penuh. Tinggal beberapa seats di bahagian hadapan je yg kosong.

Ok la, taknak cerita ttg pengalaman aku bawa Batrisyia tgk movie nie. Haha.. sgt interesting!

Walaupun byk reviews dr penonton mengatakan mereka dissapointed dgn filem ni sbb tak sama dgn buku, aku rasa filem ni tak la teruk sgt. Buku tu tebal, mesti la byk plot kan? Kita tak boleh nak harapkan filem tu sebijik mcm dlm buku sbb filem tu hanya berdurasi 110 minit. Jadi kepada peminat buku TTTW, don't put your high expectation.. jgn dissapointed bila ada plot dlm buku tu tak dimasukkan dlm filem. (Yeah, aku rasa kalau diorg masukkan scene Clare ikat Jason kat pokok tu, mesti best!).

Jalan ceritanya masih bagus dari kaca mata aku. Dlm filem ni, beberapa watak penting telah digugurkan. Tiada Ingrid, tiada Ben. Malah, keluarga Clare pun keluar sekejap je. Tak mcm dlm novel di mana kita dpt kenal keluarga Clare dgn lebih dekat. Watak Gomez pun jadi baik. Dia mcm abang dan sedaya upaya nak protect Clare. Tak mcm Gomez dlm novel, yg mana dia simpan perasaan kat Clare.

Kalau dlm buku, Henry mula time travel masa birthday dia yg kelima, dia pegi Field Museum. Tapi dlm filem, dia time travel masa dia kemalangan dgn mak dia. Ni salah satu perkara yg berubah. Walaupun tak sama mcm dlm novel, aku tak rasa perkara ni mengganggu aku pun. (Tak seperti beberapa penonton yg lain, mempertikaikan knp filem ni camni. Hmm.. entah la korang nie).

Comel je Clare masa kecil, masa mula2 jumpa Henry. Sgt cute ok bila dia marah dan baling kasut kat Henry. Ni mmg mcm dlm novel. Mmg la sweet rasanya kalau laki korang time travel and jumpa korang masa kecik kan? Creepy pun ye gak. Hahaha..

Dlm novel, Clare digambarkan sebagai seorang yg sgt penyabar dlm menghadapi suami dia sebagai time traveler. Dia tabah bila laki dia takde kat rumah. Dia tak mempersoalkan apa-apa. Tapi dlm filem, watak Clare diubah menjadi seperti perempuan biasa yg geram dan marah bila suami lama sgt time travel sampaikan terlepas Chirstmas (Henry time travel selama 2 minggu), dia kecewa bila dia tak dpt buat kerja kat rumah sbb rumah diorg kecil sgt, dia marah kat Henry bila Henry buat vasektomi. Clare seperti wanita biasa. Tak mcm dlm novel di mana, mcm takde org je yg mcm Clare nie.. hehehe.. bagus. Aku suka Clare yg dlm filem sbb lebih realistik.

Bagaimana Clare mengandung walaupun Henry dah buat vasektomi? Dlm novel, Henry yg berumur 33 tahun, pergi ke masa hadapan di masa Henry masa hadapan beruur 37 tahun, Clare berumur 29 tahun. And viola! Dlm novel pulak, kira terbalik sbb Clare mcm main tipu. Hehe.. dia dpt tahu Henry dari masa lampau dtg ke masa diorg so dia pergi jumpa Henry yg muda tu and viola! Ok, kenapa aku asyik guna 'viola'? Hahaha.. xpe..xpe..

Aku rasa part yg buat org betul2 sedih ialah ending part. Pembaca novel dia mesti tau yg Henry time travel ke masa hadapan dan jumpa Clare yg dah berumur 80-an. Jadi, Clare meneruskan hidup dia dan tunggu masa utk jumpa suami dia semula (walaupun suami dia dah mati). Dlm filem pulak, Henry tak bgtau Clare yg dia akan jumpa Clare masa anak dia umur 9 tahun. Clare dgn anak dia pulak, tetap tinggalkan baju kat meadow sbb diorg taktau samada Henry akan dtg ke tak.

One day, Henry time travel ke masa tu. Alba suruh anak-anak Gomez pergi panggil Clare kat rumah. Sambil Henry cerita kat Alba tentang pertemuan pertama dia dgn Clare kat meadow tu, scene tunjuk Clare berlari ke arah meadow (mcm masa dia kecik2 dulu) utk jumpa suami dia. Mmg touching weih. Aku pun sedih. Lagi sedih bila Henry vanish semula, lepas tu Clare mcm nak nangis tp bila anak dia pandang dia dan angguk2, dia faham yg dia berdua kena teruskan hidup dan tunggu lagi samada Henry akan kembali atau tak. Clare lipat baju tu dan simpan balik.

Aku rasa scene ni la yg buat org menangis kot. On the way nak turun ke car park, 2 ladies yg jalan depan kitorang nie menyeka air mata.

Kesimpulannya, aku suka movie ni walaupun ia tak sehebat novel.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.