Monday, June 29, 2009

Pakcik-pakcik Batrisyia yg sgt baik hati

Aku dan Batrisyia telah selamat pulang ke rumah dgn bantuan my brothers; Nazdri and Irfan.

Susulan kejadian Batrisyia menangis semasa dlm perjalan pulang ke Seremban, aku dah risau. Camne pulak nak blk ke KL. Ingatkan nak ikut jalan lama je. Entah mcm mane leh terfikir utk ajak Irfan temankan aku. Kiranya dia bwk kereta and then, tido la satu malam kat rumah aku. Esoknya tu, aku anta dia kat stesen komuter. Sampai Seremban, Nazdri ambil. Hehe.. that was my plan.

Mula-mula dia taknak temankan. Tapi last-last dia ckp, ok la dia ikut. So aku tunggu la dia blk rumah sbb hari Ahad tu, dia kat PD. Ptg baru dia blk. Tak kesah la. Janji dia bwk kereta. Elok je aku nak pegi, Nazdri nak ikut skali. Dia follow naik motor.

Sudahnya, dua-dua tidur kat rumah aku. Rasanya diorg kat rumah lagi nie. Lepak sana dulu kot.

Selamat jugak sampai. Thank you!!

Puding roti

Note: Ada beberapa org yg minta access to my old blog sbb nak tgk recipe kat sana. I'm sorry, blog tu telah di 'private' kan. So aku copy paste recipe from my old blog.




Puding Roti

Ingredients:
2 beaten eggs, 1/4 cup sugar, 1/2 teaspoon salt, 1 teaspoon vanilla, 1/4 teaspoon nutmeg, 4 cups milk (heated), 100 gram butter (melted), 2 cups bread (diced), Brown sugar and cinnamon for sprinkle on top.

Mixed everything but bread. Then, add bread and pour it in a square baking pan or casserole. Sprinkle brown sugar and cinnamon on top. Bake at 160 C for 45 to 50 mins.

* Aku tak guna nutmeg. Sebaliknya aku guna allspice.

* 4 cups milk = satu kotak panjang susu. Aku tuang susu dlm satu mug biasa. Selebihnya, aku guna. Aku beli kotak panjang susu Daisy. Low fat. Rasa masih sedap.

* 2 cawan roti ada la lebih kurang 1 roti gardenia yg kecil tu. Aku kurangkan 4 keping roti. Aku tak potong roti tu terlalu kecil. Hanya sekadar potong 4 utk setiap keping. Aku potongdulu kulit roti kat sekeliling roti tu, then baru potong dadu kulit roti tu. Jgn buang kulit roti tu sbb tu la yg sedap kot.

* Tak payah susah-susah nak beli ground cinnamon. Beli je kulit kayu manis and tumbuk sampai jd serbuk.

*Make sure bekas yg korang guna utk membakar puding ni tak terlalu rendah. Masa bakar, susu dlm tu akan mendidih dan menolak naik roti tu ke atas. Kalau bekas tu rendah sgt, takut roti tu melimpah keluar. Aku pun nasib baik la tak melimpah. Terperanjat je bila nak tutup api and buka pintu oven. Tapi lepas keluarkan, roti tu akan turun balik and puding akan nampak cantik and sedap je =]

After-thought * Puding ni sederhana manis. Maybe sbb aku guna low-fat milk. So lepas nie, aku akan sprinkle byk sikit brown sugar on top utk bagi nampak permukaan tu lebih perang. Cinnamon pun tak terasa sgt lak smalam. Kalau suka, boleh letak byk lagi. Nak letak kismis hitam kat atas tu ok gak. Sedap!

Phoebe’s Fabulous Oatmeal-Raisin Cookies

Note: Ada beberapa org yg minta access to my old blog sbb nak tgk recipe kat sana. I'm sorry, blog tu telah di 'private' kan. So aku copy paste recipe from my old blog.

Anne blogged about these cookies 2 days ago.Bila aku tau dia ambil recipe nie from a cookbook called Cooking with Friends, aku terus rasa bersemangat nak cuba. Aku pernah dgr psl buku tu. Ia bkn sekadar cookbook tp semua resipi dlm cookbook nie diambil dr siri Friends tu. Korang boleh jumpa resipi makanan yg Monica, Phoebe, Rachel, Joey, Chandler and Ross makan. Sayangnya, aku x pernah jumpa lagi buku tu kat cni. (Ke aku yg x mencari betul2?) So sesiapa yg suka sgt tgk Friends, aku galakkan korang cari buku nie. Mesti korang akan tersenyum bila baca quotes yg ditulis dlm buku tu. Semua quotes tu diambil dr siri Friends.






Ok..let's talk about these cookies.

Phoebe: Okay. We haven’t known each other for that long a time. And there are three things you should know about me. One, my friends are the most important thing in my live. Two, I never lie. And three, I make the best oatmeal-raisin cookies in the world.

Rachel: Okay. Thanks, Pheebs. Why haven’t I tasted these before?

Phoebe: Well, I don’t make them a lot. Because I don’t think it’s fair to the other cookies.

Aku agak hilang ingatan sikit ttg scene di atas. Tapi aku ingat satu scene yg melibatkan Phoebe dgn Monica. Nenek Phoebe ada satu resipi cookies yg sgt sedap. (Aku terfikir, is it Oatmeal-Raisins cookies?) Monica dah merayu-rayu agar Phoebe bg resipi tu kat dia. Phoebe laks xtau resipi nenek dia. Yang Phoebe ada, hanyalah sebiji biskut tu. Itu biskut terakhir yg nenek Phoebe bakar. Phoebe simpan sampai ke hari tu. Setelah dipujuk, Phoebe bg Monica rasa biskut tu. Monica nie pandai memasak so dia boleh guess apa bahan2 dlm masakan tu dgn hanya merasa masakan tu. To make a long story short, akhirnya biskut tu dimakan oleh Joey.

Ok..ok..I know... kita sambung blk ckp psl these cookies. IT'S DELICIOUS!!!I mean it. Bkn nak ckp aku buat sedap tp cookies nie mmg sedap. The combination of oat and raisin mmg perfect! Baked raisins memberikan rasa yg berbeza drpd raisins yg kita selalu mkn. Cookies ni rangup. Not sure samada oat tu yg membuatkan ia rangup atau x. Maybe oat sbb kalau tgk ingredients, oat mmg lg byk dr tepung.

Aku akan beri resipi sebenar. Terpulang la pd korang utk ubah sikit2. Aku nasihatkan agar korang guna a cup of raisins je. Ntah la, aku guna 1 1/2 cups of raisins tp di akhir2 adunan, raisins tu jadi membazir sbb tak dpt dibentuk jd cookies. Tak menjadi sbb adunan tepung tu dah tinggal sikit. Aku gantikan rolled oats dgn quick oats. Lps korang dah adunkan kesemua bahan, adunan akan nmpk mcm crumble. Nmpk mcm x cukup lembap (ke lembab? God, my B.M. is getting worse). Don't worry.. dah betul la apa yg korang buat tu. Nanti korang cuma perlu bulat2 kan utk diletak di atas baking sheet. Lps tu, leperkan sikit je. Siap utk dibakar. Anne cadangkan agar kita bakar dlm 12-15 minit. Oven rumah aku dah rosak termometer dia so aku x sure brp darjah kepanasan masa aku membakar. For one batch, aku kena bakar around 30 minit baru la cookies nie siap. Rangup..sedapnya!!

Selamat mencuba.

Phoebe’s Fabulous Oatmeal-Raisin Cookies
From Cooking with Friends by Amy Lyles Wilson

150 g unsalted butter
¾ cup brown sugar
2/3 cup sugar
1 egg
1 tsp vanilla extract
2 cups rolled oats
1 ¼ cups flour
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp baking soda
¼ tsp salt (omit if using salted butter)
1 ½ cups raisins

Preheat the oven to 190°C (375°F). Cream the butter and sugars with an electric mixer until pale and fluffy. Add the egg and vanilla. Stir together oats, flour, salt, baking powder and baking soda, and add this to the batter, which will be very thick. Add the raisins. Drop the dough in heaped tablespoons on lined baking sheets, and leave plenty of room in between as they can spread a little. Bake for 12-15 minutes or until golden brown.

Melting Cheese Pizza with Black-Pepper Sausages

Note: Ada beberapa org yg minta access to my old blog sbb nak tgk recipe kat sana. I'm sorry, blog tu telah di 'private' kan. So aku copy paste recipe from my old blog.

Seperti yg dirancang, aku buat pizza last friday. My first attempt utk buat pizza telah menghasilkan pizza base yg sgt lembut dan gebu sehingga keesokan harinya. Waaahhhh, seronok sbb berjaya buat pizza. Tak tergambar dgn kata-kata. Sebelum nak buat tu, mmg aku risau kalau pizza base tu x menjadi. Kalau tak jadi, mesti mak aku mengomel sbb aku membazir duit. Pasal tu, kalau aku nak buat roti, aku akan buat masa mak aku xde kat rumah. Hehe..

The base recipe akan menghasilkan empat 5" pizza base. Intan kata, seelok-eloknya canai adunan tu senipis mungkin. So nanti, x la base tu tebal sgt bila dah naik.

For the toppings.. korang boleh letak apa aje yg korang suka. No limit! Tu yg best. Cuba kalau beli pizza kat Pizza Hut, toppings x byk. Cheese pun sikit je. Kalau buat sendiri, letak la byk mana pun korang nak. Bknnye mahal sgt pun.

Ok, enough... Here is the recipe.

Melting Cheese Pizza with Black Pepper Sausages



For the base
500 gram high-protein flour
1 packet Mauri-pan (instant yeast)
3 tbsp margarine (I used butter)
2 tbsp sugar
1 tsp salt
250ml water (equal to 1 cup)
1 egg (whisk lightly)

Method:
- Preheat the oven. (Lebih panas, lebih bagus).
- Mix flour, mauri-pan, sugar, salt and eggs in a big bowl.
- Add water and knead until combine.
- Add margarine and knead until smooth for 10 minutes.
- Divide the dough into 4 balls. Put them in a tray. Cover with damp cloth.
- Leave at a dark place for 15 minutes.
- Roll flat and place on a greaseproof baking tray. (I used aluminium pie plate. Less the mess).
- Bake blind for 10 minutes.
- Take it out. Spread the sauce and put the toppings. Lastly, sprinkle the cheese on top.
- Put it back in the oven. Bake until the cheese is melted. (I choosed to bake for another 10 minutes).

For the sauce
1 small can tomato puree (400 gram)
1 bombay onion (I used just 3 onions) - diced
4 cloves garlic - diced
300 gram minced meat
Button mushroom
Oregano
Salt and pepper to taste

Method:
- Heat the oil in a sauce pan. Saute the onions and garlic until translucent.
- Add minced meat. Cook until brown.
- Add tomato puree.
- Add mushroom.
- Cook for 6-8 minutes.
- Add oregano. Salt and pepper to taste.

For the toppings, I used: Pineapple (you can buy the pineapple in a can), capsicums, black-pepper sausages and a combination of mozarella, cheddar and parmesan cheese. Yummy!

Aku cadangkan korang bakar pizza dlm aluminium pie plate. Lebih senang. Tak perlu nak bersihkan baking tray. Paling best, senang bila korang nak reheat the pizza dlm microwave! Tu la paling convinient. Aku bakar pizza ni waktu malam. Satu setengah daripada 4 keping pizza telah habis mlm tu jugak! (Considering hanya 4 org yg mkn pada masa tu). Yang lain, kitorang makan keesokan harinya. Senang bila pakai pie plate. Masuk je dlm microwave and panaskan. Dah habis, leh terus buang the plate.

Bon-appetite!

Kung Pao Chicken


Note: Ada beberapa org yg minta access to my old blog sbb nak tgk recipe kat sana. I'm sorry, blog tu telah di 'private' kan. So aku copy paste recipe from my old blog.

Ni antara resipi terbaru yg aku masak di rumah. It was a hit! Dah beberapa kali jugak aku masak (atas permintaan ramai). Masa first time cuba resipi nie, aku beli chicken fillets kat supermarket. 2nd time aku masak, mak aku beli ayam and buang tulang tu sendiri and potong ayam tu jadi fillets. Aku berani ckp, rasanya tak sama! So kalau nak cuba, sila beli chicken fillets yg telah dipotong oleh expert (unless u're the expert).

Kung Pao Chicken

Ingredients A :
600g chicken fillets ~ diced
corn flour salt

1. Coat the chicken fillets with salt and corn flour and fry.
2. Once cooked, remove from oil and place on the kitchen towel to absorb oil.

Ingredients B :
100g cashew nuts ~ fry with oil
30g dried chillies ~ cut into 1 to 1.5 inches long
2 white onions ~ diced
4 garlic ~ pounded
2 inches fresh ginger ~ pounded
1 green pepper ~ diced
3 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons chillie sauce
1/4 cup water
cooking oil
salt ~ if needed

Method : 1. Heat a bit of oil in a wok and fry the dried chillies till crispy. Set aside.
2. Saute ginger and garlic till fragrant.
3. Add in the diced white onion.
4. Add in the green pepper, fried chicken, oyster sauce, chillie sauce and a bit of water.
5. When there's only little liquid left, add in the fried cashew nuts, mix well and remove from heat.

* I didn't used cashew nuts because I don't want to.
* Instead of green pepper, I used red pepper.
* Buy the 'already made' chicken fillets at the supermarket (the thin smoothly slices) for a better taste. Trust me!

Sunday, June 28, 2009

Pengalaman memandu bersama Batrisyia

Skrg dah pukul 12.35am. Batrisyia telah tido. Harap dia dpt tido nyenyak sbb uminya dah kepenatan. (Dan terbayang hubby kat hotel yg tgh sedap berendam dlm bath tub.. arghh!).

Batrisyia tak dpt tido sgt siang tadi. Maybe sbb kat rumah nie ramai org dan semua org bercakap. Dia susah nak tido. Kalau kat rumah tu, suasana sunyi je. Bila dah ngantuk tapi x tido, dia mengamuk. Nak berkepit je. Sampaikan dia nangis syahdu-syahdu mengalir air mata masa mak aku tlg dukungkan dia time aku potong rambut.

Yerp, rambut telah dipotong. Sbb Batrisyia dah melalak, maka tak sempat nak minta shampoo kan rambut secara percuma.

Memandu bersama anak pagi tadi sgt mencabar. Lepas hantar hubby kat office, kami pun gerak ke Seremban dalam pukul 10 pagi. Elok je sampai kat TUDM tu, Batrisyia dah mula merengek. Sampai tol Sg. Besi, melalak terus. Terpaksa pujuk sambil drive. Sudahnya berhenti kat Perhentian Serdang. Parking lak penuh. Aku parked je kat tepi susur keluar. Susukan Batrisyia. Masa tu, sekumpulan pemandu bermotor dah mula sibuk 'beratur' utk masuk je highway semula. Sorang Marshall dilihat berjalan ke arah kereta aku. Aku dpt agak yg dia nak suruh aku ke belakang sikit. Sekali bila nampak aku tgh susukan anak, terus dia x jadi nak suruh. Dia paham. Dlm pukul 10.30 pagi, baru la gerak semula ke Sban. Dlm perjalanan tu. terpaksa la aku layan dia main dgn Mr. Tiger. Bila hampir sampai di area Labu, dia dah tidur. Alhamdulillah......

Esok taktau la camne pulak. Esok aku akan ikut jalan lama je. Lalu Bukit Mantin, masuk Lekas Expressway. Harapnya Batrisyia tak meragam. Pening kepala aku nanti.

Friday, June 26, 2009

Michael Jackson mati di umur 50 tahun.

Masih terperanjat. Hmm, walaupun perangainya sedikit gila-gila, aku suka lagu-lagu dia (tp x la sampai hafal semua lagu).

Punca kematian masih disiasat. Belum ada official report yg keluar. Khabar angin mengatakan dia diserang sakit jantung.
BEAT IT from Michael Jackson
They told him don't you ever come around here
Don't wanna see your face, you better disappear
The fire's in their eyes and their words are really clear
So beat it, just beat it

You better run, you better do what you can
Don't wanna see no blood, don't be a macho man
You wanna be tough, better do what you can
So beat it, but you wanna be bad

Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin' how funky strong is your fight
It doesn't matter who's wrong or right
Just beat it, beat it
Just beat it, beat it
Just beat it, beat it
Just beat it, beat it

They're out to get you, better leave while you can
Don't wanna be a boy, you wanna be a man
You wanna stay alive, better do what you can
So beat it, just beat it
You have to show them that you're really not scared
You're playin' with your life, this ain't no truth or dare
They'll kick you, then they beat you
Then they'll tell you it's fair

So beat it, but you wanna be bad
Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin' how funky strong is your fight
It doesn't matter who's wrong or right

Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin' how funky strong is your fight
It doesn't matter who's wrong or right

Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin' how funky strong is your fight
It doesn't matter who's wrong or right
Just beat it, beat it
Beat it, beat it, beat it

Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin' how funky strong is your fight
It doesn't matter who's wrong or right

Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin' how funky strong is your fight
It doesn't matter who's wrong or right
Just beat it, beat it
Beat it, beat it, beat it

Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin' how funky strong is your fight
It doesn't matter who's wrong or right

Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin' how funky strong is your fight
It doesn't matter who's wrong or right

Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin' how funky strong is your fight
It doesn't matter who's wrong or right

Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Showin' how funky strong is your fight
It doesn't matter who's wrong or right
Just beat it, beat it, beat it, beat it
No one wants to be defeated
Just beat it, beat it
Beat it, beat it, beat it

Tentang kami

Tentang Batrisyia

Sejak 3 hari lepas, Batrisyia masuk tidur awal. Dia tak mkn malam langsung. Tak la risau sbb dia masih di bawah umur setahun. Susu masih merupakan makanan utama dia. Malam tadi, dia mula makan kembali.

Ingatkan nak bg dia bubur nasi tapi bila buka peti ais, baru perasan yg bubur nasi dah habis. Yang tinggal hanyalah kurma+soft tofu puree, green puree dan pelbagai spagheti. Last time bagi Batrisyia spagheti, dia mcm tak reti nak kunyah. Sudahnya, aku terpaksa lenyek bg hancur.

Tapi mcm malam tadi, tergerak hati nak cuba bg spagheti semula sbb aku rasa dia dah tau mengunyah. Sejak dia bergigi.. sejak dia tau yg dia boleh gunakan gigi dia utk menggigit (yes, habis dia gigit Mr. Tiger, small bear Aqil, gigit span, gigit tisu, gigit buku... ), masa kitorang dinner malam td, aku cuba bg dia nasi kosong. Boleh nampak dia mengunyah. Betul kata Mama Miya. Baby akan kunyah guna gusi dia. Aku mmg suka tgk Miya. Walaupun tak bergigi, sushi pun dia leh mkn! Hehe.. serious nie Ija. Sungguh kagum dgn anakmu. Teringin nak jumpa dia.

Jadi, Batrisyia mkn spaghetti malam td. Spaghetti with Peas Pesto. Kali nie aku x lenyek. Bagi begitu aje. Dan dia mengunyah sambil tgk Upin dan Ipin. Alhamdulillah, tak tercekik pun. Tapi kena la monitor. Jgn la biarkan je kan?

Talking about Upin dan Ipin. Batrisyia skrg pantang je nampak abi dia buka laptop. Dia dah tau yg dia nak tgk cite tu. Hubby ada download Upin dan Ipin episode 7-11. Mcm episode raya tu, ada CD. Tu je la dia dok layan sampai umi dgn abi dia pun dah hafal dialog!

Kami perasan ada beberapa scene yg dia suka dan selalunya dia akan tersengih atau tergelak.
-Scene Upin dan Ipin bentang tikar.. di mana Upin dan Ipin tergulung dlm tikar tu.
-Scene diorg dtg raya rumah Atok. Bila atok suruh diorg naik, tiba2 budak2 lain muncul dr tempat persembunyian. Atok tu ada ckp, "Aku dah terkena". Ni mmg confirm dia akan gelak.
-Semua scene yg ada muka Atok.
-Semua scene yg ada suara Atok.
-Scene ayam jantan.

Aku bangga dgn Upin dan Ipin sbb ia dr Malaysia. Batrisyia suka sgt! Kalau buka Barney ke, Mickey Mouse ke.. mmg la dia layan tp sekejap je. Kalau buka Upin dan Ipin, mmg terus terpaku. Tak sabar nak tunggu Upin dan Ipin: Ke Angkasa. Boleh bwk Batrisyia pegi tgk.

Tentang hubby

Malam nie nak kena kemas baju-baju dia utk dibawa ke JB. Better gosok semua baju yg diperlukan. Tak payah dia gosok kat sana. Dgr cerita, it's a big event. Tak tahu la brp diorg bayar Astro utk promote World Cup.

Keje kat situ, susah nak pegi outstation sbnrnya. Jarang ada. Bila dpt pegi, pegi je la kan. Terbuntang bijik mata aku bila dpt tau elaun outstation utk sehari. Cukup la aku kata yg ianya LUMAYAN. Alhamdulillah, rezeki keluarga.

Tinggal la kami berdua minggu nie =)

Tentang aku

Esok aku akan memandu pulang ke Sban.. berdua bersama Batrisyia yg akan 'diikat' di baby car seat.. di mana minah ni skrg cepat je rasa boring.. di mana aku akan lalu North-South Expressway yg sgt aku fobia sejak accident satu masa dulu.. walala... risau sikit nie! Jgn la anak aku mengamuk.

Hubby tau aku dah fobia. So dia suruh aku ikut dia dr blkg. Hehe.. xpe la ye.. tak sanggup nak tunggu korang pegi shopping daging kat blkg Times Square tu. Baik kitorang gerak dulu.

Harap semuanya selamat esok.

Thursday, June 25, 2009

Berlagak cool

Kes H1N1 di Malaysia dah mencecah angka 80!

Kerajaan mengatakan situasi masih dalam keadaan terkawal.

Beberapa sekolah telah ditutup.

Pemeriksaan di KLIA telah diperketat tetapi masih tak seketat pemeriksaan di lapangan terbang China.

Rakyat sila jgn panik sbb wabak ni belum merebak dgn meluas di dalam negara. Hanya beberapa kes tempatan dicatatkan, selebihnya kes import.

Kes pertama di Johor telah dilaporkan (Dan sudah suruh hubby pakai mask di sana, kalau tak dia akan dikuarantinkan oleh wife dia ni).

....

Kenapa aku rasa kerajaan mcm BERLAGAK COOL dalam menangani wabak nie? Taknak rakyat panik ke?

Kami bukan bodoh. Fakta dah depan mata. Panik tu harus ada agar langkah-langkah pencegahan dpt diambil dgn sewajarnya.

Sekian.

Mini Open Day & 2nd Birthday Bash Puteri Sara Azalea

Aku sepatutnya menghadiri Mini Open Day & 2nd Birthday Bash Puteri Sara Azalea yg dianjurkan oleh Butik Sarakids hari Ahad nie. Mmg awal-awal lagi dah marked kat my calendar. Everyweek ingatkan hubby. Teringin sangat nak tgk butik tu. Cuma selama ni tak sempat pegi sbb kat Shah Alam. Kami jarang ke Shah Alam.

Bila aku masuk Bonda's Day Contest dan bila Farah ckp, semua peserta akan dpt hadiah walaupun tak menang hadiah utama, seronok la jugak. Plus, boleh dijadikan alasan utk ajak hubby pegi sana.

Bila Farah ckp psl potluck, aku juga dah fikirkan makanan apa yg nak dibawa.

Tapi kita hanya mampu merancang.

Semalam, hubby diberitahu yg dia kena outstation ke JB hujung minggu nie. Dia akan pegi dgn Gumana dari Sabtu hingga Isnin mewakili South Africa dlm program anjuran Astro. This time, mereka nak promote World Cup!

Ok, at first aku tak kisah sbb aku leh la kot drive ke Shah Alam tu. Susah-susah, ikut je kereta Sue. But then, hubby nasihatkan aku balik ke Seremban atau tinggal di Cheras. Pendek kata, jgn tinggal kat Langat sbb dia risaukan aku dgn Batrisyia berdua je. Kalau jadi apa-apa, susah. (Walaupun ada jiran tp jiran x semestinya sentiasa ada kat rumah kan?).

Hmm, tak dpt nak pegi tgk Sarakids =(

-Update at 2.15pm-

Hubby ajak pegi ikut dia ke JB sbb dia dan Gumana duduk bilik asing-asing dan bilik yg ditempah tu sgt mahal (dan cantik, agaknya la). Jadi, dia mau berkongsi bilik tu dgn anak dan isterinya.

Wah, baiknya.

Tapi dia balik hari Isnin. Dan aku ni pekerja yg baik, taknak ambil cuti sbb khamis tu dah la minta blk awal sbb nak bwk anak pegi check up. Yer, baik.. baik.

Jadi, ku fikir biarlah hubby belajar menjadi single semula utk 3 hari nie. Anggaplah ini hadiah harijadimu yg ke-40. (Dia kata, jgn mention psl '40'.. eekkeke). Lagipun, dia dah baik hati nak jagakan Batrisyia masa aku pegi tangkap lentok masa konsert Anuar Zain nanti. Bagi la dia berehat dr menjaga anak buat seketika.

Berdua je dgn anak minggu nie? Wah, mcm best je. Sapa nak join?

Wednesday, June 24, 2009

Bermesra bersama jiran-jiran

Cerita hujung minggu kami bersambung..

Selepas ber GGF di Endah Parade, kami pulang ke rumah. Cuaca yg segar dan nyaman di kawasan kampung membuatkan hubby teringin nak makan ubi kayu goreng bersama kopi O. Menggoreng ubi kayu la kami pd ptg tu.

Kami jarang ada di rumah semasa hujung minggu. Ada je program luar yg terpaksa dihadiri. Tapi kali nie kami pk nak duduk rumah aje. Nak bermesra dgn jiran-jiran. Dah la kami org pertama yg keluar ke tempat kerja di waktu pagi. Kami juga la yg paling lewat pulang. Sudahnya, x sempat nak bermesra dgn jiran.

Ptg tu, hubby bwk Batrisyia berjalan di kawasan rumah sementara aku siapkan sedikit kerja. Abg Nasir dan makcik (tuan tanah) pun tgh lepak kat luar tu. Bila kerja dah siap, baru la aku join diorg.

Pokok-pokok rambutan dah mula 'merah dan kuning'. Hehe.. maknanya buah dah masak. Nak mkn? Petik aje! Pokok duku langsat pun dah berbuah. Wah, leh terus makan direct dr pokok. Mcm petik anggur lak. Kedondong pun dah berbuah. Ni tinggal manggis dan durian aje. Eh, durian belanda blkg rumah aku, ntah-ntah dah ada buah gak. Pendek kata, kat kawasan rumah aku tu mmg meriah dgn pokok buah-buahan.

Aku bertuah sbb ada jiran-jiran yg baik. Semenjak diorg tau ttg kejadian EBM aku kena buang gara-gara elektrik tripped kat rumah masa kitorang blk kg, jiran-jiran aku la yg tlg tgk2 kan rumah setiap kali hujan turun dgn lebatnya. Kalau kilat ke, diorg akan tgk samada letrik trip ke tak. Kalau takde letrik, diorg on kan semula. Makcik mmg ada kunci rumah kami.

Pernah sekali tu, aku jemur kain kat ampaian. Sumpah cuaca sgt panas terik masa kami keluar kejap. Rupanya, 5 minit pastu.. terus mendung. Pastu hujan. Kitorang yg masa tu ada kat Cheras, hanya tau hari nak hujan 2 jam lps tu. (Ni kes Langat dah hujan dulu la). Masa tu dah sedih dah sbb penat2 je basuh baju tau. Tapi bila sampai je rumah, kain takde kat ampaian. Makcik dah angkatkan dan letak dlm rumah kami.

Mane nak cari jiran baik mcm tu? Okay, maybe kat rumah aku kat Seremban, boleh cari jiran mcm tu. Kat KL? Entah la.. org KL ni kan buat hal sndr je.

Dgr cerita Sabtu nie nak buat ikan bakar lagi. Wah wah wah.. best!

Batrisyia leka pandang-pandang atas sbb tgk pokok rambutan.


Ayam-ayam peliharaan makcik. Byk tau. Mau 40 ekor! Dlm gambar nie sikit je.

Batrisyia dgn ayam. Dia mmg leka tgk ayam jantan.
Agaknya sbb dia perasan yg ayam tu sama rupa dgn ayam dlm Upin dan Ipin.
Okay, ni saja nak tepekkan gambar dia tidur. Hehe.. sejak 2 hari yg lepas, dia co-sleeping dgn kami semula. Nyenyak dia tido. Dah takde nangis-nangis dah.

Tuesday, June 23, 2009

GGF bermain bowling

Bg kwn-kwn yg ada YM, mesti kdg-kdg akan perasan aku letak status "GGF in the house".

Apakah GGF tu? Sebenarnya, GGF tu adalah singkatan daripada G**** G**** Forum. Atau nak senang cerita, YM Conference di mana mak-mak 'mencuri tulang' ber conference ketika waktu kerja. Hehe.. I'm not proud of it but work is soooo boring lately. Baik borak psl hal-hal keibubapaan.

Beberapa org drpd GGF nie kenal di Susu Ibu. Selebihnya, di 'invite' oleh kepala GGF masuk ke dlm conference. Setelah sekian lama berkenalan di alam maya, maka kepala GGF cadangkan buat perjumpaan.

Jadi, kami bermain bowling bersama-sama. Aku yg dah 17 bulan tak main bowling nie sgt nak menantikan saat nie. Drpd 20 org yg ckp nak dtg, hanya 10 org saja yg muncul. Jadi la.

Pics di bawah diambil oleh adik As. Sgt enjoy main pada hari Ahad lepas.

Semalam, badan rasa sengal. Tangan kanan rasa sakit-sakit.. Wah, penangan main bowling ke?

Enjoy the pics.










From left: Syida, Haza, Liz, Amyatie, As

From left: Hubby Syida, hubby, hubby As, Ikram (hubby Amyatie), hubby Haza

Monday, June 22, 2009

Rambut dah panjang, baru la nampak mcm baby girl!

Saja nak share gambar Batrisyia dgn stroller dia. Dia dah lama sgt sgt nak naik stroller pink dia tu. Sejak guna pouch, stroller tu tersimpan di ceruk bilik. Tapi kami gunakannya semalam. Bawa ke tempat bowling di Endah Parade. Kot2 Batrisyia nak tidur. At least, leh tido kat stroller kan?

Masa naik lift, ada gak la yg memandang stroller tu. Yer la, aku dukung Batrisyia. Dlm stroller pulak ada beg laptop, beg bola bowling dan diaper bag. Mmg kes menyalahgunakan stroller nampaknya!

Malam tadi, aku tgk gambar-gambar dia balik. Ada beberapa gambar Batrisyia dlm stroller tu.

Ni masa umur dia 2 bulan. Ni gambar pertama yg kitorang ambil gunakan digicam tu.
Dia tgh nyenyak tido.


Ni pulak masa umur dia 3 bulan. Kami bwk dia jalan-jalan pegi Jusco AU2.

Tembamnya!!


Ni pulak gambar semalam. Setelah kepenatan didukung, akhirnya dia terlelap

Dah besar anak aku rupanya!
Rambut dah byk so kalau mood dia baik, aku ikatkan rambut.
Kalau mood tak baik, dia akan meronta-ronta masa nak ikatkan tu

Bergolek-golek di lantai rumah

Sejak akhir-akhir ni, dia suka 'bercakap' dgn Mr. Tiger kat tgn dia tu

Dan suka jugak main baby wipes!
Lately, suka tersengih mcm org tua takde gigi atas.

Friday, June 19, 2009

Sleep Method : Ferber vs Sears

Pada umur 8 bulan, Batrisyia masih lagi bgn malam. At first, mcm jealous pulak bila org lain bercerita ttg anak-anak mereka yg tak bgn malam langsung. Aku masa berpantang dulu, sampai tak dpt tido sbb anak aku berjaga dan hanya akan tidur bila aku pangku dia. Kalau org lain, boleh tido nyenyak sampai pagi, aku pulak pasti akan bgn 3-4 kali utk menyusukan Batrisyia.

SLEEP PATTERN AT HER AGE
Ketika usia 6 bulan, kebanyakan bayi akan tidur dlm 11 ½ ke 15 jam sehari dan berupaya utk tidur dalam jangka masa yang lama.

Pada usia 6 ke 9 bulan, kebanyakan bayi akan tidur 2 kali di waktu siang (pagi dan petang). Walau bagaimana pun, anda tidak perlu risau jika bayi anda masih tidur 3 kali di waktu siang. Yang penting, dia stick to the routine.

Jika bayi anda masih belum ada sleep pattern, skrg ialah masa yang sgt sesuai utk train bayi anda. Mengajar bayi utk tidur adalah penting agar bayi anda senang ditidurkan dan dpt tidur dlm jangka masa yg lama.

Pada awal-awal kelahiran, bayi anda mungkin merupakan seorang great sleepers.. tak bgn mlm.. boleh tido sampai pagi. But tiba-tiba dia susah nak tidur bila usianya mencecah 6 ke 12 bln. Kenapa?

Kdg-kala ia berlaku seiring dgn perkembangan dirinya sendiri. Mungkin bayi anda sedang belajar duduk, merangkak ataupun berjalan. Dia terlalu teruja utk berlatih semua itu. Sampaikan masa tidur pun dia nak berlatih. Pernah berlaku? Batrisyia sedang belajar utk merangkak. Baru-baru nie aku dpt tgk dia cuba berlatih merangkak ketika dia sedang tidur.

Sometimes, bayi anda terjaga and menangis sbb dia tak nampak anda. Masa ni, mungkin dia sedang mengalami separation anxiety. So bila anda tak berada di depan mata dia, dia rasa insecure dan menangis. Bila anda pergi kat dia, baru la dia berenti menangis.

HOW YOU CAN ESTABLISH HEALTHY SLEEP HABITS?
Ni antara tips-tips yg boleh dicuba:

Develop and follow a bedtime routine.
If you haven't already established some sort of bedtime ritual, start now. A bedtime routine should help your child wind down and get ready for sleep, and at this stage your child will really begin to participate.Whether your routine includes giving your baby a bath, playing a quiet game, getting your child ready for bed, reading a bedtime story or two, or singing a lullaby, make sure you do it in the same order and at the same time every night. Babies like having routines and schedules they can count on.

Keep your child on a consistent schedule.
You'll both benefit from having a daily schedule that includes set times for bed and naps. That doesn't mean your baby has to eat lunch at exactly 12:15 every day, but it does mean you should try to stick to a fairly predictable schedule. If your baby naps, eats, plays, and gets ready for bed at about the same time every day, he'll be much more likely to fall asleep easily.

Encourage your child to fall asleep on his own.
To nap well and sleep through the night at this age, your baby has to learn to fall asleep on his own. Try putting him down before he nods off, so he can practice. If he cries, the next move is up to you. Do wait at least a few minutes to see if he's really upset or just fussing a little before settling down.

Try putting him to bed earlier.
If your baby's used to going to sleep after 8:30 p.m. and suddenly begins to wake up during the night, try making his bedtime a half-hour earlier. Surprisingly, you may find he's much more likely to sleep through the night.

Practice getting "unstuck."
Children who are learning to sit or stand up may practice their new skills at night in their crib and get stuck in an upright position once they're sitting or standing up. If this is happening to your baby, you'll need to teach him how to lie back down.Take a week or two to help him practice getting "unstuck," not necessarily in his crib but wherever you're spending time together. Make it a game — sit him up and then lay him down. Do the same with standing, helping your baby sit down at first and then encouraging him to do it on his own.

SLEEP METHOD : FERBER VS SEARS

What exactly is the Ferber method?

“In a nutshell, Ferber says you can teach your baby to soothe himself to sleep when he's physically and emotionally ready, usually sometime between 4 and 6 months of age. He recommends following a warm, loving bedtime routine and then putting your baby in bed awake and leaving him (even if he cries) for gradually longer periods of time. Putting a child to bed awake, says Ferber, is crucial to successfully teaching him to go to sleep on his own.

Parents are instructed to pat and comfort their baby after each predetermined period of time, but not to pick up or feed their baby. This routine is called "progressive waiting." The suggested waiting time, which Ferber charts in his book, is based on how comfortable you are with the technique, how many days you've been using it, and how many times you've already checked on your child that night.

After a few days to a week of gradually increasing the waiting time, the theory goes, most babies learn to fall asleep on their own, having discovered that crying earns nothing more than a brief check from you.”

Kebanyakan paed dan experts menganggap method ni tidak sesuai utk bayi sbb bayi akan hilang rasa selamat. Kaedah ni kelihatan agak kejam kerana membiarkan anak menangis bersendirian hingga tertidur sendiri. Dlm usia ni, bayi bergantung pada ibu bapanya. Mereka rasa selamat bila berada di samping ibu bapanya. Kalau dia lihat ibu bapa dia sendiri seperti tidak ambil peduli dgn membiarkan dia menangis seorang diri, sedikit sebanyak akan mengganggu emosi bayi tersebut.

What is Sears method?

“Generally speaking, those who favor a no-tears approach over CIO methods consider leaving a child alone and crying to be unnatural, unkind, and a betrayal of the trust your baby is developing in adults and the world around him. The idea is that bedtime offers an opportunity to connect with your child by developing quiet, cozy nighttime rituals and by quickly responding to your baby's requests for food and comfort.

Pediatrician and "attachment parenting" advocate William Sears devotes an entire chapter of The Baby Sleep Book to a critique of CIO approaches. Sears, along with no-tears advocates such as Elizabeth Pantley (author of The No-Cry Sleep Solution), believes that CIO techniques can give your child negative associations with bedtime and sleep that could last a lifetime.

Sleep experts who support the CIO approach disagree. They say it isn't traumatic for babies to cry alone for short periods of time with frequent check-ins by Mom or Dad — and the end result is a well-rested, happier child. They say no-tears sleep strategies may cause babies to be overly dependent on comfort from a parent at bedtime, making it harder for them to learn to soothe themselves to sleep.

A number of people who deal with sleep issues professionally have written books in favor of no-tears methods. Pediatrician William Sears, parent educator Elizabeth Pantley, and registered nurse Tracy Hogg are three of the most well known experts.

Here's a quick guide to those three. To learn more, look for their books or find out more about their methods online by following the links below.

Pediatrician William Sears and family: The Baby Sleep Book (Sears website)
Sears emphasizes a nurturing, child-centered approach to sleep and warns parents to be wary of one-size-fits-all sleep training. He recommends patiently helping your baby learn to sleep in his own time. He encourages co-sleeping, rocking and nursing your baby to sleep, and other forms of physical closeness to create positive sleep associations now and healthy sleep habits down the road.

Parent educator Elizabeth Pantley: The No-Cry Sleep Solution (Pantley website)
Pantley offers a gentle and gradual approach to all aspects of sleep, customized to your baby's needs. She recommends rocking and feeding your baby to the point of drowsiness before putting him down — and responding immediately if he cries. Parents are urged to keep sleep logs, nap logs, and night-waking logs. Pantley also describes a six-phase process for teaching a child to sleep in a crib.

Registered nurse Tracy Hogg: Secrets of the Baby Whisperer (Hogg website)
Hogg agrees with Sears that sleep associations should be positive but disagrees with his techniques. She cautions against letting your baby depend on "props" such as nursing, patting, and rocking to get to sleep. Instead, Hogg recommends that you go to your baby when he cries, picking him up and putting him back down as many times as necessary. She considers her techniques a middle ground between attachment parenting (such as Sears) and CIO techniques (such as the progressive waiting approach popularized by sleep specialist Richard Ferber).

PRACTICAL TIPS FOR FINDING A NO-TEARS SOLUTION

Encourage your baby to get plenty to eat during the day. He'll learn that daytime is for eating and nights are for sleeping. And he'll be less likely to wake up hungry in the wee hours.

Establish a regular nap schedule. A consistent sleep routine during the daytime helps regulate nighttime sleep.

Put your baby to bed on the early side, such as 6:30 or 7. Don't fall into the trap of keeping your baby awake so he'll be more tired. An overtired baby may actually have a harder time getting to sleep. Some experts say babies who go to bed earlier sleep longer, too.

Make changes slowly. If your baby's on a later schedule, don't suddenly move bedtime from, say, 9:30 to 7 o'clock. Make bedtime a little earlier each night until you reach the time that seems best for your baby.

Find a soothing bedtime routine and stick to it. For example, a bath, then a book, then a lullaby, then bed, at the same time every night.

Develop some "key sounds," as Pantley calls them, to signal to your child that it's time for sleep. A sound could be a simple "ssshhhh" or a softly spoken phrase like "It's sleepy time." Repeat the sound or phrase when you're soothing your child to sleep or back to sleep so he'll associate it with bedtime.

Create a comfortable sleep environment that's tailored to your child. Some babies need more quiet and darkness than others. Recordings of soft music or nature sounds or the sound of a gurgling aquarium can be soothing. Make sure the sheets are cozy (warm them with a hot water bottle or a microwavable heating pad, for example, before laying your baby down) and that sleepwear doesn't chafe or bind. Younger babies may sleep better when swaddled. Don't overdress your child or overheat the room.

Don't respond to every noise your child makes. Learn to distinguish a real cry from a sleepy whimper. If you're not sure, it's okay to wait for a minute outside the door so you won't disturb him if he's actually asleep.

Does "no cry" work?
We can't say it often enough: No single sleep strategy is effective with every baby — or even for one baby all the time. You'll have to get to know your child, be flexible, and figure out what works for you.No-tears advocates admit that the approach can take a while — longer, in all likelihood, than CIO techniques — but they say that in the long run it's less traumatic for baby and parents alike.Elizabeth Pantley writes that when it comes to sleep training, parents have a choice between time and tears: "The irrefutable truth is that we cannot change a comfortable, loving-to-sleep (but waking-up-all-night) history to a go-to-sleep-and-stay-asleep-on-your-own routine without one of two things: crying or time. Personally, I choose time."

BATRISYIA’S SLEEP PATTERN

For me, aku perlu set masa utk Batrisyia tidur. Dari awal, aku merasakan ia penting utk mengelakkan Batrisyia tidur ikut suka hati dia je. Kalau tak ajar dia tidur, gerenti dia tidur lambat. Aku belajar dari pengalaman org lain. Ada org biarkan anak dia nak tidur pukul berapa yg diorg suka. Sudahnya, anak dia tidur pukul 11 malam. Bagi aku, perkara ni tidak bagus utk perkembangan anak-anak.

Sebab tu aku cuba set masa tidur Batrisyia. Masa dia bwh 6 bulan, aku pastikan dia tidur pada pukul 8 malam. Tak susah sbb dia kecil lagi. Dia suka tidur je. MIL sampai selalu tanya, “Mana Humaira? Dah tidur?”. Susah dia nak jumpa cucu dia. Masa Batrisyia dah nak 5 bulan, agak susah sikit sbb dia busy body nak belajar mcm2 perkara di sekeliling dia. Masa ni, paling lewat dia akan tidur pukul 10.30 malam.

Sejak dah duduk di rumah sendiri, aku dpt kawal masa aku sendiri. Malah, aku dpt kawal masa Batrisyia. Selalunya kami akan sampai di rumah pada pukul 7 malam. Ni kalau tak berlama kat rumah MIL. Sementara aku masak, hubby akan main dgn Batrisyia. Lepas hubby solat Maghrib, hubby akan suapkan Batrisyia makan. Aku akan siap masak selepas 1 jam atau 1 jam setengah. Ye la, nak berhenti solat kejap. Bila aku dah siap masak, tgk keadaan Batrisyia dulu. Kalau dia nak susu, aku susukan dia. Kalau tak, kami mkn malam dulu.

By 9pm, aku akan tidurkan dia. Before dia masuk tidur, aku akan suruh hubby peluk cium dia dulu sebagai signal yg now masa utk tido. So dia dah paham. Tak susah nak tidurkan dia tp kdg2 ambil masa utk pastikan dia tidur. Aku pernah gunakan kedua-dua methods tp Sears method yg aku paling suka sbb x mengganggu emosi aku. Hehe.. tak sampai hati tgk dia menangis lama-lama. Hubby je yg boleh buat camtu. Before tidur, Batrisyia akan minum susu dulu dan selepas 15 minit – 30 minit, dia sudah tidur.

Dia akan tidur hingga tgh malam. Ni anggaran aje ye.. dia akan bgn sekitar pukul 12.30 pagi, 2.30 pagi dan 4.30 pagi / 5 pagi utk disusukan. Kdg2, dia tak bgn pun pukul 2.30 pagi tu. Masa tu akan rasa sgt heaven sbb dpt tidur lama. Hehehe.. Lagipun, tak perlu nak bgn tukar diaper dia sbb dia pakai CD melainkan dia poo poo.

Aku perasan yg Batrisyia akan tidur lebih lena bila dia co-sleeping dgn kami. Maybe sbb tilam kali lebih best dan syok nak tido.. Hehe.. maybe jugak dia rasa lega bila nampak kami tatkala dia buka mata. Kalau letak kat playpen, dia akan menangis bila tak nampak kitorang. Aku tau ni sbb aku perhatikan dia. Bila nampak parents dia, dia terus senyap, minta dipeluk.

Satu lagi, dia nak dekat dgn kitorang. Kalau dlm playpen, tu mmg saja letak kepala dia kat bhgn yg dia xleh nampak katil kitorang. Bila dia terjaga, aku tgk dia akan bergerak sampai la dia sampai kat bahagian playpen yg dia boleh nmpk kitorang. Bila nampak mak ayah dia ada, dia akan menangis. Bukan keluar air mata pun. Menangis tu boleh diterjemahkan sebagai satu bahasa utk dia.

Aku berhasrat utk ajar dia tidur di bilik sendiri di usia kecil. Jgn tunggu 3-5 tahun, baru nak ajar. Susah!

So, which method you use for your child?

Note: Artikel dipetik dari baby-center.com

Batrisyia's Page

Hi aunties and uncles,


Nama saya Humaira Batrisyia. Saya dilahirkan pada 2 Oktober 2009, di hari raya kedua. Sepatutnya saya lahir pada 14 Oktober 2009 tapi saya dah tak sabar nak jumpa Abi dgn Umi waktu tu. Lagi pun, Umi ckp.. kalau nak lahir cepat, kena tunggu Umi mkn juadah raya dulu. Lepas tu nak lahir, lahirlah. So saya bagi Umi saya makan kenyang-kenyang masa hari raya pertama. Barulah saya lahir masa hari raya kedua. Baik kan saya?



Umi buat page ni khas utk saya tulis apa saja yg saya nak tulis. Tapi saya tak reti nak ckp byk-byk. Saya nak letak gambar-gambar penting je. Nanti kalau ada gambar-gambar lain, saya upload lagi ye.



Ni gambar saya dgn Abi dan Umi. Kitorang jarang ambil gambar family sbb takde org nak tlg ambilkan. Kalau saya nak bergambar dgn Umi, Abi akan tlg ambilkan. Begitulah sebaliknya.



Gambar ni diambil oleh aunty Eyta masa kami kat Terengganu. Masa nie saya baru lepas main ombak. Psl tu saya taknak pandang kamera, rasa nak main ombak je. Umi saya kurus kan time nie? Kan, kan, kan? Ok, ni Umi yang paksa saya tulis. Ngeh ngeh ngeh.





Ok la, saya takde byk masa. Jadi, saya upload ikut suka hati je. Tak ikut turutan. Jgn marah yer.



Saya suka sengih tp tak keluar suara. Tu kalau mood saya baik la. Kalau tak baik, saya tak sengih pun.




Ha, ni la gambar masa saya main ombak. First time tau saya pegi pantai. Selalu main air dlm bilik air je. Bila la Abi dgn Umi nak bwk saya pegi swimming pool pulak.



Best jugak pegi pantai. Pasni nak pegi lagi la.



Ni pun gambar saya kat Terengganu. Umi suka pakaikan saya baju nie. Tak tau la kenapa. Tapi dah byk kali rasanya Umi pakaikan baju ni. Mungkin nak bg saya nampak mcm perempuan sikit kot. Hikhik.












Ni pulak masa saya mula-mula makan ketika sambut birthday yg ke 6 bulan. Sedap tau. Tp time tu saya baru nak belajar mkn. Tu yg messy sikit.



Umi suka gambar yg ni. Dia ckp, kelakar sbb muka saya mcm terkejut. Ditambah pulak dgn rambut yg tercacak. Masa umur ni, ramai org ingat saya boy.



Ni gambar masa saya meniarap. Maafla sbb muka serabai. Saya baru lepas kena gomol dgn Abi. Abi nie mmg tau. Suka kacau saya time saya nak berehat.




Ni saya masa berehat dlm pouch Umi. Best tau duduk dlm nie. Kalau tak best, takkan la saya senyum pulak kan?




Ahaks, ni muka saya GARANG. Masa nie majlis akikah saya. Jadi saya dipaksa bgn awal pagi. Ngantuk tau tp gagahkan diri la jugak. Tembam ke saya time nie?










Ni antara gambar terbaru saya. Saya ada ramai pakcik dan makcik dr South Africa. Saya suka jumpa diorg. Semua org baik-baik. Ni first time saya menghadiri majlis yg dianjurkan oleh Kedutaan South Africa. Kali pertama saya 'hadir', saya ada dlm perut Umi. Byk Umi mkn mlm tu. Saya pun dpt la merasa mcm-mcm juadah dari South Africa. Sedap!




Saya ada byk gambar dgn Abi sbb Umi rajin sgt ambilkan gambar kami.













Ni pulak gambar saya dgn Umi. Kesian Umi sbb Umi jarang bergambar dgn saya. Sampai Umi risau, takut bila dah besar nnt, saya ingat yg Umi tak sayang saya.








Ha, saya ada 2 org Godmothers; Aunty Weed dan Aunty Kd. Saya takde gambar dgn Aunty Weed sbb dia jauh di Sabah. Nanti kalau dah ada, saya share kat sini ye. Ni gambar saya dgn Aunty Kd dan godsibling saya; Aqil.








Ni pulak gambar saya masa jadi baby muda. Masa ni umur saya belum sampai sehari. Tembam tak saya?



Ni bila saya dah dibawa blk ke Seremban. Keciknya saya.





Hoo.. ni masa saya kena tahan kat ward sbb jaundice. Tak best tau duduk sana.




Ni gambar penting sbb time ni saya baru baik dr demam.. buat kali pertama.



 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.