Friday, February 27, 2009

The Letter L

Di pagi Jumaat nie, mmg mood nak bekerja tu sudah turun ke tahap paling rendah =)

Jadi, marilah menjawab tag. Sue tagged org yg ada lebih masa, mcm aku la. Jadi mari kita buat.

The rules:
It’s harder than it looks!

Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people.

Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up!

If the person before you had the same first initial, you must use different answers.

You cannot use any word twice and you can’t use your name for the boy/girl name question.

Have fun! Don’t forget to post it!

1. What is your name: Liz
2. Four letter word: Love
3. A boy’s name: Lampard
4. A girl’s name: Lindsay

5. An occupation: Lawyer
6. A color: Lime
7. Something you’ll wear: Long sleeves tunic top

8. A food: Lasagne!
9. Something found in the bathroom: Lubang air
10. A place: London

11. A reason for being late: Lori rosak kat tgh jalan
12. Something you’d shout: Lembab!
13. A movie title: Lord of the Ring
14. Something you drink: Lemonade

15. A musical group: Lifehouse
16. An animal: Lizard
17. A street: Lonely walk
18. A type of car: Lamborghini Gallardo (auww, my fave!)

19. The title of a song: Last Kiss by Pearl Jam

Tag 20 people
1. SKA
2. Emy
3. Dalila
4. Ammen
5. Weed
6. Faizah
7. Ezu
8 to 20 . Sesapa yg boring

Thursday, February 26, 2009

Hati yg berdebar

Ingat tak tentang barang yg akan sampai pada Rabu depan? Hubby beritahu yg insya Allah barang tu akan sampai awal. Kemungkinan kami akan dpt esok!

Wah, berdebar-debar rasanya hati. Aku suka dgn apa yg kami bakal dapat tp aku tak suka dgn apa yg aku bakal dpt. Ahaks, ckp pusing-pusing kah? Tak suka sbb aku terpaksa masuk kelas utk belajar cara-cara menggunakannya. Lagi tak suka sbb aku kenal sape cikgu itu. Cikgu tu siap dah bgtau awal-awal yer yg dia akan ajar aku straight for 2-3 hours paling kurang. Kalau tak pandai jugak, siap la. Garang betul cikgu tu.

Apakah benda nye? Walaupun aku akan dpt dlm minggu nie atau minggu depan, aku hanya akan beritahu selepas 9 March. Tungguuuuu....

Anyway, a little update on babywearing. Aku ada bgtau kan yg my LP pouch mungkin dah tersalah size. Aku cuba ukur balik. Aku rasa mmg M size la. So aku cuba lagi babywearing Batrisyia. This time, perasaan takut tu aku tolak tepi. Kiranya xde la sekejap-sekejap terasa nak ampu dia. Rasa OKAY JE. Takde masalah. Therefore, rasanya betul la size aku tu.

Yesterday, aku bwk Batrisyia jalan-jalan kat tingkat atas rumah dgn cara front carry. Wah minah tu. Siap senyum-senyum kat cermin. Senyap je dia duduk dlm tu. Benda yg dia selalu buat bila duduk dlm pouch ialah main korek-korek. Haha, Sue pun perasan Batrisyia main korek-korek eh? Dia suka mcm mengorek sesuatu kat kain pouch itu. Kdg2, dia main-main jari dia. Kdg2, dia nak hisap pouch itu. LP pouch nie ada loop utk sangkut permainan. So maybe nak pegi cari permainan yg sesuai agar boleh disangkut di pouch tu. Senang Batrisyia nak main.

Perkara wajib yg kitorang akan buat setiap petang ialah babywearing. Hubby akan cuba babywearing guna our MIM RS dulu. Lepas tu, baru turn aku guna LP pouch. I can see that Batrisyia lebih suka pouch merah tu. Maybe sbb dia just perlu duduk dlm tu. Sgt comfortable kot.

Nanti aku ambil gambar byk2 hujung minggu ni ye. Akan ku upload di sini. Minggu nie nak ke Jusco lagi sbb nak beli hadiah kahwin utk Sue, Farr, Aiman dan anak makcik Salmah. Owh, hadiah utk MIL pun kena beli sbb nak sambut her birthday Sabtu nie. (Ada idea tak nak beli ape? Ku buntu nie. Sorang anak dia dah belikan baju sejuk. Sorang lagi dah belikan kasut. Sorang lagi maybe nak belikan jam. Sorang lagi xtau lagi nak beli ape. Kami pun tak tau nak beli ape? Idea please!!!!)

To parents out there, I think you should try to wear your baby. You will love it. Trust me!

Wednesday, February 25, 2009

Mini Gath-Lunatots Cloth Diaper Part II

Sambungan entry bergambar ttg nie. Harusnya semua gambar yg berkaitan dgn aku la kan. Nak tgk semua, go here.

Like I told you before, muka khusyuk!


Dpt Lucky Draw

Breastfed my baby in public





Wah, famous la cik abang nie.
Famous lagik cik adik baju merah menyala yg sedikit slim kat blkg itu.. hehe

Komen pengasuh

Masa ambil Batrisyia dari taska semalam, seorang pengasuh berbual dgn aku. Akak nie mmg nampak lebih tua dari pengasuh-pengasuh yang lain. Rasanya umur dia dlm mid 30. Kalau tgk cara dia pegang baby pun dah tau yg dia berpengalaman.

Akak tu: Batrisyia tu lasak tidur kan?

Time ni aku dah gelak sbb aku mmg tau dia tidur lasak.

Me: Lasak mcm mane kak?
Akak tu: Tidur bergolek-golek. Sekejap je dah sampai tempat lain. Kalau baringkan dia kat tilam bawah, sekejap je dah sampai kat lantai.

Aku dah gelak time nie. Haa, camtu la anakku kat rumah. Mmg takleh nak biarkan.

Me: Tapi kalau dia kat lantai tu, nangis tak?
Akak tu: Tak. Dia senyap je. Dia tu, jgn bagi tidur atas katil. Bahaya. Takut jatuh nanti.
Me: Takpe kak, dia mmg ada katil sendiri (playpen). Kalau tidur kat katil pun, ada org tgk. Tak pun, buat tembok bantal.
Akak tu: Ye la, badan je kecik tp lasak betul!

Maybe dia ringan, jadi dia lasak. Kalau pangku dia, dia akan meronta-ronta minta didirikan atau dibawa berjalan. Airitu masa makcik dia pegang, sampai keluar perkataan "Masya Allah" dr mulut makcik dia sbb anakku tak reti duduk diam!

"Ni belum dpt kaki. Tgk la bila dah dpt kaki nanti". Hikhik.

Anakku dah 4 bulan lebih tp berat dia hanya 5kg! Kecil dan comel kan? At first, aku risau jugak ttg berat dia nie. Tapi selepas rujuk pada paed kat Hospital Ampang, dia kata berat tu normal sbb once baby dah lasak, mmg berat dia lambat naik sbb dia akan gunakan lemak-lemak dia utk bergerak. Plus, maknya pun bkn big size. So anak pun takkan tiba-tiba big size.

Masa kat gath baru-baru nie, sorang ibu bertanya ttg berat Batrisyia. Bila aku bgtau, dia terdiam sambil tersenyum. Mulut hampir-hampir nak condemn (tak perlu la aku bgtau ape dia ckp sbb sakit hati) tp tiba-tiba sorang lagi ibu mencelah, "Eh, takpe la tu. Janji baby tu sihat. Berat tu tak kira". Ayat ibu yg lagi sorang ni berjaya buat aku sejuk hati.

You know what? Don't compare ur baby development with other babies. Tak semuanya budak 4 bulan dah pandai meniarap. Tak semua budak yg umur setahun dah pandai bercakap. Faham tak? Walaupun umur mereka sama, perkembangan diri tu mungkin tak sama.

Dulu, aku mcm tertanya-tanya kenapa Batrisyia belum meniarap sedangkan baby yg umur sebulan lebih muda dari dia dah meniarap. Bila aku cari ilmu kat Internet, baru aku faham. Believe it or not, Batrisyia belajar meniarap dan MENELENTANG dlm masa 3 hari saja! Now, dia sgt lasak. Tak kesah lambat atau cepat, aku bersyukur. Me as her mother hanya mampu stimulate her development. Mudah-mudahan dia cepat belajar.

Bersyukur la dgn kehadiran anak anda. Cherish each moment. Anak kita tu kecil sekejap aje. Masa 1st year nie la kita boleh buat semuanya dgn dia. Nak cium berkali-kali, nak peluk kuat-kuat, nak main acah-acah, nak berbual dgn dia tanpa rasa penat dan boring... Bila dah besar, dah tak boleh nak buat semua tu lagi kan?

For me, tiada istilah manjakan anak. Kenapa bila kita selalu dukung anak, org kata kita manjakan anak? There's no such thing. Bila org tgk anak asyik nak ikut mak ayah dia (sbb dah selalu kena dukung), org akan ckp, "Tu la.. manjakan sgt anak tu". Hmm, aku tak paham. Tak boleh ke kalau anak tu nak dekat dgn parents?

Kalau fikir semula, sekejap je anak tu camtu. Agaknya bila anak tu dah besar, dah sekolah,dah remaja, mau ke dia ikut kita je? I don't think so. Anak akan berada dlm dunia baru dia. Lebih rapat dgn kwn. Lebih berahsia dgn ibu bapa. Kita takleh nak cium-cium dia lagi. Takleh nak peluk-peluk dia lagi. Jadi, masa kecil ni la kita kena buat semua tu.

Ia hanya pendapat aku.

Email dari Mr. N Scholtz

Mr. Scholtz merupakan bekas officer in politic affair dia tempat kerja hubby. Beliau telah kembali ke South Africa pada tahun lepas. Berdasarkan cerita-cerita hubby ttg dia, aku rasa dia seorang yg baik hati. Mr. Scholtz seorang yang kuat membaca. Paling aku kagum, dia fasih beberapa jenis bahasa seperti Bahasa Inggeris, Bahasa Belanda, Bahasa Jepun, Bahasa Perancis, Bahasa Melayu dan beberapa bahasa lain lagi. Pendek kata, setiap kali dia ditugaskan di perantauan, dia akan belajar bahasa ibunda sesebuah negara tersebut. Hebat tak? Dia bkn setakat belajar tp betul-betul fasih berbahasa.

Hubby selalu berbalas email dgn dia. Semalam, dia mendapat email dari Mr. Scholtz lagi.

Subject: Perkembangan di Tanah Melayu

Kepada Rohaizat

Terima kasih di atas e-meru anda. Minggu lalu saya bertemu dengan pengganti Encik Kruger, Sylvia Wilson-Potgieter. Dia sepatutnya tiba di Kuala Lumpur dengan suaminya sekarang. Menurut pendapat saya, pertukaran tangan kerajaan Perak kepada BN berlaku tanpa keadilan. Rasa saya sepatutnya melaksanakan pilihan raya baru. Tapi nampaknya BN tidak mahu menyerah kepada Pakatan Rakyat. Saya sudah membaca dalam suratkhabar akan berlaku pilihan raya lain tidak lama lagi. Apakah BN akan bejaya mendapat semula kuasa politik?

Di sini cuaca baik, agak panas dan turun hujan hampir setiap hari. Sebab Pretoria adalah kawasan tinggi di atas paras laut, udara tidak mengandungi kelembapan. Pada hujung minggu ini saya akan pergi memancing di kawasan timur, dekat dengan sempadan Mozambique. Mudah-mudahan saya akan berjaya menangkap beberapa ikan. Lama tidak membuat pancing ikan. Saya sedang menyediakan joran dan barang lain.

Semoga anda dan semua alih keluarga anda sihat-sihat sahaja. Bagaimana keadaan bayi anda? Jangan memanjakan dia!

Saya menunggu berita dari anda.

Yang ikhlas

N Scholtz

*Tanah Melayu - Kerana dia sgt suka membaca sejarah, maka dia selalu menggunakan perkataan nie

*E-meru - Dia sgt suka bahasa Jepun. Jadi e-mail mmg dia akan guna e-meru

Suka la baca e-mail dari dia. Mcm baca novel zaman dulu-dulu.

Monday, February 23, 2009

Cik adik manis yg dah besar sikit

Dapat tahu dr hubby, barang yg kami order insya Allah akan dpt Rabu depan. Apa barangnya? Will update later. (Ceh, baik takyah bgtau skrg kan? Hehehe..)

Saje nak menepek gambar Batrisyia. Tgh boring nie.

Gambar ni diambil minggu lepas. Hubby sedang main street racing kat laptop. Si anak pulak memandang screen dgn penuh minat. Dia pandang aku sekejap je weih. Pastu, dia pandang screen tu balik. Agaknya dia suka tgk kereta tu bergerak.

Ni pulak gambar yg diambil masa gath semalam. Kat playground. Dia mcm suka je pegi playground. Nampaknya kena selalu bawa dia ke sana bila dah besar sikit nanti.

Ni pun gambar semalam. Ada byk gambar dia meniarap. Tapi aku share yg nie je la. Rambut dan penampilan agak serabai sbb baru lepas digomol oleh parents nya.
Akhir-akhir ni, Batrisyia mcm suka tidur lambat. I mean, bila dia betul-betul tidur lena. By 8pm, dia sibuk nak main-main dulu. Puas la kena bergelak ketawa dgn dia, kena geletek dia, kena acah dia.. mcm2 la kena buat. By 9pm, dia mula lapar. Kena bg minum. Pastu, dia akan tidur dgn nyenyak di pangkuan aku. Tapi bila aku letak dia kat atas tilam, bagi la dlm 10 minit, dia akan terjaga semula. Aduh, letih. Pkul 10.30pm, bila bwk dia masuk bilik, pasang lampu tidur, bagi dia susu.. baru la dia tidur lena. Rasanya dia hanya mahu tidur dlm bilik dia sendiri.

Mini Gath Cloth Diaper & Babywearing Discussion

Seperti yang telah dirancang, kami ke Mini Gath Cloth Diaper & Babywearing Discussion bertempat di Taman Tasik Sri Permaisuri pada hari Ahad lepas. Kami sampai sana around pkul 9.30am. Masa tu breastfeeding support group sedang berjalan. Tak ramai lagi org yg hadir. Hampir pukul 10, semakin ramai mereka yg berbaju merah menunjukkan muka.

Majlis bermula dgn makan-makan dahulu. Ni acara yg ditunggu-tunggu sbb perut tgh lapar. Hehehe..

Gazebo yg menjadi tumpuan ramai sbb di situ ada byk makanan

Setelah mengalas perut, mereka mengadakan Lucky Draw dulu. Me yg kurang lucky telah dipanggil awal-awal utk menerima hadiah. Ahaks, jadi la kan?


Hoho, perutku tak buncit dan aku bkn pregnant tau.
Yg bulat itu ialah Batrisyia yg sedang tidur di dalam pouch.

Selepas Lucky Draw, talk bermula dgn discussion ttg Cloth Diaper oleh Puan Suraya (echeche, aku panggil dia Puan kan?) dari Lunatots. Puan Suraya yg kecil molek itu terpaksa bercakap dgn suara to the max utk memastikan semua org mendengar apa yg dicakapkannya. Tempat tu tempat awam so takleh guna pembesar suara.

Apa kebaikan cloth diaper? Boleh baca di sini.

Perghh, muka concentrate sungguh!

Bersemangat tak muka kawan kita nie?


Sementara aku mendengar talk, hubby bwk Batrisyia berjalan-jalan. Time nie, dia dah bgn dari tidur. Tak tau la mana dia bwk anak dia pegi. Last2, aku ternampak mereka di buaian. Nak tau ape yg menarik perhatian aku? Batrisyia dgn mata tak berkelip sungguh asyik melihat budak berian buaian. Bila buaian tu mendekati dia, dia akan menggerakkan kaki dia seolah-olah dia pun nak main buaian tu. Sgt seronok tgk reaksi dia. Aku panggil pun dia buat tak peduli je.
Lihatlah.. dia tak pandang kamera langsung!

Selepas talk ttg CD, majlis beralih kepada discussion about babywearing oleh Puan Shadaa dari Big Eyes Shop. Sempat la aku bertanya beberapa soalan. Puan Shadaa ckp, pouch yg aku pakai tu maybe size tak sesuai sbb agak melendut. Tapi bila dia ukur, dia rasa sepatutnya pouch tu just nice utk aku. Maybe aku in between size kot. Dia ckp, tak kesah la as long as baby tak menangis. Bila dia tak menangis, maknanya okay la tu.

Hubby mencuba pouch size 24
Majlis berakhir dgn sesi bergambar dan menapau makanan yg tak habis =)
Antara mereka yg hadir. Sepatutnya ramai lagi tp ada yg dah balik

Seronok pegi gath nie walaupun tak kenal sesapa sgt. Masing-masing mempunyai interest yg sama iaitu breastfeeding, cloth diapering dan babywearing. For the first time, aku tgk ramai yg breastfeeding their babies in PUBLIC! Sana situ sini ada je yg bf anak mereka. Sudah nampak mcm satu fenomena biasa. Mungkin hanya di kalangan kami. Mungkin org lain yg ada di situ rasa pelik bila tgk kitorang selamba je selak baju utk bagi anak minum.

Rasanya ramai yg curious dgn gath kami. Ada sorang akak tu sempat bertanya aku, "Ni kumpulan apa adik?". So aku terangkan kat dia tujuan kami berkumpul. Dia angguk saja. Ada jugak seorang nyonya menghampiri kami ketika babywearing talk sedang berjalan. Dia sgt berminat dgn jenis-jenis babywear yg kak Shadaa tunjukkan.

Kecil kan dia? Aku kata kecil kerana di gath nie, aku jumpa beberapa org yg aku kenal. Zuraini, ex-student MMU. Ni mmg aku tau dia akan dtg la. So mmg tau akan jumpa dia. Second, Aslinda. Budak nie aku tak penah jumpa tp dulu selalu email2 dia. Dia adik angkat ex-bf aku dulu. Camne la leh terjumpa kat sini. Mmg kecil dunia. Lagi sorang, aku rasa ex-smapian tp ntah la. Tak dpt nak dipastikan. Reza.. engkaukah itu? Setahu aku, Reza nie muka cam budak-budak sikit tp yg aku jumpa ni, bermisai tebal. Aku mcm nak tegur tp takut salah org. Hahaha.. Ape-ape je la.

Thursday, February 19, 2009

Selamatkan EBM ku - Part II

Sambungan dari entry semalam

Balik dari kerja, aku jemput my EBM. Satu-satu botol aku checked. Hanya satu je yg dah mula cair. Alhamdulillah sbb yg lain selamat. Walaupun tak byk, sayang woo kalau terbuang begitu saja. Takkan nak sumbat semuanya dlm mulut anak aku kan.. mmg takleh.

Hati dah mula berbelah bagi nak simpan EBM byk-byk. Takut perkara yg sama berulang. Tapi nak jugak simpan. Cuma mmg kena perlu fikir nak tumpang kat rumah sapa kalau letrik takde sekali lagi.

Batrisyia dah ada perangai baru. Dia suka mengerang mcm org nak sakit. Tak tau la mana dia belajar. Mula-mula, aku ingat dia mmg sakit ke.. nak poo poo ke (walaupun dia takde la buat bunyi camtu bila nak buang air). Bila dah byk kali jadi, aku rasa tu cuma perangai baru dia.

Batrisyia with Mr. Lion. Hubby beli kat BabyJaya

Wednesday, February 18, 2009

Selamatkan EBM ku

Di saat aku menaip entry nie, aku sedang termengah-mengah.. mengambil nafas seberapa byk yg boleh.

Yesterday..

5.30pm - Balik dari kerja
6.00pm - Ambil Batrisyia di taska
6.15pm - Arrived home.

Guess what? Letrik takde kat rumah sejak pkul 4pm! Mula-mula aku rileks je la. Tiba-tiba aku teringat sesuatu. Damn, my EMB!!! Terus aku tepon hubby, minta dia balik cepat sbb aku nak transport my EBM ke tempat lain. Dia pulak boleh rileks je jumpa kwn sampai pkul 7.15pm. Waduh waduh.. aku dah tak senang duduk kat rumah time tu. Byk kali aku sms dia.

Hubby called sorang kwn dia and kwn dia boleh tlg simpankan our EBM. Rumah dia ada 2 peti ais.

7.45pm - Pergi rumah abg Zam utk simpan EBM.
8.05pm - Arrived home.

2 minit kemudian, letrik ada semula. Isk, ape la. Tapi kitorang tak ambil semula EBM tu sbb wife dia takde kat rumah. Lagipun, senang utk aku ambil semula esok hari sbb rumah dia dekat dgn taska.

Today..

6.30am - Bgn, mandi, solat dan bersiap (Bgn lewat sikit hari nie sbb nak pergi hospital)
7.15am - Keluar ke hospital.
7.30am - Register
8.15am - Jumpa doktor.

Hasil ujian terhadap Batrisyia mendapati GGT enzyme dia masih tinggi ketika ujian diambil 2 bulan yg lps. Tapi menurut doktor, ini mungkin kesilapan makmal sbb enzim-enzim lain berada di tahap normal. Lagipun, dia tgk jaundice Batrisyia dah takde dan dia membesar menjadi seorang bayi yg aktif. Doktor ada buat beberapa ujian termasuk main yoyo dgn dia. Ku tak paham tp biar je la. Doktor minta dtg 5 bulan lagi utk buat blood test utk GGT.

8.45am - Bertolak dr hospital ke taska.
9.00am - Sampai di rumah abg Zam utk ambil fresh breastmilk utk dibekalkan ke taska. Frozen EBM akan diambil malam nie.
9.15am - Arrived taska. Tinggalkan Batrisyia dan ku pecut ke office. MRR2 jammed sbb ada lori rosak. Ceh!
9.30am - Sampai office.

Kerja berlambak atas meja seh! Dgn tak breakfast lagi, aku gigih buat kerja-kerja tu sampai la ke waktu mkn tgh hari. Belum apa-apa, aku dah penat.

Ni masih risau memikirkan frozen EBM ku. Aku tumpang simpan ice packs kat rumah abg Zam skali. Pagi nie, masa hubby pegi tlg ambil (sbb aku lupa nak ambil), ku dapati ice packs tu tak mengeras. By 12pm, ice packs tu dah cair dan tak sejuk langsung.

Aku tak perasan lak samada my EBM dah cair ke belum masa pagi td. Aku tgk maintain je. Tak tergerak nak usik pun. Risau sungguh, takut cair. Habis la aku.

Tgh hari td, ku tebalkan muka pergi kedai mamak tempat aku selalu breakfast dan tanya samada aku leh tumpang simpan susu dlm peti ais mereka. Sbb diorg kenal aku kan, so diorg pun bg la aku simpan. Lps lunch, aku pam susu dan bwk semua fresh breastmilk yg aku dah pam sejak pagi td utk disimpan kat sana. Aku letak semua dlm satu plastik. Sampai sana, ramai lak pekerja mengerumuni aku. Sorang bertanya..

Pekerja: Ni apa?
Me: Ni susu la (sambil pura-pura busy mengikat plastik)
Pekerja: Ni susu apa?
Me: Ala, susu biasa je.

Hahaha.. takde la aku nak ckp, "Ni susu saya". Dah ler tiap2 hari aku sarapan kat sana. Nanti aku pulak yg segan tak bertempat. Hehehe..

Ku masih risaukan EBM ku di rumah orang. Semoga semuanya selamat.

* Kalau la frozen EBM ku banyak mcm Sue, tak tau la nak buat apa. Kalau semuanya cair, lg la aku gila meroyan kot.

Tuesday, February 17, 2009

Natural child projects

Mesti ada orang tertanya-tanya, kenapa ku perlu susah-susah sebegini? Susah-susah nak bf, babywearing dan sebagainya.

Sebenarnya, yg susah itu bagus. Kan bagus kalau anak minum susu ibu daripada susu formula. Terlalu byk khasiat yg tak boleh ditandingi dgn susu formula terutamanya dari segi antibody terhadap penyakit. Yer la, kita nie hidup dah berpuluh tahun. Dah byk kali demam, selesema, batuk dan sebagainya. Badan kita dah ada antibody terhadap penyakit-penyakit tu. Secara automatic, antibody itu akan diberi kepada anak melalui penyusuan susu ibu. Please be reminded yg ini bkn bermaksud anak tu takkan sakit langsung. Wallaweih, ingat anak tu kebal ke? Anak tetap akan sakit tp sekurang-kurangnya dia akan cepat sembuh.

Babywearing pun byk kebaikannya. Telah aku beritahu di entry semalam. Rasanya tak perlu nak huraikan dgn lebih lanjut. Boleh rujuk kat post under Babywearing section.

My next natural child projects are cloth diapering and homemade baby food. Honestly, aku sgt berminat dgn CD tp masa belum sesuai utk mencuba. Mungkin bila dah duduk rumah sndr, baru boleh cuba. Opps, tp bila rumah sndr dah siap, rasanya Batrisyia dah besar. Maybe boleh cuba kat 2nd child. Hohoho.

I’m quite excited nak tunggu Batrisyia berumur 6 bulan sbb nak introduce dia dgn baby food. Sekarang nie, tgh mengumpul resipi yg yummy-yummy utk dicuba kat dia. Diharap aku tak la malas nak prepare baby food utk dia sbb kalau boleh, aku taknak bg dia instant baby food seperti bijirin bayi yg terdapat di pasaran skrg nie. Baby food di pasaran mempunyai mcm-mcm benda yg tak patut di introduce kan kepada bayi yg masih kecil. Hmm, kuatnya azam. Takpe la. Kita cuba yg terbaik. Mesti cuba dulu. Sesapa yg ada resipi yummy-yummy, boleh la pass kat aku.

Komen hubby tentang:

Breastfeeding – Masa awal-awal dulu, dia mcm kurang mendengar bila aku ckp ttg breastfeeding. Bila aku ckp nak beli pam, dia senyap. Bila aku tampal gambar pam, ice packs and MLO bottles sebagai peringatan utk beli brg-brg tu, dia tgk dan senyap. Tapi dia mmg nak aku bf our baby. Cuma dia SENYAP. Cait! Now, dialah org paling gembira bila tak perlu nak habiskan duit beli susu formula. (owh hubby ku, maybe I can say that you owe me RM570.50?). Nak pergi mana-mana pun senang sbb tak payah nak angkut botol susu, air panas, air masak, bekas susu, sabun basuh botol, berus botol.. wow, byknye nak kena bwk!!

Babywearing – Masa aku beli RS, dia cam excited nak cuba. He’s not against babywearing. Malah, dia mmg nak cuba semenjak dia nampak seorang lelaki nie babywearing anak dia. Maybe dia nampak babywearing nie sgt senang. Bila aku gave up on RS and decided utk beli pouch, dia mcm pelik dan larang aku beli. Dia kata, membazir sbb RS pun tak lepas pakai lagi. Aku ckp, pouch nie gerenti senang pakai and Batrisyia akan suka. Bila dia tgk Batrisyia sgt syok babywearing guna pouch, dia sgt lega. Mula-mula, dia kata lepas nie aku je la yg pegang anak, dia bwk diaper bag. But 2 days ago, dia ckp dia mimpi yg dia pakai pouch so dia rasa dia nak beli pouch utk dia jugak! Hahahaha…

Cloth diapering – Yg ni pun dia mcm nak cuba semenjak dia rasa cepat je dia kena beli disposable diaper utk anak dia. Bayangkan eh. Beli 2 pek besar, 2 minggu sudah kena beli lagi! Sebulan ada la dlm RM120 nak kena habiskan utk DD aje. Ahaks, baru terasa eh!

Homemade baby food – Yg nie dia mcm takde perasaan lagi. Dia ada tanya aku knp nak prepare sndr.. knp tak beli bijirin bayi aje. Aku dah bgtau sbb2 nye dan dia angguk je. Nanti la. Once project dah mula, kita tgk reaksi dia.

Mini Gath-Lunatots Cloth Diaper

Kawanku yg sorang nie mmg sentiasa excited tentang breastfeeding, babywearing dan cloth diaper. Malah, kini dia ada jenama cloth diaper nye sendiri. Untuk mempromosikan cloth diaper nya, maka dia akan mengadakan Mini Gath-Lunatots Cloth Diaper pada 22 February nie bertempat di Tasik Sri Permaisuri. Berikut adalah details mini gath itu.

Tarikh : 22 February 2009
Hari : Ahad
Masa : 8 pagi sehingga 12 tengahari
Tempat : Taman Tasik Permaisuri, Cheras
Makanan : Pot Luck Style
Warna Tema : MERAH
Kehadiran : Anda bebas membawa suami/anak. Expecting parents are welcome.

Agenda :
8.00 - 9.00 : Pendaftaran, Makan makan alas perut
9.00 - 9.30 : Pengenalan kepada Cloth Diaper oleh Puan Suraya dan Diskusi Cloth Diaper
9.30 - 9.45 : Lucky Draw
9.45 - 10.15 : Pengenalan kepada Baby Wearing Accessories oleh Puan Shada dan Diskusi BabyWearing
10.15-10.30 : Lucky Draw
10.30 - 11.00 : Demonstrasi oleh Maryaa tentang Nappy Stacker
10.45 - 11.30 : Acara let-go barangan oleh ibu ibu yang berkenaan
11.30 - 12.00 : Beramas mesra, muah muah, photo group

Lain lain:
- Doorgift daripada BSN Prudential (Puan Amyatie)
- Doorgift daripada Laili (daripada Susuibu.com)
- Voucher daripada Lunatots Cloth Diaper Online Store
- Voucher daripada SweetGummySmile Shop
- Voucher daripada SayangBabyIbu Shop
- Banner ikhsan Laili
- Nametag ikhsan daripada Za Cinderella
- Jualan tudung dan kerongsang penghabisan stok daripada bibiemie
- Jualan murah utk barangan HPA oleh IbuEiyman
- Jualan romper baby, pakaian kanak kanak

Jika berminat, sila emailkan confirmation, jumlah yang akan hadir dan makanan yang akan dibawa ke hais2109@gmail.com (Puan Hazarina)

Nota : Majlis ini adalah sekadar pengisian ilmu dan tiada bayaran dikenakan

Jadi, kepada ibu bapa dan expecting parents yg berminat, boleh la hadir ke mini gath nie. Boleh dpt mcm-mcm info tentang cloth diaper dan babywearing. Malah, boleh beramah mesra dgn BF mothers yg bakal hadir.

Alhamdulillah, hingga ke hari nie, sudah 32 keluarga mendaftar. Mesti meriah la Ahad nie. Semua dah tak sabar utk berjumpa. Selama nie berforum kat Susuibu.com je.

Monday, February 16, 2009

Tidur meniarap.

Sekarang nie, dlm tidur pun Batrisyia akan meniarap. Letak la camne pun, tak sampai beberapa minit, dia akan berada dlm posisi meniarap. Kdg2, dia terus sambung tidur. Kdg2, dia menghadapi sedikit kesukaran utk menetapkan kepala dia. Ke kiri taknak, kanan pun taknak. Akhirnya dia kaan melalak.

Aku dah cuba mcm2 cara. Bedung dia.. tak jalan sbb nnt dia akan meronta-ronta sekuat hati, bedung terbuka dan akhirnya dia akan tergulung dgn kain tu yg mana sgt la tak selamat! Buat kubu bantal pun tak boleh. Aku pernah cuba nie dan aku dapati, bantal-bantal tu akan berselerak. Jgn ty aku camne boleh jadi mcm tu. Aku xtau. Bahaya jugak, takut bantal tu terhimpap dia lak.

Tidur meniarap nie ada kebaikan dan keburukannya. Tu yg aku risau.

Ada sesapa boleh bg cadangan tak? Aku kalau dah risau, aku co-sleeping je dgn dia. Senang nak check.

I heart babywearing

I bought ring sling from SassyMummy a few weeks ago. Pemakaiannya sgt senang tp aku menghadapi kesukaran utk babywearing Batrisyia. Dia tak boleh nak bersabar bila aku cuba adjust kain tu. Aku tak pernah babywearing Batrisyia dgn RS tu masa jalan-jalan kat luar. Aku pun kurang sabar bila dia mula menangis everytime aku cuba guna RS.

Therefore, I searched for other option. According to Jess Peekarobaby, pouch merupakan jenis yg paling sesuai utk sesapa yg nak cuba babywearing their babies for a first time. Takde ring, takde tali whatsoever. Hanya perlu sarungkan pouch di badan, masukkan baby dlm tu dan korang dah bersedia utk berjalan-jalan.

Aku searched lagi. Kali nie cuba mencari pouch yg paling bagus. I found one! Tak tau la paling bagus ke tak tapi pouch nie mendapat pujian ramai. It's from Littlepods. Jenama Malaysia. Ku berkenan dgn warna chocolate. Jatuh cinta kali pertama memandangnya. Warna merah pun cantik tp rasa mcm akan mendapat perhatian sgt bila pakai.

Last Saturday, kami ke Baby Jaya di Ampang Waterfront utk beli pouch nie. Ok gak kedai tu. Mcm-mcm ada. Sadly, pouch size M berwarna chocolate sudah habis! Yang tinggal warna merah. Aku cuba dulu pouch yg mmg mereka dah sediakan. Yer la, mane la tau Batrisyia reject lak. Aku bwk dia jalan-jalan satu kedai. Alhamdulillah, dia senyap je. Pekerja kat kedai tu agak surprise bila Batrisyia tak menangis. Diorg kata, budak yg dtg cuba mesti menangis sbb tak biasa. I guess she just loves it. Maka, aku pun beli la pouch itu.

Kami ke Jusco utk beli tudung. Sgt seronok sbb tak perlu lg nak keluarkan stroller yg besar itu. Tak perlu nak susah-susah naik lift (susah sbb parking kat lift area tu sgt susah nak dpt). Parking je mana-mana dan kami boleh terus gunakan escalator. Tak perlu nak risaukan baby jatuh ke hape sbb I'm babywearing my baby!

Masa masuk kedai tudung tu, semua pekerja mengerumuni aku sbb nak tgk Batrisyia kat dalam. Batrisyia maintain senyap. Hehehe. Masa jalan-jalan kat sana, ada jugak mata memandang tp takde la yg nampak mcm mengata aku, "Hish, minah ni mcm minah Indon lak buat camtu". Ahaks, diorg nampak okay je.


Dlm Baby Room lepas breastfeed Batrisyia.



Sweet nye dia senyum!

Cuma masa aku kat Tesco, ada seorang minah Indon nie. Dia keje kat Sinma. Aku saja masuk tgk-tgk. Dia dtg kat aku, nak layan la. Tiba-tiba dia ckp, "Waduh! Ku ingat kau bawak beg. Rupanya budak. Kenapa dibuat begitu?". Aku senyum dan terus blah. Ceh, tempat ko tak ramai org buat camtu ke? Pelik aku.

Ada sesetengah orang berpendapat, babywearing ni menyerupai perempuan Indonesia yg suka mengendong anak mereka dgn cara begitu. Kenapa bila ada kena mengena dgn Indon je, benda tu jadi buruk? I think apa yg diorg amalkan tu sgt bagus!

Ada byk kebaikan bila amalkan babywearing. These taken from WIkipedia.

1) Mothers' progesterone (mothering hormone) is increased through physical contact with the infant, leading to a more intimate maternal bond, easier breastfeeding and better care, thus lowering the incidence of postpartum depression and psychosomatic illness

2) Infants who are carried are calmer because all of their primal/survival needs are met. The caregiver can be seen, heard, smelled, touched, tasted, provide feeding and the motion necessary for continuing neural development, gastrointestinal and respiratory health and to establish balance (inner ear development) and muscle tone is constant

3) Infants are more organized. Parental rhythms (walking, heartbeat, etc.) have balancing and soothing effects on infants.

4) Infants are "humanized" earlier by developing socially. Babies are closer to people and can study facial expressions, learn languages faster and be familiar with body language

5) Attachment between child and caregiver is more secure

Ada byk lagi. Boleh search kat Internet kalau nak tau.

Satu artikel tentang stroller pernah keluar di The Star. Walaupun stroller sgt bagus sbb senang nak bwk baby and letak mcm-mcm barang, ia mempunyai keburukan yg tersembunyi. Menurut pakar, stroller terutama yg jenis front-facing akan menyebabkan anak merasa terasing dan hilang keyakinan diri. Mereka akan rasa kurang selamat dan takut kerana rasa berjauhan dari ibu bapanya. Ibu bapa juga akan kurang berinteraksi dgn si anak sbb si anak menghadap ke hadapan.

Stroller juga tak boleh digunakan di semua tempat. Ada seorang kakak nie, pernah kena marah masa naik komuter gara-gara dia bwk anak dia dlm stroller. Kalau babywearing, kan senang. Pernah tak nampak ibu bapa bwk stroller melalui escalator? Selalu kan? Baik nak naik ke tingkat atas mahu pun turun ke tingkat bawah. Bukankah itu boleh membahayakan si anak. Kalau tak pun, si ibu terpaksa dukung si anak while ayahnya angkut stroller semata-mata nak guna escalator. Yer la, bkn semua tempat anak lift!

I heart babywearing! Mmg lepas ni jarang la aku guna stroller. Even hubby pun terfikir nak dptkan satu pouch utk dia. Sampai terbawak dlm mimpi tau.

Got this from Internet.

10 REASONS TO WEAR YOUR BABY

1. Wearing a baby is convenient.
When we carry a baby in a sling, we can walk around freely and not have to worry about negotiating steps, crowds or narrow aisles with a stroller. Plastic "baby buckets" and removable car seats are heavy and awkward for parents, babies often look uncomfortable, and they are kept at knee level. A sling can block out excess stimuli when breastfeeding a distractible baby, and it allows for discreet nursing in public places. A sling can also double as a changing pad, blanket, or cushion when away from home. I've found my sling especially handy when negotiating busy airports with a small child and several bags!

2. Wearing a baby promotes physical development.
When a baby rides in a sling attached to his mother, he is in tune with the rhythm of her breathing, the sound of her heartbeat, and the movements his mother makes – walking, bending, and reaching. This stimulation helps him to regulate his own physical responses, and exercises his vestibular system, which controls balance. The sling is in essence a "transitional womb" for the new baby, who has not yet learned to control his bodily functions and movements. Research has shown that premature babies who are touched and held gain weight faster and are healthier than babies who are not. Mechanical swings and other holding devices do not provide these same benefits.

3. Babies worn in slings are happier.
Studies have shown that the more babies are held, the less they cry and fuss. In indigenous cultures where baby-wearing is the norm, babies often cry for only a few minutes a day – in contrast to Western babies, who often cry for hours each day. Crying is exhausting for both the baby and his parents, and may cause long-term damage as the baby's developing brain is continually flooded with stress hormones. Babies who do not need to spend their energy on crying are calmly observing and actively learning about their environment. Baby-wearing is especially useful for colicky babies, who are far happier being worn, but placid, content babies and children will also benefit greatly from the warmth and security of being held close.

4. Baby-wearing is healthy for you!
It can be challenging for new mothers to find time to exercise, but if you carry your baby around with you most of the day or go for a brisk walk with your baby in her sling, you will enjoy the dual benefits of walking and "weightlifting". A long walk in the sling is also an excellent way to help a tired but over-stimulated child fall asleep. Toddlers appreciate the security of the sling.

Slings are usually associated with infants, but they can be very useful for toddlers as well; most slings accommodate children up to 35 or 40 pounds. The world can be a scary place for toddlers, who feel more confident when they can retreat to the security of the sling when they need to do so. Toddlers often become over-stimulated, and a ride in the sling helps to soothe and comfort them before (or after!) a "melt-down" occurs. It can be very helpful in places like the zoo, aquarium, or museum, where a small child in a stroller would miss many of the exhibits.

6. Baby-wearing helps you and your baby to communicate with each other.
The more confidence we have in our parenting, the more we can relax and enjoy our children. A large part of feeling confident as a parent is the ability to read our baby's cues successfully. When we hold our baby close in a sling, we become finely attuned to his gestures and facial expressions. Many baby-wearing parents report that they have never learned to distinguish their baby's cries – because their babies are able to communicate effectively without crying! Every time a baby is able to let us know that she is hungry, bored or wet without having to cry, her trust in us is increased, her learning is enhanced, and our own confidence is reinforced. This cycle of positive interaction enhances the mutual attachment between parent and child, and makes life more enjoyable for everyone.

7. Slings are a bonding tool for fathers, grandparents, and other caregivers.
Slings are a useful tool for every adult in a baby's life. It makes me smile when I see a new father going for a walk with his baby in a sling. The baby is becoming used to his voice, heartbeat, movements and facial expressions, and the two are forging a strong attachment of their own. Fathers don't have the automatic head-start on bonding that comes with gestation, but that doesn't mean they can't make up for this once their baby is born. The same goes for babysitters, grandparents and all other caregivers. Cuddling up close in the sling is a wonderful way to get to know the baby in your life, and for the baby to get to know you!

8. Slings are a safe place for a child to be.
Instead of running loose in crowded or dangerous places, a child in a sling is held safe and secure right next to your body. Slings also provide emotional safety when needed, so that children can venture into the world and become independent at their own pace.

9. Slings are economical.
Slings cost far less than strollers, front-carriers or backpacks. Many mothers consider the sling to be one of their most useful and economical possessions. Inexpensive used slings can be found in consignment and thrift stores, and new ones can be bought for about $25 -$50 (U.S.) - not bad for an item many parents use daily for two years or more! A sling can also be sewn for the price of a length of cotton, some rings and batting; sling patterns are available.

10. Baby-wearing is fun.
Who doesn't love to cuddle a precious little baby? And when your baby is older, having her in the sling makes conversations easier and allows you to observe her reactions to the wonders of the world around her. It's also fun for baby, because when she is up at eye level, other adults notice and interact with her more. Your child will feel more a part of your life when she is in her sling, and you will find yourself becoming more and more enchanted with this special little person.

Friday, February 13, 2009

The Earth, the Sun, the rain

Akhir-akhir nie, mesti hujan petang. Bila nak jemput Batrisyia dr taska, hujan akan turun mencurah-curah. Kalau tak pun, rintik-rintik. Jadi, tak dpt la bwk dia makan angin kat laman rumah.

Semalam, cuaca sgt baik. Tak panas, tak juga mendung. Angin sepoi-sepoi bahasa. Jadi, aku bwk Batrisyia jalan-jalan di jalan depan rumah.. ceh, brp byk jalan daa.

She loves it very much! Maybe dia suka bila dpt rasa angin yg nyaman menerpa muka dia. Rambut dia hanya bergerak sedikit. Tetap terpacak! Aku tgk, dia khusyuk tgk pokok bergoyang. Barangkali, pelbagai persoalan timbul dlm otak kecilnya. Mcm mana pokok tu boleh bergoyang? Dia rasa angin tp dia tak nampak. Mata tak berkelip memandang pokok.

Masa tu, hubby belum balik. Bila dah penat, aku bwk dia masuk rumah. Bila hubby balik, kami bwk dia keluar semula. Kali nie, aku dah bersedia dgn kamera.







My spiky Batrisyia

Pics of the week:

Batrisyia with spiky hair


Batrisyia with one of her toys.
Actually, I detached it from her playgym

Toy from Mr. Gumana.
Dia kurang gemar yg nie sbb takde bunyi.
Opps! Jgn la tgk saya hisap jari. Malu la!

Baby Khairullah

Last week, kami ke rumah Hafrizal. Hafrizal nie kwn sek ren hubby. Dia kerja kat Sunway Lagoon dan merupakan salah seorang guru dlm rancangan Bintang Kecil.

Mereka berjumpa semula di reunion tahun lepas. Masa tu, wife dia pregnant jugak. Wife dia sepatutnya due on 7th October 2008.

Masa melawat mereka, sempat la kami berbual dan bertukar-tukar cerita ttg pengalaman bersalin. Akak nie, mengandungkan anak kedua so dia dah ada pengalaman. Anak kedua dia lahir pada hari raya ketiga iaitu pada 3 October 2008 pada pkul 2 pagi. Batrisyia dilahirkan pada 2 Oktober 2008 pada pkul 9.11 malam. Hehe.. selang beberapa jam je!

Wah, baiknye.. seronok bila org layan ye


Siapa yg mcm lelaki.. siapa yg mcm perempuan?
Ni Batrisyia bersama Khairullah. Pada pendapat aku, Khairullah yg tembam itu
nmpk mcm girl, Batrisyia nmpk mcm boy. Hahaha
Adoi! Jgn la tumbuk saya.

Housewife off last night

Semalam, habis je waktu bekerja.. aku tanamkan niat yg suci murni dlm hati utk tak buat apa-apa kerja pada mlm tu melainkan membasuh dan mensteril botol susu.

Misi berjaya!

Sepanjang malam, rasa sgt bahagia.. seperti sedang menghabiskan masa berkualiti utk keluarga tercinta.

Aku rasa la kan, hubby pun kehairanan kenapa aku tak kelam kabut mcm malam sudah. Kenapa aku tak monyok mcm malam sudah. Kenapa aku leh gelak-gelak, tak mcm malam sudah. Tapi aku rasa, dia diam sahaja dan bersyukur dlm hati sbb tak jadi mangsa kemonyokkan muka aku nie. Hahaha.

Jgn la aku sakit di hujung minggu lagi kerana aku dah tak sanggup nak melalui weekdays yg kelam kabut gara-gara tak dpt menyudahkan kerja di hujung minggu.

Thursday, February 12, 2009

Sesi meluahkan perasaan

Tak pernah rasa penat sebegini. Kdg-kdg, aku tertanya-tanya, kenapa orang lain nampak rileks sedangkan kerja aku tak pernah putus hingga aku tutup mata? Lepas balik kerja, orang lain boleh lepak tgk tv, borak-borak, tidur sekejap etc. Aku? Balik je, terus berkejar nak mandi, solat, bf, solat, basuh & steril botol susu, siapkan beg nursery, bf, solat, bf, basuh baju, bf, gosok baju kerja, bf, MAKAN. Lepas mkn, jam dah menujukkan angka 10 atau 10.30 malam!

Kenapa ye?

Mungkin sbb org lain tak perlu susah-susah basuh baju sbb diorg main taram semua jenis masuk mesin.

Mungkin sbb org lain tak perlu luangkan masa utk bf their babies sbb diorg bottle feed. Sesapa leh tlg and baby yg bottle feed nie, tak perlu nak luangkan masa byk-byk.

Mungkin sbb org lain tak perlu nak susah basuh botol ke, siapkan beg nursery ke, basuh baju ke sbb diorg ada maid.

Mungkin sbb org lain tak berapa kisah kalau tak solat.

Mungkin la…

Masa tgh menyusukan Batrisyia, dia minum sambil bermain. Sambil minum, dia tarik-tarik baju, cubit-cubit aku, melonjak-lonjakkan badan. Aku biarkan je. Entah camne, aku ckp kat dia yg aku penat buat semua kerja. Aku ckp yg lepas nie aku nak tidur. Mcm2 la aku luahkan kat dia. Aku tak sedar yg dia berenti minum. Tgk-tgk je, dia pandang aku.. mcm sedang cuba menjadi pendengar setia. Aku diam. Aku tanya dia, “Taknak minum lagi ke?”. Dia sambung minum but this time, dia mcm tau yg aku dah penat. Dia minum tak sampai seminit dan dia terus tidur.


Things will never be the same again.

Wednesday, February 11, 2009

Recipease in London

"Recipease is a new high street shop inspired by Jamie's long-term personal goal of getting people involved with, and excited about, food. Recipease is a truly unique concept in the UK. It's about opening beautiful food and kitchen emporiums in neighbourhoods and serving the people who live there really well. Recipease offers easy, educational and fun ways to get stuck in to all things food related. Quite simply it's, 'Great Food, Made Easy'!"

This is part of the email I received from jamieoliver.com this morning. Owh, kenapa la aku tak duduk kat London? =)

View here for details.

Bila la agaknye Jamie nak buat World Tour jumpa peminat dia. Kalau dia jejakkan kaki kat Malaysia nie, aku rasa mmg aku tak fikir byk kali utk pegi meet and greet session sambil bawa buku-buku dia utk minta autograph.

Tuesday, February 10, 2009

Pandai merajuk

Batrisyia dah tak reti duduk diam masa breastfeeding. Dia akan melonjak-lonjak, menendang-nendang, menarik-narik baju dan paling dia suka, menarik-narik my nipple.. sakit tau. Tak dpt bayang bila budak ni dah ada gigi.

Semalam mmg tahap kesabaran ku tercabar. Dah la aku sakit perut. Asyik nak pegi toilet je. Dgn hubby yg kena keje sbb office dia tak cuti. Dgn dia boleh pegi jumpa kwn dia kat kedai mamak lepas office hour. Wah, aku dah la tak sihat. Penat weih. Menanti 100 Plus Lime aku yg tak sampai-sampai. Dgn Batrisyia yg nak minum susu tp asyik menarik-narik. Sampai aku jd geram.

Aku pegang dia. Pandang mata dia. Dan aku tanya, “Ni nak minum ke taknak nie? Kalau nak, minum betul-betul. Jgn tarik-tarik. Kalau nak tarik-tarik, umi taknak bg lagi”.

Dia pun buat muka cebik dan mata berkaca-kaca. Aku bg la jugak susu kat dia. Takkan la aku nie kejam sgt kan?

Tapi kan, sejak tu.. dia merajuk dgn aku. Senyum tak. Pandang muka aku pun tak. Dia merajuk dgn semua org. Org lain agah dia pun, dia buat tak tau je. Muka kosong.

Dah pandai merajuk anak aku nie.

Pagi td, dia jumpa abang Aqil dan dia senyum. Lepas tu, dia senyum kat abi dia. Aku pegang dia, aku cium pipi dia.. dan dia senyum kat aku.

PRICELESS!

Demam cap umi dan anak

Hujung minggu lalu, Batrisyia demam lagi and this time, kami tak panic. Belajar dr pengalaman, betul tak?

Pagi tu, dia okay je. Siap gelak-gelak lagi. Menjelang tgh hari, aku rasa tak sihat. Mmg rasa nak muntah. Aku pun pegi la ke ruang tamu. Ingat nak mengadu kat hubby la kan. Sekali, aku dgr suara Batrisyia ‘mengadu’. Suara yg dia buat mcm masa dia demam kali pertama dulu. Tapi suara dia kuat sikit kali nie. Maybe sbb baru nak demam kot.

Wah, sah la anak aku nak demam sekali dgn maknye kan? Checked her temperature, 37.8. Walaupun tak panas sgt, kitorang buat sponging sbb lepas nie mesti badan dia panas punye lah.

Mmg lepas tu, badan dia terus panas, naik mcm roket. Seharian menjaga dia sampai lupa yg aku pun demam sekali. Malam tu, Batrisyia co-sleeping dgn kami. Kesian lak nak biar dia tidur sorang-sorang. Lagi pun, senang nak layan dia kalau dia merengek. Senang nak check temperature dia anytime.

Hari kedua, masih demam dan kami masih buat perkara yg sama. Aku pun dah tak larat. Mmg 2 hari tu, aku tak mkn! Tak lalu. Ada jugak cuba mkn tp semua nye terkeluar balik dan nasi yg selebihnya, dibuang begitu sahaja. Air kosong pun rasa payau!! Malam tu, Batrisyia co-sleeping dgn kami lagi. Sgt lega tgk dia nyenyak tidur. Tak berbedung, sedap la eh!

Hari ketiga, Batrisyia bgn dgn muka yg ceria. Owh, sudah sihat anakku! Tapi aku lak makin teruk. Kena cirit birit melampau dari pagi sampai mlm. Kat rumah tu, ada sorang lagi kena jugak. So maybe food poisoning la. Tapi org lain takde ape2 pun. Plus, aku bknnye mkn sgt. Kalau la nak kata sbb tilapia merah yg aku mkn tu, ala.. tak sampai 2 sudu pun isi ikan tu yg aku mkn. Tu pun terkeluar blk. Doctor bagi aku MC utk hari nie tapi aku ttp datang kerja. Rasanya dah sihat sikit. Kalau duduk rumah pun, boring la.

Doktor kata,

1) Jgn mkn makanan pedas.
2) Jgn mkn makanan berminyak.
3) Jgn minum susu
4) Minum byk air.

This morning, aku mkn nasi lemak lauk ayam goreng. Sgt tak mendengar ckp doctor kan? Okay, I have my own reason.

Kerana tak mkn nasi 2 hari, my milk production agak merudum. So I need protein.. and nasi. Opps, adakah ini alasan semata-mata? Saya sgt lapar okay. 2 hari tak mkn. Sila la kesian sikit.

Air kosong sudah mula terasa sedap kembali! Jam baru pkul 11 tp air yg aku bawa dari rumah sudah hampir habis. Btw, aku tak minum air masak kat office nie. Entah la, ku ragui tahap kebersihannya.

Friday, February 06, 2009

A Gift of Life

Kempen menderma organ sedang rancak berjalan di media cetak dan media elektronik. Dgn membawa mesej “A Gift of Life”, ia sudah cukup menerangkan tujuan utama kempen ni diadakan.

Statistik menujukkan, sehingga December 2008, seramai 122,301 telah mendaftar sebagai penderma organ di mana seramai 84,747 daripadanya berikrar utk mendermakan kesemua organ. Tapi tahukah anda hanya 232 org sahaja merupakan penderma sebenar? Penderma sebenar ni merupakan mereka yg telah mendermakan organ mereka. Selebihnya, penderma itu masih hidup. Ada juga yg telah meninggal dunia tetapi proses pendermaan tu tidak dpt dijalankan kerana dihalang oleh keluarga.

A Gift of Life.. alangkah bagusnya jika kita dpt menyelamatkan nyawa org lain dgn hanya menderma organ. Orang kata, tak elok menyeksa jenazah. Mmg betul tp proses mengeluarkan organ yg ingin didermakan itu akan dilakukan dgn berhati-hati dan menghormati jenazah itu. (Tiba-tiba aku terbayang scene dlm Pathology dgn The Island.. yucks!).

Semuanya terpulang pada individu itu sendiri. Ia bukan paksaan. Jika menjadi penderma darah, anda akan dpt beberapa benefits seperti rawatan percuma di hospital kerajaan. Tapi sebagai penderma organ, anda tidak akan mendapat apa-apa manfaat melainkan dpt menyelamatkan nyawa org lain.. itulah A Gift of Life!

For more info, click here.

My precious 15 minutes

Pagi ni aku dikejutkan 15 MINIT AWAL oleh Batrisyia. Bkn menangis nak susu tp tergelak sorang-sorang. Biasa la. Baby kan leh nampak makhluk halus. So I guess, makhluk tu tgh main acah-acah dgn dia kot. Tak kesah la kalau nak main acah-acah. Jgn buat muka menakutkan depan anak aku sudah. Alhamdulillah, setakat nie takde lak dia menangis atas sbb tu.

Mula-mula agak concern dan takut bila Batrisyia memberi reaksi sebegitu. Yer la, kdg2 mata melilau pandang ke sekeliling ruang.. seolah-olah mata mengikut pergerakan sesuatu. Kdg2, dia merenung tajam. Kdg2, dia ketawa mcm sdg bermain. Tapi bila dah lama-lama, aku biarkan je la. Bak kata org tua, “ Abang dgn kakak tgh mengacah”.

Dah 2 kali Batrisyia bgn pkul 5.30am dan terus tak tidur sampai la aku hantar dia ke taska. Aiyoo.. makcik ngantuk walaupun hanya dikejutkan 15 minit awal. Pagi nie, hubby pun terheret sama dlm hal nie. Selalunya Batrisyia senyap dan main sorang-sorang bila aku baringkan dia kat tempat tidur aku. But sejak dah leh meniarap dgn jayanya nie, dia pun gila meniarap. Asal baring je, nak meniarap. Bila dah penat, dia merengek sbb taktau camne nak pusing balik. So sementara aku bersiap bagai, hubby la kena layan anak dara dia nie.

Sekejap je budak nie dah besar. Bila aku bgtau mak aku yg Batrisyia dah leh meniarap, mak aku leh reply sms dgn ayat nie, “Tak nampak pun dia mengiring”. See, org lain tak nampak. Hahaha.. Dia dan cuba mengiring sejak berumur 2 bulan lagi. Tapi sikit-sikit je. Then, baru-baru nie je dia beriye-iye nak mengiring dan seterusnya meniarap. Skrg dah pandai nak alihkan tgn dr pd tersepit tp masih tak reti nak pusing balik. Hoho, tu kena belajar sendiri la ek.

Lepas nie takyah mengengsot tau. Terus je merangkak, “ katanya hubby ku kat anak dara dia. My MIL target anak aku akan merangkak umur 6 bulan nnt. We’ll see!

Thursday, February 05, 2009

Tudung from Jelita

I'm not into fashion.. and I don't like Ekin.

But I love to be simple!

Wearing jeans with long sleeves shirt.. sgt simple dan selesa. I don't mind org ckp aku ni selekeh bila pakai mcm budak-budak. Huh, like I care! Suka hati aku la kan. Kalau aku nak pakai cantik-cantik, aku akan pakai jugak. Ikut mood sebenarnya.

I love to wear tudung yg lembut-lembut tu tp agak leceh bila nak kena pakai awning. Nanti tersenget sana sini lak. Bila Tudung Ekin keluar, aku masih tak berkenan. Entah la. Mcm tak berapa cantik la. Mcm terlalu ikut trend sgt.

Last weekend, aku ke Jusco AU2 lagi. Misi kali nie ialah utk habis pusing keluar masuk outlets di luar pulak. Aku masuk satu kedai tudung. Tudung cantik-cantik tp pekerja tak berapa friendly. Mcm pantang bila customer nak tgk dan buka tudung yg dah disangkut cantik. Mcm malas nak lipat balik. Aku pun angkat kaki la.

Kami jalan lagi. Aku terjumpa lagi satu kedai tudung. Ramai jugak org dlm tu. So aku pun cari la tudung lembut yg dah siap dijahit dgn awning. Wah, ada pulak dijual kat situ. (Kan aku ckp nak pegi Wisma Yakin kan? Tak jadi la beb. Hujan). Harga cuma RM20 selepas diskaun. Rambang mata nak pilih. Pekerja kat situ pandai layan customer. Aku nak bwk beberapa helai tudung masuk dlm changing room utk dicuba pun diorg tak kesah.

Ada beberapa helai yg berkenan di hati. Aku beli satu je dulu. Pekerja kat situ ckp, akan ada byk lagi tudung baru yg akan sampai. And promotion tu akan berlangsung hingga 28 February. So aku pun tangguhkan hajat nak beli byk-byk =)

Like I said, aku sukakan sesuatu yg simple. Mcm tudung nie, senang nak gosok. Kalau basuh, senang nak kering. Senang nak lilit. Tak payah pk 'tudung karipap'. Pendek kata, aku suka pakai tudung nie walaupun aku tak suka tudung Ekin. Anyway, ni tudung Ekin ke? Aku tanya pekerja tu, dia ckp, "Tak la kak. Ni tudung Jelita". Hahah.. tak tau la budak tu buat lawak ke ape. Actually, tudung nie brand Jelita.



Wednesday, February 04, 2009

Supplements

Ada sesetengah org pelik, kenapa susu aku sikit, kenapa susu dia byk? Mcm aku bgtau sebelum ni, takde istilah ‘susu aku sikit’. Susu tu bkn ready made, bkn bergantung pada besar atau kecil breast seseorang. Ada yg taktau fakta nie. Malah, ada seorang guru Biologi pun tak tau akan fakta nie. Jadi kalau betul-betul nak bf ur baby, penuhkan ilmu di dada agar dpt faham mcm mana susu tu terhasil.

Okay la, walaupun ia hanya memberi effect sebanyak 30%, aku tetap makan / minum / telan apa yg patut. Ni yg aku ambil:

Air longan ~ Sedap tau. Kalau air ni tak bg tambah susu pun, aku minum gak.


Milo + oat ~ Org kata boleh tambah dan pekatkan susu. For me, ia boleh memekatkan susu.

Bio C ~ Vitamin C boleh memberi tenaga dan membina ketahanan badan terhadap penyakit. Kalau demam, susu pun boleh kering. So you better be careful.

Iron Folic ~ Wanita memerlukan zat besi sbb kita byk kehilangan darah ketika period. Aku mmg amalkan sejak sebelum mengandung lg dah masih mkn sampai skrg.

Fruit and Vegetable Fibre ~ Ni aku amalkan sejak bersalin. Orang ckp, susah nak buang air besar lepas bersalin. Aku jadi takut. Hehe.. Yer la, dah la kena jahit kat bwh tu. Kalau terkena susah nak buang air, tak ke haru. So aku amalkan sejak dlm pantang. Alhamdulillah, tak susah pun nak buang air.

Calcium Magnesium ~ Ni pun aku amalkan sejak dulu. Lagi sesuai diambil oleh ladies yg selalu kena senggugut / cramp masa period. Ada sorang kwn aku, terus tak kena cramp lagi sejak amalkan mkn calcium magnesium. Mcm aku, aku tak pernah kena senggugut tp mkn utk memastikan tak kena rapuh tulang di kemudian hari. Aku pernah terbaca yg susu juga boleh kurang ketika period sbb kita akan kehilangan kalsium ketika itu. Perkara ni berlaku pada sesetengah wanita sahaja. Mcm last time aku period, alhamdulillah susu tak kurang. Tak tau la samada sbb amalkan mkn calcium magnesium atau sbb aku think positive.

Protein ~ Aku amalkan minum protein. Bancuh serbuk protein perisa Mix Berries dan minum. Sedap weih! Aku rasa, protein ni mmg membanyakkan susu sbb aku akan dpt extra bila pam.

Bila ckp psl protein nie, aku teringat yg hubby aku sibuk suruh aku minum protein masa pregnant supaya baby sihat. FYI, ada 2 org kwn aku amalkan minum protein ni time pregnant. Baby yg lahir tu, sorang berat 3.8kg. Sorang lagi 3.6kg. Hohoho.. tu yg aku taknak minum time pregnant tu. Takut lak rasanya kalau baby besar. Aku nie kan kecik je. Susah lak nak bersalin nnt. Kalau korang nak anak korang lahir beratnya 3.5kg ke atas, cuba la minum protein.

Tuesday, February 03, 2009

Bila Batrisyia sudah meniarap

Baru selesai membuat tag nie. Hehe. Kd, hutang mu sudah ku selesaikan.

Cuti hujung minggu aku habiskan dgn bermain dgn Batrisyia. Budak ni semakin lasak. And erm, byk kerenah. Hahah. Semenjak dah boleh meniarap nie, dia agak merengek. Bila nak meniarap je, mulut 'berckp'. Sibuk nak bgtau "Haaaa, sila la tgk. Saya nak meniarap nie". Pastu, bila dia meniarap ke kiri, tgn kiri dia mesti tersepit kat bawah. Dia pun akan cuba la melepaskan tgn tu tp tak boleh. Bila tak boleh, dia mula menangis. Terpaksa la pujuk dia dgn membawa dia berjalan-jalan satu rumah.

Bila dia senyap, aku baringkan dia semula. Dia akan cuba meniarap balik. And proses di atas akan berulang lagi! Adeh, penat melayan okay. Susah-susah, sumbat susu je. Terus diam. Hahaha.

Air liur dia juga byk meleleh.. DROOLINGGGGGG... Ramai yg bertanya, "Ape yg tak dpt mkn time mengandung dulu?". Hahaha, saya cukup mkn. Ape yg nak mkn, semua dpt! So air liur dia takde kaitan dgn kempunan ape2 eh. Plus, baby mcm dia nie, mmg la tgh byk air liur. Asyik hisap jari je. Sungguh, bila dgr dia hisap jari, rasa mcm jari tu sedap sgt. Rasa mcm aku nak je hisap jari dia tu.

Ayam Masak Sambal

Bab memasak, aku tak la hebat sgt. Aku suka makan simple-simple aje. Maksud aku, aku boleh masak lauk yg mak aku dah ajar aku sejak dulu. Kalau tang tiru resipi kat buku nie, aku tak berapa buat selalu la.

Masa Uni life, selalu jugak aku masak dgn bebudak rumah. Seronok bila sama-sama pegi JJ utk beli brg dapur. Sama-sama bergotong royong masak kat dapur. Kalau time open house, lagi la syok. Hikhik.

Bila ckp ttg memasak, aku tak nafikan ada yg kurang pandai memasak. Ada jugak yg tak tau masak langsung. Jgn terkejut kalau korang jumpa org yg tak reti potong bawang, siang ikan atau potong carrot tau! Aku dah jumpa org seperti ni. Aku dgn Sue Cinonet sendiri pernah mengajar sorang housemate cara-cara nak kupas dan potong bawang. Masa tu kitorang nak masak Tom Yam Campur. Bila si housemate nie tgk kitorang masak dgn selamba dan jayanya, dia terkejut. Dia rasa kitorang hebat! Aiyoo.. kelakar lak bila pk balik.

Masa umur 7 tahun, mak aku dah suruh tumbuk cili. Tumbuk pakai lesung batu. Bukan guna blender heh. Walaupun cili tu tak berapa lumat (sbb kecik lagi kan so tenaga tu tak kuat), mak aku ttp suruh aku buat. Kecik-kecik dah didedahkan dgn memasak. Lama-lama, resipi tu dah ada dlm kepala. Basic memasak tu dah tau.

Alhamdulillah, walaupun aku tak terror memasak tp boleh la nak masak kan? Hehehe..

Disebabkan tu, aku nak share resipi-resipi yg biasa aku masak. Bila tang memasak ni, selalunya aku main agak-agak je jumlah ramuan. Tapi bila teringat yg ada org mmg xtau nak agak-agak, aku bg la jugak kuantiti bahan-bahan yg diperlukan. Semoga jadi panduan kat org yg tak reti agak-agak. Utk org yg dah reti agak-agak, teruskan agak-agak itu.

Memandangkan aku dah jadi orang Sban-KL, resipi diolah ikut style Sban-KL gak la. Yg di italic tu, aku tambah kalau masak di Cheras. Org Cheras tak mkn pedas

Ayam Masak Sambal

Seekor ayam - dipotong ikut suka nak besar mana.. hehe
5 ulas bawang kecil - dihiris
2 biji bawang besar - dihiris ikut suka nak besar mana
4 senduk (3 senduk) cili kering yg sudah diblender
3 sudu besar sos cili
2 sudu gula
1/2 cawan air
3 biji tomato - dibelah empat atau 6
Minyak utk menggoreng ayam dan memasak

Cara-caranya.
1. Ayam digoreng dan diketepikan.
2. Panaskan minyak utk menumis.
3. Tumis bawang kecil hingga layu. Masukkan cili kering, sos cili dan tumis sampai masak.
4. Masukkan bawang besar.
5. Masukkan 2 sudu gula dan air
6. Biarkan kuah pekat sikit dan bawang lembut.
7. Masukkan ayam. Kacau rata.
8. Masukkan tomato (aku masukkan last sekali sbb tak suka tomato tu lembik sgt)
8. Siap utk dihidang
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.