Friday, January 30, 2009

Guilty-Di tagged oleh Siti Khadijah Adam

1st Tag
1. Use Google Image to search the answers to the questions below.
2. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer.
3. After that tag 6 people. (I tagged 10 people at the end of 2nd tag)
OK, HERE WE GO!
I am a



I really want to go to


My favourite place


My favourite things are









My favourite drinks are







My favourite foods are





My favourite colors are




I live in



I was born in




I attended




My favourite stories are




My hobbies are










I wish for





2nd Tag
RULES:
1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag 10 friends.
5. Everyone tagged has to do the same thing.
6. Have Fun!

IF SOMEONE SAYS ‘ARE YOU OKAY’ YOU SAY?
Hanging By A Moment by Lifehouse ~ sgt sesuai!

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
Like A Rose by A1 ~ haiyoo.. sgt jiwang kay.

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Can't Help Falling In Love by A Teens ~ take my hand, take my whole life tooooooo

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Love Takes Two by Westlife ~ woo, takde kaitan nieh!

WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
I'll Take The Tears by A1 ~ wallaweih, saya takkan berkorban tak bertempat

WHAT’S YOUR MOTTO?
Rumor by Lindsay Lohan ~ sila jaga tepi kain sendiri

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Dare You To Move by Switchfoot ~ yes, I dare to move.. long time ago.

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Because You Love Me by Celine Dion ~ this song is for them

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Mr. Brightside by The Killers ~ vocalist itu sgt hensem dlm video nie

WHAT IS 2 + 2?
Cannonball by Damien Rice ~ knp soalan ni camni?

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
In This Life by Ronan Keating ~ jiwangnye aku dgn best friend aku

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Our Lives by The Calling ~ buat yg terbaik

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Perfect Match by A Teens ~ hahaha, knp jawapan nie sgt sesuai?

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
Sampai by KRU ~ tak la beriye sgt kot

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
This I Swear by Nick Lachey ~ haha, the 2nd best song after You and Me by Lifehouse

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Brown Eyes by Beyonce ~ takde kaitan

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST??
Without You by Mariah Carey ~ siapakah ‘you’ itu? ahaks

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
Right Kind Of Wrong by LeAnn Rimes ~ to fall in love with a wrong person

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
Breathe Easy by Blue ~ I have no secret

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Welcome To My Life by Simple Plan ~ ?

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Where Is The Love by Black Eyed Peas ~ I want them to find love

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Guilty by Blue

Okay, kpd mereka ni, sila buat tag ni
1. Emy
2. Ezura
3. Faizah
4. Maisya
5. Weed
6. Po
7. Syiefa
8. Suraya
9. Mama Ryan
10. Farr

Thursday, January 29, 2009

Sgt lapar


Damn, sgt lapar selepas blog-hopping ke blogs yg berkaitan dgn makanan! Terbayang semua yg aku makan kat Italiannies. Jom la, sape nak makan kat sana??
Okie dokie.. out for lunch!

Milk production

I’ve been pumping at work 4-5 times a day for a week. My pumping schedule is 8.00am, 10.00am, 12pm, 2pm and 4pm (kalau sempat). As a result, my milk production makin bertambah. Alhamdulillah. Badan nie secara automatic menghasilkan susu mengikut demand.

Mengikut Sue, pengambilan makanan dan supplement yg boleh menambahkan susu hanya memberi kesan sebanyak 30% daripada penghasilan susu badan. Selebihnya, ia bergantung pada demand (pumping or feeding). Lebih byk sesi pumping/feeding, lebih bagus kerana ia memberi isyarat kepada badan supaya menghasilkan lebih byk susu. Tapi aku masih jugak amalkan mkn/minum milo with oat dan minum air longan.

Yang membuatkan aku lebih seronok, kalau dlm 3 jam tak pumping/feeding, dah mula rasa bengkak. Tu yg buat rasa seronok nak feeding and pumping. Menyusukan Batrisyia sambil pump sebelah lagi. Rasanya Batrisyia pun mcm dah kenal bunyi pam tu. Dia yg dah pandai pegang-pegang barang dah mula main-main dgn tube setiap kali sesi mengepam.

Harus diingat bahawa breast yg terasa kosong tak bermakna tiada susu. Besar atau kecil, bengkak atau tidak.. itu tidak menunjukkan berapa byk susu yg badan kita hasilkan. Malah, hasil selepas mengepam susu jugak tidak boleh dijadikan ukuran produksi susu kita. Jangan takut untuk terus menyusukan bayi selepas mengepam. Susu tu ada dan akan terus dihasilkan oleh badan selagi ada demand.

Setakat ni, stock hanya ada dlm 20+ botol susu (4oz per bottle). Sikit kan? Tapi takpe la, usaha tangga kejayaan. Sikit-sikit lama-lama jadi berbotol-botol. Ahaks. Aku segan sikit nak buat stock byk2 kat Cheras sbb kekurangan space. Tapi lately agak tak tau malu la. Takpe la. Untuk anak. Now, dah mula simpan stock kat Seremban. Everytime balik sana, mmg akan cuba simpan sikit-sikit. Setiap 2 jam, akan pump sekali. Dpt sikit pun takpe la, tu rezeki jugak. Bila campur-campur, dpt jugak satu botol.

I believe in something. Kalau kita betul-betul determine dan selalu berdoa, insya Allah Tuhan akan memudahkan segala kesulitan yg timbul. Batrisyia sudah menyusu hampir 4 bulan. Masih ada 20 bulan utk dia menyusu. Harap-harap tak tersungkur di tgh jalan.

Stocks di Cheras

Wednesday, January 28, 2009

Majlis Aqiqah Humaira Batrisyia

Isk, pagi-pagi lagi dah kena bangun..


Umi, bila nak start nie? Penat je saya pakai cantik-cantik

Umi, panas la. Haus tekak. Nak susu boleh?

Thank you aunties sbb dtg ke kenduri saya

Aunty Syiefa nak ambil gambar eh? Okay, saya cuba posing!

Best jugak bila ramai org nak pegang saya

Penat la main dgn semua org. Saya tidur kejap eh!

Alhamdulillah, semuanya berjalan seperti yg dirancang. Terima kasih kepada tetamu yg meluangkan masa utk hadir especially kawan-kawanku yg tetap dtg walaupun mlm tu sampai Seremban dah tgh malam dan kepenatan. Batrisyia pun tak buat ragam walaupun ramai org dukung dia. Ada jugak sedara yg selamba kejutkan dia walaupun dia tgh tidur. Takpe la eh.

Aku rasa dia penat sbb malam tu, dia tidur dari pukul 7 malam sampai 10 pagi keesokan harinya!

Suka tgk gambar-gambar dia masa kenduri ni sbb dia nampak mcm budak perempuan. Ho ho ho.

Friday, January 23, 2009

Saya sgt excited!

Sekarang dah pukul 2.30 ptg. 3 jam lagi nak balik. Ahaks, mengira waktu nampaknya. Sungguh tak sabar nak balik. Cuti 4 hari wooo...

Esok kami sekeluarga aku pulang ke Seremban. Cuti panjang la katakan. Lagi pun, nak buat kenduri aqiqah Batrisyia sekali. Satu ape pun tak prepare lagi nie. Ingatkan takde la nak buat paper bag utk tetamu yg baca tahlil. Tup tup, my parents nak jugak buat. So terpaksa la siapkan apa yg patut. Takde ape yg siap pun. Semua tak packing lagi. Tag nama je dah siap.

My ring sling sudah selamat sampai di rumah. I requested to self pick up the package sbb kalau minta dia hantar, mcm lambat nak sampai. Yer la, tak nyempat-nyempat nak cuba pakai. So Jeslyn from SassyMummy tetapkan utk jumpa kat Menara Maybank. Hubby la kena pegi ambil sbb dia tak kerja hari nie. Katanya, Jeslyn dah bagi dlm paper bag cantik-cantik. Tak sabar nak cuba pakai mlm nie. Ntahapehape aku nie kan? Tu pun nak excited sgt.. hahaha.

Aritu aku ada ckp yg aku nak beli RS (ring sling) from Rokabebe. Tapi tu la, aku cuba contact orgnye. No reply at all. Bad service la bagi aku kan. So aku cari other option. Ada org recommend beli RS from SassyMummy sbb akan dpt instruction CD sekali.Nanti la aku buat review psl ring sling nie eh.

Suamiku

Scene 1

Si isteri baru saja merendam baju-baju yg hendak dibasuh. Tak lama lepas tu si suami balik dr kerja.

Isteri: Nanti rendam la baju kerja tu. Senang nak basuh malam nanti.
Suami: Okay.

Malam tu, si isteri tgk si suami hanya letak baju tu kat atas baldi. Letak saja, tak rendam dlm baldi.

Isteri: Kenapa tak rendam baju?
Suami: Kan dah rendam.
Isteri: Meh tgk.

Si isteri tunjuk apa yg si suami dah 'rendam'.

Suami: Tu bkn rendam ke?
Isteri: Ni letak. Kalau rendam, baju tu masuk dlm air sabun tu.
Suami: Oooooo....

Scene 2

Si isteri baru selesai mengepam susu dan menyusukan baby.

Isteri: Abang, tolong masukkan susu dlm peti ais ye. Pastu tlg basuhkan benda nie (breast shield). Yg putih (valve) tu boleh buka tau.
Suami: Okay.

Si suami pun turun ke tingkat bwh rumah utk simpan susu. Seketika kemudian, dia masuk ke bilik sambil bwk benda yg dia patut basuh.

Isteri: Dah basuh?
Suami: Dah
Isteri: Basuh camne?
Suami: Basuh dgn air la.
Isteri: Hah? Tak basuh dgn sabun ke?
Suami: Kena basuh dgn sabun ke?
Isteri: La, kalau pakai air je, tu bkn basuh.
Suami: Abes tu, ape?
Isteri: Tu jirus.
Suami: Mane la tau nak kena pakai sabun.
Isteri: La, kalau camtu.. nnt abang mandi, jgn pakai sabun tau!

Adoi abang.. nak ckp camne lagi ek? I still love you anyway!! Hehehe..

Thursday, January 22, 2009

Headband

Saya tgh busy nie yer tuan-tuan puan-puan.

BUSY mencari headband yg cute utk Batrisyia. Apsal la susah nak cari yg cute mcm kat sini!

A little update. Kami dah ordered baby sling from SassyMummy. Esok dpt. Tak sabar nak cuba.

Mane nak cari headband? Ada sesapa leh tlg? Headband from Lovely Lace aku kurang berkenan.

Wednesday, January 21, 2009

Dia pun tahu menangis

2 hari lepas, my MIL bertanya, " Humaira tak menyusu malam ke?". Aku jwb, "Menyusu la". Dia ckp, "Mak tak pernah pun dgr dia menangis malam-malam". Aku senyum je.

Batrisyia jarang menangis malam-malam. Masa dia berumur kurang 2 bulan, ada la dia menangis. Tapi skrg, tak lagi. Dia hanya akan merengek sikit-sikit. Me as a mother alert la yg dia nak menyusu. So terus bgn dan menyusukan dia. Takde la dia menangis.

Now, dia akan bgn dlm 2-3 kali je setiap malam. Tak la mengganggu tidur. Boleh bertahan lagi. Hikhik.

Sape kata Batrisyia tak menangis? Cuba click gambar kat bwh. Siap berderai-derai air mata dia.

Tuesday, January 20, 2009

Baby Sling

She's a big girl now. Cepat boring bila kena duduk dlm stroller kalau stroller tu tak bergerak. Contohnya masa kitorang tgh mkn kat restaurant. Awal-awal tu dia senyap lah. Bila dah lama-lama, dia mula tak senang duduk.

So hubby mula la terfikir nak beli baby carrier. Cari kat mall, takde yg berkenan di hati. Dia kata, dia nak yg simple je. So aku kata, cari la baby sling. Tapi setakat nie, mmg takde baby sling dijual dia mall. So aku surveyed kat Internet dan tunjukkan kat dia.

Ada satu yg dia berkenan kat Rokabebe.

Sgt simple. Sgt senang. Paling penting, boleh pakai byk cara. Nak beli ke eh? Bagus tak? Ada tak sesapa pernah ada pengalaman pakai baby sling?

Senang je nak buat baby sling. Aku dpt step by step dari Breastfeeding 123. Tapi sesungguhnya aku malas nak jahit sendiri. Kurang masa nak pergi cari material. Ada sesapa yg baik hati nak tlg jahitkan tak? Sgt la appreciate kalau ada yg sudi nak tlg jahitkan =)

Monday, January 19, 2009

Sayang

I feel LOVE


Her first gown

Kononnya, aku ckp kat hubby.. "Minggu nie kita tak payah keluar mana-mana. Duduk rumah je". Tu kononnya la.

Tapi kita hanya mampu merancang.. hehe..

Hari Ahad, aku checked dlm almari dan pilih baju mana nak dipakai oleh Batrisyia utk majlis aqiqah dia. I choosed this dress. Aku tanya hubby, "Boleh ke pakai gown? Tak salah ke?" Entah, sbb majlis aqiqah kan.. tp tu la, takkan na pakai baju kurung. Hehehe.

Cantik tak?


Ku suruh hubby cuba pakaikan kat anak dia. Dia 'pakaikan' camni lak

Gown nie ada seluar dalam sekali tp agak besar. So terpaksa la keluar utk beli seluar dalam. Tempat paling dekat kat Jusco Maluri la. Masa pegi tu, kitorang tak lunch lagi so pegi lunch kat Madam Lim's Kitchen dulu.



Wah, sale sana sini tp tak la tergoda. Beli apa yg patut je. Tgh jalan-jalan kat sane, kwn hubby called. Opps, bukan kawan tp colleague. Mr. Gumana nie, kalau nak pegi mana-mana, mesti nak call hubby aku. Ajak pegi sama. This time, dia ajak pegi makan beriyani. Dia ni mmg suka makan beriyani. "Rohaizat, let's Beriyani!".. Hahaha.. camtu je ayat dia.

Therefore, pegi la jemput Gumana kat condo dia. Condo tu bklg Twin Tower je. This time, dia nak makan kat Restoran Kg. Pandan kat Jalan Yap Kwan Seng tu. Dia suka beriyani kat sana.

"Hoo... she's so tiny. That's what I love about Asian. You're so tiny". Ceh, ke situ pulak mamat nie.

Batrisyia mcm terpinga-pinga bila Gumana pegang dia.

Pic of the day:

Friday, January 16, 2009

Lunatots Online Store menyumbang utk Gaza

Kawanku yg sorang nie ada online store. Agak bangga jugak la sbb dia sgt bersungguh-sungguh. Semalam, dia tak update langsung blog nye. Hairan sbb dia nie blogger tegar. Tiap-tiap hari mesti nak update. Sakit lagi kah dia?

Kebetulan, ptg tu dia online. Sempat la ber chatting. Rupa-rupanya, dia update online store dia. Kepada ibu-ibu, boleh la menjenguk online store dia. Kalau nak beli brg, lagi bagus kerana Lunatots Online Store akan menyumbangkan 2% drpd hasil jualan dari 15 January 2009 hingga 29 February 2009 kepada Palestine.

Semoga warna Palestine tabah dan kuat menghadapi serangan tentera Israel yg durjana tu.

Okay la.. ni gambar Batrisyia nak tidur.

Nail polish by Tsuya Tsuya

Erk, berkilat tak kuku gelasku?

Aku bkn pakai pengilat kuku tau. Eh, nampak berkilat tak nie? Kalau tak, leh jumpa aku in person. Meh aku tunjukkan kilat nye.

Ingat tak aku ada ckp kat entry nie ttg sorang promoter yg sibuk promote brg dia kat aku? Actually nie la barangnya.


Ini bukan biskut atau getah pemadam yer. Ini pengilat kuku by Tsuya Tsuya. Warnanya berbelang-belang biru, purple dan putih. Ia berasaskan plant oil. Permukaan biru utk buff dan permukaan putih utk shine. Purple aku tak tau dan aku tak tanya.

Cara nak pakai dia senang aje. Memula gosok kuku dgn biru dan kemudian kilatkan kuku dgn putih. Kalau nak hilangkan oil tu, gosok balik kuku dgn biru. Sgt senang. Kuku pun cantik. Kilat gitu!

Harga? RM12.90 sahaja!

Thursday, January 15, 2009

24oz for 11 hours

Setiap hari, aku akan bekalkan 6 botol EBM utk Batrisyia. Kalau dulu, kdg2 berbaki satu botol, kdg2 habis licin. Now, dah seminggu aku bawa pulang 6 botol susu kosong setiap petang. Wah, anakku sudah makin kuat minum. Tu pun dia dah minum susu sebelum dihantar ke taska.

Sebelum nie, aku bekalkan 3.5oz utk setiap botol. Dia minum laju tau. Kalau tgk dia minum, mcm tak cukup. Gelojoh sungguh anak aku nie. Tak padan dgn badan dia. Hubby ckp, maybe sbb susu mak dia sedap sgt. Hehehe. Hmm, tapi tak gak montel.

Baru-baru nie, aku cuba bagi 4oz susu walaupun kalau refer pada milk intake chart, 3.5oz per feeding sesuai dgn berat 5kg nye itu. Pun licin! Sejak dr hari tu, kalau rezeki dia lebih, aku akan letak 4oz susu dlm botol. Ahaks, 6 botol susu yg berisi 4oz setiap botol bersamaan dgn 24oz susu yg aku perlu pam setiap hari. Leh imagine?

I’m not sure samada dia byk muntah kat taska ke tak. Tapi kalau kat rumah, dia dah tak keluarkan susu yg dia minum lagi dah. Tapi tu kalau dia sendawa la. Tak tau la kat taska tu dia disendawakan ke tak. Yer la, kalau kita tanya budak taska tu, mesti la dia ckp dia sendawakan tp kita tak tau dia ckp benar ke tak. Think positive je la ek. Kalau dia byk muntah, sian dia. Membazir je susu yg dia minum.

I’m trying to change my pumping session at work from 3 times to 4 times. Hari nie baru nak cuba. Selalunya kat rumah pulak, akan ada lagi 3-4 kali pumping session, dilakukan ketika menyusukan Batrisyia. Semangat tak aku? Lantak la kan kalau org kata aku kejap2 berkurung dlm bilik.

Kalau terjaga tgh malam pun, ku gagahkan mata utk pump susu. Dlm hati, bengkek je tgk hubby tidur dgn nyenyaknya. Yer la kan, kita tgh pump susu, dia tidur. Kita nyusukan anak 20 minit, dia bgn utk sendawakan anak 3 minit je (yer aa Liz oii, takkan ko nak laki ko sendawakan anak ko 20 minit jugak). Sungguh tak adil.. hehe. Kalau ada susu yg nak kena letak dlm peti ais, aku dgn tanpa belas kasihan akan kejutkan hubby dan minta tlg dia pegi simpan. Ahaks.. dasar dengki dlm hati. Hahaha..

Pagi nie, Batrisyia agak meragam. Bangun pukul 4 pagi sbb nak susu. Okay la. Susukan mcm biasa. Bila letak dia dlm playpen, tak lama lepas tu dia nangis semula. Hubby ambil dia dan letak kat atas katil. Kdg2, dia nak tidur atas katil. Dia senyap sekejap. Tak tido. Mata melilau pandang kiri kanan. Kitorang sambung tidur. Tak sampai 10 minit, dia nangis balik. Mula-mula, merengek. Kitorang biarkan lagi. Pastu, mula menangis perlahan. Laki aku buat tak reti je. Siap ckp, “Biar je dia nangis”. Ceh, camtu lak. Bila dia dah nangis kuat, baru la aku bgn. Dia pandang aku dgn muka kesian. Pastu buat muka nak nangis.. dan terus menangis dgn kuatnya. Aku angkat. Dia senyap. Nape la budak nie.. Aku letak, dia nangis balik. Aku angkat balik. Sakit perut ke? Pampers penuh ke? Tak jugak. Nak terlentok dia kat bahu aku. Last-last aku nyusukan dia balik sambil mengepam. Sudahnya dia tidur masa menyusu. Wah, bunyi pam dah jadi lullaby dia kot.

Tak dpt daku nak tidur semula. Terus bgn, mandi, sembahyang dan bersiap. Masa serahkan dia pada penjaga kat taska, dia masih tidur lagi. Tgk muka dia nyenyak tidur, terus hilang rasa penat dan ngantuk melayan dia pagi tu. Takpe la, anggap je la semua kepenatan nie satu exercise. Leh maintain badan. Kwang kwang kwang…

Penat mmg penat tp bila tgk muka anak, terus hilang rasa penat! Best kan?

Wednesday, January 14, 2009

Tanpa by Sixth Sense

Best la dgr lagu nie. Eventhough mcm jiwang karat sikit tp bila lama-lama dgr, sedap lak.

Kenapa aku rasa vocalist Sixth Sense buat suara mcm Irwansyah?

Tanpa by Sixth Sense

Resah yang ku ubah dalam kata
Melukiskan kesunyian
Tanpa engkau aku tak mengerti

Meski pagi itu menatapi
Akan sunyi tanpamu
Menemani aku sepi

Tanpa..
Cintamu aku resah
Tanpa..
Kasihmu aku hampa
Tanpa..
Dirimu aku mati hohoo…

Kini benar-benarku rasakan
Dalam benuk hatiku tanpamu
Ku tak mengerti
Takut
Takut jauh dari dirimu
Kan kau tinggalkan aku sendiri
Tanpamu ku mati
Hohoo…

Resah yang ku ubah dalam kata
Melukiskan kesunyian
Tanpa engkau aku tak mengerti

Yang mana satu idaman kalbu?

Semalam, teringat nak sms seorang kawan sek men. Kalau betul kiraan aku, dia dah lahirkan anak.

She replied my sms. Katanya, anak dia baru 22 hari. Dpt baby boy. Alhamdulillah. Katanya lagi, sakit bersalin tu hanya ibu-ibu saja yg tahu. Tak tahu la sejauh mana sakitnya. Kalau minta dia describe pun, takkan sama apa yg korang rasa dgn pengalaman dia sendiri.

Anyway, aku tanya satu soalan, “Nyusukan anak tak?”. Dia jwb, “ Anak bagi susu tepung je. Susu badan takde la.Cyan la jugak tp nak wat camne”. So aku terangkan kat dia konsep demand-supply and bg galakan kat dia agar bf anak dia sekerap mungkin. Then dia replied yg sms dgn 3 alasan kenapa dia takleh bf anak dia.

Aku tak la condemn org yg bottle feed anak mereka. Seriously, aku tak condemn sbb bg aku, tu pilihan masing-masing. Aku tak kata susu tepung tu tak elok langsung. Kalau tak elok langsung, tak la aku hidup skrg nie (aku dulu minum Dumex and masuk darjah 1, tiap-tiap hari aku minum Fernleaf). Aku tak suka kalau org yg bf anak mereka meng ‘condemn’ org yg bottle feed anak mereka. Begitu juga la sebaliknya. Masing-masing diberi 2 pilihan. Terpulang la nak pilih yg mana satu kan?

Aku hanya boleh bercakap ttg kebaikan memberikan susu ibu kepada anak. Kdg2 nampak aku beriya sgt. Bukan nak bangga tau. Cuma nak menaikkan semangat diri sendiri.

Orang nampak bf nie senang. Ada org yg heran bila aku ckp aku still bf Batrisyia. Diorg heran sbb susu aku banyak lagi sedangkan susu diorg dah kering masa dlm pantang lagi. Hmm, dari luar nampak semuanya indah kan? Diorg tak tau betapa aku berhempas pulas nak make sure susu tu ada utk anak aku. Diorg tak tau perut sampai kembung sbb minum air byk sgt, mkn byk, bangun malam-malam utk pam susu. Balik dr keje je, terus masuk bilik utk pam. Tak sempat nak rehat tau! Bila susu mcm tak sampai target, mula la menggelabah. Mula la rebus longan, makan oat. Eii, kdg2 rasa muak dgn oat. Hehe.. tapi ku tahan sbb ku hanya nak berikan susu ibu utk anak.

Walaupun Batrisyia comel je orgnye dan tak tembam mcm babies lain yg minum susu badan, dia tetap sihat. Kalau sakit pun, cepat recover. Mcm aritu, demam 2 hari je. Kalau tgk anak-anak buah aku yg demam kat rumah tu, seminggu pun ada yg belum sihat lagi. Mungkin ni salah satu kebaikan minum susu ibu.

Jaid, kepada bakal-bakal ibu, cubalah menyusukan anak sendiri. Lebih senang kalau korang cuba 1) menyusukan anak pada awalnya daripada 2)tak cuba langsung then tiba-tiba nak mulakan penyusuan badan. Erk, paham tak apa aku cuba nak terangkan? (Aku rasa korang tak paham sbb tu aku letak 1 dan 2)

Pagi tadi, masa breakfast dgn hubby, dia beritahu yg dia jumpa sorang kwn sek men aku yg baru dpt anak beberapa bulan yg lalu. Kwn aku ckp yg wife dia pun masih menyusukan anak mereka. Congrats!

Tuesday, January 13, 2009

Pinky!






Dah pandai malu-malu yer!

Jalan-jalan di Jusco AU2

Sabtu lepas, kami ke Jusco AU2. Pergi pun dah petang. Ingatkan ramai la org. Tapi tak ramai rupanya. Bagus la, boleh jalan-jalan.

Hubby with Batrisyia at the lobby
Tempat pertama yg aku pegi ialah tempat baju baby. Nak belikan beberapa helai baju tidur Batrisyia. Dia dah byk baju siang. Baju malam sikit je. Baru je nak pilih baju, Batrisyia nak susu. So pegi la Baby Room kat First Floor berdekatan lift. Masa tu tak tau yg rupa-rupanya ada lagi satu Baby Room kat Baby's Department.

Memandangkan Jusco AU2 nie baru, Baby Room pun masih cantik lagi. Sgt selesa. Aku mmg suka Baby Room Jusco. Tak tau kenapa. Cuma yg kat sana, takde baby coat kat dlm bilik. Bila bf, dpt la bilik khas utk bf. Tak campur dgn ibu-ibu lain yg bottle feed their babies kat luar.


Inside the small room for breastfeeding mummy

To change diaper

Complete facilities!


Lepas selesai, baru la boleh pergi cari baju utk dia. Best shopping kat sana sbb tak sesak mcm kat Jusco Maluri. Ruang pun luas. Nak bayar pun tak payah beratur. Lama jugak pusing-pusing cari brg. Then, kami ke surau sbb nak solat Asar. Hubby pegi solat tu sementara aku bawa Batrisyia ronda-ronda dlm supermarket. Sorang promoter nie sibuk promote aku satu brg nie (aku akan buat entry psl brg nie kemudian). Masa dia tgh tulis resit la aku terperasan yg handbag aku takde dgn aku. Aku terus gelabah sbb aku rasa aku tertinggal my handbag kat Baby Room.

Dgn sorong stroller Batrisyia tu, aku berlari ke lif dan kemudian ke Baby Room. Aku checked bilik yg aku masuk tu, takde pun handbag. Habis la, dah la duit beratus-ratus dlm tu. Aku dah terbayang beg tu kena rembat. Aku nampak pak guard. Guard kan ada walkie talkie. So aku minta pakcik tu tlg hello hello staffs kat sana ty samada ada sesapa pegang my handbag ke tak. Dipendekkan cerita, my handbag ada kat JCard Counter. Alhamdulillah. Selamat. Menurut kata budak kat kaunter tu, aku kira bertuah sbb aku org pertama yg berjaya jumpa balik brg yg dah ditinggalkan dlm Baby Room. Setakat nie, org lain yg teringgal brg dlm tu, semua brg mereka lesap!

Selepas sesi 'terkejar-kejar' tadi, perut terus jadi lapar. So kitorang mkn kat Arena.

Nasi Goreng USA with Homemade Air Mata Kucing yg sgt sedap!!!

Air mata kucing tu mmg sedap la weih. Tak puas minum 1/2 cawan. (1/2 cawan lagi hubby aku curi-curi minum masa aku pegi surau). Tak sempat nak check semua kedai kat sana. So next time aje la eh.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.