Wednesday, December 30, 2009

Moroccon Stewed Chicken

Apakah corak pemakanan yg anda amalkan sekarang?

- Main belasah je makan apa yg ada depan mata.
- Opps, I tak lunch la. I'm on diet.
- Saya hanya mkn sesudu nasi sehari.

Samada sedar atau tidak, lebih ramai cuba control mkn bagi memastikan berat badan tak naik. Penting ke mkn dlm kuantiti yg sedikit? Atau lebih teruk, menahan lapar dan hanya mkn sekali sehari?

Nowadays, byk sgt product pelangsingan badan yg terdapat di pasaran. Ada yg terbukti berkesan tapi anda perlu continie mkn/minum product tu secara berterusan.

Bukan benda ni tak bagus. Malah, benda tu bukan racun tu. (Tapi harus diingat, ada beberapa produk telah diharamkan kerana ia menambahkan toxin dlm badan!).

Bagi aku pulak, corak pemakanan yg sihat mmg penting. Tapi senaman jgn sekali-kali dilupakan. Senaman adalah program penurunan berat badan yg terbaik! Tiada kesan sampingan melainkan anda tidak menggunakan teknik yg betul.

Kami dlm proses menukar corak pemakanan kami. We opt for a healthier choice. Starting for today, aku akan share menu utk pemakanan sihat yg aku dah cuba. Sama-sama la kita berubah.

Ok, for last nite dinner..

MOROCCON STEWED CHICKEN (serves 4)
taken from Men's Health



Ingredients:
1 lb boneless, skinless chicken thighs
1 large zucchini, cut into cubes
1 can (16oz) garbanzo beans
1 can (14.5oz) diced tomatoes
chopped fresh cilantro for garnish
1/2 tbsp olive oil
Salt and pepper to taste
1 cup chicken stock or water
1/2 tsp cayenne pepper
1 tsp ground cumin
1/2 tsp ground cinnamon

Directions
1. Heat the oil in a large saute pan or a wide pot over medium high heat. Season the chicken thighs with salt and pepper, place them in the pan, and cook them for 2 to 3 minutes on each side, until they brown thoroughly. Add the zucchini and continue cooking, stirring occasionally.
2. When the zucchini pieces have browned lightly, add the garbanzo beans, tomatoes, chicken stock, cayenne, cumin, and cinnamon. Turn the heat to low and simmer for 10 to 15 minutes, until the chicken is tender and cooked through. Season to taste with more salt and pepper and garnish with chopped cilantro.

After-thought:
Actually, aku hanya buat half dari resipi nie sbb kami berdua saja. So pandai-pandai la adjust bahan. Resipi ni SEDAP. Kalau tgk bahan, rasa mcm takde rasa aje kan? Tapi aku suka bila dah siap masak. Mmg rasa sedap. Utk lebih pedas, maybe boleh tambah cayenne pepper.

Note:
Kita akan nampak bahan-bahan yg kita jarang guna.. zucchini, cayenne pepper, ground cumin, ground cinnamon. Terasa mcm mahal. Mcm herb, selalunya kita nak beli brand McCormick. Mahal kan? Sebenarnya, kita sebagai tukang masak kena pandai cari substitute. Cuba tanya, kalau aku tak guna bahan nie, terjejas tak rasa makanan?

So for zucchini, aku ganti dgn Japan Cucumber sbb zucchini dah habis.

For cayenne pepper, aku rasa mcm membazir je kalau beli. So aku guna serbuk cili Baba's!

Aku tak letak ground cumin.

Daripada beli ground cinnamon dari McCormick, korang boleh buat sendiri. Tumbuk ke kayu manis hingga jadi serbuk! Lagi murah!

Garbanzo beans tu ape? Setelah meneliti kamus masakan, aku masih blur. Rupa mcm kacang kuda tapi tak tau la betul ke tak. Tapi aku letak je kacang kuda yg dah direbus. Sedap gak! Kalau letak kacang peas pun sedap jugak rasanya.


Nutritional Facts per serving

CALORIES - 355.7 CAL
FAT - 12.1 G
SATURATED FAT - 2.9 G
CHOLESTEROL - 77.3 MG
SODIUM - 695.2 MG
CARBOHYDRATES - 31.2 G
TOTAL SUGARS - 4.9 G
DIETARY FIBER - 6.5 G
PROTEIN - 29.4 G

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.