Monday, November 09, 2009

What is a Toddler?

Taken from http://wholesometoddlerfood.com/. Rasa mcm cute je diorg punya definition.

What is a Toddler?We think it is important to define what a Toddler is and what ages are reflected in this website. The American Heritage Dictionary defines a Toddler as:

One who toddles, especially a young child learning to walk.

A size of clothing for children between the ages of about one and three years.

We like to define a toddler as:

A child who is between the age of 12 months and 48 months old (1 year and 4 years old)

One who loves to eat food one day and then dislikes that very same food the next day

One who requires a lot of clean laundry, tidying-up after, and lots of attention, and constant amusement and stimulation

One who is methodical and focused in his or her attempts at launching a spoonful of mashed potatoes as easily as a robotic arm assembles a car!

One who's innocence and wonder inspires us to do better

One who possesses an abundance of love to share

One who is unconditional in the giving, and delightful in the receiving of that love, along with showering hugs, kisses and smiles to those around him or her; a true joy and a true blessing to treasure


Anakku juga dah dlm kategori toddler. Walaupun orgnya halus dan kecil, jiwanya besar dan tenaganya mcm tak reti-reti nak abes. Bila duduk rumah, penat melayan dia je la tp hati rasa puas tgk dia gelak-gelak. Bila tgk dia tidur kepenatan, rasa mcm masa tu berhenti seketika.

Makin bijak pandai. Faham beberapa perkataan baru. Mula belajar new sign language. Her fave 'pet' at this moment is TURTLE. Dah la elok je kat dinding taska ada terlukis gambar turtle. So before masuk kereta, wajib pegi tegur dan lambai turtle tu dulu. Dah pandai bagi salam nak masuk rumah walaupun ayatnya tak berbunyi sebijik "Assalamualaikum". Suka kacau umi dia lipat baju. Umi lipatkan dan dia akan punggah balik baju yg dah elok dilipat. Baju yg belum lipat, taknak usik pulak eh?

Byk sgt benda baru ttg dia yg boleh ditulis tp macam malas nak penuhkan kat sini dlm satu entry sahaja. Nanti org kata menyemak, over, perasan bagus.. ingat ko sorang ada anak? Hehe.. mode perasan org mengutuk dr jauh.

So, what is a toddler?

3 scribble(s):

WanYgBest said...

ala liz, blog ko, suke hati ko la kan nak tulis ape, better tulis psl anak dr tulis merapu2 mcm blog aku...huhu...

sekurang2nya, catatan ko psl anak leh jd rujukan org lain spt aku nih...leh tgk cth2 development milestones anak ko...jgn biarkan org menyekat kebebasan ko menulis...aku suke je baca...sape tak suke tuh, p la cari blog lain...hehehe

Liz Rohaizat said...

wan> ahaha, gitu ke? yer la. ada org ckp blkg. aku kan x suka org ckp blkg.

as a parent, kita akan rasa anak kita hebat walaupun kita tau ada anak org lain lg hebat dr anak kita. kalau kita tak hebatkan anak kita (di mata kita sndr), sape lg kan?

anak aku x la sehebat anak org lain. berjalan pun belum boleh lg. setakat 4-5 langkah tu, apa sgt la kan. tp aku ttp nak meraikan kehebatan dia dpt jln 4-5 langkah tu. hikhik.

mmg kdg2 pelik dgn manusia. dia tak suka apa yg kita tulis tp dia nyibuk kat blog kita gak.

aku xnak ambil pusing sgt la. kalau suka, please come again. kalau tak, please find other blog.

zidni said...

toddler...

when your child is already toddling around. dah boleh berjalan (with short steps) ke sana ke mari!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.