Monday, November 02, 2009

The Time Traveler's Wife: Movie review


Beware of the spoiler.

Setelah lebih sebulan aku menunggu utk tgk movie nie, akhirnya berkesempatan nak tgk hari Jumaat lepas. Bilik 3/4 penuh. Tinggal beberapa seats di bahagian hadapan je yg kosong.

Ok la, taknak cerita ttg pengalaman aku bawa Batrisyia tgk movie nie. Haha.. sgt interesting!

Walaupun byk reviews dr penonton mengatakan mereka dissapointed dgn filem ni sbb tak sama dgn buku, aku rasa filem ni tak la teruk sgt. Buku tu tebal, mesti la byk plot kan? Kita tak boleh nak harapkan filem tu sebijik mcm dlm buku sbb filem tu hanya berdurasi 110 minit. Jadi kepada peminat buku TTTW, don't put your high expectation.. jgn dissapointed bila ada plot dlm buku tu tak dimasukkan dlm filem. (Yeah, aku rasa kalau diorg masukkan scene Clare ikat Jason kat pokok tu, mesti best!).

Jalan ceritanya masih bagus dari kaca mata aku. Dlm filem ni, beberapa watak penting telah digugurkan. Tiada Ingrid, tiada Ben. Malah, keluarga Clare pun keluar sekejap je. Tak mcm dlm novel di mana kita dpt kenal keluarga Clare dgn lebih dekat. Watak Gomez pun jadi baik. Dia mcm abang dan sedaya upaya nak protect Clare. Tak mcm Gomez dlm novel, yg mana dia simpan perasaan kat Clare.

Kalau dlm buku, Henry mula time travel masa birthday dia yg kelima, dia pegi Field Museum. Tapi dlm filem, dia time travel masa dia kemalangan dgn mak dia. Ni salah satu perkara yg berubah. Walaupun tak sama mcm dlm novel, aku tak rasa perkara ni mengganggu aku pun. (Tak seperti beberapa penonton yg lain, mempertikaikan knp filem ni camni. Hmm.. entah la korang nie).

Comel je Clare masa kecil, masa mula2 jumpa Henry. Sgt cute ok bila dia marah dan baling kasut kat Henry. Ni mmg mcm dlm novel. Mmg la sweet rasanya kalau laki korang time travel and jumpa korang masa kecik kan? Creepy pun ye gak. Hahaha..

Dlm novel, Clare digambarkan sebagai seorang yg sgt penyabar dlm menghadapi suami dia sebagai time traveler. Dia tabah bila laki dia takde kat rumah. Dia tak mempersoalkan apa-apa. Tapi dlm filem, watak Clare diubah menjadi seperti perempuan biasa yg geram dan marah bila suami lama sgt time travel sampaikan terlepas Chirstmas (Henry time travel selama 2 minggu), dia kecewa bila dia tak dpt buat kerja kat rumah sbb rumah diorg kecil sgt, dia marah kat Henry bila Henry buat vasektomi. Clare seperti wanita biasa. Tak mcm dlm novel di mana, mcm takde org je yg mcm Clare nie.. hehehe.. bagus. Aku suka Clare yg dlm filem sbb lebih realistik.

Bagaimana Clare mengandung walaupun Henry dah buat vasektomi? Dlm novel, Henry yg berumur 33 tahun, pergi ke masa hadapan di masa Henry masa hadapan beruur 37 tahun, Clare berumur 29 tahun. And viola! Dlm novel pulak, kira terbalik sbb Clare mcm main tipu. Hehe.. dia dpt tahu Henry dari masa lampau dtg ke masa diorg so dia pergi jumpa Henry yg muda tu and viola! Ok, kenapa aku asyik guna 'viola'? Hahaha.. xpe..xpe..

Aku rasa part yg buat org betul2 sedih ialah ending part. Pembaca novel dia mesti tau yg Henry time travel ke masa hadapan dan jumpa Clare yg dah berumur 80-an. Jadi, Clare meneruskan hidup dia dan tunggu masa utk jumpa suami dia semula (walaupun suami dia dah mati). Dlm filem pulak, Henry tak bgtau Clare yg dia akan jumpa Clare masa anak dia umur 9 tahun. Clare dgn anak dia pulak, tetap tinggalkan baju kat meadow sbb diorg taktau samada Henry akan dtg ke tak.

One day, Henry time travel ke masa tu. Alba suruh anak-anak Gomez pergi panggil Clare kat rumah. Sambil Henry cerita kat Alba tentang pertemuan pertama dia dgn Clare kat meadow tu, scene tunjuk Clare berlari ke arah meadow (mcm masa dia kecik2 dulu) utk jumpa suami dia. Mmg touching weih. Aku pun sedih. Lagi sedih bila Henry vanish semula, lepas tu Clare mcm nak nangis tp bila anak dia pandang dia dan angguk2, dia faham yg dia berdua kena teruskan hidup dan tunggu lagi samada Henry akan kembali atau tak. Clare lipat baju tu dan simpan balik.

Aku rasa scene ni la yg buat org menangis kot. On the way nak turun ke car park, 2 ladies yg jalan depan kitorang nie menyeka air mata.

Kesimpulannya, aku suka movie ni walaupun ia tak sehebat novel.

7 scribble(s):

azurerin said...

mcm best cter ni..takper laa aku tunggu dvd kuar laa..cam tak sempat nk tgk wayang..papadom pun tak tgk lagi ni..huhuh..

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

i tak baca entry ni..scroll down terus komen..hikhikhik...

tunggu tgk sendiri aaa...

Liz Rohaizat said...

ezu> dvd lmbt lg.

mama miya> hahaha. bila nak tgk? tp ye la, cite ni mcm gelojoh sgt, cepat je. x smpt nak menghyati

zidni said...

ni sure kene baca buku nya dulu

Liz Rohaizat said...

zidni> aku rasa, ko pegi tgk movie dulu. lps tu baru baca buku. nnt x la kecewa dgn movie tu sgt.

WanYgBest said...

i've been wanting to read the book fo0r ages...tp jenel2 ni pun x tebaca, hahaha...so, last week kwn aku ckp dia dah doload movie tu, so kitorg tgkla...

storyline best, sbb lain dr yg lain..cuma, mula2 agak confusing, sbb kitorg xtau umur Henry bile dia travel tuh...pastu cam dia kata dia xleh ctrl bila dia akan travel, tp masa Claire kwin tuh, bleh plak Henry yg masa depan dtg cover majlis tuh...

ape2 pun aku lg suke cite nih dr avatar....huhuhu

Liz Rohaizat said...

wan> dia kena baca buku, baru leh paham. haha.. actually, bkn dia "leh cover" tapi mcm nie. Meh aku terangkan. tgh xde keje nie.

dia taktau bila dia akan travel ke masa hadapan atau masa lalu. so selalunya bila dia time travel, perkara pertama yg dia akan buat ialah cari baju utk dia pakai sbb dia bogel. kedua, dia akan cuba cari maklumat seperti kat mana dia berada dan tarikh pada hari tu.

kalau ikut novel, masa dia time travel tu, dia berhenti kat stesen minyak. kat situ, dia tgk newspaper. dia tgk hari tu ialah hari perkahwinan dia. so dia tau la knp dia time travel ke hari tersebut. dia tau yg dia akan 'hilang' masa hari perkahwinan dia. dan dia tau yg dia kena cover majlis tu. begitu la.

kalau ikut teori dia, dia akan time travel ke tmpt2 yg ada kaitan dgn dia dan tmpt2 yg memerlukan dia berada di situ.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.