Tuesday, November 03, 2009

Now, I can eat a lot yo!

Alhamdulillah, our little girl is not a picky eater. Kalau tak, pening kepala kitorang nak fikirkan menu utk dia. Jgn tertipu dgn tubuh badannya yg comel itu. Orangnya kuat mkn. Bkn la bermakna dia mkn berpinggan-pinggan tapi dia akan terasa nak mkn bila nampak orang mkn atau bila nampak ada makanan depan mata.


Last weekend lepas mandi pagi, dia sempat minta 'cukai' nasi lemak kat tokwan dan nekwannya masa lalu meja makan. Padahal masa tu dia dah breakfast. Nekwan ckp "bye bye", Batrisyia ckp "mamam... mamam". She refused to wave back. Sebaliknya dia ngangakan mulut minta disuap nasi lemak.



Officially, she eats Calciyum everyday! Selalu bg satu tube tp kdg2 dia bising nak 2 tubes. Layan... Kat nursery, makan nasi 2 kali. Thanks to Dila yg bersedia utk suapkan dia nasi lagi satu kali. Malam, selalunya dia mkn dgn kitorang. Jadi di masa ni, mesti masak lauk yg sesuai dgn perut dan sistem penghadaman dia.


Kalau bawa dia ke pasar malam / bahagian makanan di hypermarket / restoran, mulut becok sebut "mamam.. mamam...mamam". Siap tunjuk lagi kat makanan.


Kalau dulu, mmg aku jaga betul-betul makanan yg nak masuk dlm perut dia, skrg tak perlu nak risau sgt. Baby foood yg dihancurkan dan dilecek telah lama ditinggalkan. Skrg, terus suap nasi. Ada jugak org menegur, takut tercekik. Tapi Batrisyia dah tau mengunyah so boleh la bg nasi mcm biasa.


For the very first time, kami ordered Kids Menu utk Batrisyia di restoran.


Fish Kiddies! It's a smaller version of fish and chips.

Dia habiskan ikan yg sedap dan lembut tu. Chips pun dia mkn sikit.

Dia juga mkn nasi yg kami pesan bersama segala seafoods ni.

Our drinks.. Ice Lemon Tea, Sweet Home Alabama (ada vanilla ice cream, cream, peanut butter.. giler sedap!) and Orange Juice.

Kalau korang kenal aku, cuba la teka mana satu air aku dan kenapa korang teka tu air aku. Hehehe.

8 scribble(s):

sya_firwan said...

orange juice - batrisyia punye,ice lemon tea - papa dia punya..mama dia punya sweet home alabama..sebab liz suka dessert and ice cream plus manis plus you like to try new stuff...

Afhm said...

Salam.. Hi Liz...
How r u? Suka betul tgk ur child n ur life.. full of everything.. enjoy ur blog tremendously!

I'm still d' same.. no kids yet.. however i did follow some of ur steps as a wife! U know what i really enjoy it..

U take care ok.. enjoy this moments where 'Adik manis' masih kecil.. time fly very fast.. tau2 dia dah besar..

She is so cute!!..

ska said...

aku dh nampak pipi batrisyia makin tembam. good good good!! :D

Liz Rohaizat said...

sya> check blk tmpt komen ni hari esok. sy akan bgtau jawapannya. hehe..

aida> salam aida. bz ke skrg sbb jarang update blog? anak tu rezeki. doa byk2 dan usaha.

adik manis mmg kecil orgnya tp perangai dah mcm org besar. hohoho,takut.

kd> ye ke? aku nmpk dia sama je. huwaaa

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

wah..seleranye dia makan..bagus bagus...biar dpt segala khasiat & seafood is brain food..yummy...bedal aje anak, makan selagi nak..

miya pun makan aje la apa yg dia nak. janji dpt nutri. next check up miya is this thurs, wonder la if they will say that miya is still underweight ke tak..

Liz Rohaizat said...

mama miya> selagi dia nak mkn, mmg bg aje la. cuma x bg mkn yg pedas2 aje.

Ely Hasrul said...

whoahhh beshnye dia makan....bagus la batrisyia! sami sejak termakan sambal belacan, skang takat pedas2 suam tu dia telan aje hahahaha

Liz Rohaizat said...

ely> dia 'mkn' pedas. mak dia kuat mkn pedas. dia minum susu mak dia. kira mkn pedas la gak kan? hahaha. wah, sami mkn belacan. truly melayu!

sya> orange juice batrisyia tp minum sikit je,lebih sy minum. sweet home alabama ayah dia punya. sy punya ice lemon tea sbb tu my fave drink.

sy mmg suka dessert and VANILLA ice cream. x brp suka yg manis sgt. dessert pun x suka yg manis sgt. sy suka buat tp sy mkn sikit je. yg lebih, bg org lain.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.