Monday, November 23, 2009

I know you better than that

1) In the car on our way back to fetch abi at Cheras.

Umi: Satu..
Batrisyia: Aaaa... tuh
Umi: Pandai. Dua..
Batrisyia: Wu we
Umi: Pandai. Tiga..
Batrisyia: ...

30 seconds later.

Um: Satu..
Batrisyia: Wu we..
Umi: Owh, cepatnya. Tiga..
Batrisyia: Pa pat

Adakah dia cuba nak sebut "Empat"?


2) Sejak ajar dia tunjuk dan sebut "tu"...

Umi/Abi: Mana lampu?
Batrisyia: Tuuuu (sambil tunjuk ke arah lampu)


3) Sejak ajar dia camne nak panggil ayam (ala, buat bunyi panggil ayam nak bg ayam mkn tu), dia pun mula la reti nak panggil ayam. Cuma air liur terlebih sembur. Hehehe..

So..

Umi: Mana lampu?
Batrisyia: Tuuuu

Umi: Mana turtle?
Batrisyia: Tuuuu

Umi: Mana abi?
Batrisyia: Buat sign-language menunjukkan abi takde padahal abi kat sebelah je

Umi: Mana ayam?
Batrisyia: Buat bunyi nak panggil ayam


4) Kdg-kdg, dia terjatuh. Kdg-kdg, kepala terhantuk kat meja. Dia akan menangis. So bila nak pujuk dia, aku buat-buat pukul lantai/meja/ kerusi/ apa2 yg menyakitkan dia sambil kata, "Biasaaa dia tu. Buat anak Umi sakit".

Skrg, dia dah pandai nak marah sendiri. Kalau dia terhantuk kat meja, dia akan pukul meja dan ckp "Biasaaa dia tu" dgn nada dia sendiri. Huhu, of course dia tak sebut bulat-bulat kan? Tapi bunyi tu ada la.


5) Hari tu, dia nampak abi dia halau nyamuk. Dia pandang je. Skrg, dia pun pandai halau nyamuk. Last Saturday, masa photoshoot dgn kak Zubye, Batrisyia tampar Irfan kat kaki. Rupanya ada nyamuk hinggap kat Irfan.


6) Last weekend, 'tangkap' dia main dgn handphone. Konon mcm tgh on the phone la. Pastu dia ckp "Bye" dan letak handphone kat tepi. Owhhh, she's an observer!!! Lepas ni kena la jaga tingkah laku depan anak.

4 scribble(s):

WanYgBest said...

hehehe...children learn from observation.. they see, they hear, they copy... baca conversation ko & anak, teringat dulu tgk video kanak2 cacat pendengaran...mak diorg ckp, diorg wat dek jer..kesian...

btw, aku dah wat entry psl telinga tuh...harap2 membantu...

Liz Rohaizat said...

wan> yes, mmg dia dari dulu.. dia akan tgk je ape org buat. lama2, kita nmpk dia cuba buat sendiri.

abi dia ada kayu pokok jambu. guna utk urut tapak kaki. dia tgk je camne abi dia buat. now kalau dia pegang kayu tu, dia akan terus 'urut' kaki dia. so cute.

oh, dah buat entry? ok,aku check.thanks.

zidni said...

imitating cepat kut... since you mentioned "cepatnya"

Liz Rohaizat said...

zidni> oh, maybe la kut. x terfikir lak

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.