Wednesday, November 04, 2009

Cream Caramel Pudding

Aku bukanlah suka sgt benda-benda segera terutamanya yg mengandungi bahan-bahan yang kurang baik utk kesihatan. Cuma aku beir pengecualian terhadap beberapa produk yg aku dah cuba dan terbukti akan kesedapannya seperti sambal belacan G-Tra.

Bak kata Sya, aku mmg suka dessert. Aku suka makan dan aku suka buat tapi selalunya aku buat byk2, aku mkn sikit dan selebihnya jamu kat orang. Salah satu dessert yg aku suka ialah Puding Karamel.

Teringat lagi masa kali pertama buat puding karamel. Buat satu loyang. Alhamdulillah, menjadi dan habis dlm masa sehari. Kira OK la sbb 3 org je yg makan. Puding Karamel kan guna telur. Masa tu mak aku tak boleh mkn sbb dia mmg takleh telan apa-apa makanan yg ada bau telur. Dia rasa nak muntah. Dia cuma mkn telur goreng aje tau! Even telur rebus kat nasi lemak pun, aku yg tolong mknkan. So itulah kali pertama dan terakhir aku buat puding karamel. Rasa mcm tak best bila buat tp ada org tak boleh mkn.

Then, aku jumpa Cream Caramel Pudding, like a custard mix. Yg bestnya, tak perlu guna telur.

"A delightfully smooth and creamy dessert for everyone! Enjoy mouthwatering custard pudding with caramel sauce in the comforts of your own home. Comes with easy-to-follow instructions."

Wah, tgk instruction mmg senang sgt. Hanya perlu campurkan custard mix dgn 1 liter susu. Kacau atas api selama 2 minit. Tuang dlm bekas yg diingini. Kemudian, tuang sos gula yg telah siap disediakan. Siap! Senang sgt wei! Betul ke sedap?

Jadi aku pun cuba. Utk satu kotak custard mix, dia beri 2 paket. Utk setiap paket, aku boleh dpt dlm 15 bekas dadih yg kecil tu atau satu loyang sederhana besar. Aku sejukkan. Sekejap je dah siap.

Bila dah set, aku terbalikkan atas pinggan leper. Ni utk mendapat effect pudding tu terletak cantik and meleleh sos gula. Chewah. Masa first time mkn dulu, rasa sedapnya!!! Hehehe.. sampaikan org ckp, mcm dessert kat hotel. Dan org tu telah selamat buat pudding ni BYK KALI. Mak aku pun mkn tau puding nie sbb takde telur. A healthy choice!

2 hari lepas, aku buat lagi. 2 big ramekins telah selamat diberi pada jiran. Yang selebihnya, ada dlm peti ais, menunggu kami utk mkn tiap-tiap malam.

9 scribble(s):

WanYgBest said...

nnti aku nak jd jiran ko tau!!!! hehehehe

Liz Rohaizat said...

wan> ahahaha.. boleh.. boleh. kalau ada jodoh.

Noor Hazlin said...

Apa nama brand tu?

Ely Hasrul said...

hoi sedapnye!!! meleleh...

aritu tercarik2 gak sambal belacan g-tra tuh tapi xjumpak. tingin plak nk cuba..

Liz Rohaizat said...

hazlin> Premium Gold

ely> mmg susah nak cari belacan tu. kena beli kat pengedar. tu la x ckp. aritu ramai org order. aku suruh mak aku ambik dr pengedar je

Faizah said...

Nyampah aku baca entry ni ngn kt bwh tu huhuhuhu

Liz Rohaizat said...

faizah> leks ar beb. 2 bln lg, ko mkn la! hahaha *gelak evil!

quEen oF BioLoGy said...

bestnya liza...nanti aku salin sume resipi yang ada dalam blog ko..boleh? anyway..cutenya baby ko. suka tgk gambar masa dy makan fish&chip tu..~fizue~

Liz Rohaizat said...

fizue> oh, boleh je nk salin. just click kat RECIPES kat top bar tu.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.