Thursday, October 15, 2009

Helping Umi with house chores

Bergenang tak air mata korang bila anak menggigit masa menyusu? Ke aku sorang je yg rasa nak nangis setiap kali kena gigit sampai rasa sakit kat kepala? :)

Hubby tak faham kenapa aku anggap benda tu perkara besar. Bila aku terjerit (see, terjerit sbb terkejut bila kena gigit), dia pelik kenapa aku mesti jerit, knp mesti berair mata.

Gigi susu tang bahagian gigi taring dia dah mula nak keluar setelah sebulan muncul. I mean, mula nak turun membentuk 2 batang gigi. Ah, korang faham ke x apa yg aku cuba nak ckp nie?

Masa 2 gigi ni nak keluar, Batrisyia rasa x selesa. Merengek.. menangis.. berguling guling.. bgn pukul 4 pagi dan nangis (dan hanya senyap bila kitorang dukung dan bawa dia jln satu living hall).. taknak mkn.. taknak minum susu.. kalau try nak minum susu, dia gigit..

Hanya org yg pernah rasa je akan paham sakit ke tak bila budak gigit time menyusu.

Ada org bg petua, tutup hidung baby tu la, lempang manja pipi baby la.. Hmm, I won’t do that.

For me, it’s a part of my breastfeeding journey.

Alhamdulillah, skrg sudah mula mau mkn dan minum susu kembali.

Oh, aku masih ada masa setahun utk berusaha menyusukan Batrisyia. Mmg la tak wajib utk menyusukan anak hingga berumur 2 tahun tp itulah matlamat aku. Semoga susu aku masih byk hingga dia berumur 2 tahun.

Acik poyo ke? Tak kesah la kan.

Semenjak Batrisyia cecah umur setahun nie, corak pemakanan dia pun mula berubah sedikit demi sedikit.

- Dah boleh bagi whole egg, madu, fresh milk dan peanut. Call me over-protected (orang lain bg anak mkn benda2 tu awal2, xde pape pun.. ok je anak dia.. ko yg lebih2). I don’t care.
- Dia sukakan biskut dan roti sebagai snek.
- Apa saja yg kitorang mkn, dia nak cuba.
- Tak perlu nak lecek nasi lagi selepas reti mengunyah dgn jayanya.
- Dah kurang suka pasta. Lebih suka nasi.
- Boleh mkn sndr kalau benda tu pejal dan keras tp kalau bg buah ke, kurma ke, pendek kata benda2 yg agak lembik, dia buang aje.
- Orang keliling ada yg bg Double Decker snek.. ada yg bg rasa coklat.. layan je aa weih. Asalkan tak bg byk. Halalkan je la bg Batrisyia merasa.
- First time mkn ice cream, muka dia terkejut sbb sejuk tp lepas tu dia jerit nak lagi. Maybe sbb time tu gusi dia pun swollen sbb nak tumbuh gigi. Bila mkn benda sejuk, dia rasa nikmat sgt. Mungkin la kot. Tapi tu je la sekali dia mkn ice cream.

Sejak gigi dah 6 batang, semua benda dia nak gigit.

Sleep pattern pun mula berubah. Skrg, dia hanya minum susu sekali dua ketika tidur. Tu pun sekejap je. Lena dia tidur. Lasak jugak la.

Masih belum boleh berjalan. Setakat 2-3 langkah tu, tak diambil kira. Dia kena berjalan lebih sepuluh langkah, baru la aku nak kecoh yg dia boleh berjalan. Hahaha.. Masih jalani intensive training dgn abi dia tiap-tiap malam.

Dah reti menolong aku 'lipat' baju.

Abi: Batrisyia, say "Cheese"!
Batrisyia: Oh, ok..ok..


Umi: Amboi amboi anak beranak nie. Bersenang lenang korang eh.
Batrisyia, tolong umi lipat baju. Lipat baju sendiri.
Batrisyia: Alamak, umi dah sound.

Batrisyia: Ni abi la ni. Asyik nak ambil gambar je.
Kan Batrisyia dah kena lipat baju sendiri.

Mcm mana nak lipat CD nie? Nampak mcm senang

Hohoho... insert ni kena letak dlm pocket pant kan?

Apsal takleh masuk nie?

Abi ada nampak buku panduan tak? Tak reti la...

Ayoyo... knp bila tgk umi buat, mcm senang je.

Ahhhhh, taknak la buat.. lariiiiiiiiiiiiiiii

7 scribble(s):

p!nkerton said...

huhuh aku boleh rase kesakitan ko tu! wpon athirah belum tumbuh gigi betul2, ade one time tu dia refused nak minum susu tapi dia gigit/ ketap kuat2 huwaaa! mmg kite tak sengaje akan terjerit2 kan. sakit tawww huhu saboo je lah ;p

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

bagussssssss...reti cover nak cabut lari yek..

Ely Hasrul said...

jgn pedulik kalu org kata kite over bab jaga anak.. mmg kite overst pon org lein pedulik ape hahahaha

aku kire beruntung sami tak penah gigit.. syukur sbb aku tau kalu dia gigit kompom sakit. xyah rasa pon aku dh tau kesakitannye. baru2 nih tgh susu sami sleep patu dia leh gigit tarik nipple sambil memalingkn muka yg tak bersalah tu ke arah yg lain.. huwaaa... terus aku yg time tu ala2 tido sama(dpn tv nih) bangun smbil gosok2 nipple ngadu kat papi smpai cam nk nangis.. papi tpingga2 percaya dan aku tau dia percaya sbb kalu xcaya aku demo kat dia ahhahaha..
tapi betol lah tu.. journey..

Liz said...

fatih> tunggu athirah dah ada gigi nnt. merasa la kena gigit manja dgn anak. hahaha..

mama miya> tu la, kecik2 dah tau nak lari. pandai betul.

ely> batrisyia gigit aritu sbb gusi dia sakit kot. tp kdg2 dia gigit tu. mcm saja2 je. geram lak

sya_firwan said...

huhuhu..tang gigit tuh memang kaw2..best tak henggat..tetamabh qistina..ade gigi kapak dua kat depan..sya siap terpikir..ade ke org putus putig gara2 di gigit anak..huhuhu..tapi semau tuh..insyaAllah worth it..melihat anak membesar dgn air susu kite..sedikit tips, kalau dia gigit..kalau dapat jangan menjerit..sebab nanti dia ingat kite tgh bermain ngan dia..pastu buat muka sedih..lama2 dia akan paham..kite sakit..

cintaKusayangMu said...

ksiannye batrisya kena buli ngn umi dia...cepat..panggil talian hayat...!!!!

Liz said...

sya> ahaha, awak nye otak sama dgn saya. sy penah terpk.. ada ke org putus puting sbb anak gigit? haha.. ye la.. sedngkan telinga pun boleh terputus kan? giler horror kalau betul2 jd.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.