Friday, October 09, 2009

Calcium for my daughter

Malam tadi, kami ada undangan berhari raya di rumah abg Asrin. Hubby puasa dan kebetulan, aku nak beli barang sikit utk Batrisyia. Jadi kami ke Tesco sbb tu je hypermarket yg ada di antara Cheras dan Ampang.

Hubby ajak mkn kat KFC. Sementara tunggu dia beratur, aku layan Batrisyia yg dah tak reti nak duduk diam kat high chair. Jenuh aku ckp "Sit down". Kejap je duduk. Pastu dia mula berdiri balik. Kaki sampai terjulur kat blkg high chair.. ala-ala menari ballet gitu.


Tak boleh jadi nie.. penat aku. Makanan pulak tak sampai lagi. Kalau tak, leh suapkan dia mkn. So aku keluarkan Cheestik by Kraft dan cuba beri dia. Ni pertama kali nak bg dia cuba Cheestik.

Muka teruja!

Mmg sah anak kitorang sbb suka mkn cheese!

Dia mkn setengah je sbb sblm tu, dah mkn 3 keping Butterscotch Gardenia
Tujuan utama pegi Tesco sbb nak belikan dia makanan kat bwh nie:

Calciyum : Setelah meneliti beberapa jenis pilihan, kami pilih Calciyum utk dicuba. Terus beli pack of 8 sbb ada offer. Terdapat 4 jenis perisa: Strawberry, Mango, Vanilla dan Anggur

Cheestik by Kraft: Terjumpa ketika tgk2 kat bahagian cheese. Ada 6 sticks dlm satu pek. Harga dlm RM10 lebih sikit gitu la.

Barang-barang lain yg takde gambar : Potato, Caramel Ice Cream by Walls Selection, Peanut Butter, Butterscotch Gardenia dan Kellogs Cornflakes.

Utk kanak-kanak yg berumur setahun ke atas, kita sudah boleh memberi mereka makan makanan seperti roti, biskut, kek dan sebagainya. Tapi sekadar utk merasa, bkn hingga mengenyangkan. Atas nasihat doktor yg prihatin, aku mengikut cadangan dia dgn memberi pelbagai makanan yg berkalsium utk Batrisyia. Cara paling senang ialah dgn memberi dia mkn cheese dan susu.

Cheese: Cheese is very good for baby and provides calcium, "good" fats and protein too. You can introduce cheese to your baby by offering the lighter tasting cheeses (Colby, Jack, American) as well as offering cottage cheese. If baby cannot mash/grasp, melt cheeses over vegetables or add to veggie/meat purees. If baby can mash/grasp and has had Baby Finger Foods, cut cheeses into small bits and offer to baby as a snack.

Bekal Batrisyia utk hari nie:

- Cheesy Scramble Eggs with mashed peas and carrots
- Kurma
- Butterscotch Gardenia
-Calciyum
- Cookies

Cukup la kan sbb kat sana, dia akan mkn nasi. Owh, aku bg sekali sudu yg dia selalu guna kat rumah sbb aku rasa, dia mmg suka mkn pakai sudu tu.

14 scribble(s):

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful a.k.a Proud Zakiah Khairani said...

chewah..o bento dia dah cam org besar punye bento.

bagus tu..all high calorie food. so kalau dia makan sikit pun cukup kan?

Liz said...

mama miya> bento dia mcm org besar punya sbb nak dia cepat besar. aci tak? kesian anak i sbb dipaksa cepat besar. hehehe..

tu la, pk psl high calorie je. ku sumbat je semua. tgk dia nak mkn ke tak.

ada apa2 idea lain?

Faizah said...

cam sedap je cheezy scramble egg tuh

cintaKusayangMu said...

bagusla dia nk mkn cheese tu..truskn ye batrisya....sedap tu...

Liz said...

faizah> elok la nmpk sedap. pukul 5.45pg umi dia masakkan tu.

qis> dia mmg suka cheese. kalau letak cheese masa dia mkn puree dulu, laju je abes

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful a.k.a Proud Zakiah Khairani said...

liz, try this high calorie pancake. Miya suka aje.

1cup milk, 3/4cup flour, 2eggs, 1cup cornflakes/cereal low sugar/raisins/kurma/grated cheese (anything yg anak suka). all blend using blender.

then cook in mini pancake size, cantik2 utk tgn anak pegang.

kalau i buat ni, mmg miya makan byk la.

Ely Hasrul said...

hamboii sedapnye bekal dia.....mau kawan pon nk tolong makan sama hahaha

zidni said...

mcm growing up overseas je nih, in liking cheese, heheh

Liz said...

mama miya> tq! nak cuba this weekend. 3/4 flour tu dpt byk x? mcm byk je.

ely> alhamdulillah, bekal tu licin. nursery kata dia suka scramble egg tu.

zid> ahaha, maybe parents dia menyediakan diri dia utk pegi overseas? ahaks.. dia mmg suka cheese la sbb parents dia pun suka.

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

bancuhan i bg tu mmg 1 whole family can eat a nice healthy breakfast. makes 5-6 keping pancake adult size.

m@Ri@ said...

menarik ni..nnt nak try bg aqil mkn mcm gini..tgk dia suka tak cheese stick tu..tp stick tu mcm pjg je..tak tau aqil larat tak nak habiskan..

Liz Rohaizat said...

maria> maybe awal2 dia tak habiskan kot expecially kalau dia tak pernah rasa cheese. tapi kena bagi bila dia dah besar sikit. jgn masa umur 6 bln tu.

m@Ri@ said...

em kalau cheese scramble egg tu kan..cheese tu nak pakai cheese yg mn ek?cheese ada mcm2 jenis kan kat pasaran..maria ingat nak bg aqil mkn scramble egg tu..sian aqil dah boring mkn bubur nasi dgn sayur n ayam/ikan..

Liz Rohaizat said...

maria> boleh guna chesdale cheese

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.