Friday, September 11, 2009

5 cheap and fun baby activities

Permainan budak zaman dulu dgn zaman skrg dah jauh sgt beza kan? Zaman aku kecik-kecik, permainannya biasa-biasa je mcm set permainan bowling plastik, ular getah, lego dan sebagainya. Cuba tgk permainan budak zaman skrg. Tak payah tgk jauh la. Tgk permainan utk baby bwh setahun, canggih-canggih belaka. Pasal tu bila mak bapak pegi kedai jual permainan, diorg rambang mata sbb rasa nak belikan semua utk anak. Pastu, setiap permainan dikatakan berupaya utk stimulate perkembangan minda dan motor badan anak anda. Lagi la mak bapak teruja sbb nak pastikan anak dia hebat serba serbi.


Aku dgn hubby terbalik. Kami jarang belikan permainan utk Batrisyia. Kalau ada beli pun, permainan tu lebih kepada permainan yg berbentuk pelajaran (like flash card, book with sound). Anak ni cepat boring dgn permainan, betul atau tidak? Kebanyakan budak akan excited main dgn permainan tu hanya masa mula-mula dpt permainan. Lepas tu, dia tolak tepi. Dia lagi suka main dgn suratkhabar, hanger, penyapu, senduk dan brg2 yg dia tak sepatutnya gunakan utk bermain. Pasal tu kitorang taknak membazir.


Ok, berbalik pada 5 CHEAP AND FUN BABY ACTIVITIES, aku pernah baca ni kat website Baby Center. Takpe, aku paste kat sini je.


Let 'er rip
Maybe it's that pleasing shredding sound or maybe it's the satisfaction of making a permanent change in something, but babies love to tear up paper. So plunder your recycling box for magazines or junk mail – when you see that gappy smile on your baby's face as she gets to work, you won't even mind the mess.
>> Batrisyia suka kalau dpt kertas. Beriya-iya dia menyepahkan rumah.

Dog days
You could take your baby to the zoo, but don't be surprised if he falls fast asleep – or favors the water fountain over the orangutans. Instead, try a park where he can see dogs playing. It's a lot less overwhelming and every bit as exciting, plus it doesn't cost a penny. Just be sure to practice good doggy-and-child safety habits. You might want to carry your baby in your arms or a baby carrier to make sure he's safe when watching and petting the pups (with permission, of course).
>> Ok, yg beragama Islam tu.. jgn la bwk anak ko tgk dog pulak. Cuba cari haiwan lain. Mcm Batrisyia, dia suka tgk ayam so ptg-ptg, abi dia akan lepak luar rumah dan bawa dia pegi tgk ayam.

Flashlight games
Turn off the lights, close the blinds, grab a flashlight, and lie back on the floor for a rockin' light show with your little one. Dance the light beam along the ceiling and walls as your baby stares in delight. An older baby might like to try holding the flashlight herself (though you shouldn't be surprised if all she does is gum it). Just don't let her shine it directly in her eyes – or, for that matter, in yours.
>> Hohoho.. yg ni mmg dia suka. Aku mula praktikkan aktiviti ni masa umur dia brp bln ntah. Masa tu dia menangis. Tak tau kenapa. So aku teringat akan game nie. Aku cuba. Sgt berkesan! Terus senyap. Sejak dr hari tu, mmg kami selalunya akan main flashlight games before tidurkan dia.

Dining out
For a change of pace, set up your baby's highchair in the backyard or out on the front stoop and, between bites, let him fling the food wherever he likes. He'll feel like he's won the lottery! A bit short in the yard department? No worries – bring a booster chair to the park and set it right on the grass. Throw in some bubbles and you've got a perfect recipe for a fun-filled morning.
>> Ni tak pernah cuba.

Go clubbing
In your living room, that is. Turn on your favorite music and dance with your baby in your arms. She'll be in seventh heaven – after all, she'll be enjoying three of her favorite things in the world simultaneously: music, bouncing, and closeness to you.
>> Yg ni pun dia suka. Terkekek-kekek dia gelak.


Ok, nak letak gambar Batrisyia lagi. Gambar di ambil pada malam Khamis dan malam Jumaat.



Dia mmg pantang kalau nampak torchlight nie.
Kenapa takde lampu pulak nie?

Bateri dah abes ke?

Agak-agak muat tak kalau saya masuk dlm beg nie?

Hey, awak sape? Kenapa gambar awak ada kat beg umi kita?

Haa, nampak tak hairclip saya?? Cantik tak?

Makanan saya sedap sgt sampai saya rasa nak tunjuk kat semua org.
(Mmg geram nak ambil gambar dia skrg sbb dia suka buat pose nie)








0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.